Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

(Videon kan fn ej hämtas från en extern källa - prova igen om en stund)

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina.

I kortfilmen skildras när den ikoniska bilden av en man som ställer sig framför en rad stridsvagnar. Bilden har blivit känd som "The Tank Man". Händelsen hände i samband med Massakern på Himmelska fridens torg 1989. I kortfilmen tas bilden med en Leica R-kamera, men i verkligheten tog bilden med en Nikon FE2 och en 400 mm f/4 med en 2-gångers telekonverter.

Trots att den ikoniska bilden The Tank Man togs med en Nikon FE2 används en Leica R-kamera i kortfilmen The Hunt.

Alla fotografer i filmen använder Leica och i slutet av filmen visas också Leica logotype. Leica har officiellt sagt att de inte har något samröre med filmen. Bannlysningen från sociala medier kommer med sällsynt dålig tajmning för Leica då Huaweis flaggskeppsmobil P30 Pro precis har börjat lanseras med Leicas medverkan kring optik och kamera som en av huvudargumenten i marknadsföringen.

Uppdatering: En reklambyrå i Brasilien uppger att de gjort filmen på uppdrag av Leica i Brasilien.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-04-20. Läst av 5064 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2019-04-20 22:50   lonian
Så kan det gå.
illimbius   2019-04-23 07:28
verkligen😩 hade man inte förstått bättre så hade man nästan kunnat tro att apatin t.o.m va' en imedhållelse 😩
2019-04-21 00:00   PMD
Kinesiska myndigheter kan antagligen inte alls förstå hur (eller tro på att) Leica inte har något med filmen att göra. (Jag utgår alltså från att Leicas påstående är sant).

Leica å sin sida borde knappast ha några svårigheter med att stoppa filmen eftersom Leicas logotyp har använts olovandes.

Vad betyder f.ö. "bannlyst från sociala medier i Kina" i praktiken?
Svar från froderberg   2019-04-21 01:02
Det verkar som filmen är gjord för Leica i Brasilien.

https://leicarumors.com/2019/04/20/statement-from-the-ad-agency-that-created-the-leica-the-hunt-video.aspx/

Att bli bannlyst innebär antagligen att inlägg som kan kopplas till Leica inte visas i Kina.
Tony johansson   2019-04-21 05:01
Tycker det vore märkligt om denna filmen inte gjorts med Leicas goda minne.

Att utsätta sig för risken att använda Leicas varumärke (i något sammanhang), utan deras uttryckliga medgivande, förefaller vara ett väldigt risktagande med oerhörda konsekvenser.

Inte minst i kontexten av att Leica numer är bannlyst på sociala medier i Kina, ett land med en befolkning (och ett potentiellt kundunderlag), på 1 200 000 000 individer !
illimbius   2019-04-23 07:32
stackars😢
PMD   2019-04-23 12:26
Det är mera synd om kineserna.
Tony johansson   2019-04-23 12:31
Ja, fy f**n för den J*vla regimen !!
2019-04-21 04:54   Tony johansson
Tänk om kineserna någon gång kunde göra sig av med den f*bannade regimen !
Sten-Åke Sändh   2019-04-24 00:26
Men har vi inte det Kina vi förtjänar idag??

Hade Kinas utveckling till stormakt varit möjlig om inte amerikanska och europeiska företag så massivt fört över sin tillverkning till Kina och med den både företagshemligheter och kunnande i jakt på en extremt billig arbetskraft som tvingats till underkastelse under hemska arbetsförhållanden vi aldrig skulle accepterat i väst men som kineserna tvingats göra, både pressade av de kinesiska företagen och ytterst regeringens gevärsmynningar.

Vi stod där som idioter när Geely köpte Volvo men själva släpper de aldrig kontrollen när utlänningar investerar i Kina. Istället blir det etablering mot kunskapsöverföring. Sedan gnäller man över att kineserna inte respekterar vare sig patent eller andra företagshemligheter … och på KTH och andra viktiga högskolor utbildar vi nästa generation kineser, samma KTH som nu utvecklar 5G tillsammans med Ericsson. Är det smart?

Jag läste nyss om Ali Babas ägare som uttalat att man inte skulle komma till hans företag om man inte var villig att arbeta 12 timmar per dag om jag läste rätt. Han uttryckte att de inte var intresserade av några latmaskar. Man förstår ju att Amazon kastade in handduken och sade att de inte kunde konkurrera på de villkoren. Svårt att få lönsamhet med västerlänska affärsmodeller förmodligen.

Jag tycker det är konstigt att Kina kunnat "flyga under radarn" så länge som de faktiskt kunnat. Men det blir nog svårt att stoppa tillbaka anden i flaskan nu. Han får nog helt enkelt inte plats så som han brett ut sig.
PMD   2019-04-24 00:44
Frågan är väl om kineserna har det Kina de förtjänar.
Sten-Åke Sändh   2019-04-24 00:52
De kanske faktiskt har det till en rätt stor del för samhällskontraktet har ju i princip sett ut som så att staten inte längre lägger sig i vilka som äger produktionsmedlen så länge företagen inte utmanar makten och folket håller sig på mattan inte bara p.g.a. att staten siktar på det med gevär utan faktiskt även för att man nu har en möjlighet att skaffa sig ett bättre liv om man är företagsam, studerar stenhårt och jobbar som sjutton. Det är därför regimen blir mer nervös när tillväxten bromsar in som den nu gjort och USA klämmer till deras inbördes handel. Kan regeringen inte leverera vad folket tycker sig ha rätt till när det gäller levnadsstandard så finns ju risken att folket vill bryta kontraktet och skaffa sig en ny regering men hittills har det inte skett. Folket och regimen lever delvis i en gemensam och väldigt framgångsrik symbios.

Att regimen är nervös kan man ju även se i det som läckt ut om att man nu vill "kopiera" Maos kulturrevolution och än en gång skicka ut en väldrillad ungdom för att skriva partilinjen på näsan på folk. Ett annat bevis för det är väl att man gick igång som man gjorde på Jesper Rönndal och Svenska Nyheters satirer om Kina.

Ett problem är det väl dock att den kinesiska regimen har svårt att fatta att vare sig Leica, tyska regeringen eller SVT har samma möjligheter som den kinesiska regimen att lösa de problemen med några välriktade nackskott. Jesper Rönndal hade inte funnits idag om han levt i Kina.
PMD   2019-04-24 01:57
Jag är lite tveksam till att borgerligt dekadenta begrepp som samhällskontrakt är tillämpliga i Kina.
Tony johansson   2019-04-24 03:01
Sten-Åke Sändh 2019-04-24 00:26
"Men har vi inte det Kina vi förtjänar idag?? "

Visst är det så, det är ju marknadskrafterna som styr och precis som du skriver, har vi själva bidragit till Kinas enorma tillväxt. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; Sydostasien (med Kina i spetsen), kommer att bli hela världens finansiella centrum så småningom, och Europa och USA kommer att falla tillbaka.

När det inträffar, är sötebrödsdagarna slut, för att konkurrera på sydostasiatiska villkor kommer vi i väst inte att mäkta med. Det kommer (sannolikt) att ske en förskjutning på sådant sätt, att Kina och sydostasien kommer att lägga sin produktion i Europa (som vi lägger vår produktion i asien idag), då det kommer att vara billigare att producera i väst än i asien, allt eftersom levnadsstandarden ökar i sydostasien, och sjunker i väst.

Det bör i sammanhanget nämnas att detta scenariot förutsätter att situationen i sydostasien är politisk stabil utan några väpnade konflikter, och det är något som inte kan förutspås över lång tid med någon större säkerhet.

Sten-Åke Sändh 2019-04-24 00:26

"Jag tycker det är konstigt att Kina kunnat "flyga under radarn" så länge som de faktiskt kunnat."

Inte alls konstigt. Så länge hjulen snurrar och företagen tjänar pengar (dvs genom billig arbetskraft i bl. a sydostasien), är det ingen som klagar, det är ju så marknadsekonomi fungerar. Däremot kommer det att bli ett annat ljud i skällan när det vänder och biter oss i r*ven.

Kapital (investeringar) rör sig obehindrat över nationsgränserna och har ingen lojalitet mot någon, utom möjligtvis de som investerar (dvs kapitalisterna), under förutsättning att dom satsat på rätt häst, s a s.

Att Kina, utan någon som helst tveksamhet, på sikt kommer att bli en ekonomisk supermakt, det borde vara uppenbart för alla. Hoppas tt jag slipper uppleva när det inträffar, för det kommer inte att bli roliga tidevarv, det är ju en sak som är säker.
Sten-Åke Sändh   2019-04-24 13:27
Semantik Per - använd något bättre om du har det. Även i Kina finns en hyfsat fri marknad idag och det är det som gör det lite förvirrat för den är ju definitivt ett avsteg från hur det såg ut tidigare i Kina eller i Kinas modelland Sovjet när det begav sig. Partiet är faktiskt djupt beroende av denna marknad och måste delvis anpassa sig till den om landet ska kunna bevara stabiliteten.
PMD   2019-04-25 13:08
@Sten-Åke: Semantik? Är det semantiken för ordet "samhällskontrakt" du syftar på eller undrar över?

F.ö. så undrar jag om inte kommunistpartiet kan tåla ganska mycket även om ekonomin försvagas, med tanke på den enorma övervaknings- och kontrollapparat man har byggt upp.
Flottyrfrasse   2019-04-30 09:32
Borgerligt dekadent?

I en demokrati har man idag ett kontrakt med staten och finansierar den med sina inkomster.
Det ligger i demokratins natur/intresse att skattebetalarna får tillgång till sina investeringar i form av fungerande rättssäkerhet/polis, sjukvård, skolor och slutligen få tillbaka sin avsatta pension. Medborgarna är finansiärer med insyn (teoretiskt sett) och fria att göra vad de vill inom lagens gränser.
Det är det som är samhällskontraktet. Jag tycker det låter lite socialistiskt faktiskt.

I en diktatur/Kommuniststat så ägs du och ditt kapital i princip av staten.
Man är en myra i stacken och Staten ser inget värde i dig som individ och dina åsikter är en sjukdom som kan botas med arbetsläger.
PMD   2019-04-30 12:12
"Borgerligt dekadent" är en floskel som användes förr, på den tiden då kinesisk kommunism var populär i Sverige, för att beskriva hur lågt stående vårt samhällssystem med liberal demokrati och marknadsekonomi var jämfört med kommunism.
2019-04-21 10:55   brutusostling
I dag är mänskliga rättigheter inget värda när pengar blandas in. Bra att Leica publicerat den.
J O Härnström   2019-04-22 09:57
Vid massakern sköt militären blint in i folkmassorna och döda väldigt många människor eller så blev de allvarligt skadade.
Uppgifterna går isär men det handlar om upp till tusentals offer.
illimbius   2019-04-23 07:41
"It was additionally responsible for vast numbers of deaths with estimates ranging from 30 to 70 million victims through starvation, prison labour and mass executions"
PMD   2019-04-23 12:38
Det var dock tidigare, mestadels under Mao Tse-Tungs tid.
Sten-Åke Sändh   2019-04-24 01:30
"I dag är mänskliga rättigheter inget värda när pengar blandas in. Bra att Leica publicerat den."

Det är sant och extra sant i Afrika där Kina gjort stora good will vinster ända sedan 1970-talet då man på bara fem år byggde TanZam-järnvägen mellan Tanzania och Zambia. 186 mil järnväg med en stigning av 1000 meter. Få skulle nog klarat det ens idag.

När USA och Sovjet Unionen lämnade Afrika i fred i stor utsträckning efter att kalla kriget tog slut så har Kina fyllt de luckorna på många ställen. Det har delvis handlat om råvaror ända från början (Zambia är exv. rikt på koppar).

När Sovjet Unionen lämnade Etiopien på 1990-talet och den kommunistiska regimen med den efter ett kombinerat folkmord och två svältkatastrofer som tog ca 1,5 miljoners liv så passade kineserna på. Jag har skrivit om det i en bloggbakgrund till de bilder jag tog 1986 när jag var där:

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/index.htm?tag=Det+marxist-leninistiska+Etiopien+1986+-+ett+politiskt%2C+kulturellt+och

Många ser positivt på Kina idag i Afrika, dels för att de inte blandar ihop politik med affärer som västerlänningarna oftast gör. De kräver inte att mottagarna av bistånd ska respektera mänskliga rättigheter. De utför ofta byggprojekt på väldigt kort tid - ofta mycket kortare tid än om västländer är inblandade och de ger dessutom ofta bättre villkor. Dessutom anses man inte lika kolonialt belastade som de gamla kolonialländerna.

Här ser ni en länk till en animation som visar det kinesiska skrytbygge som byggts åt African Union i Addis Ababa i Etiopien som ersättning för gamla OAU:s African Hall, där mötena hölls tidigare. Det är större än hela FN-komplexet i New York och har kostat miljarder. Det är helt enormt. Kineserna vet vad de gör och det de gjort är att se till att varenda afrikansk toppolitiker som kommer till Addis verkligen fattar vad Kina är kapabelt till som samarbetspartner. På toppen av det har de även byggt deras nya fotbollsstadion

https://www.google.se/maps/place/African+Union+Commission/@9.0001122,38.7442195,3a,61.4y,-6.22h,91.76t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNB-apPdDyt1w0qf9tlK2_1kKd7eR19K19JywIt!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNB-apPdDyt1w0qf9tlK2_1kKd7eR19K19JywIt%3Dw203-h100-k-no-pi-2.9338646-ya349.5-ro0-fo100!7i8156!8i4078!4m12!1m6!3m5!1s0x164b842b4ff17b61:0x196656de8e0e01e2!2sUnion+africaine!8m2!3d9.0000974!4d38.7413403!3m4!1s0x164b842cd3af76e3:0x21054039764535ef!8m2!3d8.9999506!4d38.7440224
PMD   2019-04-24 02:02
Inte bara koppar utan även elfenben och noshörningshorn. Sådant är populärt i Kina.

Jag är inte så säker på att Kina ger bättre lånevillkor än andra länder för infrastrukturprojekt i Africa. "Debt-trap diplomacy" är något som Kina ofta anklagas för.
Tony johansson   2019-04-24 02:42
Ja, att tro att Kina är i Afrika och bygger i någon good-will anda är väldigt naivt att tro. Nä, sanningen är den att den Afrikanska kontinenten innehåller oerhörda rikedomar som (naturligtvis) Kina vill åt, för det är väl ingen på fullaste allvar tror att Kina är i Afrika och Pakistan för välgörenhet !?

Nej sanningen är den att notan (när den kommer, för det gör den) kommer att ha en bitter eftersmak.
Sten-Åke Sändh   2019-04-24 13:22
Jo det handlar mycket om att bygga good will när man ska säkra inflytande och tillgång till råvaror (det är långtifrån alltid det bara handlar om pengar) och även om man först på sistone börjar kontra kineserna så har de historiskt sett inte alls varit lika belastade som exv. de gamla kolonialmakterna, Sovjet och USA som länge varit inblandade många konflikter genom proxies. I good will-byggandet för att säkra affärer och inflytande ingår tyvärr också att inte ställa några krav på efterlevnad av regler kring mänskliga rättigheter. I det fallet har väst idag en komparativ nackdel i jämförelse med kineserna som inte besväras av sådana överväganden. Det är bara några månader sedan som USA lätt yrvaket gick ut med att de tänkte öka sin närvaro i Afrika. Jag tycker inte det låter särskilt upplyftande för det låter som en repris på det kalla kriget fast nu med Kina som ena parten istället för Sovjet.
Tony johansson   2019-04-24 13:40
@ Sten-Åke Sändh;
Jag formulerade mig fel när jag skrev good-will. Ordet jag skulle använt mig av, var välgörenhet.
2019-04-21 19:39   Ventures
All publicitet är bra reklam. Leica lär bli än mer åtråvärda i Kina om de får denna uppmärksamhet. De har kanske inte varit så kända för allmänheten där innan.
PMD   2019-04-22 00:37
Leica lär ju inte direkt bli mer kända i Kina nu ...
J O Härnström   2019-04-22 09:04
Men kinesen kan inte söka på "Leica" för då blir det inget resultat i sökmotorn.
Tony johansson   2019-04-23 12:27
Nja, det är inte riktigt sant. Dom har VPN även i Kina.
Tony johansson   2019-04-23 13:55
Jag vet det, men det innebär inte att det inte förekommer. Tro mig, jag har säkra källor på det, även om jag inte kan redovisa för det.
PMD   2019-04-23 18:54
Jo, det tror jag på, men att Partiet nu har börjat tillämpa förbudet i större utsträckning än förr tror jag har en avskräckande effekt.
2019-04-21 22:52   balan
Hatten av för Leica! Jag hoppas att det finns fler rakryggade själar därute.
2019-04-22 10:15   Flottyrfrasse
Leica är förberedda med M10 P utan logga. Inga problem på torget.

För övrigt var Nikon FE2 med motor en sensuell upplevelse att ha i handen.
2019-04-22 17:00   trax
Knappast att de som gjort filmen skulle lägga Leica loggan utan att Leica varit med och sponsrat. Hög budget och nån måste ju betala.
Svar från froderberg   2019-04-22 18:24
Det är Leica i Brasilien som ligger bakom.
2019-04-23 13:26   Resistent
Det var väl flera olika fotografer som tog bilder på "The Tank Man"? Många hänvisar till Jeff Widener som i artikeln ovan, men även Stuart Franklin har en liknande bild på Magnum här:
https://www.magnumphotos.com/newsroom/stuart-franklin-china-tiananmen-square-1989/

Sen vet jag inte vad han använde för att ta just den bilden. Men han brukar ju använda Leica M. Fler fantastiska bilder här och även en bild på honom med kameror:
https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2014/jun/03/tiananmen-square-1989-in-pictures
2019-04-24 20:31   illimbius
d e bra men kan nån jälpa mäj me denna nu, ser inge rolit ut me rättpsykets "inredning".. https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=2241218#post2241218
2019-04-27 08:13   Nils Bergqvist
Ingen trodde Sovjetunionen kunde falla. Ingen tror att Kina kan falla. Men diktaturer (även om dom som i dagens Kina bygger på kapitalistisk grund och inte kommunistisk) faller när folkets önskan om frihet väger över. Att Bannlysa Leica lär påskynda en sån utveckling skulle jag förmoda?
2019-04-28 11:22   Num Wistbacka
Jag fattar ännu inte detta koncept om att man ska gömma historia istället för att lära sig från det. Det är en sak om ingen vet om det och man då mörklägger det. Men alla i världen (som läst lite historia om Kina) vet om, så varför då försöka gömma sanningen? Utnyttja istället incidententen och gör något positivt.

Det är ju samma sak med Nazisterna och andra världskriget och Tyskland, när det hittills varit så oerhört könsligt att ens vettigt diskutera om det, och hur man konstant försöker gömma och glömma nazist symboler i filmer och spel precis som att det inte hänt.
PMD   2019-04-28 20:22
Alla i världen som läst lite historia om Kina, utom de flesta kineser, vet om det.

Merläsning

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 10

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 6

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Lastolite HaloCompact