Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Lyckad första dag på mässan

Lyckad första dag på mässan

Foto: Jessica Silversaga. 
Kön ringlade sig lång under fredagsmorgonen när Fotomässan i Göteborg öppnade. Redan efter ett par timmar var det fullt av besökare i montrar, utställningar och vid föreläsningar.

Göteborg kunde under fredagen bjuda på underbart väder med strålande sol – men många fotointresserade trotsade den klarblåa himlen och åkte till mässan.

Förra årets upplaga av Fotomässan i Göteborg blev en succé – så till den grad att det blev trångt i mässhallen.
I år har arrangören flyttat ned mässan ett våningsplan och det har lönat sig, den nya ytan är luftig. Trots många besökare är det lätt att röra sig i mässhallen.

I området finns sex scener där fotografer och yrkesfolk ger inspirerande och lärorika föreläsningar. Matfotografen Matilda Lindeblad samarbetar med en kock på en av scenerna och bjuder i en liveshow besökarna på en resa genom konsten att fotografera mat på ett tilltalande sätt.

Till matfotograferingen har hon en softbox som sitter snett uppifrån och ger ett mjukt ljus och en liten reflexskärm vid tallriken. Hon fotograferar med en Hasselblad och 120mm tele/makro.
- Optiken låter mig få komma riktigt nära och samtidigt ha snygg oskärpa, berättar Matilda. Oskärpan har kommit och gått i matfoto, precis som många andra trender. Just nu har de ljusa och vita bilderna som vi har sett mycket av tidigare bytts ut mot lite mer mättade bilder med jordnära färger.

Emellan bilderna ber hon kocken att lägga till eller ändra något på tallriken. Pastan har legat där i tio minuter och tiden börjar rinna ut - för en bra matbild krävs en snabb fotograf.
- Mer pasta, mer olivolja och mer peppar, säger Matilda, och menar att det är några av knepen för att få pastan att se fräsch ut på bild. Plus toppingen, som idag består av kapris.

Bland montrarna med företag och återförsäljare hittar vi många roliga saker att testa på, till exempel kameror, värstingobjektiv, skriva ut fria bilder hos till exempel Canon eller Epson.

Ett annat populärt moment är att få en kostnadsfri sensorrengöring hos Nikon eller Canon. Redan under mässans första timme hade massor av besökare lämnat in sina kameror för att få sina sensorer dammfria. Var 10:e minut rengör Canon två kameror.
- Det blir en hel del kameror under en dag, säger Peter Rudelius som stod och tog emot kamerorna vid montern. Bakom honom satt en tapper trupp och rengjorde sensorer under hela dagen.

Hos Nikon märkte man av intresset i samma sekund som dörrarna till mässan öppnades.
- Det kom en stor grupp med besökare springandes till oss, säger Gulfas Khan. Han var en av personerna som rengjorde sensorerna, totalt uppskattar han mängden till 300 kameror per dag.

En väldigt stor del av mässhallen är vigd till utställningar, här finns något för alla. Fotoklubbar samspelar med reklamfotografer, naturbilder och konstbilder. Bland bildfesten hittar vi en utställning med Brutus Östling och några av hans fascinerande fågelbilder i stort format. Vi njuter av svartvita bilder med Thron Ullberg, Marcus Bleasdale och Morten Krogvold och reklamfotografer vid namn Simon Cederqvist och Tomas Monka med flera.

Imorgon kommer Fotosidan att titta närmare på utställningarna och prata med några av fotograferna, så håll utkik!

Publicerad 2010-04-09. Läst av 6050 personer.

Fotomässan har fått ett nytt våningsplan och en luftigare mässhall.

Matilda Lindeblad gav besökarna sina bästa tips inom matfotografi.

Fotografen Marcus Bleasdale fanns på schemat både bland utställningarna och som föreläsare.

Peter Rudelius, Canon.

De som var mest upptagna under mässan var nog ändå personerna som rengjorde besökarnas kamerasensorer. Här är Nikon i arbete.

Mässans hundratals kvadratmeter fyllda med utställningar lockade många besökare.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-04-10 08:56   drejjan
Ser fram emot en mycket trevlig dag på Fotomässan! Ska bara göra iordning mig och sedan iväg till bussen!
2010-04-10 20:04   Leonard91
Har någon från Fotosidan erfarenhet om hur bra resultatet blir efter en rengöring hos Canon? alltså om det blir bättre än vad det var innan om man har lite smuts på sensorn?
2010-04-11 00:01   Fotosidan Arkiv
Carl, jag testade att rengöra min Canon 5D på mässan förra året och resultatet blev väldigt bra.Min kamera tog dessutom dubbelt så lång tid att rengöra då den var väldigt dammig :-)
2010-04-11 16:18   Leonard91
Får ta och passa på nästa år. De hade inga tider kvar när jag kom till mässan, de måste ha tagit slut väldigt snabbt!
2010-04-11 18:40   Fotosidan Arkiv
Carl, tiderna till sensorrengöringen fylls väldigt snabbt, det bästa är att komma och lämna in kameran direkt när mässan öppnar.

Bättre lycka nästa gång! ;-)

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Lastolite HaloCompact