Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kinesisk myndighet dömer företag för kopiering

Kinesisk myndighet dömer företag för kopiering

Alpa vann i kinesisk domstol  - beslutet kan överklagas.

Den schweiziska kameratillverkaren Alpa vann ett mål i kinesisk domstol mot ett företag som tillverkade och sålde kameror och tillbehör som var kopior av Alpas produkter.

GuoZh, som företaget heter, döms att betala skadestånd till Alpa för sin modell FY-2015 som är en kopia av Alpas A12-serie. Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats från det schweiziska företaget.

En del av produkterna var även märkta Alpa och såldes som kopior, medan andra hade företagets logga, GuoZh, och såldes till ett lägre pris.

Enligt den schweiziska tidningen NZZ börjar kinesiska domstolar få upp ögonen för olaglig kopiering.

Äkta bakstycke till vänster, kopia till höger.

Företaget ska betala böter, upphöra sin tillverkning och be om ursäkt. GouZh planerar att överklaga domstolens beslut. Företaget marknadsför i skrivandets stund fortfarande sina kameror på sin webbplats. Publicerad 2020-04-20. Läst av 3704 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-04-20 08:20   vifra
"Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats av det schweiziska företaget."

Nä Calle. Det hade kopierats av det kinesiska företaget.
2020-04-20 19:59   larsborg
Det står helt rätt i texten, ovan!
…. Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats från det schweiziska företaget. ….
Digital Photography Review 200417
https://www.dpreview.com/news/1859766732/chinese-government-rules-in-favour-of-alpa-in-copyright-fakes-case
2020-04-20 22:18   Fredrikpersson
Den intressanta nyheten är inte att Alpa vann målet i Kina utan rättigheten som schweizarna lutade sig på. Den här gången var det inte varumärkes- eller patentintrång som hävdades utan intrång i upphovsrätten. Alpa-kameran ansågs av den kinesiska domstolen vara ett alster av brukskonst och är därför, i likhet med andra konstverk, skyddad av upphovsrätten. GuoZh gjorde sig alltså skyldiga till upphovsrättsintrång vilket är en nyhet de här sammanhagen och kan innebära en öppning för andra rättighetshavare med liknande produkter.

Kina har, i motsats till vad många tror, bra lagstiftning kring patent och andra immateriella rättigheter. Problemet (för rättigheteinnehavarna) är att straffen som utdöms är långt ifrån avskräckande. Så verkar det vara även i detta fall där skadeståndet tydligen utgörs av ett "sexsiffigt belopp". Om det, vilket väl är sannolikt, rör sig om kinesisk valuta är det ett relativt litet belopp.
2020-04-21 01:37   PMD
En testballong från kommunistpartiet, gissar jag. Vi får väl se hur det går med överklagandet. Om partiets ledning nu har bestämt sig för att upphovsrättsinnehavare ska få ha kvar sin upphovsrätt så kommer överklagandet inte att bifallas.
Grevture 2020-04-21 21:49
Man kan ju inte låta bli att fundera över om en eventuellt hårdnande attityd till piratkopiering i Kina skulle kunna höra samman med att mer och mer av deras egen industri nu gör tillräckligt bra egna produkter för att de själva skall börja bli drabbade av andras kopiering ... :)
Svar från Calle S 2020-04-21 21:53
Det är ett resonemang jag har hört.
Fredrikpersson 2020-04-21 22:51
Den inhemska kinesiska industrin satsar sedan några år mycket på egna patent och av de ca 1.5 miljoner patentansökningar som årligen lämnas in i Kina kommer runt 1.3 miljoner från kinesiska företag. Med de volymerna av patent (och andra immateriella rättigheter, t.ex varumärken och upphovsrätt) så krävs att de finns ett domstolsväsen och lagstiftning som kan ta hand om tvisterna som uppkommer. Domstolstvisterna kring patent, varumärken och upphovsrätt i Kina är främst uppgörelser mellan inhemska kinesiska aktörer. I botten ligger naturligtvis att alltfler kinesiska företag producerar och säljer skyddsvärd spetsteknik.

Merläsning

De största Planken ställer in

Inget Planket i Stockholm eller Göteborg i år. Läs mer... 2

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 6

Test: Benq SW270C Photovue

Plus Om du insett begränsningarna i att arbeta på en enklare bildskärm och vill investera i ett hårdvarukalibreringsbart alternativ för stillbild och video – utan att det kostar skjortan– kan Benq SW270C vara ett bra val. Läs mer... 1

Svenskt bolag köper spanskt bild- och grafikdatabasbolag

Freepik med 20 miljoner registrerade användare får svenska ägare. Läs mer... 2

Ny bok om bildens makt

Vi kommunicerar med foto - men inser vi kraften, makten och ansvaret? Läs mer... 1

Världsnamn och oetablerade i årets Landskrona Foto Festival

Ett 50-tal fotografer i corona-anpassad festival. Läs mer... 1

Samyang AF 85/1,4 RF för Canons R-serie

Samyangs nya 85 mm f/1,4 lanserades först för kameror med Sony E-fattning. Nu kommer objektivet även med Canon RF-fattning. Läs mer... 4

Elever ställer ut på Galleri Kontrast

Eleverna på Fotografisk Konstutbildning har sin examensutställning ”Caught in between”. Läs mer... 1

Panasonic Lumix S 20-60 mm f/3,5-5,6 - kompakt zoom med L-fattning

Panasonic har utvecklat en ny kompakt zoom för sina småbildskameror och andra kameror med L-fattning. Läs mer... 3

Backup av dina bilder - del 2(3) - Lagringsalternativ

Plus Better safe than sorry, att ignorera backup av dina bilder kommer förr eller senare göra dig förtvivlad. Som fotograf har du ett ansvar inför dina uppdragsgivare, men det är minst lika viktigt att ha ordning på privata bilder. I del två går vi igenom olika lagringsalternativ. Läs mer... 4

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar