Artiklar > JO kritiserar poliser som stoppade filmande journalist

JO kritiserar poliser som stoppade filmande journalist

En journalist som filmade på allmän plats i samband med ett tal av SD-ledaren Jimmie Åkesson uppmanades att sluta av två poliser. Justitieombudsmannen kritiserar nu Polisen.

Under valrörelsen 2018 höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tal på ett torg i Karlstad. I samband med talet spärrades ett område av.

En ljud- och bildtekniker som höll på att packa ihop utrustning i det avspärrat området vände sig till två poliser som bevakade avspärrningen när en frilansjournalist filmade in på området.

Poliserna uppmanade frilansjournalisten att sluta filma. De sa att han skulle bli avvisad från platsen om han inte följde uppmaningen eftersom journalisten gjorde sig skyldig till ofredande när han filmade. Journalisten avslutade inspelningen och lämnade platsen. Senare anmälde han händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

Ett sitt beslut riktar JO skarp kritik mot Polismyndigheten för polisernas agerande.

Enligt JO gjorde inte journalisten något fel. Journalisten hindrade inte poliserna i deras arbete. Han utgjorde inte heller en säkerhetsrisk för någon. Det fanns helt enkelt inga rättsliga grunder för att säga till honom att sluta filma eller avlägsna honom från platsen.

JO uppger att polisernas agerande har ”riskerat att inkränkta på den grundlagsskyddade anskaffarfriheten” och skriver också att ”det finns anledning att se allvarligt på det inträffade.”Publicerad 2020-03-26. Läst av 3655 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-03-26 07:58   luminousoctaves
Liten men viktig anmärkning. Tack för artikel.
2020-03-26 12:27   fotografmartin
Låter som att det skulle ha hänt i Kina eller i Ryssland
2020-03-26 22:39   PMD
Som jag skrev i forumtråden om samma ämne: det tycks brista i polisutbildningen när det examineras poliser som inte har koll på grundlagsskyddade rättigheter.

Merläsning


Elinchrom ELB 500 TTL