Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Förvaring av diabilder

Förvaring av diabilder

Efter att du fått tillbaka dina bilder och du sorterat fram de du vill ha kvar, så gäller det att förvara dem på ett sätt som dels skyddar bilder men som också gör det enkelt för dig att hitta en enskild bild senare.


Det sätt som jag valt att förvara mina bilder är att förvara dem i transperanta platsfickor, i vilken det får plats 20 diabilder. Sedan förvara jag plastfickorna i speciella pärmar för dessa plastfickor. Pärmarna ser ut som vanliga pärmar men är lite djupare och har klorna som håller platsfickan långt isär (amerikansk typ tror jag att detta kallas), istället för som på svenska pärmar att klorna sitter samlade i mitten.

I varje pärm får det plats ungefär 30 plastfickor, dvs ca 600 diabilder per pärm. Det smarta med dessa plastfickor är att om du letar efter en viss bild så lägger du hela plastfickan på ditt ljusbord och du kan snabbt scanna av 20 bilder i taget.

Nackdelen med denna förvaring är att plastfickorna är relativt dyra. De första plastfickor som jag hittade kommer ifrån Tema och dessa kostar nästan 10 kronor styck. Det finns billigare varianter och den stora skillnaden är att dessa är lite sladdriga i plasten.


Hur skall jag numrera och katalogisera bilderna?

Detta blir att svårare ju fler bilder du samlar på dig. När du börjar fotografera kan det vara enkelt att sortera dem i kronlogisk ordning, vilket gör att du snabbt kan leta fram en bild från en viss resa. När jag var mindre så satte jag bara ett löpnummer på varje bild, men detta var inte så praktiskt i längden. Ju fler bilder jag samlade på mig desto sämre blev det att ha bilderna på detta viset. Jag ville oftare visa en viss kategori av bilder tex skidåkning, toppturer, havsfåglar, men även bilder från en viss resa.

Detta gjorde att jag insåg att jag hade ett större behov av att sortera bilderna per kategori. Så jag satte mig ner och funderade vilka kategorier som skulle kunna vara aktuella. Eftersom jag inte specialiserat mig inom ett visst område så blev det ganska många. Allt från bröllopsbilder till makrobilder av växter. Jag försökte därför vara ganska generell utan att för den skull vara för brett, men ändå så att det skall fungera när mängden av bilder blir fler.

Sedan satte jag en förkortning av varje kategori bestående av två bokstäver, exempelvis blev
Skidåkning - SG
Fåglar – FR
Landskap- LS
Mönster- MR
Människor - MA etc.

Kanske jag skulle dela upp vissa av dessa mer, men med den mängd bilder jag har idag fungerar det bra.

Sedan gjorde jag så att jag satte ett löpnummer inom varje kategori. Alltså fick den första skidbilden SG1, den andra SG2 etc. Jag är nu uppe i SG365. Om jag tar flera identiska bilder av samma motiv så lägger jag till SG110-1, SG110-2 etc. Detta gör att varje bild får en unik identifierare (som man kan kalla bildID).

Bilddatabasen med datorns hjälp

Men att bara sätta en kategori på varje bild blir lite inskränkt dock. Jag vill även kunna tilldela fler en bild fler värden exempelvis Italienresan 2001, för att enkla kunna sortera fram alla bilder som ingår i detta bildspel. Men att fysiskt märka upp varje bild med flera kategorier är inte praktiskt och logiskt smart utan detta gör jag i min bilddatabas som är en databas i min dator. Varje bild ett antal fält kopplade till sig (bildID, beskrivning motiv, exponeringsdata, plats, årstid, årtal, stående eller liggande bild, tillhör bildserie) och ett av dessa är ett fält som heter Tillhör bildserie. Detta fält är att så kallat flervärdesfält (fältet kan innehålla flera värden) och i detta kan det stå:

Italienresan 2000
Mönster
Toppturer

Genom att sortera fram och kategorisera bilddatabasen på detta fältet får jag enkelt fram alla bilder som tillhör ett visst bildspel. Resultatet blir en lista med alla bildID som tillhör respektive serie och då är det bara att plocka fram dessa ur pärmarna. En enskild bild kan alltså tillhöra flera bildserier.

I bilddatabasen har jag också scannat in varje bild så att jag kan se den digitalt i min dator. Att scanna är ganska tidskrävande men när väl bilderna är inne så är det väldigt smidigt. Det är otroligt mycket enklare att vända och vrida på bilderna i databas jämfört med att slå fram och tillbaka i pärmar.

Hur du kan bygga din egen bilddatabas kommer att beskrivas i en kommande artikel.

Bildarkiv program

Om du inte vill bygga ditt eget bildarkiv så finns det en hel del olika program just för detta ändamål. Vissa av dem är riktigt avancerade och innehåller allt som proffsen behöver, dvs bildarkiv men även funktioner för att hålla reda på ivägskickade bilder, faktureringsstöd etc. Andra program är väldigt enkla och går egentligen ut på att enkelt visa bilder som ligger på din dator. I en kommande artikel kommer jag att recensera de olika program som jag hittat.

Av David Elmfeldt
Publicerad 2001-04-10. Läst av 16826 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2001-06-14 12:41   mille
Betyg: 3
2001-06-30 14:37   Pär-Joel Utsi
Betyg: 3
Vad ska man tänka på när det gäller i vilken miljö man förvarar diabilder? Hur undviker man mögel, damm och sånt bäst? Men det kanske är en kommande artikel?

Bra initiativ med dessa artiklar i vilket fall. Kör hårt / PJ
2001-07-08 22:04   David Elmfeldt
En sån artikel borde vara en naturlig fortsättning. Skriver upp det på listan.
2001-07-14 11:35   Macintosh
Betyg: 5
Hei!.. Fint innlegg, men når det gjelder arkivering av diasbilder er det viktig å bruke plastfickor som inte avgir gass. Det finnes mapper som heter Clearfile som bevarer dine bilder bedre og er å få kjøpt hos G.Johnsen Foto - Kirkegata, Postboks 3 - N 7550 Hommelvik til alle formater.
Prisen er også langt lavere enn feks Tema.
Ellers har du en fornuftig måte å holde rede på bildene dine.
Takk for et godt innlegg...
2001-08-23 16:55   Omar
Betyg: 3
själv använder jag arkivskåp i metall (ej trä) som man kan få för några hundra begagnat och tar uppskattningsvis 20 000 diabilder. Det går ju snabbare att ta upp en mapp från ett arkivskåp än från en pärm, samt per dia blir det nog ett biligare förvaringssystem. Köpte Trema mappar innan men köper nu Hama ProArchiv 5x5 2015:100 i 100 pack för 500 kr dvs 5 kr per mapp med plats för 20 diabilder. Dessa kan användas både i pärm och hängande i arkivskåp. Ett tips är ju att Word har mall för Diaetiketter, under verktyg, sedan etiketter, sedan alternativ, sedan välj Avery L7656 diaetiketer. Dessa etiketer kan köpas från bokhandel (ev beställas) och man får plats med 84 etiketer per ark. Man får plats med ca 5 rader text med 4-6 punkters text.
2001-08-26 18:31   Jonta
Betyg: 4
Mycket intressant artikel. Säkert något som många undrar över. Själv använder jag de hederliga plastboxarna jobbigt kanske men det har funkat i 25 år och idags läget har jag ca 30-40000 bilder.
2001-10-29 10:52   pgy
Betyg: 4
Bra tips.
Detta förutsätter väl att varje bild är markerad med sitt bild id samt att de ligger i sorterat på bild id i pärmarna? Snackar vi då små klister etiketter?


/P
2002-11-19 18:29   Jaiva
Bra artikel. Tack för dina förslag.
Mvh
/igor
2003-11-22 23:01   TMartell
Betyg: 3
Bra artikel - man måste nog läsa många och låta dem "sjunka in" innan bestämmer sig för sitt eget system. Man skulle ju helst vilja hitta något färdigt system att hoppa in i.
Då jag köpte min första systemkamera 1975 som 25-åring, började jag döpa alla filmer AA, AB, AC osv med löpnummer på korten, och sätta in negativen i album. Men först skrev jag idnummer på baksidan av varje kort, innan jag satte in negativen. Det innebär att vilket kort jag än hittar, i vilken hög eller album som helst, så kan jag hitta negativet till det. Systemet blev opraktiskt när jag behövde flera än två bokstäver, och jag övergick till år/mån/löpnummer, med en bokstav för vilken film i ordningen den månaden. Ex. 9308c-13 är foto nr. 13 på den tredje filmen i aug -93. Systemet fungerar bra och det var lätt att märka om alla gamla negativ/dia. Men det ger ju bara ett ID-nummer och har inget med kategorisering av fotona att göra.
Jag har ännu inte hittat (eller tillverkat) ett bra databassystem för kategorisering med sökord. Det blir ett jättejobb att lägga in bilderna, men då är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon anledning att göra det förrän man använder de gamla bilderna i något sammanhang. Systemet blir då bättre och bättre med tiden.
Ovanstående är omständigt och ändå kanske självklart, men det bygger helt på tanken att jag aldrig slängt en enda bild! Jag har läst din artikel där du beskriver nödvändigheten av att kasta, men det passar inte mig. Anledningen är helt enkelt en aspekt som ofta glöms bort i diskussioner om kvalitet osv, nämligen att bilderna, i kronologisk ordning, ger ett fantastiskt stöd för minnet. Jag är 53 år och har glömt en hel del. Jag är nog inte ensam om det. Prova själv - ta något exempel med någon resa eller något annat som ligger flera decennier tillbaka i tiden. Ta fram fotona från resan, dvs alla, och sortera dem i kronologisk ordning. Också de som enligt dina angivna kriterier skulle vara fullständigt värdelösa (när du stannade och plåtade den där nya bilmodellen som nu är ointressant). Det fantastiska som händer är att fotoserien blir en katalysator som lockar fram minnena från resan, även det som hände MELLAN fotona. Jag upphör aldrig att förvånas av hur stor den effekten är.

Det var många ord om varför jag vill ha alla bilder kvar. Jag får följa något av inläggens råd om hur jag skall förvara hårdvaran.

Jag har nu övergått till att fotografera digitalt, numrerar dem enligt ovan men har ett formidabelt jobb framför mig med att skanna alla gamla negativ och dia. Jag gör så klart det enligt samma princip som ovan, dvs i den takt jag behöver dem eller har lite extra tid (sällan), men hur sparar jag de filerna?
Jag vill inte skanna två gånger, så det som skannas alls sker i en CanoScan Fx2710, uppl. 2720/24 bitar och sparas i Tiff vilket ger rätt stora filer.

Jag tar gärna råd om vilka medier som är bäst och säkrast. Det får ju inte plats så mycket på en CD med stora filer. Man får också tänka igenom CD-systemet så att man bestämmer hur mycket som skall finnas på en CD i förväg. Man vill ju inte bränna om mer än en CD när man skannat in ytterligare en gammal film.

Merläsning

Test: Nikon Z 14-30/4 S

Plus Av de sex Nikon Z-objektiv vi hittills testat är Z 14-30 mm f/4 S den som fått det mest blandade betyget. Här har Nikon drivit kompromisserna kring storlek och prestanda som längst vilket ger ett objektiv med både klara för- och nackdelar. Läs mer... 4

Flera nya funktioner i Capture One 20

Capture One är ett av de mest populära programmen bland yrkesfotografer, men allt fler hobbyfotografer finner också fram till programmet. Capture One Pro 20 innehåller en rad nya funktioner och förbättringar. Läs mer... 16

UV-hus från Sea&Sea till Sony

Sea&Sea har utvecklat undervattenshus till flera av Sonys senaste kameror. De har också tagit fram en del nya tillbehör. Läs mer...

Profoto A1X kommer för Fujifilm

Nu är Profoto klara med utvecklingen av blixten A1X för Fujifilm. Läs mer...

Artist Talk med Erik Johansson - vi har 15 biljetter

Den mycket uppskattade fotokonstnären Erik Johansson är aktuell med en ny utställning på Fotografiska. För Plus-medlemmar har vi fått 15 biljetter till Artist Talk nu på fredag 16:30 - 17:30. Läs mer...

Tre Laowa-objektiv får fattning för Canon RF och Nikon Z

Venus Optics förser tre av sina mest populära Laowa-objektiv med fattning för Canons och Nikons spegelfria systemkameror. Läs mer... 6

Test: Canon Eos 90D

Plus Spegelreflexkamerorna är inte utdöda – de säljer fortfarande bättre än de spegelfria systemkamerorna. Canons nya spegelreflex Eos 90D visar sig vara snabbare än föregångaren och ger högre bildkvalitet. Läs mer... 4

Vad gör en fotograf skicklig?

Joakim KE Johansson skriver om hur man blir en skicklig fotograf. Talang är inte nödvändigt. Läs mer...

CamRanger 2 kan styra kameran från surfplattan

CamRanger 2 har dubbelt så lång räckvidd som sin föregångare och har fått ett praktiskt stativfäste. En av de nya funktionerna är snabbgranskning av råfiler i mobil eller på surfplatta. Läs mer...

Sony satsar mer på AI-teknik

Artificiell intelligens, AI, är ett begrepp i tiden och de ord som Sony valt för sin mest smarta analyserande teknik, exempelvis ögon-AF. Sony vill satsa mer på smart teknik och bildar därför ett internt AI-center. Läs mer...

Elinchrom ELM8