Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > En fotobok tillägnad natur och makro

En fotobok tillägnad natur och makro

Foto: Lena Pesula. Lena Pesula

Lena Pesula hade en massa bilder på sina hårddiskar som hon ville göra något speciellt av. Resultatet blev en fotobok från boktjänsten Blurb.com med de vackraste makrobilderna.

Hallå där Lena! Hur fick du idéen till att göra en egen fotobok?
- Jag fick idén när min externa hårddisk nästan exploderade av bilder. Jag satt och tänkte på vad jag egentligen ville göra med dem. De hade bara samlats på hög, så en fotobok kändes som ett trevligt projekt över vintern då min inspiration ändå gått i ide. Det känns också bra nu när jag gjort en helhet av mitt lite spretiga fotograferande.
 
Varför valde du boktjänsten Blurb.com?
- Jag har provat lite olika företag som gör fotoböcker men aldrig riktigt hittat rätt. När jag hittade Blurb på nätet så kändes det som om de visste vad de pratade om.

Hur tänkte du när du satte ihop boken?
- Det tog lång tid innan jag visste hur jag ville sätta ihop boken. Skulle det bara bli en bok av mina bästa bilder? Ett collage av året? Men till slut så växte den fram, sakta men säkert. Att jag skulle hålla mig till något återkommande, något som jag älskar att fotografera. Så det blev blommor, natur och några enstaka inslag av detaljer på exempelvis trä, växthus med mera. Jag valde att lägga in några bilder här och där för att lätta upp. En hel bok med bara blommor skulle till och med jag ledsna på. Men samtidigt måste det finnas en röd tråd genom bilderna. Tanken fortsatte sedan när jag väl bestämt mig för att använda mig av natur och makrobilder. Så började jag kategorisera bilderna, göra mappar med bilder från vår, sommar, höst och vinter. Det blev en bok till slut som börjar med våren och slutar med vintern.
 
Berätta om innehållet och bilderna som är med!
- Bilderna har jag tagit under en lång period och samlare som man är har jag svårt att rensa ibland. Det åker med både ett och annat till arkivet. Tur är väl det, för en bild som ensam kanske inte har något att komma med kan tillsammans med en annan bild utgöra en perfekt kombination. De är fotograferade i botaniska trädgården, i min svärmors rabatter, på turer med barnen, i skogen. Motiven finns överallt.

Dina makrobilder på blommor är ju väldigt vackra! hur lyckas du rent tekniskt med dem?
- Tack så mycket. Den frågan säger jag "pass" på. För att vara helt ärlig finns det nog ingen som är sämre rent tekniskt än jag.
Jag vet hur jag ändrar om bilden är för ljus eller för mörk, hur jag ändrar skärpedjup och ISO. Men resten rena kinesiskan för mig, ändrar hejvilt ibland både här och där på kameran och ibland lyckas jag.
 
Vilken utrustning jobbar du med?
- Jag har en Canon Eos 5D Mark II och makroobjektivet som används flitigast är ett Canon 2,8 macro 100mm.

Vad inspirerar dig?
- Jag tittar mycket på andras bilder och inspireras av dem, men även en solig dag kan få inspirationen på topp. Ser framför mig hur färgerna lever upp. Kan komma på mig själv att stirra på mönster, upprepningar, linjer i kombination med starka färger och bara känna att jag måste fotografera.

Vad har du för fotodrömmar under 2011?
- Att få glädja många med mina bilder. Har inte någon speciell bild jag känner att jag måste ta utan vill få ett så fotorikt år som bara möjligt. Vore ju en otrolig ära att få hänga på någons vägg också.

Här kan du bläddra i Lenas fotobok "Different view".Publicerad 2011-03-10.

16 Kommentarer

Anna-Lena Forsman 2011-03-10 07:01  
Jag sa ju att du snart skulle bli "upptäckt" :-)) Då är en artikel på fotosidan en väldigt bra början! Jättegrattis Lena! Din bok ser fantastisk ut. Kram! Anna
IngvorS 2011-03-10 08:13  
LYCKA TILL LENA OCH ETT JÄTTESTORT GRATTIS!
Fantastiskt fina bilder i din bok!

Ingvor
AnnaTrollet 2011-03-10 08:18  
Underbart vacker bok man så lätt kan drömma sig bort i - verkligen grattis Lena:-)
kram Anna
Evacent 2011-03-10 08:25  
Boken är så himla fin Lena! Bilderna är en njutning för ögat. Grattis!

Kram Eva!
Dijay 2011-03-10 08:55  
Kanonfin fotobok! Testa gärna tjänsten http://fotoklok.se om du vill göra fotoböcker i Sverige. Minst lika bra kvalité som blurb och boken slipper fraktas över halva världen för att komma till Sverige.

// Tomas
Rei Trulsson 2011-03-10 09:02  
Stort och välförtjänt grattis till en fantastisk fotobok med slående, vackra närbilder. Kreativ fotografering och upplägg av fotoboken.

Kram, Rei
brorj 2011-03-10 10:54  
Grattis till en fantastiskt vacker bok. Tänk att få krypa upp i fåtöljen och njuta sig bort bland färger och stämningar!
Mvh Bror
Joakim K E Johansson 2011-03-10 15:33  
Härliga färger och mönster. Och dessutom flera vackra naturmiljöer. En väldigt avkopplande och rofylld bok. Grattis!
Kurre Ekh 2011-03-10 19:06  
Ställer in mig i kön av gratulanter och bugar //Kurre
Annika.N 2011-03-10 22:09  
Lena du är en fantastisk fotograf och boken är så fin!


Kram <3
Satto 2011-03-10 22:44  
Grattis till en jättefin bok med dina fantastiska foton....
en ren njutning för ögat:-)
/// Monika
Marianne Bengtsson Rosander 2011-03-11 19:00  
Vilken härlig fotobok för oss macroälskare. Här kan man njuta och få inspiration
Marianne
Brav 2011-03-11 20:29  
Fantastiskt fina bilder Lena. Men jag skulle vilja se dem i fullskärm. Går det?
/Tommy
Arva-Lisa 2011-03-11 22:22  
Underbara och inspirerande bilder, grattis till boken!
Anita Nielsen 2011-03-26 09:51  
Mycket vackra och harmoniska bilder i boken. En fröjd att titta igenom.Ett stort grattis till dig! :o)

Merläsning

ANNONS