Annons

Proffsfoto

Artiklar > Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Transportstyrelsen har beslutat att permanent förbjuda drönare i de mest centrala delarna av Stockholm.

Det är efter en begäran av Polismyndigheten som Transportstyrelsen fattat beslutet som gäller från och med den 26 mars. Anledningen är dels att Polisen ser många fall av olovlig drönarflygning i Stockholm City, men också att myndigheten inte vill  upprätta tillfälliga restriktionsområden vid till exempel statsbesök och evenemang.

– Därmed minimeras risken att de tillfälliga områdena inte är kända med de risker det innebär för luftrumsintrång och konflikter med den polisiära verksamheten, säger Jörgen Andersson, sektionschef på Transportstyrelsen.

I området är all flygning med drönare förbjuden. Undantag gäller för drönare som används av Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Lantmäteriet och drönare som används i räddningsinsatser.Publicerad 2020-03-26.

10 Kommentarer

Benganbus 2020-03-26 18:13  
Låter bra det här!
Janne H 2020-03-27 09:07  
Tråkigt för oss som har drönarbilder och film som vårt levebröd, men med alla ¨tävlingar¨att göra dumheter med drönare så var detta bara en tidsfråga.
Kanske ska vi vara tacksamma över att restriktionsområdet inte blev större?!
Third eye 2020-03-27 09:52  
Känns som yrkesmässigt utförande med tillstånd skulle läggas till undantagen. Det utförs endel mätningar och inventeringar ändå.
I övrigt kan jag förstå att i tätort kan reglering och restriktioner vara på sin plats.
scrappy 2020-03-27 21:38  
Klokt beslut. Har sett filmer med galna flygningar över stan.
Wunder 2020-04-17 21:19
Jag bor i stan, dvs Stockholm, på Söder nära Tanto. Har under alla år jag bott här sett två drönare. En stor och en liten. Ingen konstig flygning alls.
Num Vistbacka 2020-03-30 18:10  
Så... Bye bye Amazon drone delivery service.
Wunder 2020-03-31 01:14  
Dessa ständiga ändringar i förbud gör att man skapar osäkerhet hos konsumenter. Är det någon ide att köpa en drönare om man bor i Stockholm?
Pagajviftaren 2020-04-12 12:13  
Det borde gå att söka tillstånd för yrkesmässigt flyga på viss plats vid viss tidpunkt, utan att kunna kräva motivering till avslag. Begränsar de antalet ansökningar per vecka, månad och år som hanteras per enskild sökande och totalt. Då hindrar de att någon via olika identiteter spammar med ansökningar för att se vilka som får avslag och därmed tolkar det som att det händer något där och då med höjd säkerhet.

Men jag har full förståelse för kravet om säkerhet, i det området är det ofta utländska besök av regenter, politiker, militärer, kändisar, företagsledare mfl med stort säkerhetspådrag som de ibland försöker hålla så diskret som möjligt. Att stänga vid vissa tidpunkter skulle direkt visa att något kommer att hända just då.

Merläsning

ANNONS