Artiklar > Kinesisk myndighet dömer företag för kopiering

Kinesisk myndighet dömer företag för kopiering

Alpa vann i kinesisk domstol  - beslutet kan överklagas.

Den schweiziska kameratillverkaren Alpa vann ett mål i kinesisk domstol mot ett företag som tillverkade och sålde kameror och tillbehör som var kopior av Alpas produkter.

GuoZh, som företaget heter, döms att betala skadestånd till Alpa för sin modell FY-2015 som är en kopia av Alpas A12-serie. Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats från det schweiziska företaget.

En del av produkterna var även märkta Alpa och såldes som kopior, medan andra hade företagets logga, GuoZh, och såldes till ett lägre pris.

Enligt den schweiziska tidningen NZZ börjar kinesiska domstolar få upp ögonen för olaglig kopiering.

Äkta bakstycke till vänster, kopia till höger.

Företaget ska betala böter, upphöra sin tillverkning och be om ursäkt. GouZh planerar att överklaga domstolens beslut. Företaget marknadsför i skrivandets stund fortfarande sina kameror på sin webbplats. 



Publicerad 2020-04-20. Läst av 3877 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2020-04-20 08:20   vifra
"Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats av det schweiziska företaget."

Nä Calle. Det hade kopierats av det kinesiska företaget.
2020-04-20 19:59   larsborg
Det står helt rätt i texten, ovan!
…. Kamera, bakstycken och tillbehör hade, enligt domstolen, direkt kopierats från det schweiziska företaget. ….
Digital Photography Review 200417
https://www.dpreview.com/news/1859766732/chinese-government-rules-in-favour-of-alpa-in-copyright-fakes-case
2020-04-20 22:18   Fredrikpersson
Den intressanta nyheten är inte att Alpa vann målet i Kina utan rättigheten som schweizarna lutade sig på. Den här gången var det inte varumärkes- eller patentintrång som hävdades utan intrång i upphovsrätten. Alpa-kameran ansågs av den kinesiska domstolen vara ett alster av brukskonst och är därför, i likhet med andra konstverk, skyddad av upphovsrätten. GuoZh gjorde sig alltså skyldiga till upphovsrättsintrång vilket är en nyhet de här sammanhagen och kan innebära en öppning för andra rättighetshavare med liknande produkter.

Kina har, i motsats till vad många tror, bra lagstiftning kring patent och andra immateriella rättigheter. Problemet (för rättigheteinnehavarna) är att straffen som utdöms är långt ifrån avskräckande. Så verkar det vara även i detta fall där skadeståndet tydligen utgörs av ett "sexsiffigt belopp". Om det, vilket väl är sannolikt, rör sig om kinesisk valuta är det ett relativt litet belopp.
2020-04-21 01:37   PMD
En testballong från kommunistpartiet, gissar jag. Vi får väl se hur det går med överklagandet. Om partiets ledning nu har bestämt sig för att upphovsrättsinnehavare ska få ha kvar sin upphovsrätt så kommer överklagandet inte att bifallas.
Grevture 2020-04-21 21:49
Man kan ju inte låta bli att fundera över om en eventuellt hårdnande attityd till piratkopiering i Kina skulle kunna höra samman med att mer och mer av deras egen industri nu gör tillräckligt bra egna produkter för att de själva skall börja bli drabbade av andras kopiering ... :)
Svar från Calle S 2020-04-21 21:53
Det är ett resonemang jag har hört.
Fredrikpersson 2020-04-21 22:51
Den inhemska kinesiska industrin satsar sedan några år mycket på egna patent och av de ca 1.5 miljoner patentansökningar som årligen lämnas in i Kina kommer runt 1.3 miljoner från kinesiska företag. Med de volymerna av patent (och andra immateriella rättigheter, t.ex varumärken och upphovsrätt) så krävs att de finns ett domstolsväsen och lagstiftning som kan ta hand om tvisterna som uppkommer. Domstolstvisterna kring patent, varumärken och upphovsrätt i Kina är främst uppgörelser mellan inhemska kinesiska aktörer. I botten ligger naturligtvis att alltfler kinesiska företag producerar och säljer skyddsvärd spetsteknik.

Merläsning