Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotograf avstängd från tunnelbanan på livstid

Fotograf avstängd från tunnelbanan på livstid

Fotografen Carlos Miller, bakom bloggen ”Photography is Not a Crime” har blivit avstängd från tunnelbanan i Miami på livstid efter att ha tagit bilder utanför stationen.

Fotografen och journalisten Carlos Miller startade bloggen efter att ha blivit åtalad för att ha fotograferat poliser i Miami. För några dagar sedan hamnade han i trubbel igen – denna gång efter att tillsammans med en vän försökt undersöka om de fick fotografera ombord på tunnelbanan. De kom inte ens längre än till parkeringsplatsen innan de stoppades av väktare som menar att det är olagligt att fotografera på området, något som är felaktigt.

Efter timmar av diskussioner blir Carlos Miller och hans vän avstängda från tunnelbanan på livstid. Läs mer om händelsen i bloggen eller se videon nedan.

http://carlosmiller.com/Publicerad 2010-07-14. Läst av 9626 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-07-15 00:26   mull
Hoppla. Jag sprang runt med kameran i New Yorks tunnelbana utan problem. Fotade och filmade. Gick igenom spärren med kameran hängandes på magen. Ingen stoppade mig eller frågade något. Videon luktar lite rättshaverist, men har de rätt så är det ju bara stämma brallorna av staten :)
2010-07-15 00:30   Timpolanen
Jag blev tillsagd ett antal gånger i NYC i tunnelbana. Flesta gångerna var angående terrorist attacker.
2010-07-15 01:20   Jonas Westling
Skrattretande...
Hoppas att de lyckas klämma åt den där skurkstaten.
Men samma sak händer ju i Sverige varje dag.
2010-07-15 06:45   fotojoc
Terroristnoja :)

Men som Jonas skriver, det händer även i Sverige.

Nitiska väktare och poliser som kommer och säger att det är förbjudet att fota och filma både här och där. Jag har till och med blivit bortknuffad av en Securitasväktare på Gustav Adolfs torg vid ett tillfälle då han ansåg att jag inte skulle fota/filam en händelse. Hans arbetsområde var i Nordstan cirka 100 meter bort. Dagen efter fick jag en ursäkt från chefen på Securitas. Men hur många får det?
2010-07-15 08:49   Lennart Bergman
Jag blev tillsagd eller rättare sagt rekommenderad av en säkerhetsvakt i en av de större tunnelbandestationerna i London att inte fotografera. Han sa att om polisen såg mig skulle jag bli avhyst och kamera beslagtagen. Hänvisade till terrorism.
2010-07-15 12:37   G-branch
Bevis på att terroristerna redan vunnit slaget. Nästan all frihet har blivit beslagtagen av stater på vårat klot. Dom som ska skydda oss mot terrorister har själva blivit just terrorister...
2010-07-15 13:49   Mesch
Man verkar kunna få igenom vilka förbud som helst med hänvisning till terrorism nu för tiden.

Vill så är det bara att hänvisa till det stora hotet och sedan förbjuda allt från blöjor till mjukglass, utan att någon verkar bry sig.
2010-07-15 13:59   liljekvisten
Läste en artikel efter 11 september som berättade om den forna Sovjetfamiljen som flyttat till USA och konstaterade att USA hade blivit värre än vad Sovjet nånsin var de sista 20-30 åren innan upplösningen och den här filmen är nog ett bra bevis på vilken polisstat det har blivit "over there, in the land of the free" som det brukar heta om de får säga det själva....
2010-07-15 15:31   Third eye
Fast å andra sidan, Philip säger att han gick runt utan problem i NY Subs och fotade och filmade. Tim säger att han blev tillsagd flera gånger, m a o upprepade gånger fotade (gissningsvis) Tim utan att bli utslängd (vad jag vet) eller klassad som terrorist.
Kan ju vara så enkelt som att situationen blev som den blev för att de "lokala" förmågorna inte kunde klura ut skillnaden på rätt och fel när 2 pålästa journalister planerade att testa om nått skulle hända eller inte.
Det finns även en liten fara i att dessa klippta småsnuttar blir absolut sanning :-) Den lille mannen blir påhoppad av onda staten, som i detta fall representeras av vanliga människor, antagligen med sämre betalt jobb och säkert bitvis mer farligt och stressande...än journalisten?...redan i dessa få inlägg är ord som "skurkstat" och exempel på än det ena å än det andra.

Jag tror mer på att situationen sket sig och gick överstyr, så borde kanske inte ha skett...men jag har svårt att läsa in allt för mycket ondska i det där.
2010-07-15 16:08   Hamabeads
Troligen förtjänade personen i fråga att bli avstängd.
2010-07-15 17:48   Pär Hansson
Jag tycker det är intressant, och skrämmande, att se hur dessa människor i uniform gör vad de anser är sitt jobb, och blint lyder sina direktiv. Hur de inte lyssnar på och kan ta in vad fotografen och journalisten säger. De agerar som robotar.
Några som har gjort som sin uppgift att utmana de uniformerade robotarna med hjälp av kamera och megafon är http://thelovepolice.eu/
2010-07-15 21:19   Janne Ar
Funderar lite på hur långt en fotografs - professionell eller amatör - "rätt" att ta en bild sträcker sig och när vederbörande istället bör börja ta hänsyn till andra människor...
Jag snackar inte om den legala rätten, det har bl.a. Mikael Pertmann klargjort på ett bra sätt, utan om man de fall där kanske bör avstå från att knäppa.
2010-07-15 22:47   Benganbus
Konstiga dom här amerikanerna, avstängd på livstid..
Dom e mycket för straff å så'nt, å långa straff desutom...
Men man bör höra bådas versioner av händelsen också.
Men livstid...
Hur gamla e'rom!? ;)
/B
2010-07-15 22:56   Benganbus
Tror också att det är många lokala förmågor inblandade vid "terroristbekämpningar" typ Poliser/Väktare och dyligt.
Skall jag fota av nå't hemligt i Tunnelbanan, så finns det små kameror som ingen någonsin kommer att upptäcka..
Men alla gör så gott dom kan,
och folk skulle nog hålla med att det borde inte få fotas i Tunnelbanan öppet, om man talar om terrorister...
Bara om dom har små kameror som inte syns! ;)

Ursäkta att jag raljerar litet, men verkligeten är ofta underbarare än dikten!
Suck..
2010-07-15 23:14   Num Wistbacka
Fy j**ar vilka irriterande poliser. Jag trodde polisen i Finland var ohjälpsam, men detta är sjukt!

Dom struntar ju i alla paragrafer och lagar och hittar bara på egna lagar hela videon igenom. Inte konstigt att dom kallas "pigs" i usa.... Vilka svin! Men han kunde ha varit lite mer hjälpsam själv. - Vad skadar det att visa sitt ID-kort? Dåligt av honom... Nog för att han gjorde det senare, men ändå...

...VA FA****N!!!!!!!! "We have to make sure you're not on the terrorist-watch list"????

Annars.. Kan någon förklara varför dom är så rädda att bli filmade i sitt arbete? Speciellt poliser. Är det inte för detta som man oftast söker filmmaterial för domstolar- För att se att allt har gått rätt till? Och varför säger han inte det istället för att rabbla på om att "det hör till vårt projekt... bla bla bla"


Ja,jaa... Kanske man inte skall ta kameran med sig till USA om man åker dit...
2010-07-15 23:19   Num Wistbacka
Kan någon sedan förklara för mig hur en kamera är en risk för terrorism? Visst; Man får massor med C4/C5 sprängdeg in i ett kamerahus, men man får ännu mer i en gallons mjölkpaket. Dessutom kan man få plastic-explosives att bli mjölkvit om man är skicklig... Eller är det bara för att ha en lam ursäkt att banna folk hit som dit?
2010-07-16 09:44   Abacrombie
Num: De är rädda för att man med kameran kan samla information för planering av eventuella terroristangrepp. Vilka vakter som jobbar, hur området ser ut m.m.
2010-07-16 16:45   Ludix
Haha dom är imponerande envisa bägge parterna, både vakterna och Fotograferna. Alltså, det verkar ju som att dom faktiskt inte har rätten att hindra fotograferna att exponera varken stillbilder eller rörliga bilder, och jag förstår ju dom lite att dom vill hindra, tanken me att förhindra terrorism är ju fin fin, tack så mycket. Men det förutsätter ju att dom faktiskt har rätten till att stoppa en, visst, finns väl en lag som ger dom rätt att stoppa människor som ger misstankar om terrorism, men en random fotograf känns hårt att gå in och stoppa på det här viset.

Att dom inte lagsätter att man behöver fotopass av något slag för att fotografera tunnelbanor, flygplatser med mera. I nuläget har ju både fotografen och vakten rätt egentligen, det är en offentlig plats, fotografen ska få fotografera, och vakten kan samtidigt säga att det kopplas till terrorism, det blir ju bara en superlöjlig dans av det hela, där ingen kommer gå vinnande ur striden.
2010-07-17 23:48   ku_och
Detta bekräftar igen: USA är ett land med mycket konstiga lagar och nu i tiden helt utan "common sense": bära ett vappen är ingen problem, men gå runt med en kamera och du blir direkt misstänkt terrorist!
2010-07-18 09:38   mayro
Hmm Å ena sidan...
Att fotografera områden där man tänker sig ett attentat skall utföras .. Ja det är inte direkt okänt att det ofta är så planering startar.. Och fina bilder tagna i tunnelbanor där kamerornas placeringar mm som bevakar platsen är ju mumma att ha för riktigt finfint planera dåd så dom drabbar så många oskyldiga som möjligt..
Så jag förstår att man inte gillar då folk drar runt med kameror och fotar ..

Å andra sidan går det inte förhindra att folk fotar idag. Mobiltelefonerna har allihopa kameror.. Dom finare har dessutom rätt duktiga sådana.. Och folk i almänhet går också runt överallt idag och .. Ja just.. FOTAR.. Med alla möjliga kameratyper och storlekar.. Turister flyger runt jorden på ett sätt som förr inte skedde i närheten av antal.. Och alla fotar.
Så jag förstår att folk inte gillar att bli stoppade såsom dom vore terrorister bara för dom gör det dom vill göra och gör överallt också..


Så jag förstår flera "sidor" av detta "mynt"..

Däremot förstår jag inte mäniskor som tar parti för den ena eller andra sidan med kasta skit på "ena eller andra sidan" .. Situationen är inte så svartvit. Inte så enkelt.. Men Svenskar tror alltid man vet bäst.. Och är alltid snabba att döma .. Men klart.. Här lever man ju säkert.. Ingen bomb dödar och lemlästar. Ingen behöver vara rädd på tunnelbanan mer än för att råka ut för gäng som numera även i Sverige driver runt och begår terror mot enskilda mäniskor slumpmässigt....

Jag tycker situationen är tragisk. Men jag förstår den... Och jag kan inte med bästa vilja ens uttala mig för någon´s sida.. Därför ser man situationen från var och en´s sida så har ju alla rätt.. Och alla fel.. Allt beror bara på från vilket håll man beskådar situationen med terrorbrott och dess följdverkan.

Så ordet tragiskt är den ända komentar jag kan fälla över hela situationen.. Men jag förstår den.

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Elinchrom ELB 500 TTL