Annons
Artiklar > Håkan Ahldén ställer ut i Vadstena

Håkan Ahldén ställer ut i Vadstena

Foto: Håkan Ahldén

 Håkan Ahldén

Camera Works med Håkan Ahldén - fotografi med stor spännvidd.

Linköpingsfotografern Håkan Ahldén ställer ut på Galleri Vita Rum i Vadstena. Bilderna spänner över flera års fotografering;  allt från porträtt och landskap till stilleben och resebilder. Utställningen pågår från vernissagedagen 12 november till 17 december.

Berätta om din utställning.

Tyckte att det skulle vara roligt att få ha en egen utställning där jag får visa fotografi på det sätt som jag känner och som har ”färgat” mitt liv som yrkesfotograf.

Min utställning “Camera Works” innehåller en blandning av bilder som jag tagit under en mängd av år. Porträtt, landskap, studiobilder, resebilder både i svartvitt och färg.

Alla bilder är printade på en Epsonskrivare med tio-färgers pigmentbläck och pappret är Awagami Bamboo ett japansk washi papper som är 100% arkivbeständigt.

Foto: Håkan Ahldén

Hur började du fotografera?

Började att fotografera på grund av att min morbror var en ganska ivrig amatör och det smittade av sig. Som nioåring köpte jag min första Kodak Starlet kamera för sparade veckopengar och lärde mig att framkalla film och fick låna ett mörkrum där jag lärde mig kopieringens fagra konst.

Foto: Håkan Ahldén

Vad fotograferar du helst?

Älskar att fotografera människor men håller även på med arkitektur, landskap, stilleben med mera. Har för närvarande cirka 34 000 bilder i min iPhone. Det blir otroligt bra printar från den bara man lär sig att behandla filerna som jag plåtar i råformat på rätt sätt. Jag använder CaptureOne till alla mina råfiler.

Foto: Håkan Ahldén

Det är väldigt stor spännvidd i din stil?

Ja, men jag trivs faktiskt med det. Skulle för mig kännas lite “insnöad” att bara hålla på med en sak, tror att man blir mer kreativ om man plåtar flera olika saker då man liksom måste tänka om mellan de olika objekten. Gillar också att hoppa mellan olika utrustningar och format då de ger olika uttryck.

Har du några projekt på gång?

Nu efter utställningen så kommer jag “bara” att ägna mig åt att scanna in film under vinterhalvåret och under tiden så ploppar det säkert upp något nytt och intressant.

Foto: Håkan Ahldén

Har du jobbat som fotograf hela ditt liv?

Ja, från jag var 14 år och gått ut skolan. Förutom fyra år då jag jobbade som säljare av fotoutrustning på Expert centralt. Har även deltidsjobbat som lärare på Gamleby fotoskola under en tid. Har på senare tid tagit Mästarbrev i fotografyrket. Första fotografen i Linköpings historia! Mest för att det kan vara roligt att ha.

Foto: Håkan Ahldén

Vilka andra fotografer har inspirerat dig?

Irving Penn, Richard Avedon, Albert Watson, Jacques Henri Lartigue, Michael Kenna, David med flera.

Foto: Håkan Ahldén

Vad vill du ge för tips till den som vill bli fotograf?

Man behöver först ett genuint intresse för bild i alla dess former. Gå på fotoskola för att få en grundlig utbildning.

Fotografera, fotografera, fotografera och lär av misstagen. Tro inte att man blir en bra fotograf för att man har en fin och dyr kamera. Det krävs rätt känsla för motiven.

Foto: Håkan Ahldén

Vilken utrustning använder du?

Den bästa kameran är den som jag just för tillfället har med mig. Gillar storformat från 8x10” och nedåt Hasselblad och så vidare. Byter system för ofta men ger erfarenhet av de olika områden som de passar till.

Använder för närvarande Fuji X-systemet och Hasselblad.

Foto: Håkan Ahldén

Vad är favoritkameran, om du bara får välja en?

Alpa 12 Plus med PhaseOne IQ4 150 MP bakstycke. Oslagbar…. men har svårt att bara ha en kamera.Publicerad 2022-10-29.

Bli först att kommentera


Mer premiumläsning