Annons
Artiklar > 10 tips för bättre fågelbilder

Ljus och komposition kan göra en bild bättre, och ibland vara de viktigaste beståndsdelarna i bilden. Foto: Alex Wigan

 

10 tips för bättre fågelbilder

Plus

Under sommaren finns det fantastiska möjligheter att fotografera fåglar. Fotosidan har samlat tio tips för att förbättra dina fågelbilder.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2018-06-29.

4 Kommentarer

pdahlen 2018-06-29 14:23  
Många sanningar, jag tar hellre en bild med fint ljus och miljö än ett porträttfoto, där man kan räkna fjädrarna. Det blir dock lite svårare att få det fina ljuset och fågeln att samarbete samt att den flyger i rätt miljö så det är något att ta med och som inte måste beskäras bort. Skulle till någon utbildning till fåglarna om detta
unoengborg 2018-07-01 10:53
Vet inte om någon utbildning, men många fåglar, speciellt de större, gillar att starta i motvind. De har inte heller något superluktsinne som många fyrfotadjur, så det gör inget om du har vinden i ryggen. Har du även solen i ryggen får du bra belysning, och det blir svårare för fåglarna att se dig om du ser till att du har något bakom dig som döljer din siluett.
Skogswilden 2018-06-30 09:26  
Bra grundläggande artikel om fågelfoto! Också bra med uppmaningen att fotografera ruvande fåglar pga stor risk för störning, men att de skulle överge äggen beror nog främst på hur intensiv störningen är. Det finns några undantag då det är okej att fotografera ruvande fåglar anser jag; fjällpipare och lappuggla. De båda arterna ligger hårt på äggen och är fotobesöket kort vid boplatsen har man inte stört häckningen.
Sten-Åke Sändh 2021-08-31 23:02  
Den här "Fotoskolan"-artikeln är tre år och den skrollade jag ner till idag och läste. Den håller i allt väsentligt fortfarande idag men den behöver kanske uppdateras när det gäller den tionde rekommendationen: "Använd rätt fokusmetod".

De senaste tre åren har det skett en hel del med AF-systemen och jag vet att åtminstone Sony och nu även Canon har AI-styrd smart AF som själv identifierar och låser på det som rör sig i en bild exv. en flygande fågel på en himmel. Moderna spegellösa oavsett tillverkare har vidare aktiva fokuspunkter över hela bildytan och inte som förr bara i ett band centralt i sökare. Manuella fokuspunkter behövs således inte längre för att fånga fågeln ut mot kanterna i bildytan om man nu vill det.

Redan i min nu tre år gamla A7III finns två "fokusområdesval" som är smarta och själva reagerar på rörelser i motivet och de är "Wide" och "Flexible spot". Det är de Sony rekommenderar att man använder ihop med AI-styrd AF, det finns ett antal andra möjliga val men de tillkom under en annan tid och har inte samma typ av egenskaper. Någon som använder exv. Canon R5 kan säkert fylla i lämpliga motsvarande "Fokusområden" som är relevanta för Canons nyaste R-modeller.

Nyare kameror än min har fått fler fokuspunkter men även den har drygt 693 och A1 har väl ca 756. Canon R5 har över 5000 och algoritmer särskilt framtagna för ögonfokus för fåglar har tillkommit i de allra senaste modellerna, vilket ytterligare förenklat fågelfoto.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning