Annons
Artiklar > SFF & BLF: ”Din semesterbild kan vara en brottslig handling”

SFF & BLF: ”Din semesterbild kan vara en brottslig handling”

Den här typen av bilder är olagliga att publicera på nätet eller i tryck utan spridningstillstånd. Foto: Unsplash

 

Att publicera bilder tagna från drönare eller flygplan kan stå en dyrt. Men den som vill följa lagen får vänta länge på byråkratin.

Svenska fotografers förbund (SFF) och Bildleverantörernas förening (BLF)  har tillsammans med flera andra organisationer skrivit under en debattartikel i Dagens Nyheter som kritiserar kravet på spridningstillstånd för att publicera bilder från luften.

2016 upphörde möjligheten att själv granska sina bilder. I stället skulle alla bilder tagna i luften granskas av Lantmäteriet före publicering eller lagring i en molntjänst. Under tiden har utbudet av drönare exploderat, det har gjort att antalet fall hos Lantmäteriet gått från 700 under 2016 till 35 000 under 2022. Det gör att handläggningstiden nu är 58 dagar.

Artikelförfattarna påpekar att laglydiga fotografer inte kan konkurrera med de som inte skickar in sina bilder för granskning. Ett annat problem rör nyhetsbevakning, i praktiken blir det omöjligt att använda drönare för nyhetsbevakning eftersom nyhetsvärdet är borta när granskningen är klar.

Många svenskar känner inte till lagstiftningen och är omedvetna om att de gör sig när de publicerar semesterbilder tagna från flygplan eller drönare. För ett år sedan dömdes en man till 64 000 kronor i böter av hovrätten eftersom han publicerat 20 filmer på Youtube från privat flygning med drönare och privatplan.Publicerad 2023-02-18.

4 Kommentarer

PMD 2023-02-18 22:49  
Lantmäteriets granskningstjänst, som är en utmärkt tjänst för främmande makt att nyttja för att ta reda på var för rikets säkerhet känsliga installationer finns, bör genast avvecklas.
MrKarisma 2023-02-19 06:36  
Hela grejen är galen.. Hur många bilder finns tex inte på flickr, instagram osv på stora kraftkablar genom landskap o kraftstationer tagna från marken..? Varför skulle det vara okej? Är det något som är en säkerhetsrisk så är det väl det? Sen är det väl ingen direkt hemlighet var våra sista kärnkraftverk ligger - en främmande makt kan ju bara att släppa några bomber liksom.. Förstår inte riktigt syftet med hela grejen. Alltihop känns ogenomtänkt.
kiwi 2023-02-20 11:16
Standardförsvaret är väl av typen "vi måste skydda våra hemligheter" och "vi måste hålla koll så att ingen sprider bilder och filmer på känsliga anläggningar". Tyvärr innebär ju lagen att det fungerar precis tvärtom, men så långt vill/orkar/kan man inte tänka.
Michael Johansson 2023-02-19 09:04  
När jag skaffade flygfototillstånd, mest för skoj skull och för att det var gratis, på 70-talet så fick jag tillsammans med tillståndet kartor med markeringar där det var förbjudet att fotografera. Det måste ju ha varit väldigt praktiskt för blivande spioner att veta var de skulle börja spionera.

Några år senare fick jag av en slump användning för tillståndet när jag var den ende på Riksantikvarieämbetet som hade tillstånd att fotografera Långholmens Centralfängelse innan det revs. Undrar vad som hände med de bilderna och om någon kommer att söka spridningstillstånd om de skulle råka att publiceras någon gång. Missar de det så står väl SÄPO och knackar på min dörr.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS