Annons
Artiklar > Nakna killar avbildas vackert

Nakna killar avbildas vackert

När Erik Lundback hörde kompisarna fnissa över den nakna manskroppen bestämde han sig för att utmana stereotyperna. Resultatet blev bildsamlingen Guy.

Erik Lundback kom på idén till projektet Guy när han såg filmen Shame på bio. En naken man, Michael Fassbender, visades i bild och tjejkompisarna som Erik satt med började att fnissa.
– De sa saker som "Killar är verkligen inte vackra utan kläder." och "Nej, de måste ha kalsonger på sig annars ser det bara roligt ut.".
– Då slog det mig att jag ville göra den här grejen. För att motbevisa dem … Män kan också vara vackra och sensuella och inte bara porträtteras som bodybuildare.

Hur har du hittat killarna som du fotograferat?

– Killarna har jag hittat via nätet – på facebook samt på statist och skådis-sidor, bland vänner och bekantas bekanta samt någon som jag frågat på gatan. De flesta av dem är inte modeller eller ens vana vid att stå framför kameran. För vissa har det varit första plåtningen de gjort. Det är rätt modigt av dem att stå där utan kläder.

– Bilderna har liksom kommit automatiskt, jag har valt "modell" och sen börjat dagdrömma fram en bild. Vissa bilder har jag sett väldigt tydligt och det är oftast dessa som blir bäst i slutändan.

Vad vill du uppnå med utställningen?

– Det är nog kort och gott en mer nyanserad bild av hur mannen och manskroppen porträtteras. Jag vill komma bort från det sterotypa tänket. Många av bilderna är plåtade med en stereotypt “kvinnlig" ljussättning, vilket innebär ett mjukare och varmare ljus med färre skuggor. Varför anses  det ena könets kropp vara vackrare än det andras?

Vad har du fått för respons på bilderna?

– Jag har fått positiv respons. Folk tycker att det är vackra bilder på killarna och att det är lite av ett nytt grepp. Killarna som jag plåtat tycker också att  tanken bakom är bra. En av modellerna sa: "Äntligen får man känna sig lite sensuell." Det var en rolig kommentar tycker jag. Andra av mina killpolare och kollegor har sagt: "Ja, du har ju faktiskt rätt. Manskroppen kan vara vacker."

Fakta om utställningen:

Guy visas på Galleri Rica, Linnégatan 41 i Stockholm. Vernissage tisdagen den 25 och onsdagen den 26 september. Utställningen pågår fram till och med den 30 september. Foto: Erik LundbackPublicerad 2012-09-25. Läst av 35607 personer.

23 Kommentarer

präntare 2012-09-25 11:18  
Här lägger ni in länkar till Erik Lundback som inte leder någonstans än tillbaka till fotosidan.se
MVH
Tell 2012-09-25 11:20
Men SÅ svårt är det väl ändå inte att själv ändra i adressraden?
Svar från amylagerman 2012-09-25 11:24
Tack för påpekandet. Nu fungerar länken som den ska.
Scratchen 2012-09-25 12:45
Länken fungerar fortfarande inte..
recman 2012-09-28 13:56
Länken till "Galleri Rica" felar fortfarande.
bentelkalb 2012-09-25 12:06  
Vilket jävla trams, manskroppen inte kan vara vacker? Är det därför kvinnor tänder på män? Är det därför de betalar för o springa på chippendales? Är det därför de fluktar över alla erier med snygga killar? Är det därför de trånar efter Beckham i kalsongreklamerna?

Tar du en lönnfet medelålders man rakt upp o ned naken så kanske det inte är vad man tänker på i första hand med vackert, men det är det inte heller med en lönnfet medelålders kvinna.
Niklas Andersen 2012-09-25 12:34  
Gillar initiativet. Har själv varit sugen på att göra detsamma, men är inte självsäker nog att fråga folk om det. Härliga bilder, de få jag kan hitta.

Ett litet sidospår bara; Shame var en j-a dynga till film.

//
http://ljusavtryck.blogspot.com/
Pajaspojken 2012-09-25 12:37  
Han är jäkligt snygg den där snubben på bilden. Frans Hagson.
bentelkalb 2012-09-25 14:23
Ja när man ska visa att kvinnokroppen är vacker tar man "vanliga" mulliga vardagliga kvinnor, synd de inte tar vardagliga män till detta projekt. Skulle någon välja ut modellkvinnor och göra nåt likande och säga titta vilket projekt jag gjort på snygga kroppar så skulle det ratas som objektifierande och knappast uppskattas i någon utställning.

han påstår sig skildra manskroppen och väljer ut vältränade modeller, jag tycker mest det är patetiskt att göra en grej av det, ingen skillnad mot att fota yppiga kvinnliga modeller med perfekta kroppar.
jonasfx 2012-09-25 15:34
leif: på det sättet är det nästan härligt. just för att det är ingen skillnad.
men jag ser självklart fram emot bilder med icke vältränade modeller med. även om ungdomens sötma är fin den med ;)
bentelkalb 2012-09-25 17:13
Det är väl en jäkla skillnad, när kvinnor porträtteras på det sättet blir det liv om ideal etc, när män gör det så är det helt okej. Och jag förstår inte heller vart fotografen påstår att manliga kroppar inte porträtteras snygga? Har han eller du aldrig sett en reklambild? Jag kan då inte komma på någonstans där manskroppar framställs som fula.

Det här är ju bara nonsens, det blir en utställning bara föra att det är nakna män, det motsvarande skulle anses porrigt och objektifierande, så jag förstår inte hur du kan hävda att det inte är någon skillnad, det är enorm skillnad.
JagCanonist 2012-09-25 17:50
Leif Nilsson jag håller med dig till 100%
bateau 2012-09-26 00:13
Leif läste du artikeln (i så fall: FÖRSTOD du den?) eller behövde du bara klaga lite (i så fall: för all del, fortsätt)? Har du SETT utställningen? Har du KOLLAT på hemsidan? Inga vältränade muskulösa killar där.

"Män kan vara vackra och sensuella och inte bara porträtteras som bodybuildare." M.a.o. han ÄR medveten om de kroppsideal som finns och som förtrycker män, också, och han försöker ta mer sensuella bilder av dem istället.

Jävla tråkigt att det alltid ska komma någon och klaga baraföratt.

Over and out.
bentelkalb 2012-09-27 07:56
Nej det är helt genomsnittliga killar? har du tittat? Det verkar inte så. Om det hade varit kvinnor så hade din bedömning varit helt annorlunda.

Hade det varit kvinnor så hade detta dömts ut som endast ännu en objektifierande fotosession med nakna kvinnliga modeller som skapar knäppa ideal.

Vi har dock sett denna dubbelmoral förr när det handlar om att visa upp nakna män då ställs det ut på gallerier med helt andra måttståckar. Det är knappast så att man skulle få fronta på fotosidan om man plåtat nakna snygga tjejer.

Kanske är det endast jag som har kommit så långt i mitt jämställdhetstänk att jag behandlar alla lika oavsett kön, jag hoppas att även du kommer dit någon dag, ty de flesta säger sig sträva dit, men oftast gäller det endast åt ett håll. Tyvärr har inte heller fotosidan nått dit vilket man kunde önska.

over and out
bateau 2012-09-29 00:59
Det handlar om vad som är norm i samhället, Leif. Det förekommer i större utsträckning objektifiering av kvinnor än män, och alltså är detta på så sätt ett brott mot normen, och alltså av större allmänintresse.
Finns sjukt mycket fine art-foto av kvinnor som inte anses som porrigt. Fan vad folk som du alltid ska spela offer!
Och du använde uttryck som "vältränade" om de här killarna, vilket jag inte tycker överensstämmer med hur de ser ut. Grejen är väl också, på tal om normer att de avbildas med ett bildspråk som kanske mest används vid foto av kvinnor annars. Mer fokus på "vacker" än på "snygg".
Och du har ingen jävla aning om hur min bedömning hade varit om det rört sig om kvinnor, så bara försök att inte lägga ord i min mun så är du gullig.
bateau 2012-09-29 01:05
Och vadå att behandla alla lika oavsett kön? Tänk lite längre än näsan räcker, Leif, och se att ett brott mot normen kan vara ett steg i rätt riktning.

Om man avbildar män mer sensuellt ibland så kan det kanske ha en positiv effekt när det gäller att omforma den mansrollen som är en bidragande faktor till att samhället idag är ojämställt. Precis samma effekt som att t.ex. kvotera in kvinnor i styrelser. Kanske kan verka konstigt vid första anblicken, men det finns ofta en poäng med sådana tilltag om man tänker lite mer på långvariga konsekvenser.

Gissar jag rätt om jag tror att du är en av de som "inte vill kalla sig feminst, men är för RIKTIG jämställdhet"?
Anders Eriksson 2012-09-29 01:17
Jag har publicerat bild av mig själv med naken rumpa här, men det blev inte så där himla uppskattat. Bilden är lätt att hitta om man verkligen vill (och man vill inte). Den var ett svar på att annat inlägg här där det pratades om dyra kläder och tuttar ...
Anders Eriksson 2012-09-25 23:49  
Säga vad man vill om den här utställningen, men jag tycker i alla fall att Erik har många bra bilder på sin hemsida. Däremot tycker jag sidoskrollande sidor är förskräckliga, men det har ju inte så mycket med bilderna att göra ...
Johan Marshall 2012-09-26 06:51  
Jag gillade killens hemsida. Det lilla jag såg av utställningen så verkar den vara underbar. Känns väldigt lyckat men samtidigt läskigt att porträttera mannen på ett sådant sätt. Vilket självklart gör utställningen genial. Bara att gratulera.
skog1s 2012-09-28 18:38  
Rent bildmässigt: Riktigt bra bilder!! Otroligt fina.

Men jag kan inte hjälpa det, men dom är lite för "bögiga" för mig! Nu får jag väl en massa skit för min uppriktighet, men det är så jag känner! Och jag kan ärligt talat inte hjälpa det!! !!

Väldigt modigt o bra fotat!!!!!!!
bateau 2012-09-29 01:06
Lite för bögiga för vad?
timeUnit 2012-09-28 19:07  
Kolla gärna 'Mangrant' av Britt Marie Trensmar. Fina bilder.
bentelkalb 2012-09-30 15:04
FIna bilder? Dylika bilder av kvinnor kallas porr, det var även män som låg och runkade. Men bara för det var män så ställdes det ut överallt och skolar åkte på studiebesök, det hade ALDRIG hänt om det varit kvinnor på bilder. Sluta upp med dubbelmoralen, är det porr när det är kvinnor så är det tillika porr på män. Same same.
Wican 2012-09-29 00:13  
ÄNTLIGEN! Någon som har ändrat på frasen "män är inte lika snygga på bild" Är så enormt trött på alla nakenbilder på kvinnor som ålar sig hit och dit som om de hade skabb. Eller alla andra nakenbilder, för 90% är det bara kvinnor på. Blir så tråkigt och uttjatat.

Uppskattar Verkligen ditt arbete Erik Lundback! Fanfarer och applåder till dig!
//Vican
annons

Merläsning

ANNONS