Annons

Proffsfoto

Artiklar > Unikt fall: Drönarfotograf åtalas för spridning av geografisk data

Unikt fall: Drönarfotograf åtalas för spridning av geografisk data

Att publicera flygbilder av terrängen utan spridningstillstånd är olagligt. Nu ställs drönarfotograf i Umeå inför rätta.

Allt fler skaffar sig drönare, men få är medvetna om att det krävs spridningstillstånd från Lantmäteriet för att få publicera sina bilder och filmer eftersom bilderna kan göra att skyddsobjekt avslöjas. 

En man från Umeå-trakten har åtalats för brott mot lagen om skydd för geografisk information efter att ha lagt upp ett 20-tal drönarfilmer på Youtube, uppger Västerbottens-Kuriren.

Målet ska tas upp vid Umeå tingsrätt och blir det första i sitt slag.

– Det pågår andra förundersökningar, men vad jag vet finns det inga domar. Jag tycker det är bra att det klargörs vilka skyldigheter man har som drönarpilot, säger Anders Wike, chef för kart- och bildsekretess på Lantmäteriet till VK.

Det är inte själva filmandet som är olagligt, utan att sprida bilder och filmer till andra. Det finns dock några undantag då spridning är tillåten, exempelvis när folk filmat offentliga tillställningar, på sin egen gård eller rakt ner mot marken.

– När du vinklar upp kameran så högt att du ser horisonten så får du med jättemycket i bild som du omöjligt kan veta vad det är. Om du håller ned kameran så undviker du det problemet, säger Anders Wike på Lantmäteriet.

Lagen om skydd för geografisk information gäller inte bara stillbilder och video från drönare utan även från helikopter och flygplan. Om bilderna är tagna över sjö eller hav krävs motsvande spridningstillstånd från Sjöfartsverket. 

Sedan början av året gäller en del nya regler för att flyga drönare, exempelvis måste den som flyger drönare som väger 250 gram eller mer ta drönarkort.

Här kan du läsa mer om spridningstillstånd och ansöka.



Publicerad 2021-08-17.

6 Kommentarer

PMD 2021-08-22 02:09  
Krävs det spridningstillstånd för fotografier tagna från trafikflygplan, av passagerare?
acke 2021-08-22 10:26
Jag har aldrig sett några undantag för trafikflygplan, så i teorin är svaret JA. I praktiken är det nog bara vid start och landning som skadlig fotografering är möjlig, och då brukar ju användning av elektronisk utrustning ändå vara förbjuden?
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2016319-om-skydd-for-geografisk-information_sfs-2016-319
PMD 2021-08-22 17:21
Jag har flera kameror som inte innehåller elektronisk utrustning. :)

Jag har för mig att det fanns ett undantag för bilder tagna från flygplan i linjetrafik, men jag kan inte hittat något om det nu.

Merläsning

ANNONS