Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kortfilm om storformat

Kortfilm om storformat

"Process" är en 3-minuters kortfilm som beskriver filosofin bakom storformatsfotografering.

– Den moderna digitalkameran gör att vi enkelt kan ta hundratals bilder, redigera dem och ladda upp våra favoriter till internet inom några minuter. Det här är en mycket annorlunda upplevelse jämfört med den stora fotografen, berättar filmaren Will Campbell.

Processen är svår, analog och allt annat än omedelbar. Så vad driver storformatsfotografer på? Fotografen Scott Folsom bjuder i filmen på visdom och kunskap när det gäller analog fotografi, storformat och framkallningsprocesser. Den här filmen svarar frågan om varför vissa människor hellre väljer en långsam process än en snabb.Publicerad 2019-03-25. Läst av 1760 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-03-25 12:12   unoengborg
Fast ska man köra storformat på riktigt är det bättre att använda bladfilm så att man kan framkalla varje bild för sig till önskat kontrastomfång.
Svar från froderberg 2019-03-25 13:50
Det finns ju fördelar med rullfilm också, som bättre filmekonomi. Och med tanke på hur få exponeringar det är på en rulle kan man oftast anpassa framkallningen efter motivkontrasten.
Fredrikpersson 2019-03-25 15:14
Blev också lite förvånad av att Folsom använde rullfilmsbakstycke med 120-film i en film som skall illustrera storformatsfotografering. Men förfarandet i stort är detsamma som bladfilm och hanteringen av kameran är lika långsam och "eftertänksam" vare sig man använder blad- eller rullfilm. Man hinner uppenbarligen till och med att röka pipa när man står där och komponerar sin bild :-) Så på det hela taget så tycker jag att det var kul med ytterligare lite storformatsuppmärksamhet här på FS. Jag tror faktiskt att många som är intresserade av analog fotografi skulle tycka att storformat är kul och utvecklande.
Calle S 2019-03-25 15:47
Att börja med storformat för några år sedan blev en nytändning för mig. Men jag föredrar jag bladfilm, både 4X5 och 8X10.

Få saker är så trevliga som livet under skynket, komponerandes en bild på en mattskiva där allt är upp och ner och spegelvänt. Dessutom vill jag absolut inte beskära bilden i efterhand, så jag måste vara noggrann.

Som motvikt kör jag både digitalt och polaroider och Instax i olika former.
2019-03-25 22:15   O H
Intressant film. Kul att storformat uppmärksammas. Undrar hur lång tid man i genomsnitt spenderar när kameran äntligen är uppställd och inställd. Kan tänka mig att man vill vänta in den perfekta skiftningen i väder och ju längre tid det tar att få utrustningen på plats desto mer tålamod har man sen att vänta? Lite som att sitta i ett gömsle och vänta in den perfekta positionen hos djuret (något jag inte heller sysslat med)?
henpe 2019-03-26 06:33
Från det att jag slänger av mig fotoväskan till det att filmen exponerats tror jag att jag aldrig varit under 30min...det är absolut såsom du säger att man gärna sitter någon minut extra och väntar in ett bättre tilfälle. Ibland är det tvärtom, man ser en vacker scen, men innan kameran är uppe har scenen förändrats (moln, solvinkel, etc) så pass mkt att det bara är att packa ihop igen...
2019-03-26 03:11   PMD
Med 120-film blir det mellanformat. Varför säger rubriken "storformat"?

I kortfilmen är det inte formatet som är det viktiga utan processen.
Anders F. Eriksson 2019-03-26 21:52
Även i filmen pratar fotografen om "large format" och han använder en storformatskamera med ett bakstycke som ger negativ i 6x9 cm (tror jag). Det finns såvitt jag vet inga mellanformatskameror som går att förställa lika mycket som dessa bänkkameror (som ofta fungerar med många olika filmstorlekar).
PMD 2019-03-26 22:56
Ja precis, det är processen som är det intressanta, inte formatet i sig.
Det är kanske få som missförstår trots att termen storformat används så det kanske inte gör något. Lite knepigt är det nog ändå.

Merläsning

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer...

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer...

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Sista dagen rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Sony ZV-1 är anpassad för vloggare

Sony har gjort en version av RX100Va med en hantering som är mer anpassad för videografer och i synnerhet vloggare. Kameran har också en mer påkostad mikrofon. Läs mer...

Peter Hanneberg är årets naturfotograf

Arbetet för att öka kännedomen om och känslan för natur och miljö gav pris. Läs mer... 13

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar