Annons

Proffsfoto

Artiklar > BLF: Press- och yttrandefriheten hotas av drönarkaoset på Lantmäteriet

BLF: Press- och yttrandefriheten hotas av drönarkaoset på Lantmäteriet

Väntetiden på att få drönarbilder godkända för att spridas offentligt är upp till 79 dagar. Det kan ge allvarliga konsekvenser för demokratin, menar Bildleverantörernas förening.

2016 tog Lantmäteriet över uppgiften från försvaret att granska och ge spridningstillstånd för bilder eller filmer tagna med drönare eller andra luftfartyg över land. Lantmäteriet fick två miljoner kronor för att lösa uppgifter som omfattade 700 ärenden om året i början. 

Antalet ansökningar har ökat drastiskt sedan dess. Under 2021 skickades 30 000 ansökningar om spridningstillstånd in. Men Lantmäteriet har inte fått utökade anslag. De har lyckats korta ner handläggningstiden till 24 minuter per ärende, men det finns 4 500 ärenden i kö.

Konsekvenserna har blivit att flygbilder kan bli inaktuella innan de får lov att visas. Ett sådant exempel är en videosnutt till en reklamfilm för ett politiskt parti inför valet. Spridningstillståndet kom efter valet.

Ett annat exempel är en film inför Sveriges ordförandeskap i EU. Regeringskansliet bad Lantmäteriet om att få gå före i kön, men fick nej med hänsyn till lagtexten.

Ett allvarligare problem är att medieföretag inte kan använda drönarbilder till nyhetsbevakning utan att bryta mot lagen. 

– Det här är helt oacceptabelt i ett land som säger sig värna pressfrihet, yttrandefrihet och företagande, säger BLF fotografernas ordförande Putte Salminen.

Innan Lantmäteriet 2016 tog över uppgiften från Försvaret fanns en egenkontroll som tillät fotografen att själv avgöra om bilder/filmer behövde granskas utifall motivet kunde avslöja något skyddsvärt. Systemet fungerade inte helt tillfredsställande och skrotades. 

Nu utreder Lantmäteriet om det går att införa branschspecifika regler, exempelvis att fotografer som levererar till medieföretag inte behöver ha spridningstillstånd.

– Vi behöver omgående finna en väg framåt som respekterar rikets säkerhet men som inte stryper den tredje statsmakten, säger BLF fotografernas ordförande Putte Salminen.Publicerad 2022-11-06.

13 Kommentarer

PeterWem 2022-11-06 20:26  
Är det någon tidning som bryr sig om lagstiftningen? Min uppfattning är att man kör på ändå och är beredd att ta smällen.
PMD 2022-11-06 20:37  
Lagen ska vara lika för alla. "Medieföretag" ska inte få en gräddfil för att slippa granskning av Lantmäteriet. Förutom svårigheten att definiera begreppet "medieföretag" så är lagstiftning på korporativ grund förkastlig,

Nä, Riksdagen bör inse vad det grundläggande problemet är och åtgärda det.
Svar från froderberg 2022-11-06 22:32
Lagen är tack och lov inte lika för alla, exempelvis får poliser på utryckning köra fortare än hastighetsbegränsning. Det tycker jag är utmärkt.

Det borde gå att hitta en lösning där statens skyddsbehov inte lägger hinder för mediernas demokratiska funktion. Alltså att bilderna kan säkerhetskollas snabbt.
PMD 2022-11-06 23:23
Polisväsendet har en särställning i samhället som statens verktyg för att upprätthålla lag och ordning. Det går inte riktigt att jämställa det med att mediebolag ska få ett privilegium för informationsinhämtning som inte alla medborgare har.

Lös det grundläggande problemet istället, men framförallt ändra lagen så att det inte blir lika lätt som nu för spioner att ta reda på var det är värt att snoka mer.
ChrisC 2022-11-06 23:01  
Det är inte väntetiden som hotar demokratin utan lagstiftningen i sig. Vet inget annat land där det är brottsligt att publicera drönarbilder utan att först invänta statens godkännande. Möjligtvis Nordkorea.
lapporten 2022-11-07 08:32  
Finns det något att fotografera som inte alla spion satelliterna redan har fotograferat? Det är som vanligt att man skall begränsa för `Svensson’
PeterWem 2022-11-07 10:39
Ja, man kan göra detaljerade 3D-modeller från publicerade drönarfilmer. Har själv testat med filmer från YouTube.
markh 2022-11-07 09:00  
Å andra sidan, är det kanske bra att spionen måste vänta två månader innan de får meddelande att bilden på det som ser ut som en vanlig villa får de absolut aldrig visa för någon annan...
PMD 2022-11-07 13:13
Det kan det kanske, men det beror nog på vad det är som spionen har fotograferat. I värsta fall är det något som kostar miljarder att ändra på.
Uffe_Nordholm 2022-11-07 16:58
Som jag förstår det är det inte _tagandet_ av bilder/film som man måste vänta med, utan publicerandet av dessa. Rimligen så har spioner ingen anledning att publicera något material, så fördröjningen hos LM slipper de.


Dessutom finns ju den aspekten att spioner sällan bryr sig om lagarna i landet där denne spionerar, så vare sig det är lagligt eller inte skulle ju en spion göra det den vill.
PMD 2022-11-07 17:48
Jag tror att Marks poäng är att det är bra att det tar lång tid innan spionen får veta av Lantmäteriet vilka av de bilder den har tagit som visar något hemligt.
Ventures 2022-11-07 14:40  
Finns det en större angelägenhet för allmänheten idag att se Sverige från ovan än vad det var före det att kameradrönare blev tillgängliga för var och en?
Jag bara undrar...
Svar från froderberg 2022-11-07 15:21
Det dramatiskt ökade antalet drönare har ökat mängden flygbilder som måste kollas.
Thomas Rask 2022-11-07 18:07  
För mig har de långa väntetiderna inneburit att jag har slutat använda drönarklipp i mina YouTube videor. Tråkigt. Men det har ingen ekonomisk effekt för min del. Tråkigt bara. Hoppas det löser sig på sikt.
Martin F 2022-11-11 09:55
Samma här. Skittråkigt.

Merläsning

ANNONS