Artiklar > Teorin: dina bilder kan spåras utanför Facebook

Teorin: dina bilder kan spåras utanför Facebook

Facebook lägger in spårningadata i bilder, enligt en bloggare.

I ett twitter-inlägg skriver Edin Jusupovic att Facebook lägger in spårningadata i de bilder du laddar ned från sajten.

#facebook is embedding tracking data inside photos you download. I noticed a structural abnormality when looking at a hex dump of an image file from an unknown origin only to discover it contained what I now understand is an IPTC special instruction. Shocking level of tracking.

I IPTC-fältet läggs en rad data in när bilden laddas ned och det är inte helt klart vad det används till, men Edin Jusupovic teori är att det används för att spåra vem som laddar ned vad. Diskussionen har pågått förut gällande detta, men Edin menar nu att syftet är förmodligen att kunna spåra bilder utanför Facebooks egen plattform.

"The take from this is that they can potentially track photos outside of their own platform with a disturbing level of precision about who originally uploaded the photo (and much more)."

En teori kan vara att syftet är om du laddar ner en bild och delar den vidare i andra sociala medier och liknande är det enkelt att följa var du delar just detta innehåll.

Facebook byter även filnamn på den nedladdade bilden, där bland annat albumets id läggs till. Övrig information fotografen har lagt in i bildens IPTC verkar försvinna, däremot ligger namnet kvar om man har lagt in det i fältet Upphovsrättstext.

Tweeten är flitigt delad, och även Forbes.com har skrivit om det.Publicerad 2019-07-15. Läst av 5456 personer.

8 Kommentarer

erdeljan 2019-07-15 12:17  
Facebook, så passé...
Att allt handlar om siffror - det syns även i detta fallet, vill man bidra så måste man gå med på alla deras dumheter!
PMD 2019-07-15 17:05  
OK, nu när ni som använder Facebook vet om det så bör det vara ganska lätt att strippa bilderna från all metainformation.
Erik Normark 2019-07-15 17:51
När jag läser artikeln undrar jag mest vari problemet ligger, om man laddar ned nån annans bild och denna sedan är spårbar utanför fb? Det känns hur som helst som en icke-nyhet att fb m fl internetjättar spårar och registrerar allt som vi gör. Det är ju trots allt så vi betalar för dessa "gratistjänster".
AndreGrlitz 2019-07-15 19:57  
Är detta ett problem? När man lägger något på FB eller instagram så accepterar man väl copy-past av vem som helst o hursomhelst, eller?
MikaelSB 2019-07-15 22:47
Beror på vad du menar med "copy-paste", men i användaravtalet står det givetvis att man genom att använda tjänsten ger samtycke för att ens material godtyckligt kan kopieras; eftersom det är så all digital kommunikation fungerar och är en förutsättning för tjänsten delningsfunktioner.
AndreGrlitz 2019-07-16 13:31
Aha, visste inte att det tom är i avtalet. Vad jag menade är att genom att utnyttja FB och andra mediacenters så bör man "mentalt" acceptera att det går att spåra ens bilder och att det finns stor chans att någon kopierar din bild till något annat ändamål. Kanske tom med kommersiellt syfte.
Anders Wester 2019-07-16 23:05
Vad menas med ladda ned egentligen? Vill man ha en bild så kan man ju lätt ta en skärmdump vilket jag själv gör när så behövs. Då är inget spårbart...

Lägger man ut sina bilder oavsett om det är på FB, 500px, egen sajt så går det ju alltid att kopiera bilderna. Herregud, visst, du får en skärmkopia men oavsett har du en kopia av bilden. Det är ju ändå ingen högupplöst bild du får ifrån Facebook så vad är egentligen problemet. Lägger man upp sina bilder på nätet får man nog räkna med att de kopieras. Jag har googlat mina egna bilder och hittar dem överallt, företag som använder dem på sin hemsida, privatpersoner i sina bloggar osv. Bryr jag mig? Nej, inte det minsta, för jag har själv lagt upp dem på nätet...
Tomasz 2019-07-17 20:34  
Det här är ju bra! Om jag får tillgång till det där IPTC-fältet som FB lägger till, och en sökmotor som kan hitta det, så kan jag ju scanna efter mina bilder som "stulits" från facebook.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS