Proffsfoto

Artiklar > Test: Nikon Z7

Starten på ett nytt system

Test: Nikon Z7

Plus

Efter åratal av rykten och kryptiska intervjusvar kom så Nikon till slut till skott och presenterade det alla väntat på: ett nytt spegelfritt system riktat till entusiaster och proffs. Första modellen ut är Z7, på många sätt en spegelfri D850.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara 20 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 60 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2019-01-05. Läst av 14729 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

29 Kommentarer

smislo 2019-01-05 12:10  
"Bra fokus i mörker. Nikon Z7 kan fokusera bra även i ganska svagt ljus, Nikon uppger att den skall klara -3EV med ett f/2-objektiv vilket är ännu mörkare än i den här bilden. Men i sådant här ljus, mörker med små ljusare detaljer, fungerar autofokusen riktigt bra. Här har autofokustekniken tagit stora steg framåt jämfört med de första spegelfria kamerorna. Bilddata: Z7 med Z 35/1,8 vid f/1,8, 1/160 och ISO 1600"

Saknas bilden!
MikaelSB 2019-01-05 12:41
Jag ser bilden. Dubbelkolla om din webbläsare beter sig konstigt.

"Det känns att bara FOTOSIDAN skriver att följande fokus är bra, de flesta andra recensenter skriver att den är betydligt sämre än konkurrenterna?"

Beror väl på testmetodik och vad man jämför med. Jag tror det är särskilt 3D-tracking som brukar huggas extra mot. Vi ska komma ihåg också att det blivit en hel del snack om följande fokus även på D850. Inte för att den var dålig utan inte riktigt så bra som Nikon D5, antagligen tack vare den längre mörka perioden mellan exponeringarna.

Något som resulterade i mycket tandgnisslande i de värsta fototeknikforumen.
smislo 2019-01-05 12:53
Nu ser jag den också :)
smislo 2019-01-05 12:12  
"Bra följande fokus. Med sin enorma upplösning och en serietagning på 5,5 bilder/sekund (läge "H" då du har fulla prestanda) är inte Z7 någon utpräglad sportfotokamera. Men i den hastigheten är sökarupplevelsen mycket bra och autofokusen är snabb och säker, även som här med ett F-objektiv via FTZ-adaptern. Fokusprestanda är inte riktigt i klass med D850, men ungefär som konkurrenterna..."

Det känns att bara FOTOSIDAN skriver att följande fokus är bra, de flesta andra recensenter skriver att den är betydligt sämre än konkurrenterna?
Bengf 2019-01-05 16:44
Du repeterar Samir, har du missat någon text, personligen har jag aldrig läst om någon Nikon kamera som haft dålig autofokus, mera att nya modeller har blivit ännu bättre än den gamla.
smislo 2019-01-05 17:44
Så skriver DPREVIEW (https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z7/11):

While the Z7 technically offers the same calculated Raw dynamic range as the D850, on sensor AF points lead to banding/striping which limits usable DR. Autofocus, while reliable in good light, hunts more than we'd like as light levels drop. And AF tracking as a whole lags behind the competition, as well as Nikon's own full-frame DSLRs, both in terms of reliability and usability.
Staffan Zetterlund 2019-01-05 17:59  
Är det någon som vet om några knappar är belysta som på D850 ?
joakim d 2019-01-05 18:29
Inga knappar är belysta.
PMD 2019-01-05 23:14  
"Zoomar vi ut från kamerahusen och jämför vi Sonys och Nikons spegelfria system borde det vara en walk-over för Sony med 25 dedikerade stillbildsobjektiv med E-fattning mot Nikons tre med Z-bajonett. Men där har Nikon ett gigantiskt trumfkort i att äldre objektiv med inbyggd fokusmotor (AF-I, AF-S och AF-P, plus tredjepart) faktiskt fungerar utmärkt".

Fungerar Sonys LA-EA3 markant sämre med SSM- och SAM-objektiv än Nikons FTZ med objektiv av typen AF-I, AF-S och AF-P?

Sony har ju även adaptern LA-EA4 som ger AF med skruvfokusobjektiv. Det är något som Nikon har valt bort.
iSolen.se 2019-01-06 15:25
Skruvfokus, är det inte dags att begrava den tekniken nu?

Tekniken är inte noggrann nog för dagens högupplösta kameror.
PMD 2019-01-06 17:54
En och annan kameratillverkare lät aldrig skruvfokus ens födas. :-)

Bakåtkompatibilitet är trevligt, tycker jag. Även om en tillverkare har slutat tillverka skruvfokusobjektiv så finns det ju en del ute i omlopp och det är trevligt att kunna använda dem på nya kameror. Alla kameror har f.ö. inte 45 Mpixlar eller fler. Det flesta är lite mer modesta på pixelfronten.

Men jag förstår att Nikon hoppade över skruvfokus i FTZ-adaptern. Det skulle fördyra och det var väl ganska länge sen det senaste (sista, antar jag) Nikonobjektivet med skruvfokus dök upp på marknaden.

Sony gjorde ett annat val när det gäller adapter med skruvfokus, men det var för flera år sen.

Men jämförelsen handlade om att Nikon har väldigt många AF-objektiv (F-fattning) som fungerar med FTZ-adapteran och att Sonys objektivövertag därför inte är så stort som det kan se ut. Min invändning är alltså att även Sony har en del äldre AF-objektiv med inbyggd fokusmotor som kan användas på liknande sätt på en spegelfri Sonykamera.
Svar från Grevture 2019-01-07 00:07
Per: Det här med hur äldre objektiv fungerar med moderna kameror kan man ju se på lite olika sätt. I någon mening fungerar ju alla objektiv som går att (via adapter) montera på en kamera och som ger bilder. Men i en lite striktare mening menar syftar man ju oftast på något som lite vagt kan uttryckas som att objektivet "fungerar bra" ihop med kameran, vilket till exempel skulle kunna uttryckas som att det fungerar ungefär lika bra som att använda ett modernt dedikerat objektiv.

Och det är där det ur min synvinkel många äldre A-mountobjektiv inte känns så relevanta - visst fungerar gamla skruvfokusobjektiv rent tekniskt via adapter på t.ex. en A7 III. Men många av dem känns inte så relevanta sett till de fokusprestanda och optiska prestanda de levererar. Det är där Nikon Z-kamerorna (och Canon Eos R) uppnår en mycket större fördel med hjälp av sina adaptrar. Det finns ett enormt mycket större utbud av moderna, relevanta, F-objektiv (eller EF-objektiv i Canon-fallet) än det finns A-mountobjektiv som känns relevanta att använda på en moderna Alpha-kamera.
PMD 2019-01-07 00:49
Ditt resonemang är sunt, och jag håller med; bakåtkompatibilitet med skruvfokusobjektiv är något som förmodligen bara intresserar gamla gubbar som jag. :-)

Det finns dock ett antal SSM- och SAM-objektiv som inte behöver en skruvfokusadapter. Jag kan inte på rak arm säga hur många de är, men frågan är alltså om dessa fungerar sämre på en A7 III med en LA-EA3 än vad AF-S-, AF-I -och AF-P-objektiv fungerar med FTZ på en Z6 eller Z7.

Är skillnaden verkligen så stor att den kan betraktas som "ett gigantiskt trumfkort" för Nikon?
iSolen.se 2019-01-07 09:53
De första kameror som inte hade skruvfokus var de med lägre upplösning, lite bakvänt.

Jag tycker det är bra att de nu tar bort det, någon gång måste det göras, och de flesta skruvobjektiven är numera så gamla att de inte hänger med optiskt heller.

Jag har några skruvobjektiv men har inte använt dem på över 10 år.
Sten-Åke Sändh 2019-01-07 18:41
LA-EA2 (endast APS-C) och LA-EA4 (FF) är tyvärr ganska ålderstigna konstruktioner. Den första har väl samma AF som i gamla A55 som var den första SLT-kameran (med fast spegel) som kom och 4:an är väl samtida med den första versionen av A77 om jag inte minns fel. Jag hade 2:an med min NEX7 och jag tyckte den funkade bra för mig men jag har inte förrän på senare år lagt så mycket vikt vid exv. snabbhet. Det jag prioriterat alltid har varit att fasdekt-AF som ju även en NEX7 då fick träffade rätt och det gjorde faktiskt min. Sony skulle behöva komma med en ny med A99 II:ans fokussystem om den ska vara intressant.

Däremot har ju A7 III och A7r III med nya 2.1 FW fått ett verkligt lyft med LA-EA3 och den stöder nu både Eye Focus och Lock on AF på ett förvånansvärt bra sätt tyckte både jag och Bertil Norberg när vi testade med min A7 III i Vaxholm för någon vecka sedan och det gäller för både de Sony- och Sigma telezoomar vi testat. Tamron-objektiven Bertil testade var dock lite sämre. De funkade alla med Lock on AF snabbt och bra men däremot fixade de inte Eye Focus alla.

Objektiv jag bedömer som intressanta är exv. alla de Sony och Sigma med A-fattning som har inbyggda fokusmotorer. Främst zoomar som Sonys 70-400mm G II och en del av Sigmas kan ju vara billiga långa alternativ idag. Även den Sony Zeiss 24-70mm/2,8 som Bertil har funkade finfint. Bertils 70-400mm hittade närmaste öga med Eye Focus på knasigt långa avstånd med imponerande precision och mitt gamla Sigma 150-500mm har ju fått ett helt nytt liv det med och även det funkar nu finfint även med Eye Focus.

Vi är några stycken som testat och just diskuterat detta här:

https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=2229356#post2229356
alf109 2019-01-06 18:21  
Blir lite förvirrad av tester ibland. DPR är inte alls lika översvallande positiva och lyfter fram saker de inte gillar med kameran som kan vara direkt avgörande för en sådan som mig tillexempel. Bland annat påpekar de att autofokusen i dåligt ljus inte hänger med konkurenterna och en del annat när de gäller DO (i verkligheten) m.m. Vem som har rätt och vem som har fel eller om de olika testarna värdesätter olika saker låter jag vara osagt. Men för den som står inför att skaffa sig en ny kamera i den här klassen skulle jag rekommendera att läsa så många seriösa tester som möjligt.
Philippe 2019-01-06 20:47
Fotosidan vill inte förlora annonsör :-)
AWid 2019-01-07 00:15
Och samma DPR (dpreview) utsåg nyligen Nikon Z7 till bästa "High end camera of the year 2018". Så "problemen" de lyfter fram var väl trots allt tämligen begränsade:-).
https://www.dpreview.com/articles/6476469986/dpreview-products-of-the-year-2018?slide=23
Svar från Grevture 2019-01-07 00:22
Alf: Jag är faktiskt lite förbryllad av Dpreviews kommentarer kring fokus. Jag har ett mycket stort förtroende för deras tester men just här verkar vi se lite olika saker.

Notera att jag under större delen av testet av Z7 körde den sida vid sida med en A7 III, och även om jag kan hålla med om att den senare totalt sett har en aning bättre fokusprestanda och kanske framför allt smidigare styrning av fokussystemet så upplever inte jag skillnaden som så stor som Dpreview tydligen tycker. En annan testare i alla fall jag har stort förtroende för är Andy Westlake på brittiska Amateur Photographer, och han verkar inte heller ha sett riktigt samma problem som Dpreview upplevt:
https://www.amateurphotographer.co.uk/reviews/compactsystemcameras/nikon-z7

Den i mina ögon bästa genomgången av fokussystemet i Z7 har en annan testare jag har stort förtroende för skrivit: amerikanen Thom Hogan. Läs gärna hans detaljerade (om än lite långrandiga :) genomgång en bit in i den här artikeln:
http://www.sansmirror.com/cameras/camera-reviews/nikon-z-mirrorless-camera/nikon-z7-camera-review.html

Skall jag försöka sammanfatta det han skriver så är väl det att huvudproblemet med följande fokus i Z7 är inte prestandan, utan hanteringen - något jag helt håller med om.
PMD 2019-01-07 00:56
Användargränssnittet mot AF i Z7/Z6 är väl det som Dpreview riktar mest kritik mot också?
alf109 2019-01-07 10:11
Anders att något får utmärkelsen "bästa (vad som helst) för året" säger egentligen bara just det och är alltså helt beroende av hur konkurrensen ser ut det året.

Martin, för mig liksom andra som till stor del går runt och plåtar när det är mörkt är det ganska avgörande hur fokus funkar i just dessa situationer och då blir det knepigt med olika budskap. Nu kan man ju inte begära att alla testare ger sig ut i det närmast nattsvarta mörkret och fotograferar, men min erfarenhet säger mig att det kan bli ganska annorlunda om man fotar i mer kontrollerade miljöer än i verkligheten. Dessutom betyder ju objektiven väldigt mycket när man plåtar i mörker eftersom de styr hur mycket ljus som finns för fokuseringen. Om en kamera sägs fokusera ned till -3 EV (som exempel) måste man ju ange vid vilken bländare, om det är för f/1,4 (som är ganska vanligt) klarar kameran ju bara -1 EV med en f/2,8 zoom till exempel.

Dessutom är ju olika objektiv olika bra att fokusera osv. så det kan vara svårt att "isolera" själva kamerans fokusprestanda då det handlar om ett system med många parametrar.
Svar från Grevture 2019-01-07 12:28
Alf: Jag håller med om att det är svårt att helt isolera exakt vad som är kamera och vad som är objektiv i fokustester. Men jag hade med mig Z7 på nattliga promenader bland annat i Gamla Stan och tycker inte den sticker ut speciellt negativt i sådana sammanhang. Precis som alla kameror med sensorbaserad fokus får den ibland problem i motljussituationer (t.ex. om en starkt ljuskälla hamnar lite olyckligt i bilden) vilket ju märks vid nattfoto. Men som sagt, varken bättre eller sämre än andra.

Den kamera som verkligen sticker ut när det gäller fokus i svagt ljus är ju annars Canon Eos R, men då i positiv bemärkelse.
DanNikon77 2019-01-07 08:33  
Toppklass för en kamera som kostar 39 300kr med 5.5 b/s , inget batterigrepp med annat än batteri i ,en kortplats, ingen eyedetect,inte ens belysta knappar ??
Svar från Grevture 2019-01-07 12:22
Dan: Utmärkelsen Toppklass syftar just på att kameran kan betraktas som en av de bästa kamerorna bland jämförbara kameror (dvs kameror med liknande målgrupp).

Men ingen kamera är perfekt för alla användare, alla modeller är kompromisser på olika sätt. En liknande lista med ungefär lika många och lika allvarliga minuspunkter kan man göra för i stort sett alla kameror som någonsin fått den utmärkelsen.
Rolf_52 2019-01-07 17:40  
Verkar som om Z7/Z6 har god chans att hamna i kategorin klassiska produkter där de som har den är väldigt nöjda och de om inte har den är väldigt missnöjda.

Själv supernöjd med min Z6. Har tidigare använt Fuji av ergonomiska skäl framför Sony för spegellöst som komplement till DSLR.

Nikon Z6 är ett stort steg framåt från X-T2. IBIS, fantastiska lågljusegenskaper, superb EVF, bra och säker AF, fungerande BBF och dessutom bättre ergonomi.
Sten-Åke Sändh 2019-01-07 19:31  
Vet ni vad jag tycker är konstigt med både Nikon och Canons nya spegellösa? Jo det är att dessa båda företag säkert haft kunskaper om all den kritik Sony fått för designen av A7r II och det har ju varit en hel del: Dålig batterikapacitet på runt 300 bilder per laddning (hur mycket har inte det ältats kring A7 II), bara en kortplats (hur många har inte sett det som en show stopper med A7r II?), ingen bildstabilisering (Canon) fast det är mainstream idag bland spegellösa system, sämre AF-prestanda (inte precision i A7r II:s fall kanske men definitivt snabbhet). Det finns ju dessutom de som visat på att deras ex faktiskt har problem med precisionen också. Kolla tre minuter in i filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=V6X-K9jju_0

Sen låser man tydligen exponeringen till första bildens (Nikon) på samma sätt man gjorde med gamla Sony A55 (SLT-kamera som då tog 8 bilder/sek). Även den fick kritik av det skälet och det är många år sedan. Problem med EVF:en har man tydligen vid högsta seriebildtagningfrekvens också.

Ingen fungerande följande Eye Focus blev det ju heller och Face Detection är faktiskt inte att jämföra med följande Eye Focus även om den kan hitta ett ansikte. Nikon har dessutom slirat även där. Konkurrenternas FD sätter även exponeringen rätt automatiskt på själva ansiktena den följer men det verkar Nikon ha glömt att få med.

Jag tycker faktiskt delvis lika synd om Nikon som om Sony när de lanserade A7r II. Helt plötsligt ska dessa modeller som är gjorda speciellt för hög upplösning och inte snabbhet få skit för att de inte kan mäta sig med rent av en D5. Det var lika konstigt som när en del recensenter ställde en leksakskamera som A55 mot Canons dåvarande värsting för sportfoto - möjligen för att den var en av de få som då kunde mäta sig mot denna toy camera när det gällde att kunna smattra iväg bilder.

… men de har kanske sig själv också att skylla Nikon för att de blåst upp förväntningarna väl högt innan lanseringen. En del Nikon-marknadsfolk verkade ju nästan fått "syra" i sodavattnet på jobbet innan de pratade med pressen och det var väl just det som gjorde att Tony Northrup blev besviken. Jag tror man måste vara lite försiktigare med sina användares förväntningarna rent allmänt framöver. Men heder åt de som vågar uttala sin välgrundade kritik och de som påpekar verkliga problem och svagheter man hittar vid tester. Vi ska vara rädda om dem, för alternativet är ju att en massa människor annars riskerar att göra verkliga felköp för stora pengar och så vill vi väl ändå inte ha det?

Jag tycker trots det jag sagt ovan inte man kan såga en kamera som Z7 som man gjort nu på sina håll utan man måste ju också fråga sig vilken målgruppen är. Även jag känner folk som äger Z7 och är väldigt nöjda och det beror ju som alltid på vad man har den till.
Svar från Grevture 2019-01-07 20:23
Sten-Åke: För mig om testat och jämfört de inblandade kamerorna så är det ganska uppenbart att Canon och kanske ännu lite mer Nikon verkligen har lärt sig mycket av Sonys erfarenheter.

De har från dag ett en väsentligt bättre ergonomi, väldigt bra (rentav aningen bättre) EVF, bra batterikapacitet (trots att man valt att behålla en äldre batterityp), bra AF och I Nikons fall som sagt en bra implemtation av IBIS. Sedan har Nikon en del begränsningar i högsta hastighet, men det har faktiskt senaste generationen Sony-kameror också. Och ansiktsigenkänningen i Z7 skall du inte underskatta, dels fungerar den faktiskt rätt bra och dessutom handlar det mer om "huvuddetektering" - den följer huvuden även med helt eller delvis bortvända ansikten, något Sony inte gör lika bra. Men jovisst, jag ser gärna att de kompletterar med ögondetektering också framöver. Och Canons ögondetektering sådan är mycket bra, hoppas vi får den i följande fokus framöver. Plus att Canon Eos R fått till en mycket bra AF för svagt ljus, där slår de både Sony och Nikon.

Det här med ett minneskort ... I Eos R kan jag nog hålla med att det är lite underligt, den använder ju SD-kort som det borde gått att klämma in dubbla av. Men I Nikons fall har de istället låtit fördelarna med XQD-kort väga över till förmån för dubbla SD-platser, och även om man kan diskutera vilken av kompromisserna som hade varit bäst så är inte deras val utan poänger - notera till exempel serietagningshastigheten hos Nikon Z7 med full buffert, där ligger de före Sony. XQD har sina poänger.

Ser man till totalintrycket så gör Sonys kameror vissa saker bättre, Nikon Z7 göra andra saker och totalintrycket är överraskande jämt. Vilket ju tydder på att de lyckats bra med att lära av vad andra gjort.
iSolen.se 2019-01-07 22:17
Hellre ett XQD än två SD, lätt val för mig. Kort-gate roar mig och verkar mest besvära ickenikonanvändare.

Att hastigheten med full funktionalitet "bara" är 5,5 spelar ingen roll, det är precis den hastigheten jag ställer in t ex D850 på ändå.

Batterikapacitet på bara 300 är inget vidare men siffran har ju visa sig vara 1000 i verkligheten och då räcker det.

Nej jag tror inga tillkortakommanden är stora nog för att få folk att välja t ex Sony istället för Nikon, befintlig utrustning och objektivutbud spelar större roll.
DanNikon77 2019-01-08 02:49
Jag kände exakt likadant som Northrupparna m.fl. kände....
Hade min D750 i 6 år och den är kanon men kruxet med den är b/s o bufferten när man fotar fåglar och annat med lite fart i så när Nikon meddelade att dom skulle släppa en spegellös fullformatare tänkte jag att "nu j###ar"!!
Nu har Sony lekt klart och Nikon som radat upp kameror som D3 D4 D750 D810 D500 (mini D5) D850 (som dom inte hinner tillverka i tillräckligt snabb takt) D5 ska visa var skåpet ska stå!
En spegellös D850 !! (dubbla kortplatser,batterigrepp,rejäl fart på autofokus o bildtagning o buffert )
fast med face o eyedetect,exponering o histogram m.m. direkt i sökaren och allt annat som den nya tekniken har att erbjuda om man ser på Sony ,Fujifilm!
Jäklar vad jag väntade! :-D

Och så släpper dom det här......och begär nästan 40 000 kr för den dessutom.

Det blev en D500 istället pga mitt 200-500 /5.6 objektiv men ville jag prompt haft spegellöst så hade jag bytt system och köpt Fujifilm XT3 , årets kamera .
PMD 2019-01-08 04:38
Nikon D750 har funnits i drygt 4 år ... :-)

När Nikon skulle göra en spegelfri småbildskamera behövde de göra en del kompromisser. Att göra en spegelfri motsvarighet till D5 hade nog varit en större chansning ur ekonomisk synvinkel.

Om Z6/Z7 inte floppar helt (och inget tyder väl på det?) så lär det komma vassare modeller framöver.
Chasid 2019-01-08 09:11  
Jag förstår inte varför Nikon som alltid haft ett bra designtänk har lanserat en så ful kamera! En kameras funktioner är självklart viktigast, men designen är också viktig för helheten.
iSolen.se 2019-01-08 09:24
Tycker du den än fulare än A7riii?
Chasid 2019-01-08 12:55
Z7 är i mitt tycke betydligt fulare än A7rIII.
snap01 2019-03-20 08:59
Att slå Sonys fula kameror är svårt, inte ens nikon klarar det ;)

Merläsning

ANNONS