Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons

Proffsfoto

Artiklar > Mer pengar till fotokonstnärer efter lagändring

Mer pengar till fotokonstnärer efter lagändring

Foto: Sylvie Tittel

 

Efter förra årets skärpning av upphovsrättslagen när det gäller följerätt har det blivit mer pengar att fördela till alla som sålt konst via galleri eller auktionshus.

Tanken med följerätten är att även konstnärerna ska få ta del av den eventuella värdeökning konsten får långt efter att verket såldes för första gången.

Följerätt innebär att den som kommersiellt säljer konst måste betala en del av försäljningspriset till upphovspersonen eller dennes efterlevande.  Detta ska göras så länge upphovsrätten gäller, alltså fram till 70 år efter upphovspersonens död. Den 1 juli förra året skärptes reglerna för redovisning av följerätt.

Utbetalningarna till upphovspersonerna sköts av organisationen Bildupphovsrätt. De betalar ut pengar tre gånger per år. Under årets första period, januari till april, betalades det in mer pengar än motsvarande period förra året. 

– Det visar att lagen om skärpt redovisningsplikt var nödvändig, säger Sofie Grettve von Rosen, följerättsansvarig på Bildupphovsrätt.

Totalt betalades 2 175 041 kronor in. De ska fördelas på 1006 upphovspersoner eller deras arvingar. Publicerad 2019-11-14. Läst av 1934 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-11-14 14:24   luminousoctaves
Väntat och rimligt!
2019-11-15 10:05   PMD
Borde inte den som har grundat ett aktiebolag få ta del av den eventuella värdeökningen när aktierna säljs vidare långt efter att aktierna såldes första gången?
HenrikL2 2019-11-15 12:42
Hur menar du nu? Menar du om företaget säljer en produkt som man själv har patent på? Får man inte en del då redan?
PMD 2019-11-15 12:57
Nej, jag menar vidareförsäljning av aktier, precis som jag skrev.
HenrikL2 2019-11-15 13:41
ok, nä det har jag inte hört talas om issåfall. Sålt är nog sålt tror jag. Tänkte att upphovsrätten och patenträtten kunde vara det som annars kunde vara jämförbart. Nån annan får svara dig som kan detta.
ztenlund 2019-11-15 14:31
Oaktat vad man tycker om följerätt är jämförelsen helt skev. Du har inte sålt vare sig den ekonomiska eller ideella upphovsrätten till verket som sådant bara för att du har sålt ett fysiskt exemplar av det. Försäljningen omfattar bara det exemplaret.

Så svaret på om du har rätt att ta del av värdeökningen på aktiebolaget när du bara har sålt en del av aktierna är ja. ;)
PMD 2019-11-15 15:34
Det är vidareförsäljningen av ett specifikt exemplar av aktien som jag syftar på.
HenrikL2 2019-11-15 16:11
Då är nog svaret rätt helt säkert, Nej det får man inte.

Vet inte om detta forum är det bästa för aktieregelfrågor dock. Tips är att kolla på Facebookgrupper eller nån sida om bolagsjuridik.
PMD 2019-11-15 21:46
Nej, det får man inte. Det är klart från början. Min retoriska undran gällde om man *borde* få det.

Jag är alltså nyfiken på varför det eventuella ökade värdet av (exemplar av) just konstverk som vidareförsäljs ska "beskattas" till förmån för konstnären. Varför ska inte det gälla andra skapade föremål (abstrakta eller konkreta)?

Och för jämvikt och rättvisa så kanske konstnären bör betala 5% av den eventuella förlusten vid vidareförsäljning av ett konstverk?

[Tillägg]: Det är tydligen skevare än jag trodde. Den som vidareförsäljer ett konstverk ska betala 5% av *försäljningspriset* till konstnären (eller dennes arvingar). Inte av vinsten.
Oavsett om försäljningen går med vinst eller förlust, alltså.
https://bildupphovsratt.se/vad-ar-foljeratt
2019-11-15 15:40   PerL2
2 miljoner kr fördelat på 1000 personer blir runt 2000 kr per person. Inga enorma pengar det rör sig om här direkt så frågan är om allt det administrativa kring det ens blir värt besväret för organisationen Bildupphovsrätt och alla andra inblandade som ska betala? Känns lite onödigt när det rör sig om så lite pengar.
ztenlund 2019-11-15 16:17
Det kan vara allt mellan 116 kr och ~134000 kr (12500 euro) per försäljning. För att nå det senare krävs dock en rejäl hög miljoner eftersom ersättningen i procent sjunker med försäljningspriset.

En beräkning av snittet är alltså lite meningslös, eftersom det säkert kommer finnas många som får någon eller några hundralappar, men även några som får betydligt mer än så.
PerL2 2019-11-17 05:09
Okej så de som sålt för mindre pengar kan få någon hundralapp och de som sålt för många miljoner kan få en lägre procentsats men kan komma upp i hundra tusen. Det blir samma problem. Det ger väldigt lite.

Har jag sålt verk för tjugo tusen och får någon hundralapp extra senare under året via detta så påverkar det inte mycket alls. Har jag sålt för tjugo miljoner så visst är 100k extra välkommet, men det gör ingen större skillnad i kassan med så mycket pengar inblandat.
Sen ska deras avgift på 15 % dras samt moms på 25 % läggas på inför utbetalningen. Det är en bra idé och jag hoppas det kan användas mer framöver så att det ger något. För de flesta blir det knappt värt tiden nu att ansöka om pengarna när det rör sig om någon hundralapp men för de som säljer för miljonbelopp är det iaf bra.
Fredrikpersson 2019-11-18 13:46
"Har jag sålt för tjugo miljoner så visst är 100k extra välkommet, men det gör ingen större skillnad i kassan med så mycket pengar inblandat. "

Det är inte du (som upphovsperson) som sålt för tjugo miljoner. Du har sålt verket tidigare (sannolikt för ett lägre belopp) och nu säljs ditt verk på t.ex auktion för 20 miljoner. Säljaren tar sina 20 miljoner, köparen får betala 20,1 miljoner inklusive följerätt. Du som upphovsman får de extra 100k från köparen.
PerL2 2019-11-18 16:52
Det är sant, ibland går fingrarna snabbare än tanken :) I de lägen priset går upp kraftigt kan det här förstås ge en hel del pengar.

Merläsning

Fler funktioner till Fujifilms GFX-serie

Fujifilm adderar en rad nya funktioner till sin mellanformatsserie GFX. Bland annat nya filmsimuleringslägen, ny AF-funktion, mer avancerad fjärrstyrning, fler videofunktioner med mera. Läs mer...

Ny vidvinkel till Fujifilm GFX

Helt i linje med sin tidigare offentliggjorda produktplan har Fujifilm lanserat en ny vidvinkel som fyller ut mellanrummet mellan de två befintliga fasta vidvinklarna. Läs mer...

Ny Sony A7S kommer snart

Det kommer snart en efterträdare till Sony A7S II. Sonychefen Kenji Tanaka berättar mer om den kommande kameran i en intervju. Läs mer... 9

187 megapixel med Leica SL2

Leica SL2 får genom en uppdatering till firmware-version 2.0 möjlighet att ta högupplösta med 187 megapixel. Läs mer...

Test: Fujifilm X-T4 – Nära fulländning?

Plus Fujifilm fortsätter pricka av vår önskelista och nya X-T4 har fått den mest önskade funktionen: inbyggd bildstabilisering. Tillsammans med snabb serietagning, ny tyst slutare och mycket avancerade videofunktioner börjar vi få svårt att hitta punkter att förbättra. Läs mer... 13

Nya drönarregler skjuts fram till årsskiftet

Nya EU-anpassade regler för drönare skulle införas den 1 juli 2020. Transportstyrelsen meddelar nu att de reglerna skjuts fram sex månader på grund av coronapandemin. Läs mer... 9

Äntligen är Pentax nya 85/1,4 klar

HD Pentax-D FA★ 85 mm f/1,4 ED SDM AW är ett nytt bidrag till Pentax Star-serien – en uppsättning objektiv med extra hög optisk prestanda. Läs mer... 8

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Test: Sony A9 II - Proffsig blir proffsigare

Plus Sony har uppdaterat A9, deras sport-, action- och pressfotokamera i första hand riktad till yrkesfotografer. Grundprestanda är desamma, upplösningen och topphastigheten har inte ändrats. Men trots detta är A9 II en ny och faktiskt avsevärt bättre kamera än sin föregångare. Läs mer... 19

DJI Matrice 300 RTK drönare med Zenmuse H20 kamerasystem

DJI lanserar en ny drönarplattform som man kan montera olika kameramoduler på. Läs mer... 1

Nu släpps Nikon D6 i USA

Nikons flaggskepp försenades på grund av coronapandemin - nu börjar den säljas. Läs mer... 3

USB4: Dubbla 8K-skärmar med en kabel

Den kommande USB4-standarden kommer att inkludera Displayport 2.0 och ha USB-C-kontakter. Det innebär att man kan driva två 8K/60p-skärmar från ett uttag. Läs mer... 4

Canon avslöjar mer om Eos R5

Canon PR-avdelning gör allt de kan för att maximera uppmärksamheten kring sin kommande spegelfria proffskamera Eos R5. Nu släpper de för tredje gången nya uppgifter om kamerans funktioner. Läs mer... 17

Tamron 70-180/2.8 Di III VXD - lätt och ljusstarkt

Tamron är nu klar med sin ljusstarka telezoom för spegelfria kameror som de aviserade i höstas. Objektivet är inte bara lätt och ljusstarkt - det har också en attraktiv prislapp. Läs mer... 14

Permanent förbud mot drönare i centrala Stockholm

Från och med den 26 mars blir det permanent förbjudet att flyga drönare i de mest centrala delarna av Stockholm. Läs mer... 10

Fujifilm X-T4 har inbyggd bildstabilisering

Nya Fujifilm X-T4 kan ses som en efterträdare till X-H1 och storasyskon till X-T3. Den största nyheten är bildstabiliseringen, men kameran bjuder på en lång rad förbättringar. Läs mer... 18

Test: Sony FE 20 mm f/1,8 G

Plus Sony introducerar ett objektiv som de tror kommer att uppskattas av många entusiaster, ett litet fast och lätt ljusstarkt vidvinkelobjektiv: FE 20 mm f/1,8 G. Fotosidan har fått möjlighet att testa det innan lanseringen och vi är imponerade. Läs mer...

Nya studioblixtar från Elinchrom med TTL och HSS

Elinchroms nya studioblixtar ELC 125 och ELC 500 kan användas med TTL-blixtautomatik och vid exponeringstider upp till 1/8000 sekund tack vare HSS-teknik.  Läs mer... 11

Test: Samyang AF 24/2,8 FE

Plus Samyang fortsätter bygga AF-objektiv som passar till Sonys spegelfria kameror. Här testar vi ett 24 mm vidvinkel som tack vare den måttliga maxbländaren på f/2,8 kan byggas både lätt och mycket kompakt. Läs mer... 2

Miops Capsule360