Annons
Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

I nästa nummer av Fotosidan Magasin så har vi artiklar om att komma igång med drönarfotografering men det finns en mängd regler som är väldigt viktiga att ha koll på för att inte riskera böter eller i värsta fall fängelse.

Att flyga drönare är väldigt spännande och det är lätt att komma igång men det är lika lätt att missa att det finns en mängd regler som är viktiga att följa. Om du gör Luftfartsverkets drönartest så kommer du får reda på hur bra koll du har. Kan du till exempel svaren på dessa frågor?

Vilken är maxhastigheten? Hur tar du reda på om du befinner dig i en kontrollzon? Om du fotograferar människor från din drönare - var hittar du reglerna som gäller?

Testet gör du via www.mindronare.se/prov

Tre viktiga kartor

En viktig interaktiv karta som du bör använda är LFV Drönarkarta som finns via daim.lfv.se/echarts/dronechart/ och via den kan lätt se om du får flyga där du befinner dig. På LFV Drönarkarta finns inte temporära förbud som är lika viktiga att hålla reda på. De kan du hålla koll på via notaminfo.com/swedenmap  (Tack Peter Wemmert för tipset).   

Den tredje kartan som du behöver kolla på är Naturvårdsverkets Skyddad natur-karta. Den hittar du via skyddadnatur.naturvardsverket.se/.Publicerad 2018-10-15.

4 Kommentarer

PeterWem 2018-10-15 14:28  
Här https://notaminfo.com/swedenmap dyker temporära restriktionsområden upp vilket inte sker på LFV:s drönarkarta. Hade exempelvis drönarpiloten i Sweden Rock Festival kollat den hade hon sluppit strafföreläggande. Eller för den delen mannen som fick sin drönare söndertrampad av polis i Lund när han flög i temporärt restriktionsområde. Han fick för övrigt ersättning från polismyndigheten.

För övrigt, fråga 5 i testet angående att fotografera människor finns det inte längre någon lag som heter Kameraövervakningslagen. Den ersattes av Kamerabevakningslagen.
Svar från David Elmfeldt 2018-10-15 14:43
Bra! Skall lägga till info om den också!
bowa 2018-12-02 01:56  
Naturvårdsverkets karta är inte helt glasklar. Där ingår en mängd overlays, men jag hittar ingenstans om ALLA dessa innebär flygförbud, eller bara vissa? Vad gäller t ex i Natura 2000-områden, djur- och växtskyddsområden, vattenskyddsområden eller i fågelskyddsområden?

En (M)-riksdagsman har just motionerat om att man behöver samla ihop alla olika förbud från femtielva olika håll (Transportstyrelsen säger att man också måste kolla med bl a polisen, länsstyrelsen och kommunen om lokala påbud) så att en vanlig medborgare ska ha en rimlig chans att kunna följa lagen. Ett mycket lovvärt initiativ!
otto.eimar 2019-01-07 01:49  
Lösningen är att folk har sina drönar-aktiviteter ute på öar där polisen inte har några resurser.

Merläsning

ANNONS