Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Ett projekt om det som är viktigast i livet

Ett projekt om det som är viktigast i livet

Foto: Helena Kyrk. 

Juliana Wiklund är fotograf och grundare till fotoprojektet "Essence Vitae" där fotografer ideellt arbetar med familjer som på något sätt har drabbats av en livshotande sjukdom.

Essence Vitae är ett uttryck som fotograferna bakom projektet själva har skapat. Vitae betyder ”livet” på latin och essence ”det som är viktigt” vilket då blir: Det viktigaste i livet.

Hallå där Juliana Wiklund, grundare till projektet. Hur föddes tanken till att starta Essence Vitae?

- Projektet föddes när jag fotograferade en väldig sjukt mamma 2003, som var kompis till en av mina bästa vänner. Jag var gravid i åttonde månaden och hade ingen aning om hur det skulle gå till. Men jag var säker på en sak: jag ville koncentrera mig på kärleken som fanns i familjen och glädjen att vara med sitt barn. En månad senare gick mamman tyvärr bort, men familjen kontaktade mig och berättade om vilken glädje de kände över att bilderna fanns. Lite längre fram, 2008 läste jag ett reportage om en familj som kämpade med glädje och kärlek, trots deras dotters livshotande sjukdom. Jag blev så berörd att jag kontaktade dem och jag fotade dem våren 2009. När jag träffade dem lärde jag mig förstå den kraft kärlek och glädje har som palliativ behandling. Det var då jag bestämde mig för att hjälpa familjer på riktigt. Jag kontaktade ett antal olika familjer jag läst om på bloggar och erbjöd mina tjänster som fotograf. Familjerna tyckte om idén och jag åkte över hela landet för att fotografera dessa fantastiska människor. Mina blogginlägg intresserade andra fotografer, de ville också vara med. Så det blev dags att skapa ett namn till idén och en hemsida!

Hur många fotografer är ni som arbetar med det här just nu och hur har projektet ändrats sedan starten?
- Idag är vi nästan 40 fotografer spridda över hela landet. Projektet har väl förändrats i den meningen att vi kan erbjuda våra tjänster precis över hela landet. Vi vågar därför mer aktivt söka fler familjer till projektet.

Vad är det bästa med att arbeta med Essence Vitae, enligt dig?
- Det är nog känslan av att göra något för dessa familjer. Att ge dem något som jag själv skulle vilja ha, om jag var i samma situation. Vi har gång på gång fått bevis för hur mycket bilderna betyder för familjerna, även när det värsta har hänt. Bilderna tröstar också, och det är skönt att veta att vi kan göra något meningsfullt.

Vad gör du när du inte arbetar med Essence Vitae?
- Jag fotograferar mycket barn, porträtt och andra uppdrag åt olika företag och egna företagare. På helgerna fotar jag bröllop, en annan passion! Resten av tiden är jag med mina tre underbara barn och försöker vara närvarande med dem så mycket som möjligt.

Hur stor del av din vardag fylls av detta projekt?
- Essence Vitae tar upp min tid i den mån att jag tänker ofta på projektet, hur vi ska nå ut bättre, hur vi ska kunna förbättra det, osv. Men rent praktiskt jobbar jag kanske med projektet ett par timmar om dagen. Jag har egentligen inte råd att jobba så mycket ideellt, men när man ser hur mycket vår engagemang betyder till våra familjer, blir det svårt att inte göra så!

Hur ser planerna ut för Essence Vitae framöver?
- Vårt mål är förstås att fota så många som vi bara kan. Men vi vill också i framtiden kunna visa upp bilderna. Främst på sjukhus i form av någon typ av utställning. För att skapa hopp, även för familjer som inte är med i projektet, så de får se att det trots sjukdomen finns massor med glädje, respekt och kärlek. Vi har också tankar på att försöka ge ut en bok med bilder av våra familjer och med deras starka berättelser. Vi ber gärna alla som har en blogg eller bekanta som kan hjälpa oss att nå fram till flera familjer, att prata om oss och sprida ordet om projektet!

Läs mer om Essence Vitae på hemsidan: http://essencevitae.comAv Fotosidan Arkiv
Publicerad 2012-01-25. Läst av 7429 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-01-25 08:39   AndyK
Juliana, har ni något form av samarbete med UngCancer?
Deras arbete tillsammans med ert, tror jag hade blivit en riktigt bra grund för drabbade och anhöriga att bearbeta en svår sjukdom.

http://www.ungcancer.se/
CyberPet   2012-01-26 22:29
Ja, vi har koll på varandra (även om jag inte heter Juliana kan jag svara), de på oss och vi på dem. Våra familjer har dock barn under 13 år, vilket är lite på gränsen för de ungdomar som finns i Ung Cancer. Men de är fantastiska och vi stöttar dem till 110%!
2012-01-26 18:06   mange69
Förbluffande lite kommentarer! Uppenbarligen berör teknik och tillverkarmärken mer än denna fantastiska insats och medmänsklighet!

Jag blir glad av att läsa denna artikel. Att långsiktigt hjälpa familjer i obegripligt svåra situationer är värt all beundran och respekt.

/Magnus
gatosi   2012-01-26 19:57
Nu känner jag mig tilltalad eftersom jag inte heller kommenterade artikeln. Såg ditt inlägg nu när jag letade upp artikel igen.
Jo, jag blev berörd. Och frågan uppstår varför vi egentligen fotar. Fåfänghet? Teknikfascination? Drivkraft att skapa bilder? Eller för att nå någonting mer än egen utveckling?
Sådana frågor avgörs kanske mer i tysthet.
CyberPet   2012-01-26 22:33
För att svara er båda och även Katja, så för mig (som är en av de 40 fotograferna i projektet) är drivkraften faktiskt den GLÄDJE man ser i dessa människors ögon, trots sjukdomen. De släpper ändå in oss nära inpå och vi fångar essensen av deras familj och all den kärlek och värme som finns. Det är så svårt att förklara, för man blir nästan hög på känslan av att göra något helt osjälviskt! :)
gatosi   2012-01-27 07:22
Hoppas jag inte blev missförstådd.
Med "vi" menade jag alla vi mer eller mindre duktiga fotografer här på Fotosidan som springer runt var som helst för att fånga en bild som kanske är värd att lägga ut här.
Lite i motsatsen till:
Det finns också sådana som gör det för andra eftersom det hjälper dessa människor på något sätt.
Har "vårt" ;) fotande någon mer mening än det estetiska och allmänt samhälleliga?
Och därför finns det kanske inte så många kommentarer här. En gissning.
2012-01-28 22:25   Mrdoderhult
Så fint...
måste vara en dröm att få kunna hjälpa till med något som detta...
Att kunna ge nått som kan ge lite glädje om det mest ofattbara inträffar...
2012-02-02 11:44   Linda.CH
Men så fint, Jag ryser av bara tanke på vad ni gör för dessa familjer.
Jag kan tänka mig att det uppskattas nått så enormt av familjerna
/Linda
2012-03-07 10:09   annika.s
Vilken bra ide'. Vilket fin insats. Måste finnas fler sätt att göra nytta....hm....

Merläsning

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Elinchrom Rotalux Softboxes