Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Test: Sony A7 III

Det smarta Sony-valet

Test: Sony A7 III

Plus

Sony har inte snålat med A7 III. Trots att den är betydligt billigare än A7R III är upplösningen den enda riktigt tydliga skillnaden. Det innebär att A7 III är ett stort lyft jämfört med föregångaren A7 II.

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Martin Agfors
Publicerad 2018-08-07. Läst av 9845 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-08-07 13:01   Third eye
Jag är extremt sugen på denna, verkar vara ett av de bättre husen mätt i sin breda förmåga. Bara hoppas och väntar på ett prisdropp, kan ju inte ligga på rek hur länge som helst... trots att den är enormt efterfrågad och under lång tid var slut överallt :-)
Hur länge orkar man vänta tro :-)
froderberg   2018-08-07 18:25
Det 1,5 år innan Sony sänkte priset på A7R II eftersom den var så populär. Men sen kan enskilda handlare sänka sin marginal när de det är lätt att få leveranser.
2018-08-07 19:35   Bengf
Det är klart att A7III inte fick precis allt som A9/A7RIII har som tex samma sökare, man bantar lite grann på dom billigare modellerna, så gör nog dom flesta tillverkarna, bägge korten skulle så klart haft minst UHSII åtminstone. imponerar annars på många sätt.

Förstår dock inte riktigt hur man undviker vattenstänket som kommer direkt framför ansiktet, skall man söka fokus på pannan och försöka få lite hjälp med skärpedjupet, hinner man alltså ta fokus innan första simtaget, sedan så klarar andra kameror att behålla ansiktet kvar och struntar i stänket.
2018-08-11 16:32   Alf Johansson
En sak som jag efterfrågar i alla test av spegelfria kameror är hur batteritiden är om man går runt med sin kamera och behöver ha den beredd, alltså inte låta den gå i viloläge eller stänga av den. Antalet exponeringar säger ju väldigt lite om detta och för mig och antar jag många andra är det just hur kameran klarar att man går runt på stan från morgon till kväll utan att stänga av den som är det kritiska när det gäller batteritid. Om jag kan ta 400 eller 700 bilder är som sagt ganska ointressant om batteriet ändå redan är urdraget bara genom att kameran varit "skjutklar" i några timmar.
Anders F. Eriksson   2018-08-11 18:33
En dslr går väl också i viloläge? Mina Sonykameror har dött på ett par timmar om de inte stängs av, då de vägrat gå i automatisk vila. Har inte det problemet med Fuji, men den vaknar inte så snabbt. För mig funkar ser bäst att stänga av kameran och slå på d e n när jag lyfter upp den för att ta en bild.
Alf Johansson   2018-08-12 00:00
DSLR går kanske också i viloläge men inte så att jag någonsin har störts av det eller ens märkt det. Problemet som jag upplever med alla spegelfria är att batterierna tenderar att dra ur väldigt snabbt om man inte håller på och slår av och på kameran hela tiden. Dessutom tycker jag fortfarande att en optisk sökare är överlägsen, använder nästan aldrig den elektroniska på min X100F tex.
Svar från Grevture   2018-08-12 00:12
Alf: Batteriproblemet hör till de saker som gradvis håller på och försvinna. Se på Sonys tre senaste småbildsmodeller, A9, A7R III och A7 III (i den ordning de dykt upp) så har alla tre mycket bra batteriprestanda - något som vi bland annat påpekar i testet av just A7 III här ovan. De här kamerorna kan nog de flesta fotografer gå omkring med en hel dag utan att riskera tomt batteri.

Sökarupplevelse är ju subjektiv och personlig, men även där tycker i alla fall jag att de senaste årens kameror tagit stora steg framåt i att ge en sökarbild som i praktisk mening är utan fördröjningar och som ger en naturlig och direkt känsla när man fotograferar.
Alf Johansson   2018-08-12 02:58
Jo jag är lite intresserad av de nya Sony just för att jag vill komma ned i vikt när jag går hela dagarna med kameran runt nacken. Vet du om det är några kompakta och bra gluggar på gång (eller kanske finns det redan)?
Svar från Grevture   2018-08-12 11:29
Alf: Det är än så länge inget stort utbud av kompakta och lätta objektiv, Sony själva har hittills prioriterat stora, ljusstarka och högpresterande proffsobjektiv (och jag kan förstå varför de resonerar så). I följande uppräckning finsn några genuint lätta och kompakta objektiv och några som i alla fall är måttligt stora och tunga: Sony FE 28/2,0, Sony Zeiss FE 35/2,8, Sony FE 50/1,8. Sedan har du Zeiss Batis-serie med autofokusobjektiv: 18/2,8, 25/2, 85/1,8 och 135/2,8. Kan du tänka dig att skippa autofokus finns den ännu kompaktare (men inte lättare) serien med Loxia-objektiv från Zeiss. Tamron har precis nyligen släppt en lätt och kompakt normalzoom, 28-75/2,8 Di III RXD som verkar väldigt trevlig.
Alf Johansson   2018-08-12 18:25
Med tanke på att kameran är ungefär lika stor (eller till och med lite mindre?) än Fujis "motsvarande" apsc så skulle det säkert finnas en marknad för kompakta gluggar av hög klass. Nu blir gluggarna givetvis större om de skall teckna ut en småbildssensor, men å andra sidan gör ju stabiliseringen och de fina brusprestandana att man kan offra lite i ljusstyrka. Det är ju också "lättare" att konstruera en glugg om man kanske gör den ett bländarsteg ljussvagare. Jag tycker det är en lite tråkig trend faktiskt att alla ofta verkar lägga krutet på de ljusstarkaste då en ljussvagare glugg med samma omsorg skulle ge bättre optiska prestanda och med dagens kameror knappast medföra några begränsningar för många av oss.
Sten-Åke Sändh   2018-08-14 12:32
Moderna objektiv är ofta stora. Större än de behöver vara?

Kollar man både manuella Pentax SMC, Olympus Zuiko och Konica Hexanon AR från 70-talet så var de ju ultrakompakta i jämförelse med dagens objektiv trots att de var för småbild. Så jag har svårt att se att man inte skulle kunna göra kompaktare objektiv än man gör idag om man ville. Är inte dagens formfaktor den den är av andra skäl? Formfaktorn kanske även den till stor del är ett mode som ändras över tid.

Minoltas gen 1 AF-objektiv är ju ofta väldigt kompakta de med TROTS att dessa objektiv har AF. Exempel från den serien är exv. 24mm/2,8 och "normalerna" kring 40mm och 50mm. Flera tillverkare gjorde 40mm pannkakor som var så små att de faktiskt är klart mindre än dagens motsvarigheter även MED adapter!

Voightländer gör idag en serie nya FE-objektiv för fullformat för Sony E. Ett antal av dessa är faktiskt små, välgjorda och kompakta.

En av de verkligt stora fördelarna med Sonys E-hus är ju att man snart sagt kan skruva på vad som helst med hjälp av adapters och genom att E-plattformen nu fått ett verkligt bra momentum, så finns intresse från ett antal tillverkare att göra nya objektiv till plattformen. Voightländer är bara en av dessa som gör små fina FF-objektiv och står man ut med manuell fokusering så finns idag mycket att välja på.

En stor fördel med de manuella objektiven är ju att kameran inte behöver ägna sig åt att synka med objektivet. Uppstarttiden med manuella objektiv är försumbar även med EVF numera.
Alf Johansson   2018-08-14 12:59
Visst går det att göra kompakta objektiv om man prioriterar det. För egen del gillar jag inte att fokusera manuellt på en kamera som är byggd för autofokus därför går alla manuellt fokuserade gluggar bort för mig.
Svar från Grevture   2018-08-14 14:15
Sten-Åke: Det som mer än något annat bidragit till ökad storlek är väsentligt höjda krav på bildkvalitet. Vi fotografer är helt enkelt mycket, mycket mer kräsna idag och tillverkarna gör det som (en väldigt stor del av) köparna efterfrågar: objektiv med bra prestanda - och det över hela bildytan. Och gärna ljusstarka objektiv dessutom, kombinationen av stor maxbländare och höga optiska krav får objektivstorlekar att växa rejält. Den här trenden symboliseras rätt väl av Sigmas Art-serie eller, om man vill ta i rejält, Zeiss Otus-serie.

Men det har också introducerats en hel del objektiv som inte är så stora: ett exempel är ju Zeiss objektiv för just Sony FE där de med sina Batis- och Loxia-serier bygger objektiv där de accepterar lite måttligare maxbländare och kan då hålla nere storlekarna. Ett annat exempel är Nikons serie med f/1,8-objektiv (20, 24, 28, 35, 50, 85 mm) där man dels avstått ännu större maxbländare och i vissa fall släppt lite på kant-och hörnprestanda och därmed fått till objektiv som både är måttligt stora och rätt lätta. Det finns liknande exempel från de flesta tillverkare.

Alf: Att Sony än så länge till stor del har prioriterat rätt stora och tunga zoomar till A7- och A9-kamerorna handlar nog mest om att de inte kan göra allt på en gång. De har redan släppt imponerande många bra objektiv på ganska kort tid, men de har tvingats välja vad de gör först. Och zoomar säljer i sig själva bättre än fasta objektiv, och man har dessutom valt att först bygga upp ett bra basutbud av zoomar och utvalda fasta (som 85/1,4) riktade mot proffs. Det skulle inte förvåna mig om de snart börjar kunna ägna sig åt mer kompakta fasta objektiv för entusiaster.
Alf Johansson   2018-08-14 16:49
Martin A visst går det att bygga (åtminstone fasta) ljusstarka och kompakta objektiv med fantastiska prestanda, men det blir svindyrt om man är tvungen att hålla igen på storleken. Jag har ju själv både Leica-M Summilux 50/1,4 asph och Sigma art 50/1,4 och en stor del av prisskillnaden beror på storleken alldeles bortsett från att Leica byggs i mycket mindre serier och att varumärket spelar in en del. Nu kostar ju en outus nästan lika mycket trots att den är gigantisk??

Hur som helst så tror jag att även många proffs efterfrågar lättare och mindre gluggar och inte bryr sig så mycket om f/1,4, bevisligen klarar man sig ju med f/2,8 när det gäller zoomar. Men som du säger så handlar det säkert i sonys fall om att först slå sig in på proffsmarknaden. Men jag kör ju själv Nikon idag och tycker att bristen på bra kompakta gluggar är lika dålig där.
2018-08-11 18:52   snap01
Att alltid nikon får ut mer DR än Sony ur sensorn, trots att dom köper den från dom är lite underligt.
Bengf   2018-08-12 15:50
Mjaa.... Dom senaste A7RIII och A7III klockat väl i princip samma DR som D810/D850, Sony 14,7 Nikon 14,8. Allra första A7R ( C:A 5 år gammal ) har DR 14,1 D800 14,4 allt enligt DX0 Mark.

Sony sensorfabrik är helt avskild och tillverkar efter beställning från kunderna, dom kan inte/får inte läcka om hur andra har beställt.

Merläsning

En närmare titt på Fujifilms nyheter

Plus Vi har fått chansen att snacka med med Fujifilms ingenjörer om deras senaste sensorer, kameror och objektiv. Och givetvis kollade vi även lite närmare på prylarna. Läs mer...

Laowa ska göra objektiv till Canon Eos R och Nikon Z

Laowa har på bara några få år lanserat en hel rad udda objektiv, men verkar nu bli första tredjepartstillverkare med objektiv till Canons och Nikons nya spegelfria system. De skall även göra att supervidvinkel till Fujifilm GFX och mycket annat spännande. Läs mer... 1

Sony visar muskler

Plus Vi besökte Sonys monter, de har ju nu uppnått en mycket stark position på den lönsamma småbildsdelen av systemkameramarknaden. Nu vill de visa hur de skall bibehålla och förstärka den positionen. Läs mer... 2

Nytt från Loupedeck & Eizo + Skylum utmanar Lightroom

Vi tog en titt på nya Loupedeck, ny skärm och ny version av Color Navigator från Eizo plus att vi pratade med Skylum som bygger vidare på sin Lightroom-utmanare Luminar. Läs mer...

Första intrycket av Zeiss ZX1

Plus Vi fick en första titt på Zeiss nya Batis 40 mm f/2 deras nya kamera, ZX1. En klassisk Zeiss-nyhet och en mycket mer otippad. Läs mer... 15

Zeiss ZX1 - kompakt fullformatare

Zeiss ZX1 en kompaktkamera med fullformatssensor som har Photoshop Lightroom CC inbyggt. Läs mer... 24

Vi kollar in Panasonics fullformatare Lumix S1R

Plus Så har det blivit dags för Photokina-mässan igen, något som märks på nyhetsflödet. Första dagen är pressdag, själva mässan är inte öppen ännu, men vi besökte ett antal presskonferenser. Läs mer... 6

Zeiss-objekiv med Sony E-fattning

Zeiss bygger ut sin Batis-serie med ytterligare ett objektiv. Serien sträcker sig nu från 18 till 135 mm och har autofokus till skillnad mot Loxia-serien. Läs mer... 1

Sigma lanserar fem nya objektiv

Inför Photokina-mässan utökar Sigma sitt objektivprogram med två nya Art-objektiv, ett objektiv för spegelfria kameror samt två telezoomar i Sports-serien. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 har IBIS och snabb AF

Fujifilm utökar mellanformatsserien GFX med två nya modeller. GFX 50R är en kompaktare version av GFX 50S med "mätsökarlook". GFX 100 är världens första mellanformatskamera med inbyggd bildstabilisering och fasdetekterande autofokus. Läs mer... 15

Två fullformatare från Panasonic

UPPDATERAD. Panasonic håller på att utveckla två fullformatskameror: Lumix S1R och Lumix S1. Det är i grunden samma kamera men med olika sensorer. Panasonic lanserar även ett nytt objektiv för Micro Four Thirds. Läs mer... 10

Panasonic, Leica och Sigma delar objektivfattning

L-Mount Alliance är namnet på ett nytt samarbete mellan Leica, Panasonic och Sigma. De tre företagen kommer att utveckla produkter med Leicas L-fattning som redan används med flera av Leica spegelfria kameror. Läs mer... 5

Ricoh GR III kommer till våren

I samband med Photokina-mässan i Köln meddelar Ricoh att de håller på att utveckla en tredje generation av kvalitetskompakten GR med APS-C-sensor. Läs mer... 11

Ny mellanformatare: Leica S3

Leica S3 är en försiktig uppdatering av Leica S typ 007 med fler pixlar och video med full sensorbredd. Samtidigt presenterade Leica en produktplan för objektiv med L-fattning. Läs mer... 3

Vädertätat makrotele från Irix

Irix 150 mm f/2,8 Macro 1:1 är precis som namnet antyder ett teleobjektiv som återger motiv med skala 1:1 vid närgränsen. Det säljs med fattningar för Canon EF , Nikon F och - hör och häpna - Pentax K. Läs mer... 1

Ljusstark vidvinkel från Sony

Sony kompletterar sin ljusstarka vidvinkel 35 mm f/1,4 med en 24 mm f/1,4 - en klassisk kombination bland bildjournalister. Läs mer... 7

Test: Nikon AF-S 28/1,4E ED

Plus Nikon har äntligen ersatt sina gamla ­klassiska 28 mm f/1,4 med en ny och modern version: AF-S 28 mm f/1,4E ED. Objektivet imponerar mer än sina syskon 24 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4. Läs mer... 2

Profoto B10: Kompakt batteridriven studioblixt

Profoto B10 är en betydligt mindre blixt än storebror B1/B1X, vilket gör att B10 är lättare att ta med sig ut i fält eller använda på en bom. B10 går också att använda som videobelysning. Läs mer... 3

Adobe avslöjar nyheter i kommande Photoshop

I nästa version av Photoshop kommer verktyget "Innehållsmedveten fyllning" (Content-Aware Fill) att utvecklas mer och få fler inställningsmöjligheter. Adobe visar hur i en video. Adobe kommer också ta bort stöd för en del äldre operativsystem. Läs mer... 8

Test: Benq SW240

Plus Sedan några år har Benq utmanat Eizo på marknaden för skärmar för fotografer. Vi har testat deras nya Benq SW240 - en prisvärd 24-tumsskärm med avancerad färghantering och som kan hårdvarukalibreras från datorn. Läs mer... 10

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro