Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Hasselblad dumpar priserna

Hasselblad dumpar priserna

För några år sedan sänkte Hasselblad sina priser och tvingade andra mellanformatstillverkare att också sänka. Nu genomförs ytterligare en kraftig prissänkning.

Instegsmodellen H4D-31 med 35-90-zoom sänks 23 procent. 60 megapixelmodellen H4D-60 sänks nästan 21 procent.

Hasselblads marknadsdirektör Chris Russell-Fish säger:
– För många har priset länge varit det största hindret för ägande. Nu har vi har sänkt priserna kraftigt på sex enheter. Denna prissänkning är en del av vår marknadsföringsstrategi inför världens största fotomässa, Photokina i Köln, som hålls i september.

Kanske vill Hasselblad minska lagret av befintliga modeller innan nya produkter introducerat? Det är mer troligt än en reaktion på Nikon D800 eftersom de skulle behöva öka försäljningen flerfaldigt för att kompensera den minskade vinstmarginalen.

Hasselblad meddelar också att de kommer att fortsätta sitt program med fasta inbytespriser vid uppgradering till nyare kamerahus.Publicerad 2012-05-20. Läst av 14953 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-05-20 23:20   l1nd3c0n
Härligt. Fortsätter det så här så kanske det kan bli en bladare istället för en D800 nästa år :)
2012-05-20 23:21   Carlos Z.
Aha! ÄNTLIGEN har jag råd med en, om jag säljer lägenheten. Tror att jag tar två tack!
2012-05-21 00:45   xandx
Ja i dessa snabba dagar kommer nog snart ett teknikskifte, jag spår att om 5 år så har hasselblad gjort sitt om de inte tar fram billigare modeller. DE kanske borde titta lite på vad som hände med Facit och Kodak.
2012-05-21 02:00   geronimo13
Och vad är priserna då?
2012-05-21 08:32   Sten-Åke Sändh
Varför skulle inte Hasselblad kunna överleva bara för att Nikon A800 nu säljs?

Folk fortsätter tydligen köpa Leica fast det kamerahuset (M9) är rena stenåldern i jämförelse med det mesta rent tekniskt och objektiv säljer de tydligen som aldrig förr.

Det handlar uppenbarligen inte bara om prestanda och mest pang för pengarna.
Hampeman 2012-05-21 10:46
Du har så rätt! Leica är en "riktig kamera" precis s.s. Hasselblads tidigare modeller var. Att fotografera med en Leica, analogt eller digitalt, är ett sätt att leva med fotografi. D.v.s. kamerorna fyller inte bara funktionen av att vara en "knäpparutrustning" där tekniken bestämmer det mesta. Vill man ha en "knäpparkamera" är Iphone och andra kameramobiler alldeles utmärkta för detta ändamål. Tyvärr har väl dagens fotografi i kommit att präglas av "knäpperi" där den fotografiska eftertanken ofta saknas. Av "tiotusen bilder blir ju alltid ngn bra"!
Calle S 2012-05-21 12:09
"Tyvärr har väl dagens fotografi i kommit att präglas av "knäpperi" där den fotografiska eftertanken ofta saknas."
Så sa man även på 60 och 70-talet när kamerorna kunde börja utrustas med motorer.
För att inte tala om när småbildsfilmen och smidiga Leica-kameror kom.

Det var bättre för...!
paddmannen 2012-05-21 22:30
Jag är själv ingen Leicafan och gillar inte mätsökare, men om man tittar i backspegeln måste man erkänna att Leica trots allt gjort rätt val.
Man kan tycka att Leicas kameror är omoderna, men de har åtminstone aldrig frångått sina principer - och i det långa loppet har det betalat sig.

...Till skillnad från Hasselblad som bytt skepnad totalt. Förr i tiden var ju bladaren en outslitlig arbetshäst och dessutom fältduglig. Idag är bladarna i princip reducerade till studion - vem hoppar fallskärm eller tar med sig bladaren in i djungeln idag?

De klassiska bladarna hade en tidlös, funktionell och outslitlig design.
Dagens bladare ser ju ut som en instrumentbräda från en Fiat multipla som någon gräddat i ugnen i 30minuter..

Nästan allt som hasselblad stod för under 1900-talet är nu borta.
Leica, au contraire, har lyckats underhålla sin myt.

Sen har vi de försvinnande låga volymerna för mellanformatare som lök på laxen...

Det finns inte många aktörer kvar på marknaden, men jag gissar att de fortfarande är för många.
Hasselblad nästa att kasta in handduken?
2012-05-21 09:18   anden2
Märkligt ändå att det går att tjäna pengar på mellanformatskameror.
En löjligt liten marknad med fyra fem aktörer som måste satsa ganska mycket pengar på utveckling och som nu då tvingas sänka priserna och betala bra för inbyte av gamla modeller, plus att småbildskamerorna snart är ikapp dom i kvalitet.
Kan det verkligen hålla i längden?
Svar från froderberg 2012-05-21 09:49
Mellanformatstillverkarna har det tufft. Deras låga volym, cirka 6000-8000 enheter per år, gör att det inte finns någon större ekonomi i sensorutvecklingen eller andra komponenter. Risken är att mellanformat hamnar mer och mer på efterkälken. När jag pratade med Leicas utvecklare så trodde de att de skulle ha en CMOS-sensor om två år.

Sen finns det ju andra anledningar till att folk väljer mellanformat.
anden2 2012-05-21 11:58
Om två år, kanske Leica har en modernare sensor då.
Då har vi säkert också sett uppföljaren till Nikon D800, plus Canons och Sonys svar på den och det känns ju logiskt att avståndet till mellanformat i det läget har minskat ännu mer.
Jag hade själv Mamiya 645 förr och visst, det var en fröjd att plåta med den. Det långsamma hanterandet hade en klart positiv effekt på kreativiteten och noggrannheten och så gillade jag skarpt den annorlunda bildvinkeln man fick, men jag tror inte dom argumenten håller, när enbart ett kamerahus kostar minst 100 tusen och ofta det dubbla.
Amatörmarknanden kommer aldrig att bli deras med dom priserna och priserna kan antagligen aldrig sänkas tillräckligt utan den.
Det verkar som en ganska hopplös situation för dom, men vi får väl se, jag hoppas dom överlever.
xandx 2012-05-21 12:18
Lite av mitt argument där, tyvärr så sker utvecklingen i ett rasande tempo och de som inte kan hänga med blir efter. Mellanformat i all ära men stämmer inte tekniken med priset så är det kört. Kolla vad som hände när Nikon D3 kom, det blev en 180 graders vändning, Nikon tog så många marknadsandelar och många gick över till Nikon ialf på proffssidan .
2012-05-21 19:26   ebarile
Även om det ser lockande ut att göra det så går det fortfarande inte att jämföra en Nikon D800 eller en D800E (som jag har tagit ett flertal bilder med) med ett bakstycke från Hasselblad, PhaseOne, Leaf eller Leica S2. Kvaliteten på en digitalt producerad bild handlar inte bara om megapixlar. Men visst är det på det viset att nya kameramodeller med 24x36-sensor åter sig in på den marknad som tidigare var förbehållen kameror med större sensorer. Hasselblad har dragits med stora förluster och negativt kapital i några år och prissänkningen går inte att tolka på många andra sätt än att man försöker öka sin försäljning för att överleva. Men än har inte tillverkare som Canon och Nikon kommit ikapp den kvalitet som de större CCD-sensorerna ger om man bortser från möjligheten till höga ISO-tal, vilket inte är så viktigt för de ändamål som kameror med större sensorer används till. Att blanda in Leicas M-kameror i den här diskussionen är komplett irrelevant. De allra flesta som har en åsikt om Leica M9 och sensorn som sitter i den kameran har aldrig ägt eller använt en M9 och inte sett de resultat som går att uppnå med den kameran. Jag använder en kontinuerligt en M9P parallellt med mina Canon 5D Mk2-kameror och är extremt nöjd med bildkvaliteten. Det kan ju delvis bero på att jag inte sitter och tittar på bilder i 200 procents förstoring på en bildskärm eller känner mig tvingad till att använda höga ISO-tal. Mina bilder hamnar i tryck eller på olika typer av papper som kommer ut från större Epson-skrivare. Det är det som fotografi handlar om i slutänden. Vill jag bara sitta framför en bildskärm och titta på bilder duger min Canon S95 riktigt bra.
2012-05-23 14:13   Malin Norlen exklusiva sida
Jag har en Hasselblad, älskar den, har till och med döpt den till just "min Hasse" ;-)
Calle S 2012-05-23 14:25
"Gilla" på den:-)
2012-05-30 12:30   f.billqvist
tur man köpte en H4D 40 mp idag :)
lagom till prisraset
Svar från froderberg 2012-05-30 12:35
Trodde du hade bladare så att du klarade dig? :)
LOT 2012-05-30 23:06
Man måste ju ha två ;)
f.billqvist 2012-05-31 00:55
ja den gamla var trött å sliten döda pixlar i skärmen .samt börjar komma lens error och glappande firewire kontakt samt 65.000 exp

köpt mig även en 5d mark 3 istället för en 1dx som aldrig kommer :(
2012-07-01 10:41   TH-56
Skulle tro att det är Pentax 645D som ligger bakom att Hasselblad började sänka sina priser.Den kostade ju under halva priset när den kom för snart två år sen och blev ju vald till årets proffskamera av EISA.

Merläsning

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Sony A7S III – professionell satsning på 4K

Sony A7S III är främst en videokamera – men visar hur kommande stillbildskameror från Sony kommer att fungera. Läs mer... 38

Video-råformat med Panasonic Lumix S1H

Precis som Sony A7S III får Panasonic S1H möjlighet att lagra video i råformat. Panasonic utvecklar också möjlighet att använda flera av sina kameror som webbkamera. Läs mer...

Nikon utvecklar webcam-funktion för flera kameror

Covid-19-utbrottet har gjort att många möten hålls på nätet. Därför utvecklar nu Nikon webbkamera-stöd för många av sina befintliga kameramodeller. Läs mer... 3

Sony A7S III presenteras den 28 juli

Nu är det klart att efterträdaren till Sony A7S II kommer att heta A7S III. Kameran presenteras den 28 juli klockan 16.00. Ryktena talar om en hel del spännande specifikationer. Läs mer... 2

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 5

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer... 2

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 14

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

Miops Capsule360