Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Utökat fotoförbud i domstolar föreslås

Utökat fotoförbud i domstolar föreslås

Idag står ofta pressfotografer i dörröppningen och fotograferar in i domstolssalen vid uppmärksammade rättegångar. Detta kan komma att förbjudas, men Journalistförbundet är kritiskt till förslaget.

Den statliga statliga offentliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” (SOU 2017:46) förslår att fotografering ska bli förbjudet i väntrum och andra allmänna utrymmen i domstolarna. Även fotografering in i rättsalen, exempelvis in genom ett fönster, föreslås förbjudas.

Årets Nyhetsbild 2005 på Ulf Olsson som dömdes för det uppmärksammade Helén-mordet. Denna typ av bilder blir förbjudna om det föreslagna fotoförbudet införs. Foto: Jörgen Johansson/Norra Skåne. 

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är kritisk, och skriver i en debattartikel på SVT Opinion:

”Problemet är att förslaget stänger det offentliga rummet. Det kommer inte längre att vara möjligt att dokumentera det som sker innanför domstolens väggar”

Undantag för pressen

Utredningen föreslår att grundlagsskyddade medier ska kunna få fortsätta fotografera i domstolarnas väntrum om syftet och omständigheterna är försvarliga.

Journalistförbundet kallar detta för en gummiparagraf och menar att kravet på grundlagsskydd är problematiskt.

– Det låter enkelt i teorin. I praktiken skulle förslaget leda till stora problem. Vilka presskort ska godkännas? Vem är journalist nog att få ta bilder? Risken är att alla som utger sig för att vara journalister kommer misstänkliggöras. Varför fotograferar du? Var ska bilderna publiceras?, skriver Nordling.

Utredningens förslag kommer nu att skickas på remiss.


Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2017-06-06. Läst av 3160 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2017-06-06 12:51   iSolen.se
Jag har alltid tyckt det varit konstigt med 10 fotografer som fotar in i en sal som har fotoförbud och på sätt kringgår fotoförbudet.

Är inte förvånad över detta.

Bra lösning? Sluss, inga fönster...eller att låta blir att fota in genom dörrar och fönster.
2017-06-06 13:50   Måns H
Det går, tro det eller ej, att dokumentera utan kamera.

DN m fl hade tecknaren Margareta Sylwan på rättegångarna. Hon ritade träffsäkert men ändå så att den anklagade inte skulle bli för evigt igenkänd om han eller hon skulle bli frikänd. Att ha tecknare anställd blev väl för dyrt. Och det kanske inte finns så många som klarar jobbet?

Men det går fortfarande att skriva.
Christian Hemborg   2017-06-06 16:01
Jag tycker också att teckningarna var riktigt bra.
Alla bilder på en person med filt över sig, omgärdad av tre vakter, ser nästan identiska ut.
2017-06-07 00:14   jag&bilden
Sakta och i små steg äter lagarna upp vår frihet och rättigheter.
För stora steg och kritiken efter remissrundorna svider - då backar man lite och får igenom dem.
2017-06-07 01:02   PMD
”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” heter utredningen. Den borde koncentrera sig på att utreda hur man stärker ordning och säkerhet i våra domstolar istället för att föreslå inskränkningar av hur medborgarna kan granska makthavare.
iSolen.se   2017-06-07 10:54
Det är väl precis det som görs.
Om ämnet är känsligt ska väl inte journalisterna gör allt för att komma åt den åtalade för att hänga ut denne i pressen. Det händer då och då att åtalade blir frikända och om denne fått löpa gatlopp i pressen är dennes liv förstört. Nån ordning ska det vara, jag vill inte ha ett paparazzisamhälle.
Svar från froderberg   2017-06-07 12:20
Ola, du missar att tidningarna har en ansvarig utgivare som bestämmer om en publicering är försvarlig med hänsyn till etik och allmänintresse. Det är inte journalisterna som är på plats som avgör vilka bilder som kommer i tidningen. Normalt sett sker inte publicering av namn och bild förrän efter avkunnad dom.

Ibland kan det bilder in i rättsalen ge en mer mänsklig/mångfacetterad bild av den åtalade än vad bara textrapporteringen ger. Och om man nu bestämt sig för att gå ut med namn och bild så kan bilderna från rättssalen kännas mer relevanta än att ta en bild från facebook eller som tidigare från passregistret, se exempel på Helén-mördaren ovan.

Merläsning

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Miops Smart Trigger