Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Hellesø frågades ut om bildfusk

Hellesø frågades ut om bildfusk

Naturfotografen Terje Hellesø stod i fokus under Publicistklubbens debatt om bildfusk. Frågorna var många, men svaren få.

Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutsson intervjuade Terje Hellesø inför publik. En av de första frågorna var varför han började fuska.

Terje Hellesø uppgav att han går hos en psykolog sedan fyra månader tillbaka för att ta reda på det. Nu tror han att det berodde på en kombination av låg självkänsla, otålighet och att han fått så många hyllningar för de manipulerade bilderna.
– Jag tappade huvudet av alla hyllningar och sedan skenade allt iväg. Jag misslyckades med att fånga lodjuren på bild och manipulerade så att bilderna skulle motsvara mina upplevelser.

Naturfotografernas ordförande Henrik Ekman avfärdade Terjes förklaring om upplevda lodjursmöten i den efterföljande paneldebatten.
– Förklaringen känns konstruerad eftersom han inte haft den upplevelsen. Det finns inte så mycket lodjur i Mullsjö.

Ulrika Knutsson myntade därpå uttrycket "inre lodjur"

Henrik Ekman sa även att de starka reaktionerna mot Terje Hellesøs bildfusk hör samman med att det var just lodjursbilder som han fejkat.
– Idag vet fotografer hur de ska locka fram vargar och björnar, men lodjur kan inte lockas fram. Eftersom det blir så svårt att se lodjuren är lodjursbilder de mest eftertraktade. Det är som en tävling i branschen.
– Det förklarar också en del av aggressiviteten. Terje gjorde ju anspråk på att uppnå det ouppnåeliga, och inte med måtta heller, han träffade ju dem hundratals gånger. Därför blir vreden så stor när det visar sig bara vara fusk.

Terje fick frågan om han tänkte på följderna när han bildmanipulerade.
– Nej, tyvärr gjorde jag inte det. Eller så hade jag ett sådant tunnelseende att jag inte såg vidden av det. Jag tror att det var oundvikligt att jag avslöjades.

– Egentligen har jag manipulerat i många år med dubbel exponeringar, filter och extrema objektiv. Det som skiljer är att jag tidigare varit öppen med vad jag gjort. I lodjursprojektet ljög jag.

Ulrika Knutsson påpekade att även andra bilder manipulerats. Terje ville bara kännas vid att han manipulerat bilder på grävling, mullvad och mårdhund trots att även bilder på varg och tornseglare starkt ifrågasatts. Någon fråga om hur långt Terjes bildfusk går tillbaka i tiden ställdes inte.

Från publiken dök en fråga upp om vilka rättigheter de fotografer har som tagit de djurbilder som Terje använt i sina manipulationer. Svaret från Terje blev att två tidningar som publicerat manipulerade bilder betalat de ursprungliga fotograferna. Terje lovade också att ersätta fotograferna om han skulle ställa ut bilderna.

Terje Hellesø uppgav också att han idag är sjukskriven. Sin tid lägger han på att skanna gamla bilder, blogga, skriva på en bok och fotografera mycket.

Här kan du lyssna till hela intervjun med Terje. Den kommer efter en intervju med Pressombudsmannen.

Här kan du se paneldebatten om bildfusk.Publicerad 2012-01-17. Läst av 14552 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-01-17 10:51   Gunnar D
"Terje Hellesø uppgav också att han idag är sjukskriven. Sin tid lägger han på att skanna gamla bilder, blogga, skriva på en bok och fotografera mycket."
Så Försäkringskassan betalar hans arbete nu alltså?
För verksamheten skiljer sig väl inte så mycket från före fuskandet.
Goran.P 2012-01-17 11:18
Han har väl sjukintyg.Men får han in inkomst på sitt pysslande så håller jag med
ulricahdesign 2012-01-17 11:36
Jag har alltid tyckt om Terje som person och aldrig haft någon annan åsikt i den här historien än att alla kan hamna snett och förtjänar en andra chans, men det här som Gunnar skriver måste jag också tycka att det låter lite smått märkligt. Att jobba på samma sätt som icke-sjukskriven skapar lite funderingar, men det finns säkerligen en logisk förklaring.
Anders Östberg 2012-01-17 11:44
Han har väl samma rätt till sjukersättning som andra om han har ett läkarintyg, eller är fusk med några foton så allvarligt brott att alla sociala och ekonomiska skyddsnät ska dras in tycker du? Jag har varit sjukskriven men fick med Försäkringskassans och Skatteverkets tillstånd bedriva viss verksamhet utan att för den skull bli av med ersättningen; aktivitet kan hjälpa till med tillfrisknandet och återkomsten till arbete. Utan att ha hela bilden blir det bara spekulationer.
paddmannen 2012-01-17 12:22
Nu är det ju så i sverige att man själv kan välja att bli sjukskriven utan att vara sjuk. Man skall hänvisa till att det är "jobbigt", "utbrändhet" eller nåt annat buzzword.
För de som VERKLIGEN är sjuka och där det finns en riktig diagnos är det inte alltid lika lätt. Massvis nekas ersättning.

Vilken grupp tillhör Terje?
Personligen tror jag inte han är det minsta sjuk, han är en parasit i vårt välfärdssystem.
vbg_snake 2012-01-17 12:32
Till Mikael:
Utbränd är ingen diagnos men fortfarande ett tillstånd som är jobbigt. Psykisk ohälsa har blivit ett erkänt hälsoproblem.
Otroligt dåligt och outbildat av dig att klanka ner på denna typen av problematik. Självklart kan man må dåligt, och man skall få må dåligt. Jag är övertygad om att Terje inte i dagsläget skulle palla för ett 8-17 jobb. Det skulle nog väldigt få personer i hans situation göra.

Däremot upplever jag också det konstigt att han nämnde sitt fotograferande, bokskrivande och annat när han precis nämnt sjukskrivning. Men det får vi väl också förstå, det är väl något som får han att må bra. Hans arbete som fotograf är nog lika mycket fritidsintresse som arbete.

Däremot tyckte jag intervjun var kass och inget nytt framkom. Man kunde frågat vidare om vargbilden när man hade honom i stolen. För den vill han inte ta med tång i.
esbtse 2012-01-17 12:58
Läkaren bestämmer vilken typ av arbetsterapi som pasient skall utföra.
Dådet gäller depresioner så är det viktigt att de sysselätter sig med något som de tycker om att göra.
Inget konstigt med detta.
/Thomas
Gunnar D 2012-01-17 13:05
Men om nu de bilder som tas under "terapin" och boken som skrivs under den samma genererar inkomster så skall väl rimligen motsvarande del av ersättningen betalas tillbaka.
Det får vara någon hejd på hur "sjukskriven" man får vara.
Anders Östberg 2012-01-17 13:12
Det är som sagt mellan honom och Försäkringskassan hur mycket verksamhet som är tillåten. Det får förstås inte vara någon större mängd jobb eller inkomst utan mer som nyttig terapi. Dessutom kan man ju vara sjukskriven på deltid om man orkar jobba lite grann.
Goran.P 2012-01-17 13:13
Bör ju betalas tillbaka om han får inkomst under sjukskrivning.Men vet inte hur sånt fungerar.Skriver han en bok nu under sjukskrivning som börjar ge inkomster sen när han är frisk ?Men helt klart bör man hålla igång om man mår bra av det.
paddmannen 2012-01-17 14:00
Om man missbrukar välfärdssystemet så kollapsar det. Så enkelt är det.
Någon måste betala och någon måste alltid ta konsekvenserna av missbruket.

Idag är det ofta de verkligt sjuka som nekas sjukpening av byråkraterna på försäkringskassan. De som både är gamla och sjuka får liggsår när de tillbringar hela dagen i sängen eftersom det saknas pengar i äldrevården.
Här är två utsatta grupper som måste ta konsekvenserna av den slappa och konflikträdda sjukvårdspolitik som förs idag.

Jag förstår mycket väl att Terje mår dåligt. Men att må dåligt är ingen sjukdom. Han är en vuxen människa med ansvar att försörja sig själv.
Kan han delta i debatter och skanna gamla bilder så kan han fanimej jobba också.

Ju mer sjukpenningskronor som Terje utbetalat till sig, desto fler åldringar får ligga i sit eget bajs på hemmen. Det är kommunicerande kärl, det är samma hälso och sjukvårdsbudget.

Jag tycker helt enkelt inte att det är rimligt att få sjukpenning utan att vara sjuk. Jag förstår att det är kontroversiella åsikter i dagens sverige, men så är det.
vbg_snake 2012-01-17 14:05
Jag kan anses ha rätt hårda åsikter. Men ditt resonemang är nog bland det värsta jag har varit med om. Total oförståelse... Skrämmande Mikael.
Goran.P 2012-01-17 14:13
Psykisk ohälsa kan ju leda till döden genom självmord så en hittepå sjukdom är det inte .Men om Terje är sjuk eller ej det har väl en läkare bedömt
paddmannen 2012-01-17 14:28
Visst vore det fantastiskt om det fanns obegränsade resurser och allt kunde vara gratis åt alla hela tiden?
Nu är det tyvärr inte så: Om man inte lever i en drömvärld så förstår man att prioriteringar måste göras. En budget måste fördelas på ett visst sätt.

Vill du öka hälso och sjukvårdsbudgeten, på bekostnad av annat i samhället, så att alla som har det jobbigt kan gå sjukskrivna utan att pengar tas från exempelvis äldrevården?
Säg det då i sådanafall.

Eller vill du att frågan inte skall få ställas överhuvudtaget?

Vad är viktigast?
-Korta ned operationsköerna så att patienter slipper dö medans de står i kön?
-Se till att våra åldringar har rena lakan och får komma upp ibland?
-Betala ut sjukpenning till de som har det "jobbigt"?

Jag förstår att jag provocerar dig något oerhört, men jag är genuint nyfiken på hur du tänker.
Svar från froderberg 2012-01-17 15:18
Mikael. Att må dåligt kan påverka en persons arbetsförmåga så mycket att det är skäl för sjukskrivning.

Vi sätter punkt här och låter läkarna och försäkringskassan stå för bedömningen av Terjes arbetsförmåga.

Håll er till ämnet! (som INTE är försäkringskassan)

/Magnus Fröderberg, chefredaktör Fotosidan
rappakaljia 2012-01-18 15:00
Kan det inte vara så att man kan får sjukskrivning för att man kanske inte orkar jobba varje dag? Terje kanske bara orkar fota några dagar i veckan och skriver lite på sin bok någon gång om dagen, men för den skulle inte måste sälja bilder eller göra småjobb för att tjäna pengar för att klara sig.

Om vi tar ett annat exempel som en musiker, om han eller hon blir sjuk borde väl han få göra en låt om han vill med pianot eller så. Det känns som att det är väldigt svårt att sätta gränser på jobb som lika mycket kan vara hobby, så väldigt svårt att förbjuda någon sjukersättning bara för att man gillar att fota.

Nu kan jag inte alls säga om Terje behöver sjukersättning eller inte, som sagt, det är hans läkare och Terje själv som avgör det. Ifall vi säger att han tjänar en månadslön fortfarande eller kommer göra stor profit med en bok han jobbar 8 timmar om dagen med så är det fel, men det har vi väl ändå ingen aning om hur det förhåller sig egentligen?
Merlin 2012-01-21 12:56
Mikael, har du varit lidit av "psykisk ohälsa" någon gång? Det låter inte så. Det räcker inte att säga till en sådan person att "ta sig i kragen".
2012-01-17 11:40   johannes_wl
Bortser från hans eventuella inkomst och sådant, tycker det var väldigt starkt att han ställde upp. Han verkar (logiskt nog) ganska skör. Jag upplevde det som ganska smaklöst när hon frågar "hur känns det att ha..." i början.

Mina förhoppningar: Terje kommer tillbaka med sina egna bilder (och "fuskar" aldrig någonsin mer) och folk slutar förfölja honom. Slutet gott, allting gott :)
rappakaljia 2012-01-18 15:02
Jag tycker att han svarar för sig bra och sanningsenligt, därför gör det ju ingenting om folk förföljer honom. Om han bar är ärlig och berättar hur han gjort sina bilder och inte ljuger mer så kommer allt att vara lugnt för honom tror jag. Plus att han är mer känd efter detta...
Merlin 2012-01-21 12:58
Så det är Terje som bär ansvaret för om förföljandet upphör, eller inte?
PMD 2012-01-21 14:18
@Stefan Johansson:

Ja. Fast du borde ha skrivit "förfföljandet" inom citationstecken eftersom det inte pågår något förföljande. Det pågår en diskussion om Hellesøs beteende efter avslöjandet, men det är fel att kalla det för förföljande.

Hursomhelst är det Hellesøs agerande som avgör vilken väg den diskussionen tar.
2012-01-17 12:58   Rei Trulsson
Varför ska det vara så svårt att erkänna att han fuskade för att han inte lyckades att fånga autentiska bilder av de attraktiva motiven? Alla andra orsaker är att förlöljiga andra människors förstånd.
SvenJonsson 2012-01-17 13:45
Det är inte alltid så lätt att svara på sådana frågor själv eftersom att det handlar om sin egen självbild, vilken person man anser sig vara och vilka motiv till handlingar som passar överrens med den självbilden.
ma59 2012-01-17 14:19
"Jag tappade huvudet av alla hyllningar och sedan skenade allt iväg. Jag misslyckades med att fånga lodjuren på bild och manipulerade så att bilderna skulle motsvara mina upplevelser"

Han gjorde ju alltså exakt det du önskar: erkände att han fuskat pga han inte klarade ta de bilder han ville kunna ta...
Rei Trulsson 2012-01-17 15:04
Sven - Ja, hur ska han vända det här till en psykologisk anledning? De flesta vet ju varför man manipulerar en bild. Kanske kan man göra saker utan att vara medveten om det? Eller förtränger det så väl att det slutar att existera.

Mats - Jag läste också citaten. Jag tolkar dessa som att han gjorde ett aktivt val om att fortsätta förfalskningen och lögnerna. Det borde ha räckt med erkännandet, utan efterföljande ursäkter och spekulationer om parallella orsaker.
mattias70 2012-01-17 15:23
@Mats; "motsvara mina upplevelser". Vilka upplevelser är det vi pratar om? En mängd lodjursmöten i Mullsjöskogarna? Jotack... För övrigt gavs han ju en fin chans igår att på ett snyggare sätt än tidigare berätta omfattning och bl a berätta hela sanningen om en del andra bilder exempelvis den på "nyårsvargen" som han själv flera gånger rankat som en av sina bästa bilder. Men den chansen valde han att inte ta. Det finns äldre bilder än så som är starkt ifrågasatta, de bilderna har han också undvikit. Varför? Inte kan väl den professionella hjälp han nu får rekommendera honom att fortsätta ljugandet/mörkandet. Det krävdes mycket av honom att sitta där igår, det syntes, synd (för honom själv) att han inte förvaltade möjligheten på ett bättre sätt.
2012-01-17 14:21   sla
Förstår inte hur debatten och kommentarerna i detta forum kom att handla om Terjes relation till försäkringskassan. Kan vi inte låta Flashback ta hand om den debatten och här debattera foto och bildmanipulation?
My 5 cents.

Stefan L
Gunnar D 2012-01-17 14:34
Det är väl intressant att se att när en misslyckad fotograf inte längre kan försörja sig så träder staten in och betalar.
Se och lär, det finns hopp för oss alla som är lite arbetsskygga.
2012-01-17 15:00   stefan andersson
Kanske skulle försöka bli sjukskriven. Har länge velat pyssla med bilder och fota på heltid men aldrig haft råd och tid.......
fototrum 2012-01-17 15:48
Kanske skulle försöka bli sjukskriven. Har länge velat pyssla med bilder och fota på heltid men aldrig haft råd och tid.......

:-)
Merlin 2012-01-21 13:03
Lycka till. Krävs nog ytterst goda skäl till att du ska kunna bli sjukskriven i dag.
2012-01-17 15:03   Nils-Erik Eriksson
Det är oförståerligt hur en person, som inte klarat av sina arbetsuppgifter/åtaganden kan få sådan publicitet.
Vore det inte bättre att söka " vaska " fram en kompetent yrkesman/ kvinna och skriva om honom/henne som ett erkännande av fotokonsten?

Att medvetet fuska är det den lägsta nivå ,som tänkas kan!!
2012-01-17 15:28   xandx
Blev jag censurerad nu :-)
Man har manipulerat bilder sedan fotons födelse och nu så står alla här och diskuterar detta, lite skrattretande.
Svar från froderberg 2012-01-17 15:31
Det finns mycket i samhället som människor gjort i alla tider som ändå inte är tillåtna. Ofta minskar företeelserna i antal när det är klart att det inte är accepterat. Idag har vi inte ihjäl varandra i lika stor utsträckning som förr.
xandx 2012-01-17 17:10
Fast om du drar paralleller mellan att ha ihjäl människor och bildmanipulation då tycker jag att du är ute och reser. Sedan är det inte förbjudet att manipulera bilder så länge det inte rör sig om värdedokument eller bevismaterial. Det jag mest finner skrattretande är att diskussionen förs 20 år försent, kanske tom 100 år försent. Manipulera bilder gör man dagligen på allehanda reklambyråer, det är bara inom anala sammanhang man inte "får" göra det vilket i sig är vettigt men frågan är vem skall stoppa bildfusket, berätta för mig vem skall stoppa bildmanipulation :-D Skall vi stifta lagar om fängelse eller vadå? Jag kan slå vad att killen som vunnit mest priser på worth1000 skulle kunna manipulera en bild och komma undan med det. Om man tror att någon form av heder och ärlighet skall stoppa bildmanipulation då är man nog på fel väg, för det är precis heder och prestige i kombination med pengar som får folk att manipulera bilder i anala sammanhang. Jag vet i ärlighetens namn inte hur de skall kunna stoppa bildmanipulationer, vet du Magnus?
2012-01-17 15:53   Cronholm
Jag såg och lyssnade på Knutssons intervju med Hellesö. Det jag framförallt reagerade på var Knutssons mesiga frågor, nästan ödmjukt. Här hade man ju chansen att verkligen ställa Hellesö mot väggen och få fram hur omfattande bildfusket var.
xandx 2012-01-17 17:15
Lite det jag också reagerade på om man nu tycker att det är så "förfärligt" då borde man visa det på något sätt och inte sitta där och vara så PK i dubbelbemärkelse :-)
2012-01-17 17:23   PeterWem
Med tanke på den tid det gått sedan upptäckten utav fusket och hur frenetiskt det fortfarande surrar om honom känns det som att det är dussinet som har personligt agg mot Terje. Gjorde det så ont att bli trollad utav Terje?

Han har blivit bränd som fotograf, fått sitt namn som verb och blivit ökänd.

De som har något konkret om försäkringskassan och Terje gör lämpligen sig klokast i att berätta det för just försäkringskassan och skippa sina egna förutfattade meningar här där google indexerar texten.
Gunnar D 2012-01-17 17:46
Nu ska vi se, han fuskade till sig vinstpengar med stulna bilder som grund, han behöll vinsten trots avslöjandet,
han får sjukpengar för att skriva bok och fotografera,
han förorsakade länstyrelsen (skattebetalare) onödiga kostnader,
osv osv.

Jag garanterar att jag inte har något personligt mot Terje, men helt säkert mot alla som gör som han har gjort och gör.
Sen får det gälla fotografer, kattuppfödare eller vad som.

Det som möjligen ligger Terje mer i fatet är hans höga svansföring, före och efter avslöjandet.
Men det finns det en tråd om i forumet.

Att sjukskrivningen kommer upp här beror ju på att den nämns explicit i texten.

Om detta resulterar i sökträffar så är det väl bra, alltid avskräcker det någon från att fuska.
henkrikroos 2012-01-17 17:51
Hela debatten fick sig en uppsving iom att Kungabilden avslöjades, men annars så tycker jag inte det surrar så fruktansvärt mycket om honom som precis efter. Och de gångerna de nu skulle snurra om honom, är efter Terje gör något offentligt som, med tanke på de förgående månaderna, kan verka stötande. Då känns det rimligt att de personer som var med från början, fortfarande kommer in med saker, utan att behöva koppla samman det till personligt agg.

En annan aspekt kan ju vara att, om det nu fortfarande surras 'så mycket' om honom, visar det ju bara på att det fortfarande måste diskuteras. /N tex har ju blivit väldigt tilltagna av vad som hänt. Så det är trots allt ingen liten röra som man glömmer över en helg.
Men jag förstår vad du försöker säga :)
2012-01-17 17:51   Henrik Malmborg
Känner vi till något liknande fall där man har mörkat HELA sanningen så länge. Att vägra lägga alla korten på bordet. Det är detta jag "stör" mig mycket på. Det gör ju bara att det känns som att det är fler (mård)hundar (och lodjur) begravna. Eller något annat som tillfaller historian som absolut inte får komma fram... och då varför?
Många frågetecken och få svar. Fortfarande!
2012-01-17 18:44   Mikael Jakobsson
Starkt av Terje att ta en sådan intervju, även om intervjun inte var direkt givande i egenskap av vad som hänt. Jag förespråkar absolut inte vad han gjort eller så, men jag hoppas han kommer tillbaks med sina egna, ej fejkade bilder, och att man så småningom kan lita på bilderna från kollegor och media.

Personligen skulle jag kunna tänka mig köpa hans "lodjursprojekt" när och om den publiceras och jag tror inte Terje är så dum att han gör om samma sak igen.
2012-01-17 21:51   tomazon
Hur länge ska den här gamla historien valsa runt? Karln har gjort bort sig rejält. Det är synd om honom och det är synd om alla som fortsätter att lägga tid på att spy galla på honom. Dessutom är han körd för all framtid som fotograf.

Jag fattar inte varför han ens dök upp på en intervju och försöker förklara varför han fuskade. Jag förstår ännu mindre hur kommentarerna här fokuserar 90% på huruvida försäkringskassan betalar hans uppehälle eller inte.

Kan inte fotosidan och andra medier leta upp någon NY klantskalle som manipulerat bilder och hoppa på den personen istället? Det måste ju finnas massor av kända fotografer att hänga offentligt.

Tommy
Henrik Malmborg 2012-01-18 00:09
Blir man påhoppad av media om man utför kanske det största bedrägeriet inom svenskt foto? Usch vad hemskt!
Bäst att alla som Terjar framöver tänker sig för.

Jag tror att det blir svårt att hitta någon klantskalle (dina ord) som kommer upp i denna nivå. Lycka till i alla fall.
2012-01-17 21:58   Nw2
"Den av er som inte har syndat kan kasta första stenen på honom."
Henrik Malmborg 2012-01-18 00:04
Fantastiskt intelligent inlägg! Bibliska ordspråk, vad fint! Antar att Niklas Wibom enligt sitt eget inlägg ÄR en sann bildbedragare och har garderoben full av fotolik. Bravo igen!
PMD 2012-01-18 02:23
Jag gillar inte att kasta sten på folk, men om jag gjorde det så skulle jag kunna göra det på din uppmaning.
eek 2012-01-18 02:36
Nej, jag har inte ljugit i flera år, tagit andras bilder och klippt in i mina och skrivit långa texter om djur möten, jag har inte vunnit pris pengar i samma veva osv..
2012-01-18 02:19   Helena Viking
Ge inte Terje mer utrymme, snälla.
2012-01-18 03:05   eek
va en ganska försiktig intervju/utfrågning i mitt tycke.

det som va intressant egentligen är att terje själv sa att det va/fanns en hyllnings hysteri, som gjorde att han ville ha mer & drog igång detta och jag tror att han gillar den position han haft av den uppmärksamhet/hyllnings hysteri (vilket jag själv ingick lite i).
dock så finns det betendet kvar, han fortsätter skrivandet i bloggen och tar bort alla kommentarer som har nått kritiskt att säga, utan endast tillåter hyllningar..
xandx 2012-01-18 07:51
En sann narcissist!
2012-01-18 08:48   Nils-Erik Eriksson
Vad är det. som driver de, som ödslar av sin tid här på jorden med att överhuvudtaget kommentera en person som inte har minsta uns av heder eller självkritik, sluta
2012-01-18 09:41   jonas_erik
HUR KAN NI PÅ FOTOSIDANS REDAKTION TILLÅTA DENNA SMUTSKASTNING AV EN ANNAN MÄNNISKA,I DETTA FALL TERJE ?
DET HÄR ÄR REN MOBBING OCH FÖRFÖLJELSE,OCH ATT FOLK SITTER OCH SPEKULERAR OM ANDRAS SJUKSKRIVNINGAR OCH DIVERSE PSYKISKA TILLSTÅND HÖR FAN INTE HEMMA HÄR PÅ FS.

ATT TERJE GJORDE SOM HAN GJORDE SÄGER HAN JU I INTERVJUN,VARFÖR KAN NI INTE TA DET TILL ER,ELLER VAD ÄR DET FÖR SMASKIGA DETALJER NI VILL HÖRA? ALLA NI SOM SITTER HÄR OCH SPEKULERAR !

ATT TERJE KLANTADE TILL ALLT FÖR SIG SJÄLV ÄR INGEN URSÄKT FÖR FOLK ATT BÖRJA MOBBA,FÖRFÖLJA OCH SMUTSKASTA HONOM SOM PRIVATPERSON ELLER SOM FOTOGRAF !

TITTA BARA PÅ HETSEN OMKRING HONOM PÅ NÄTET ! TYCKER DET ÄR FULLKOMMLIGT SKAMLIGT ATT T.O.M. MEDLEMMAR HÄR PÅ FS BIDRAR TILL DENNA FÖRFÖLJELSE,OCH NATURLIGTVIS BAKOM RYGGEN FÖR OM NI STOD FRAMFÖR TERJE HADE NI INTE VÅGAT SÄGA NÅGONTING !

TÄNKER INTE LÄNGRE VARA MEDLEM PÅ EN SAJT,DÄR MAN FRITT KAN SITTA OCH SMUTSKASTA ANDRA MÄNNISKOR OCH BIDRA TILL ATT DERAS LIV BLIR ÄNNU MER FÖRSTÖRDA ÄN DOM REDAN ÄR

TERJE BEGICK ETT STORT JÄVLA MISSTAG,NÄSTA GÅNG ÄR DET KANSKE DU ELLER JAG SOM GÖR ETT MISSTAG,VILL VI DÅ NÄR VI REDAN LIGGER BLI UTSATTA FÖR SAMMA FÖRFÖLJELSE ?
TÄNK PÅ DET !

TACKAR FÖR MIG !
Svar från froderberg 2012-01-18 09:54
Terje måste räkna med att ett framträdande ger uppmärksamhet.

Jag har deklarerat att vi inte accepterar fler inlägg om hans relation till försäkringskassan. Jag har raderat sådana inlägg som inkommit efter det. Att totalt förbjuda kommentarer ser jag ingen anledning till även om det inte verkar komma så många nya synpunkter.
henkrikroos 2012-01-18 13:45
Jag vet inte hur det är med de andra som besöker fotosidan, men jag kommer iaf inte ta dig seriöst om du inte klarar av att skriva rätt.
Jag gjorde en insatts och orkade läsa första meningen. Du skrev säkert något klokt.

:Edit Det var till Jonas, och inte till dig Magnus. :p
vbg_snake 2012-01-18 14:31
Märkligt inlägg, hur vet du att folk går bakom ryggen? Hur vet du vilka som personligen har kontaktat Terje via t ex mail angående detta?

Dra inte slutsatser du inte vet något om. Sedan förstår jag att vissa anser att detta är mobbing, förföljelse mm. Det är diskussioner vi haft rätt många gånger i trådarna. Personligen anser jag inte att mobbning hör till detta. Då Terje själv väljer att träda fram, som nu senast hos PK, får han också tåla att bli granskad. Att vissa väljer att granska honom ganska hårt är naturligt, då han fortfarande vill ha kakan och samtidigt äta den.
rappakaljia 2012-01-18 15:19
Först och främst, använd både stora och små bokstäver. Ingen orkar läsa det du skriver annars, tyvärr.

Jag håller till viss del med, vissa här i forumet hoppar på honom personligen och på nåt sätt skriker ut att han är en riktigt dålig människa och göra att gamlingar ligger i bajs. Många visar ingen respekt för honom som person även fast han har gjort fel. Jag personligen tycker inte att det han har gjort är så hemskt, inte heller hans sjukskrivning, att han förtjänar att bli smutskastad.
Däremot tycker jag att det är folks rättighet att diskutera det han har gjort, vad som händer och allting sånt. Han får acceptera att han är i hetluften och att det många kommer att ställa krav på att han måste bevisa bilders äkthet i fortsättningen.
Men som sagt, vissa här på fotosidan spelar i sandlådenivå. Och verkligen häver ur sig åsikter och fakta som det verkligen inte alls har någon koll på.
VinceNight 2012-01-18 15:38
8/10 personer bryr sig inte om att läsa denna text pga caps lock. Du framstår som ett litet barn.
PMD 2012-01-18 15:50
@Wille Olsson

Å ena sidan tycker jag nog att de flesta har hållig en respektfull ton i diskussionerna on Hellesøs bildfuskande, men å andra sidan förtjänar han knappast längre någon respekt i fotografiska sammanhang. Han har ju varit totalt respektlös mot sin publik.
Anders Östberg 2012-01-18 15:54
Här har ni texten Jonas skrev, det tog några sekunder att fixa i Word, sannolikt kortare tid än det tog för er att gnälla på formatet. Om ni verkligen är intresserade av debatten och innehållet istället för att tjafsa om caps lock så är väl inte detta något problem, eller hur?

-----------------------------------
Jonas Andersson skrev:

Hur kan ni på Fotosidans redaktion tillåta denna smutskastning av en annan människa,i detta fall Terje ?
Det här är ren mobbing och förföljelse,och att folk sitter och spekulerar om andras sjukskrivningar och diverse psykiska tillstånd hör fan inte hemma här på FS.

Att Terje gjorde som han gjorde säger han ju i intervjun,varför kan ni inte ta det till er,eller vad är det för smaskiga detaljer ni vill höra? Alla ni som sitter här och spekulerar !

Att Terje klantade till allt för sig själv är ingen ursäkt för folk att börja mobba,förfölja och smutskasta honom som privatperson eller som fotograf !

Titta bara på hetsen omkring honom på nätet ! Tycker det är fullkommligt skamligt att t.o.m. medlemmar här på FS bidrar till denna förföljelse,och naturligtvis bakom ryggen för om ni stod framför Terje hade ni inte vågat säga någonting !

Tänker inte längre vara medlem på en sajt,där man fritt kan sitta och smutskasta andra människor och bidra till att deras liv blir ännu mer förstörda än dom redan är

Terje begick ett stort jävla misstag,nästa gång är det kanske du eller jag som gör ett misstag,vill vi då när vi redan ligger bli utsatta för samma förföljelse ?
Tänk på det !

Tackar för mig !
henkrikroos 2012-01-18 17:57
Anders, att du fortfarande håller på. Ja, jag hade förvisso inte väntat mig något annat från din sida. Gäsp.
esbtse 2012-01-18 20:29
Hellt rätt,
Mobarna verkar ha makten i dagens samhälle.
Vi får hoppas att de själva drabas av detta
Man kan ju fundera över hur stor del av detta som är styrd av jägarlobbyn och hur många som luras att vara med i drevet.
/Thomas
MaxPappa 2012-01-19 01:41
Håller med Jonas ovan, blir det inte en mer seriös sida än det här så kan det även kvitta för mig. Har insett att man bjuder bara bort en massa
Bilder, lägger onödig tid på något man tror kan generera nått tillbaka. När man sen ser hur vissa diskussioner här följs blir man mörkrädd.

Terje har som sagt tabbat sig rejält, han har även svikit förtroendet för sin familj. Men han är också den som erkänner sina misstag, ber offentligt om ursäkt och för mig samt andra större fotografer jag har kontakt med så tror de flesta att han kommer resa sig ur sin livskris. Det Terje behöver nu är lugn och ro för att läka såren han orsakat sig själv främst och sin självkänsla på nytt. Försöka förstå hur han ens kunde komma in i en grej som denna som strider mot allt han tror på. För mig är han en duktig fotograf, som hamnat snett men jag tycker inte hans straff är att betrakta på livsstid. Sen är det självklart tråkigt att många som varit på hans föreläsningar känner sig lurade men den Terje som hade föreläsningarna var inte samma Terje som bildfuskade. Något hände som var helt åt skogen och nu måste han bearbeta vad för att det aldrig ska hända igen. Vilket för mig tyder på att han tar sitt ansvar så gott det bara går i nuvarande situation. En sådan process brukar ta sin tid innan man förstått helheten. Det kan hända även den bäste, det är ju ingen människa som har dött här, det är ett lösligt problem på sikt där Terje till slut har svaren. Sen uppmanar sjukvården den enskilde att göra saker och aktivera sig med det dom mår bra på, vilket inte betyder att han arbetar som fotograf för stunden, det kan räcka där man går en lång promenad med kameran över axeln och tar en liten bild då och då. Sen är det upp till var och en att tycka sitt gällande bildfusket men håll det gärna på en rumsren nivå!!
PMD 2012-01-19 09:12
@Daniel:

Nej, Hellesø har ju inte erkänt sina "misstag". Han har bara erkänt sådant som han har blivit överbevisad om. Han vägrar att diskutera ett antal misstänkta fuskbilder, dvs han säger varken att de är äkta eller att de är fuskbilder. Så länge han håller på med det så kommer han att få stå ut med att folk ifrågsätter vad han gör.

Ett lite mindre slingrigt beteende från Hellesøs sida hade gjort att diskussionen om honom och hans bildfuskande hade avstannat för länge sen.

Misstag, förresten. Hellesøs bildsfuskande var knappast ett misstag. Det var helt avsiktligt och systematiskt.
vbg_snake 2012-01-19 10:31
@Daniel:

Såg du nyårslodjuret? Snacka om att sticka ut hakan flera meter, har du läst blogg-inläggen om att han inte kommer redovisa någonting? Har du lyssnat på alla intervjuer han givit? Om du har det, förstår jag faktiskt inte hur du kan anse att han gjort rätt för sig.

Man behöver väl enbart göra rätt för sig om man vill rensa sitt samvete eller göra en comeback. Terje har varit klart tydligt med att han vill fortsätta som naturfotograf. Många som har intresse av detta ser då ett problem. Jag tror ingen hade varit hård mot Terje om han nu kört med öppna kort och gjort rätt för sig, då hade han nog i dagsläget, fyra månader efter händelsen, haft en helt annan situation.

Detta utspelade sig till en början att vara en tragisk händelse som drabbade honom. Skulle svenska folket stå med öppna armar och ta emot Ludmilla efter hennes dopingskandal? "Det var bara ett misstag, alla kan göra fel". Självklart kan alla göra fel, men det finns något som heter konsekvens och det är något som Terje inte verkar vara beredd att ta. Han vill ha kvar kakan men samtidigt äta den. Inte helt rätt....
MaxPappa 2012-01-20 01:21
Nej men jag såg Juldagslodjuren ;-). Men dem såg inte Terje...
2012-01-18 10:20   jpersson
Spännande att publicistklubben tar upp rätt och fel inom fotografin, att det är lätt att ljuga med en bild -- speciellt med dagens teknik.

Hur lätt är det inte att ljuga med en skriven historia, att falla för den frestelsen? Den lögnen är inte lika tydlig och polariserande. Den berättande journalist som ljuger behöver sällan ställas inför skranket som Terje nu har fått göra, med så tydliga bevis mot sig och med så utomordentligt oinsatta frågor som han fick.

Jag vill inte förminska det Terje gjorde, inte heller kopplar jag honom som person till hans handlingar, utan jag tycker att det är en intressant parallell som ofta glöms bort. Alla historier kan förfalskas, inte bara bilden, men lögnen är som tydligast när det gäller bildhistorier.

Hade det varit samma uppståndelse om det hade rört sig om en ljugande journalist? Hade publicistklubben ens tagit i det med tång?
PMD 2012-01-18 11:13
En person består av sina handlingar.


Försök hitta de texter som Hellesø skrev om hur det gick till när han tog sina fantastiska lodjursbilder. De är tydliga exempel på vad du syftar på (fast en del av historierna är så fantastiska att man undrar hur någon kunde tro på dem).
vbg_snake 2012-01-18 11:38
Har vi några tydliga exempel på skriven journalistik där verkligheten är fullständigt påhittad. Där det alltså inte finns ett uns sanning?

Jag tror detta är en tämligen unik händelse, speciellt med tanke på omfattning och att det ledde till priser. När han fick priset återkallat visar ju också att han inte kört rent spel på flera år. Han ansågs därför mycket olämplig som pristagare.
jpersson 2012-01-18 11:41
@Per

Visst kan man säga att en människa består av sina handlingar, men då ska man komma ihåg att skam och skuld är olika saker.

Skuld är kopplad till ansvar och handling. Terje har en skuld för vad han har gjort, och jag tror att han är högst medveten om det.

Skam är en /rädsla/ för att vara otillräcklig som människa. Den rädslan borde inte vara kopplad till ens handlingar, men det är något som vi alla säkert har känt av någon gång. Det jag menade med min förra kommentar var att vi inte ska skambelägga Terje.

...sedan är jag mer intresserad av att diskutera det som var min faktiska poäng med kommentaren. Jag är inte en part i målet om Terjes skam/skuld, och jag vill helst inte spekulera alltför mycket om det.
jpersson 2012-01-18 12:16
@Martin

Jag ville som sagt problematisera kryddningen inom journalistik. Inte Terjes handling specifikt.

Först har vi någon som kommer med en historia till en journalist och denna någon har /sin/ agenda, sedan ska journalisten göra en karriär på att återberätta källans historia, och slutligen sätts en rubrik/löpsedel som ska fånga vår uppmärksamhet.

Jag tror nog att skrivna historier kryddas från gång till annan, riskerna med att göra det är små och jag tycker att det också förtjänar en dialog. En del av den dialogen borde vara att sätta lögnen i relation till berättelsens dignitet. I min värld har Terje kryddat en fiskehistoria, och jag tror att den lögnen påverkar honom mer än mig.

Du frågade efter specifika journalistfall. Det ringer en klocka i bakhuvudet på mig, om ett uppmärksammat fall får något år sedan, men just nu kan jag inte sätta fingret på det.

Däremot kan det vara värt att nämna Hunter.S.Thompson och gonzojournalistik i sammanhanget.
vbg_snake 2012-01-18 14:42
@Jörgen:

Jag håller fullständigt med dig. Kryddningen av artiklar är idag hemsk. Speciellt i kvällspressen - men detta får väl ändå ses som en etablerat och seriös press. Det är svårt för oss läsare att riktigt sätta fingret på vad som är skribentens egna ord/upplevelse och kryddning. Men det har i princip blivit så att jag tar nyheter med en nypa salt, eller näve salt. Och det är en tämligen farlig utveckling.

Jag hade en föreställning om att journalistik handlade om att spegla verkligheten framför sin egen upplevelse eller säljsiffror... Speciellt nyhetsjournalistik....
jpersson 2012-01-18 16:16
@Martin

Precis... men det gäller inte bara kvällspressen. Historien om bandypojken gick ut som en riksnyhet, den skadade tredje person och den skadade ideell ungdomsverksamhet.

Återigen... min mening är inte att förminska det Terje gjorde, men däremot hade jag förhoppningar på att Publicistklubben skulle ta ett större grepp på frågan, än vad de gjorde.
2012-01-18 12:22   Ipse
Det är jävligt illa att manipulera bilder, men att gå ut med att de är äkta och ta emot cred och beröm för detta. Det ifrågasätter hans äkthet som fotograf och kan väl i det långa loppet leda till misstro mot fotografi som sådan (vad är äkta och vad är fusk..i dagens läge går det ju inte att se skillnaden). Dock är det väl ingen tvekan om att Terje själv förstår allt detta och måste ju skämmas nåt fruktansvärt och ha en enorm ånger. Kan inte låta bli att tycka lite synd om honom då det har fått sådana enorma proportioner (min blödiga sida) å andra sidan så visst fan får man ta konsekvenserna av sitt handlande. Man har ansvar för vad man själv gör. Även om hans (äkta) bilder är grymt bra, så lär han ju va hyfsat körd inom naturfotografin....
2012-01-18 15:48   Nils-Erik Eriksson
Jag beundrar de, som på denna sida (Fotosidan ) orkar att fortfarande kommentera en person, Terje H som så fullständigt brännt sina skepp både i för och akter.
Magnus Fröderberg: I varje kommentar så döljer sig en synpunkt, tolka
2012-01-18 19:01   xandx
Undrar hur många som egentligen bryr sig förutom en skock uttråkade fotografer och undra hur många som bryr som om 2 år :-D
vbg_snake 2012-01-18 19:21
Ganska många verkar det som. Du tycker inte denna typ av frågeställningar framstår som rätt korkade? Bryr jag mig om fusk i tex cykelsport? Nej, men vissa intresserade gör det. Osv osv osv osv
Henrik Malmborg 2012-01-18 20:00
Precis!

Sen finns det ju de som Jaroslaw Gibek som inte är ett dugg intresserade, men ändå vill vara med i någon abstrakt form :)

Faktum är, att när man tycker synd om någon tycker man egentligen synd om sig själv. Det är just det Jaroslaw Gibek och några få till gör.


De flesta andra ser inte sig själva i den situation som Terje är i och vad han gjort.

Och som såååå många andra tidigare sagt. Så länge T.H döljer hela sanningen så ser man honom som en fortsatt lögnare.

Är det mer bilder han fått priser/pengar för som han i så fall skulle vara tvungen att stå till svars för? En rädsla för att förlora mer? Han erkände ju trots allt inte mer än det som är överbevisat. Han erkänner dvs inte mer än nödvändigt.

Karl är ju redan på botten i de flestas ögon och kan inte sjunka mer.
Är det då inte lika bra att "come clean" en gång för alla. Att göra upp med sitt förflutna och stå upp för sig själv?
Jottas 2012-01-18 20:26
Eller så är det Jaroslaw som representerar den stora massan och inte dom som har tid att sitt här och snacka skit om andra... Tror nog mer på att det är dom som trycker ner TH i skiten som har lite på sin baksida som måste torkas...

Hälften av er som skriver visste nog inte vem TH var innan det här drevet satte igång. Hur många har läst NATUREN SOM FOTOMOTIV tex???

Skärp er förfan.. det börjar bli riktigt pinsamt.
PMD 2012-01-18 20:43
He, he. Hellesø fan-club verkar ha det lite svettigt. :-)
Henrik Malmborg 2012-01-18 21:14
Jonnie Åsfjäll bör läsa upp sig lite på vad TH gjort MER innan han gråter ut offentligt här.
vbg_snake 2012-01-18 21:56
Jonny: vad börjar bli pinsamt? Skumt inlägg där du verkar anse att man inte kan klaga om man inte läst hans böcker t ex. För mig är denna historia mycket intressant och väldigt personligt knuten. Du vet inget om någon här, och deras referenser.
Jottas 2012-01-18 23:56
Till Per: Nej det tycker jag inte.

Till Henrik: Jag vet mycket väl vad det här handlar om. Jag gråter inte.. snarare småler åt alla som uppenbarligen inte verkar veta vad det handlar om. Han har sonat sitt straff och är fri att göra vad han själv tycker. Jag har en annan uppfattning om TH än du och han är en förträfflig fotograf i mina ögon, hans tidigare produktion talar för sig tycker jag.
Du måste inte titta eller köpa hans bilder om du inte vill... bara ett litet tips för att underlätta din vardag.

Till Martin: Det är uppenbart för många andra iallafall...
Henrik Malmborg 2012-01-19 00:38
Jonnie Åsfjäll. Som lärljuge kanske du förstår jag varför du tycker att TH inte bör redovisa allt material han använt eller bemöta de anklagelser om bilder som anses Terjade. (Där även ev bevisning finns)
Det förstår jag precis! Antar att som du känner Terje känner du dig själv och där med hade du gjort det samma i samma situation. Kör på tills du åker fast och avslöja inte mer än du måste. Förrän det är nödvändigt igen.

Sen är inte alla som som er Jonnie Åsfjäll. Därför får du stå ut med att andra har sina tolkningar om vad som är rätt och fel.
Jottas 2012-01-19 14:36
Men Henrik... alla har inte din uppfattning av saken heller. Kanske ett 20-tal har skrivit här och kanske ett par hundra på Fotosidan (unika anv) totalt, och ett antal på FlashBack , inte så imponerande om man skulle samla alla på ett torg nånstans.

Det finns ju lite fler folk i samhället än några som skriver på nätet ellerhur? Jag tror ni som skriver här och beter er som någon tidigare sa, hyenor, är eg fullt medvetna om detta faktum och försöker skrika tills ni dör.

Lite att göra på dagarna kanske? Vad vet jag. Man måste få ut sin frustration någonstans och TH är ett tacksamt offer just nu... För det är ju i princip ofarligt att skrika på honom där han inte hör det. Feghet kanske man kan kalla det.

Så när du själv sitter och redigerar dina digitala bilder på datorn kan du ju fundera lite själv vad du gör med dina bilder, du är en del av detta också. Jag fotar analogt och har mycket lite datorarbete med mina bilder så jag har inte lika stort problem med det. Jag har en färdig bild att utgå ifrån(dia).

Andra som inte har följt reglerna har fått gå vidare, så varför inte TH? Större skandal häromåret med WildLifePhotographer of the Year (tam varg) med mer genomslag internationellt, men han fortsätter...

slutt
vbg_snake 2012-01-19 14:57
Jonnie: Gäsp.....
Henrik Malmborg 2012-01-19 16:32
Jonnie Åsfjäll försök ens att anstränga dig när du läser andras inlägg, tack!
2012-01-18 19:19   Jimmy Thörne
Vidrig människa den där Terje. De lögner han och Malin kokat ihop är ju utom denna värld. Jag tror på fullaste allvar han lider av en sådan narcissism han fortfarande inte förstår att han gjorde fel. Det är istället synd om honom.

Det mannen och hans vidriga fru kanske ska fundera över är att sluta blogga och logga av ett tag. Men icke sa nicke, sanna mediehoror fortsätter blogga och dyka upp på intervjuer.

VILKEN psykolog rekommenderar honom att ställa upp i tv igen? Lögnerna fortsätter...
xandx 2012-01-18 19:45
Får de lov att leva? Får de lov att äta, skita, pissa eller skall de fråntas den rätten också? Oavsett om han har narcissistiska tendenser så har han och hans fru rätten att leva hur de själva vill. Någonstans måste denna idioti ta slut. Ja han har lurat er, han har tjänat pengar på en lögn men fan han är fortfarande en människa som har rätt att leva.
jpersson 2012-01-18 20:27
@Jimmy

Du har rätt till dina känslor, men för mig låter det väldigt mycket som att du är besviken på att han inte levde upp till dina höga ideal. Det är ditt problem, och det kan vare sig Terje eller någon på Fotosidan hjälpa dig med. Vad händer den dagen som du själv inte kan leva upp till dina egna ideal? ...bara en stilla undran i all välmening som du inte behöver att besvara.
2012-01-19 04:29   Anders F. Eriksson
Terjes tilltag med lodjur, mullvad, vargar och eventuella andra djur väcker uppenbarligen en hel del känslor hos folk. Forumtråden om bildfusket händer det inte så mycket i, men så fort det skrivs något här på startsidan drar det igång ordentligt. (Tråden bor här: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=1776212)

Sjukskrivningar och skattefusk kan man möjligen diskutera på Flashback, även om det även där är undantag i just TH-tråden. Bildfusket och -stölderna (och haka nu inte upp er på uttrycket bildstöld) tycker jag dock hör hemma här, men då främst i forumet (artikelkommentarer som denna försvinner så småningom).
2012-01-19 08:02   Splanky
En himla tur att Terje finns så många här får ett liv!
Henrik Malmborg 2012-01-19 08:10
Grattis Tomas Gillberg till dig som nu genom ett oerhört intelligent inlägg, äntligen har fått liv genom en forumstråd i livet. Inte bara det! Årets O.T kom tidigt! Det ska du vara stolt över Tomas! Bravo!
2012-01-19 11:05   xandx
Jag hörde till den skaran som tyckte att Terje gjort bort sig men nu tillhör jag de som hyllar honom för att han visade oss hur många hyenor här finns som bara väntat på att få att få festa på resterna av honom. Ja killen har fuskat, ja killen har tjänat några spänn på det och han har lurat en del. Ok vi vet kan vi skita i detta nu och gå vidare eller tror ni att det blir bättre av att älta om honom, tror ni det han gjorde blir ogjort. Jag hajar inte?

Ingen i mitt hus bryr sig om Terje, ingen bland mina 644 vänner på facebook bryr sig och då är frågan varför skall jag bry mig, bara för att jag är fotograf? Nej som fotograf borde jag definitivt inte bry mig, jag borde notera och sedan gå vidare med mitt, det blir iofs en paradox det med då jag skriver här och bryr mig men egentligen skiter jag fullständigt i Terje och det kanske hade varit en bra grej om majoriteten här också gjorde så så vi slapp höra om skiten hela tiden :-D
MaxPappa 2012-01-19 14:22
Gillas :-)
2012-01-19 17:03   Henrik Malmborg
Jag måste ändå säga att det är mycket intressant att trollen inte kan se skillnaden på manipulation av en bild där arbetet vid fråga kan deklareras VS medvetet bedrägeri i form av fusk (mot medtävlande till pris) och lögner (foto-historier). Intressant! :)
Henrik Malmborg 2012-01-19 19:07
Och... Fortsatt hemlighetsmakeri och locket-på-metoder!

Det är mycket möjligt att så länge någon vill dölja något, kommer det alltid att finnas någon som ifrågasätter?
2012-01-19 22:47   xplorer
Stopp! No må den mannen få fred.
Ja, han har juksa, og tapt alt.
Han har fått straff i massevis.
La han få fred, og la han få fotografera og finna gleden tilbake.
Tull å diskutera om han fortener sjukmelding eller ikkje. Lykke til Terje, og takk for mange fine bilder som ikkje var manipulert. Fotografar må også tilgi, og gi ein mann ein ny sjangse. Det er vel meir sannsynleg at ein av oss blir tatt i fusk enn at Terje blir det neste gong?
PMD 2012-01-19 23:01
Tala för dig själv.

Jag har aldrig fuskat med bilder, och har inte för avsikt att göra det i fortsättningen heller.
arli 2012-01-20 13:01
Terje är/var en företagare som levererade produkter som inte uppfyllde specifikationen (som han själv författat). Väldigt många kunder blev missnöjda och klagade. Företagsidén gick åt pipsvängen ännu en gång (Söderhamn & Mullsjö). När företag går i graven så brukar de som blivit uppsagda gå till Arbetsförmedlingen för att hitta annan försörjning. Det kan Terje också! Alternativet är att flytta till t.ex. Grekland där "finurliga lösningar" är mer accepterat.

En vuxen karl faller på eget grepp och kräver (med hjälp av sin lilla fan-club) att få fortsätta som inget hade hänt. Skulle inte tro att den rekonstruktionen går så bra, kundgruppen som fortsätter köpa är mycket liten.
2012-01-20 11:04   Fairlane500
För det första så tycker jag att FS är rätt ställe och ta upp Terjes bildfuskande på, det är ju ändå inom fotografins värld han har fuskat. Fortsätt gärna och rapportera. Det vore intressant och se om han kommer till insikt av vad han har gjort och verkligen ber om ursäkt för det, just nu känns det lite som att han bara säger det för att det är så man säger. När/om han kommer till insikt och ber om ursäkt, kanske pratar öppet om vilka bilder som är Terjade, tror jag mycket väl han kan börja om som fotograf.

För det andra. Ni som inte tycker att Terje ska vara sjukskriven, psykisk ohälsa är ingen sjukdom, han är en samhällsparasit osv, fy fan vad ni äcklar mig. Jag är inget fan av Terje, har aldrig varit och om jag kommer att bli får framtiden utvisa. Men jag kan känna empati för hans situation.
Han har nog rimligtvis inte mått bra under en längre tid, och att tro att han skulle börja må bra huxflux, bara för att hans fusk har avslöjats är ovanligt korkat. Han behöver både hjälp och tid, något som han inte skulle få om några empatilösa äckel fick bestämma. Då är det bättre han fortsätter att Terja bilder, eller ännu bättre att han blir så deprimerad att han tar livet av sig, så slipper han vara en parasit på samhällskroppen?
Ni verkar ha lika lite empati för andra människors lidande som dom som misshandlar och slår ihjäl andra människor bara för att ha lite kul.

En sista fundering, ni som tycker att det är så fruktansvärt hemskt det Terje har gjort, har ni aldrig fuskat på jobbet? Har ni aldrig kört för fort på väg till ett jobb, fart dödar som bekant. Är tveksam till att någon kom till fysiks skada eller omkom av Terjes lodjursbilder.

Hälsningar från en lite irriterad Tomas som kanske inte menar alla hårda ord när jag har lugnat ner mig... Ha det gott alla.
Micke Hellström 2012-01-20 13:38
Om jag fuskar på jobbet, eller bryter mot lagen, ja då får jag också ta konsekvenserna när jag blir påkommen. Jag kan ha tusen ursäkter och förklaringar till varför jag gjorde som jag gjorde, men faktum kvarstår, jag har blivit påkommen med det berömda skägget i brevlådan.

Jag har inga problem att tycka svälten i vissa regioner i Afrika är hemsk, samtidigt som jag tycker det Terje gjort är hemskt. Två olika perspektiv bara. När amatörfotografen Kalle fuskar med sina bilder, det kommer förmodligen inte så många bry sig om, men när en auktoritet gör det, ja det får större konsekvenser och en massa diskussioner i fotovärlden.

Sedan är det trist att Terjes bluff begränsas till just lodjursbilder, när han fuskat med lite mer än så. Se bara Mona Sahlin-affären som i folkmun idag handlar om några få Toblerones, istället för hela den soppa som det faktiskt var.

Säger som så många andra före mig: Om Terje la hela sin smutsiga byk på bordet, så skulle den här affären vara utagerad för länge sedan och han kunde fortsätta med sitt liv. Han är inget offer, han är en förövare och såna tycker jag sällan synd om.
Goran.P 2012-01-20 13:42
Det är felen man blir ihågkommen för.Sigvard Marjasin blev visseligen friad
Men vad var han ?Klipp o klistra minns man honom som
2012-01-21 21:53   RolfE
Ni som med näbbar och klor fortfarande försöker "försvara" TH, tillhör ni dem som förra året gjorde ned och klädde Gunnar Glöersen i "säck och aska" för att han hade fräckheten att ifrågasätta bilder från TH?
Om så är fallet - var är era ursäkter till GG?
Glöm TH och ge honom inte mer uppmärksamhet. Lämna honom där han hör hemma - i fotografins "Hall of Shame"!
2012-01-22 12:20   rikitikitavi
Har varit lite kul att följa den här karusellen. Jag är och var inte speciellt insatt i Terjes arbete, men har liksom fått följa hans uppgång och fall här på fotosidan. Rent personligt kan jag säga att jag alltid kan förlåta en människa som gör misstag för det gör vi alla. Inklusive alla som "hatar" här i kommentarerna hehe.
Däremot skulle jag nog aldrig kunna lita på en sådan fotograf som Terje igen. Han kan säkert sin sak rent tekniskt etc, men har ju ingen trovärdighet alls längre. Han verkar vara kapabel till en hel del och verkar rätt skrupelfri ( proffesionellt) .
Att sedan sitta här och lägga sin energi och känslor på att lägga sig i hans liv verkar lika "skrupelfritt" också måste jag säga.
Att folk orkar hehe. Men vi människor visar gång på gång att vi är som vi alltid varit. Samhället blir mer civiliserat sägs det, men så fort det är en "hängning" så samlas vi som asgamar för att spotta kommentera och kasta sten precis som i gamla tider när sådant ägde rum. Ganska äckligt faktiskt.....
/Martin.
acke 2012-01-22 14:43
Det speciella med hela affären är ju att TH, mer än någon annan fotograf jag känner till, alltid predikade i kurser och föreläsningar att bilder ska "göras färdiga" i kameran. Han klamrade sig därför fast vid analog fotografi längre än de flesta andra ,och ville inte befatta sig med den digitala revolutionen.

När TH sedan blir avslöjad som systematisk bildmanipulatör och lögnare, ja då blir fallet väldigt väldigt högt.
2012-01-22 20:33   chbe
Skrämmande många "proffstyckare" som uttrycker bestämda åsikter i fallet Terje och sjukskrivning. Lätt att fördöma går tydligen hand i hand med proffstyckande.
Det är inte många av oss som vet ett skit om omständigheterna i Terjes situation och om varför läkare och försäkringskassa förordar sjukskrivning.
Lägg ner nu och ägna er åt något konstruktivt i stället, om ni kan.
Vänligen men bestämt.
Christian
Henrik Malmborg 2012-01-23 16:16
Kom ihåg att Terje psykiska ohälsa om av att han blev helt överbevisad och var tvungen att erkänna. Det har inte sitt ursprung någon annan stans, OM det inte funnits där sen tidigare vilket är O.T.
Jottas 2012-01-23 17:46
Så det spelar roll vart man fått sin ohälsa ifrån!? hehe..jadu. Så enligt dig mår han alltså bättre för att han fått ohälsan från något som han gjort som du tycker är moraliskt fel...

Han mår nog lika dåligt vart han än fått det ifrån. Det är jag övertygad om.

Hoppas han kommer tillbaka på fötter igen och kan glädja många med bra bilder och slipper bli förföljd av drevet resten av sitt liv. Jag ser iaf fram emot att se mer av Terjes bilder och sin syn på naturen. Heja Terje!
Henrik Malmborg 2012-01-23 19:44
I motsats till dig lärjunge Jonnie Åsfjäll, så hoppas jag på att TH lägger alla korten på bordet. Det var lärjungar som skrek i förtvivlan när TH fuskanklagades. Då var det ett drev ifrån er, mot de få som vågade yttra sig. Det var väldigt starka ord med.
Du kan aldrig stoppa sanningen, genom att lägga locket på. Människorna är för intelligenta för det.
Total Redovisning av de bilder som ifrågasatts och använts = Ärighet och öppenhet. Att erkänna det han totalt överbevisats i (trots nekande in i det sista) = Oärlig.
vbg_snake 2012-01-23 21:12
Precis som du uttrycker dig uttryckte sig Terje också. Att "okunniga" satt och bedömde han och hans bilder.

2003/2004 blev han rabiat när jag och några andra ifrågasatte hans plock-i-pin-kompositioner och hur Hellesö-klanen blev jämställd med gud. 2011 visade det sig att vissa, nästan tio år tidigare hade rätt. Under de tio åren hade han stämt folk för att ha avbildad någon hare, pratat om att man inte är en fotograf om man inte klarar av att låta photoshop vara osv.

Just med sjukskrivningen håller jag med, det är ruggigt dåligt att lägga sig i denna biten. Det står mellan han och hans läkare. Psykisk ohälsa är inte alls kul och jag är övertygad om att Terje har det riktigt svårt idag.

Jag förstår faktiskt att folk reagerar som de gjort, då han nämner sjukskrivning och bokskrivning/fotografering och bloggande i samma mening. Lite klumpigt uttryckt av honom.

Det finns mycket konstruktivt i tråden om Terje, problemet är att Terje inte tar åt sig av det konstruktiva, han gillar det inte, eftersom han måste erkänna saker som han fortfarande inte vågar svara på.

Ingen respekt åt den mannen längre.
2012-01-23 11:01   TantoDanne
Intressant att diskutionen inte når längre än sandlådan...
Jag trodde att människor som har åsikter bildmanipulation skulle ha relevanta inlägg...

Jag föreslår er att läsa Susan Sontag "On Photograghy" och Vilem Flusser "En filosofi för fotografi"

Jag förstår att människor blir upprörda över bildmanipulation, framför allt då vi utgår från att bilden har ett bevisvärde så som äkta.
Bilder för reklam har inte samma värde för mig. Jag utgår från att dom är manipulerade.
Men hur ska jag kunna veta att en äkta bild över stämmer med verkligheten? Fotografen har ju redan gjort sitt val genom komposition. (Bildvinkel, uteslutande av störande föremål, kompositon, osv)

Den digitala bildbearbetningen skapar i sin tur andra möjligheter till förbättringar av slutresultatet.
Vilket gör att jag ser varje bild som manipulerad och tillrättalagd.

Så hur ska vi kunna lita på "bevisbilder" och äkta bilder, vad är äkta bilder idag, är det samma sak som äkta analoga bilder?

Var drar du gränsen?
Var drar jag gränsen?
Upplever betraktaren gränsen?

Är det inte det som borde diskuteras?
Anders Östberg 2012-01-23 11:29
Visst finns det intressanta frågor men det verkar inte gå att diskutera i samband med TH eftersom den historien är så infekterad för många här. Det spårar bara ur till pajkastning när man inte kan diskutera utan en massa känslor.

Sedan finns det väl i och för sig ingen direkt gränsdragningsproblematik i THs bildmanipulation, han har passerat alla gråzoner med råge. ;-)
PMD 2012-01-23 12:37
Diskussionen om Hellesø handlar inte i första hand om bildmanipulation och var gränserna går. Den handlar om lögner i stor skala.
vbg_snake 2012-01-23 19:41
Danne: Det känns konstigt att du själv inte verkar se skillnaden av medvetet vilseledande och att ändra kontrast/skärpa.

Det kommer alltid finnas folk som du, du skriver om gränser och vem som avgör denna. Ägnar man sig åt dokumentärt naturfoto och klipper in djur är detta manipulation. Är man tydligt, och säger att man är en konstnär som klipper och klistrar skiter nog alla i det.

En äkta bild är så äkta som fotografen utger den för att vara - tills den blir avslöjad. Det är något vi alla får leva med, att inte vara cyniska när det kommer till dokumentärt foto. Vi vill kunna lita på fotografen, och vi gör detta tills det kommer fram (som i Terjes fall) - vilket är mycket ovanligt.

Komposition, brännvidder osv gör aldrig bilden mindre verklig. Verkligheten för mig är hur bilden såg ut från början - oavsett brännvidd eller komposition. Tror någon att naturen ser ut som den gör från ett 150mm macro taget från 1cm? Hela resonemanget haltar. Man kan vrida och vända på allt, men ett naturfoto ser aldrig naturligt ut som du ser det med dina egna ögon. Det finns väl inga ögon som har någon form av skärpedjup i stil med ett 400 2.8....

Vi behöver nog inte sitta här och redogöra för vad som är manipulering och vad det inte är.

De flesta här inne är nog medvetna om att naturen inte ser ut som den gör genom kameralinsen. Däremot betraktar man fotografiet utifrån fotots verklighet. Att höja upp kontrast och skärpa är inte manipulation. Du lägger inte till något i bilden som aldrig funnits där.

Som sagt, det behöver nog inte sitta och diskutera, diskussionen handlar först och främst om Terjes fortsatta manipulation av omgivningen.

Merläsning

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer...

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 2

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 15

Test Nikon D6 - teknikredaktör Martin Agfors går igenom kameran (video)

Plus I denna video går teknikredaktör Martin Agfors under 5 min igenom kamerans viktigaste funktioner och jämför bland annat med Nikon D5. Läs mer...

Superextrem raktecknande vidvinkel från Laowa

Med en bildvinkel på 135 grader är Laowa 9 mm f/5,6 FF RL världens extremaste raktecknande vidvinkel för spegelfria småbildskameror. Läs mer... 8

Utforska fågellivet i ditt närområde

De gör filmer om fåglar i Sveriges natur. Läs mer... 4

Test Nikon D6: Snabbare och mer träffsäker

Plus Nikon D6 innebär en relativt försiktig uppdatering av D5. De främsta skillnaderna är en ny snabbare processor och en helt ny autofokusmodul. Dessutom har kameran fått inbyggd wifi, blåtand och GPS. Läs mer... 18

Olympus berättar mer om kommande objektiv

Olympus har uppdaterat sin produktplan för kommande objektiv och berättar mer om sin nya supertelezoom. Läs mer... 5

Canon anordnar liveevent – största lanseringen någonsin

Är det äntligen dags för lansering av Canon Eos R5? Läs mer... 3

Kinesisk medborgare gripen – flög drönare över skyddsobjekt

En kinesisk medborgare har frihetsberövats misstänkt för brott mot skyddslagen efter att ha flugit drönare över ett skyddsobjekt. Läs mer... 13

Miops Capsule360