Artiklar > Utforska fågellivet i ditt närområde

Utforska fågellivet i ditt närområde

Du behöver inte åka jorden runt för att se vackra fåglar.

Per Alström är professor i ekologi och genetik och har i sin forskning kartlagt sju nya fågelarter. Han har tillsammans med Marcus Holmqvist, mediaproducent på Uppsala universitet, gjort en film där han visar att man inte behöver åka jorden runt för att få se vackra fåglar. Det gäller bara att stanna upp, och lyssnar man kan man få uppleva ett stort antal arter i sitt eget närområde. 

Den första filmen handlar om Kungsfiskaren - var man kan hitta fågeln och information om fjäderdräkt, läte och utbredningsområde.

Framöver ska de göra fler filmer om andra arter man kan utforska i sin närmiljö.Publicerad 2020-07-06. Läst av 2487 personer.

4 Kommentarer

bach7617 2020-07-06 14:22  
Fantastiskt fint tips! Det såg ut som han har en kamera fäst vid tubkikaren (0:40). Jag har sett att en del tar bilder med en mobilkamera direkt ner i tubkikaren men vad finns det för andra möjligheter? Nån som vet?
Tonyeagle 2020-07-06 15:39
Många kompaktkameror fungerar bra samt även en del fasta normaler och normalzoomar. Min Canon G5x fungerar bra att fotografera handhållet i tuben. Man kan inte säga att den och den kameran fungerar utan det beror på tubmodell, okularmodell till tuben och modell på objektiv/kompaktkameramodell. Man får helt enkel prova sig fram och ta med tuben till en välsorterad affär. Vissa mobiltelefonmodeller fungerar bättre än andra. Sedan så bör man för att få någorlunda kvalité ha en åtminstone halvbra tub (nypris ca 10 000). Det finns en uppsjö av fästen till mobiler och kameror men de är mer eller mindre klumpiga och oftast är det lättare att foto på frihand.
mcus 2020-07-06 15:43
Hej!
Det stämmer bra att han använder en kamera in i tubkikaren och vid ca 3:15 så filmar jag med mobilen i tubkikaren. Till sin panasonic kamera har han ett speciellt motljusskydd som gör att objektivet sluter tätt till tubkikaren. Det verkar finnas liknande adaptrar för mobiltelefoner.
bach7617 2020-07-07 14:49
Tack för svaren! (...och fint filmat Marcus!) Det vore skoj om det kunde bli en artikel i Fotosidan tidningen med den här typen av frågor.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS