Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > En bildvärld där allt är möjligt

En bildvärld där allt är möjligt

Foto: Tommy Ingberg. 

Tommy Ingberg bygger upp en magisk bildvärld med hjälp av sina fotomontage. Just nu visas hans bilder på ABF-salongen i Sundbyberg. Fotosidan har pratat med Tommy om hans magiska bilder.

Mystiska kostymklädda män, svävande stenar och stadsvyer som byggs på höjden. Scener som skulle kunna vara som hämtade ur en dröm men som faktiskt kommer från Tommys bildvärld.

Hej Tommy! Vad kännetecknar dig som fotograf? Beskriv dina bilder!

- Jag arbetar just nu uteslutande med svartvita, surrealistiska fotomontage. Jag vill berätta små historier med mina bilder, ge betraktaren något att fundera kring. Jag försöker använda enkla, ganska avskalade kompositioner med få element där varje beståndsdel bidrar till historien på något sätt. Jag jobbar mycket med symbolik av olika slag och försöker lämna bilderna öppna för betraktaren att göra sin egen tolkning, det tror jag är viktigt.
 
Hur har din bildstil förändrats under din tid som fotograf?
- Jag har fotograferat till och från sedan jag gick i gymnasiet och med blandat resultat provat på alla möjliga typer av fotograferande, porträttfoto, konsertfoto, gatufoto, produktfoto och så vidare. När jag tittar tillbaks på gamla bilder kan jag se hur det som idag är mitt bildspråk sakta men säkert har vuxit fram. Det har liksom alltid funnits där, men lite dolt av att jag aldrig varit särskilt bra på att få till bilder direkt i kameran. Det var först när jag för ungefär ett år sedan började arbeta med fotomontage som bitarna föll ordentligt på plats och jag kunde renodla min bildstil.
 
Vad fotograferar du helst?
- Jag har inga favoritmotiv på det sättet. Mina bilder utgår från en känsla, något jag vill berätta om. Motivet väljer jag utifrån det. Har jag inget att berätta blir resultatet ofta ganska dåligt.
 
Vilken fotoutrustning jobbar du med? Vad har utrustningen för betydelse för dig som fotograf?
- Jag har en ganska enkel utrustning. En Canon EOS 7D med ett 24-70 objektiv, en uppsättning Elinchrom-blixtar, en relativt snabb dator med massor av hårddiskkapacitet och en bra skärm. Och Photoshop såklart. Jag är egentligen inte så intresserad av tekniken, utan ser det som arbetsverktyg. Det jag kan känna är att jag skulle behöva en kamera med högre upplösning, det vore häftigt att kunna producera bilder som kan skrivas ut riktigt stort med bra skärpa.
 
Vad inspirerad dig?
- Allt. Jag tillbringar mycket tid med att titta på bildkonst på Internet och i böcker. Internet är en fantastisk och aldrig sinande källa till kunskap och inspiration. Jag hämtar också mycket inspiration från musik, film och skönlitteratur.
 
Vad har du för fotodrömmar under 2011?
Det här är relativt nytt för mig, och jag har inga avancerade drömmar. Framför allt vill jag fortsätta utvecklas, och försöka få loss mer tid till att vara kreativ och ägna mig åt bildskapandet. Jag funderar också en del på om det går att få lite ekonomi i det hela, försöka hitta ett sätt att nå ut och sälja bilder eller hitta en kommersiell infallsvinkel på bildskapandet.

Se mer av fotografen på hemsidan:
http://www.ingberg.com/Publicerad 2011-03-11. Läst av 9205 personer.

5 Kommentarer

Altari 2011-03-11 09:28  
En skillad grabb! =) gillar vi
toovan_91 2011-03-11 11:06  
Älskar hans bilder! Han är grymt talangfull!
Elisabeth Fredriksson 2011-03-11 13:28  
Ja, hans bilder är verkligen inspirerande! Gillar den surrealistiska känslan i hans verk. Och dessutom gillar jag att man kan tolka alla bilder på sitt eget sätt. Spännande!
Nordik 2011-03-11 13:31  
Mycket spännande bilder.
MediaPer 2011-03-12 00:43  
Snygt Jobbat!
Skulle tro att Tommy har kikat en del på konstnären Margrit (!)
Hur som helst: I like it, Be aware of the un seen!

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo