Annons
Artiklar > Fotografslakten fortsätter

Fotografslakten fortsätter

Pressfotograf är ett utrotningshotat yrke. På Göteborgs-Posten ska bara en fotograf finnas kvar. UNT vill hårdbanta bildavdelningen och idag meddelas att alla fotograftjänster försvinner inom Mittmedia där Nerikes Allehanda snart ingår.

Totalt vill Mittmedia dra in 90 tjänster på 28 tidningar för att spara 133 miljoner under 2017 och 2018, uppger NA.se och tidningen Journalisten.

På Nerikes Allehanda riskerar 18 av 68 tjänster att försvinna. De 50 kvarvarande tjänsterna ska alla ses som multijournalister, det vill säga att alla ska kunna göra allt. Om några av fotograferna har chans till dessa tjänster återstår att se, men på många tidningar har fotograferna inte ansetts kunna lära sig skriva tillräckligt bra medan reportrarna har ansetts kunna fotografera tillräckligt bra.

På dessa tidningar inom Mittmedia försvinner de 90 tjänsterna:

Gefle Dagblad 3 tjänster bort
Arbetarbladet 3 tjänster bort
Dalarnas Tidningar 13 tjänster bort
Dala-Demokraten 1 tjänst bort
Östersunds Posten 3 tjänster bort
Länstidningen Östersund 3 tjänster bort
Norrtelje Tidning 4 tjänster bort
Länstidningen Södertälje 7 tjänster bort
Nynäshamns Posten 1 tjänst bort
Nerikes Allehanda 18 tjänster bort
VLT 14 tjänster bort
Ångermanland/Sundsvall 8 tjänster bort
Hälsingland 10 tjänster bort (bland annat Ljusdals-Posten, HT, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan)
Ingress 12 tjänster bort (bland annat Sala Allehanda, Fagersta-Posten)
Centralt i Västerås
3 tjänster bort

På UNT i Uppsala försvinner 11 tjänster enligt ledningens plan. Fackklubben uppger att det faktiska antalet är 17,5 tjänster. Det är främst redigerare och fotografer som försvinner. Det tillkommer dock tre tjänster på webbavdelningen.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-03-10. Läst av 9640 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-03-10 15:27   Bob Bovin
Hej,
Papperstidningarnas kista spikas igen med spikpistol.
Man undrar hur mediahusen räknar med att tjäna pengar framtiden. Inte med kvalitet i alla fall.
Bob Bovin
Pressfotograf på 50-talet
RobinGee   2016-03-13 02:30
Jag var också med på 50- talet, då var det glasplåtar eller 6*6 Rollei eller Hasselblad som gällde. Sedan blev Sverige för trångt, världen blev mitt arbetsrum, och nu är jag permanent i Kina. Teknik, marknad, köpare, och arbetssätt är mycket olika 50 talets. ”Gänget” får väl bestämma sig för om dom vill krypa ner i kistan med ”liket” eller ”join the party” i den nya medievärlden. Den är ofantligt mycket större med otroliga möjligheter och tillfällen.
2016-03-10 15:52   hbengtsson
"på många tidningar har fotograferna inte ansetts kunna lära sig skriva tillräckligt bra medan reportrarna har ansetts kunna fotografera tillräckligt bra."

Skön dubbeldiss av de fotografer man kickar...
RobinGee   2016-03-13 03:37
Sant, men å andra sidan, en fotograf på plats kan tala in lite intryck på mobilen, skicka ljudet filen med foton till en ”redaktion”, som bara behöver mata in nyckelord i en robot som skriver artikeln. Det gäller att utnyttja tekniken.
2016-03-10 16:01   Rikard Strömmer
Jag tror också att tidningarna skjuter sig själva i foten.
En bra bild är bärande för en nyhet, och med tanke på att folk blir mer klickiga av sig, kortare uppmärksamhet, så blir bilderna viktigare.

Kvalitet behövs både på text och bild, men i stället får vi klick-bait, icke-nyheter, och dåliga videos.

Jag och andra går och köper facktidningar, och digitala böcker, för att de har kvalitet och lär oss saker, medans tidningarna verkar dö.
2016-03-10 16:23   alfin
Jag fäller inga tårar. Att gammelmedia långsamt kväver sig själv med sin agendajournalistik och sina propagandabilder är fullt förståeligt. Man får bara hoppas att de duktiga fotograferna hittar andra vägar att få ut sina bilder och tjäna pengar nu när varje dussinjournalist framöver ska plåta med sin iFåne.
luminousoctaves   2016-03-10 18:15
Kan du ge några exempel på hur gammelmedia (DN/SVD/SVT/SR/EXP/AB) driver agendajournalistik och publicerar propagandabilder? Jag är nyfiken.
Annars brukar man ju kalla nymedier som exempelvis Avpixlat för propagandistiska och drivna av en agenda.
Svar från froderberg   2016-03-10 19:02
Du behöver inte driva din egen agenda in absurdum Lars.

Detta handlar om lokaltidningar och de är knappast kända för kampanjjournalistik utan rapportering om kommunala ärenden, lokala företag och föreningar.
luminousoctaves   2016-03-10 19:26
Magnus, nu förminskar du landsorts- och länstidningarnas förmågor. Exempelvis Länstidningen Södertälje har plockat hem Stora Journalistpriset minst en gång vad jag vet (även om det nog var ett tag sedan nu) och det bedrivs givetvis lika seriös och ofta grävande journalistik där, även om det inte alltid får spridning i hela landet.

Artiklar om kommunala ärenden, lokala företag och föreningar är så klart en nödvändighet, men det utesluter inte större reportageserier och granskningar.
Svar från froderberg   2016-03-10 19:27
Visst gör lokaltidningarna avslöjanden, men de brukar sällan föra kampanjer för en viss fråga likt Expressen och Aftonbladet.
luminousoctaves   2016-03-10 19:46
Det är faktiskt inte min erfarenhet. Även om man så klart inte kan jämföra med Aftonbladets resurser och omfattande reportageserier så förekommer det liknande grepp i mindre skala även i små lokaltidningar. För att ta ett exempel, den nuvarande flyktingkrisen – jag har sett flera exempel på ambitiösa artikelserier där människorna på flykt och de ideella krafterna runtomkring skildras. Jag tycker att man kan kalla det kampanjjournalistik, även om det klingar rätt illa.

Men givetvis är det inte lika vanligt som på rikstäckande tidningar.
Makten   2016-03-10 22:12
Håller helt med dig Lars. Du är näppeligen ensam om att tycka att svensk media är ett skämt och att man får skylla sig själv om man dagligen försöker prångla ut lögner och propaganda. Dock är det tyvärr rätt få som vågar säga det öppet. Stå på dig:-)
MattiasL   2016-03-11 00:08
Att få vågar säga det måste väl vara dagens överdrift. Det pratas ju hela tiden i svepande termer om gammelmedias förfärliga propaganda. Det är däremot sällan man hör någon särskilt konkret kritik, vilket skulle vara intressant.
paddmannen   2016-03-11 14:15
Erik,
Det jag först kommer och tänka på är ju bilden på treårige Aylan som användes i typiskt propagandasyfte för att skapa acceptans för massmigration från Syrien. Där fanns ju många problem. Pojkens familj kom inte ens från Syrien utan levde i Turkiet sedan flera år tillbaka. Pojkens far var själv migrantsmugglare och körde själv båten. Han ville inte stanna i Turkiet utan ville till Sverige (alt canada) pga pullffaktorn att få tandvård gratis. Men inget av det där nämndes ju i svensk media... Det passade lixom inte in...
luminousoctaves   2016-03-11 18:20
Jag ser inte vart du vill komma. Spekulationerna (som dessutom dementerades om jag minns rätt) kring Aylans pappa och farfar förändrar väl inte något i sak, dvs att pojken faktiskt dog, och att Aylan därefter blev en symbol för de hundratals (tusentals?) andra barn och vuxna som har dött på flykt över Medelhavet.

På vilket sätt har svenska gammelmedier använt detta som propaganda? Menar du att Aylan egentligen inte dog? Förklara dig.

Bilden på Aylan diskuterades för övrigt livligt på Fotosidan, du kan läsa en av de trådarna här:
http://www.fotosidan.se/cldoc/den-ikoniska-bilden-av-flyktingkatastrofen.htm
MattiasL   2016-03-12 18:26
Mikael, du verkar veta eller låtsas veta mer än de flesta om vem Aylans far är. Har du funderat på var den informationen kommer ifrån?
Det är förstås helt ok att ha olika åsikter om hur många flyktingar Sverige och Europa ska ta emot. Påstår man däremot att det här är en propagandabild för att den, som alla meningsfulla bilder, talar till något de flesta kan relatera till känslomässigt, så har man kanske inte riktigt koll på hur fotografyrket fungerar.
RobinGee   2016-03-13 02:42
Erik, att folkmedia (sociala och alternativa) växer så det knakar är väl ingen hemlighet, både i antal och storlek, medan det gamla tynar snabbt. Att de döende konstant vräker ur sig tillmälen som “högerextrema“, “hatsajter“, “rasistbloggar“, “undervegetation“, “träskmarker”, ”lögnmedia”, osv. är väl bara dödsryckningar och symptom på en döende media kult. Hade det nya varit ofarligt då hade dom inte ens brytt sig. Envar får väl själv bestämma var framtiden ligger. När det gäller propaganda och just Kina finns jag på plats och jag kan bara gå en promenad för att se propagandalögnerna och agendajounralistiken, för att inte säga lögnerna som pumpas ut.
luminousoctaves   2016-03-13 08:39
Jämställer du Kinas demokrati och yttrandefrihet med Sveriges?
luminousoctaves   2016-03-13 10:58
Uppdatering: Jag läste in lite väl mycket i din jämförelse med Kina (även om jag inte riktigt ser kopplingen till Sveriges mediaapparat, som faktiskt inte är statskontrollerad), jag ber om ursäkt för min tidigare märkligt ställda fråga.

Då det gäller nymedier. Vem har påstått att social medier eller sajter som Avpixlat skulle vara ofarliga eller riskfria? Tvärtom visar forskning att människors medievanor gör rör sig mer och mer mot "bubblor" där vi umgås och diskuterar med likasinnade och därmed bara förstärker våra egna världsbilder.
Dvs, de som är vänstervridna dras till sajter med vänstervridet innehåll, och de som är invandrarkritiska dras till sajter med motsvarande innehåll osv. En mycket tydlig trend, enligt forskningsresultat.
Gammelmedier har fördelen att de läses av stora delar av befolkningen och innehåller mer mångfacetterad journalistik än nymedier.
Jag ska försöka leta upp några länkar till forskning, tills vidare läs gärna detta (trots att det är skrivet i gammelmedias domäner):
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/alltfler-befinner-sig-i-mediebubbla
luminousoctaves   2016-03-13 11:16
Här är en länk till forskning som berör ämnet, av Peter M. Dahlgren vid Göteborgs Universitet:
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/36843/1/gupea_2077_36843_1.pdf

"Ur ett demokratiskt perspektiv med fokus på rationalitet och utbyte av argument i offentliga debatter kan en social nyhetslogik och skräddarsydda världsbilder vara problematiskt. Det skulle förmodligen leda till ett mer polemiskt och polariserande debattklimat om det inte finns några gemensamma utgångspunkter för debatt."
Calle S   2016-03-13 16:09
Fasen också! Jag har jobbat inom gammelmedia sedan 1986. Nu har tyvärr flashbackmaffian kommit på oss; att vi driver agendajournalistik och sysslar med propagandabilder.

Dags för karriärbyte; får börja tillverka foliehattar. Finns tydligen en stor potentiell kundkrets.
martinator   2016-03-14 21:21
Bland de mest frapperande och konkret exemplen är:

• KOMPETENSREGN över Sverige, avseende invandrares utbildningsstatus.
• Sandviken går 500 miljoner PLUS på invandringen. (En beställd confirmation bias-rapport visade att sandviken gick med plus på invandringen. En närmare granskning visade att det var statsbidrag de redovisade, utan att nämna en enda utgiftspost...) En enda tidning (landsortstidning) valde när detta uppdagades att skriva en uppföljare. Inte en enda av drakarna nämnde att allt var en lögn. De körde på med att så här bra kommer det gå för alla kommuner framöver)
• Rasistisk brandman från boden. (en krönikör på DN ljög ihop en historia om en brandman vid namn Tomas och hur brandstationen i Boden mobbat en brandman från MENA så han slutade. När det visade sig att det ALDRIG jobbat någon invandrare från MENA i boden - endast en vitryss och han trivdes bra - så skrev krönikören att historien trots allt var sann, men att hon bara hittat på Boden och Tomas för att ge den en geografisk plats. Hon har fortsatt förtroende från DN)
• OECD - Sverige går PLUS på invandringen (ja det gjorde man på sidan 4 där intäkterna redovisades, men på sidan 10 där även utgifterna fanns med gick vi brakminus).

Rubrikerna och nyheterna ovan är alla hämtade ur drakarnas flöde. Inte en enda av dem visade sig hålla för en saklig granskning. De var känslor, drömmar och rena lögner. Om man väljer att jobba på det sättet får man nog också snällt ta konsekvenserna.
Kalla det agendasättande - ett rätt snällt ord för rena lögner - men inte är det journalistik.
luminousoctaves   2016-03-16 19:23
... ja, media är en enda stor korrumperad maffia vars enda mål är att sprida lögner om invandringen... *suck*
RobinGee   2016-03-18 04:30
Kina har ingen ”demokrati” alls. Alltså partistyre som populistiskt röstas fram. Det misslyckade experimentet stökade man över med Republiken Kina mellan 1912 och 1949. Idag utvecklar man verkligt folkstyre, det sker dels genom att man väljer de styrande, om även kan avskedas, vilket sker i flera nivåer precis som presidentvalet i USA, och sedan skapar mekanismer som möjliggör direktstyre av olika frågor. Den traditionell ”pressen” fungerar som de styrandes ”sändningskanal”, medan möten, kongresser, folkmedia (alternativa och sociala) skapar ”återkopplingskanalen”. ”Pressen” är bara en del av systemet och tillåts inte styra eller filtrera kommunikationen. Yttrandefriheten är stor, men däremot är det inte tillåtet att inkräkta på andras frihet eller yttrandefrihet, det vi kallar ”PK Sverige”.
PMD   2016-03-18 19:38
Kina är en kommunistisk diktatur. Kommunistpartiet styr allting. Någon demokrati finns förstås inte (och inte heller "demokrati").

Äsch, jag vet inte varför jag bryr mig om att kommentera ett kommunisttroll från Kina. Vad är poängen?
martinator   2016-03-26 10:35
Du får gärna påvisa vad som var fel i mina påstående. Att bara sucka lögner är ju precis vad media gör så fort någon kritiserar dem, och det har ju visat sig vara en mindre framgångsrik strategi... Eller vad tycker du?
Grevture   2016-03-26 12:59
Martin L: Du räknar upp en rad påståenden utan att ange några källor, och då blir det ju du som är källan. Och din trovärdighet hjälps ju inte mycket av att du uppenbarligen inte begriper hur man läser en ekonomisk redovisning.

Angående vad OECD säger så kan du läsa den här korta och läsvärda genomgången (som i sin tur har källhänvisningar ifall du vill läsa mer)
https://www.oecd.org/migration/OECD%20Migration%20Policy%20Debates%20Numero%202.pdf
RobinGee   2016-03-27 00:55
Erik, Varken media kartellen (gammelmedia) eller nymedia är riskfri, med den ene balansera ut faran med den andre. Det blir inte en fråga om att publicera vad folk vill läsa, utan att publicera vad folk kan respektera. Problemet uppstår om den ene lyckas eliminera den andre. Media kartellen är idag dominant, men med tanke på tidningsdöden håller det på att ändras. Det blir ett stort tillfälle för fotografer och skribenter. Visst finns mer variation på media kartellen, en del nymedia är ju väldigt ”smalspåriga” och ”enkelriktade”, och drivs av en person eller ett fåtal. Det mediasystem som håller på att utvecklas kan bara gynna en mångfald i information och i alla fall jag känner det som mycket positivt. Det skapar även många tillfällen som hjälper mot ”fotografslakten”. Kartellen är inte statskontrollerad, med mycket uppenbart styrd genom finansiellt stöd och spindoktorer i horder.
RobinGee   2016-03-27 01:54
Men Erik, speciellt DN har ju varit speciellt högröstade i öppna deklarationer att man skall drive agendan med ”agendasättande journalistik” och alla Kartell media har klart deklarerat att man vill styra åsikter med ”opinionsbildning”. Ett exempel på ”propagandabilder”. När Tibet oroligheterna pågick skrev Aftonbladet en artikel om händelserna, med mycket tydlig politisk spets och vinkling och publicerade en bild där en man i uniform med en lång käpp uppenbarligen slog en skrikande munk liggande på marken. Det var bara att uniformen var indisk och skyltarna i bakgrunden var på Hindi språket. Bilden var inte ens från samma land som vad artikeln beskrev. När jag påpekade det för tidningen skrev dom tillbaka att bilden var ”relevant”. SvD publicerade bilder över nedsmutsning i Kina, men fotografierna var tagna på en soptipp, för att inte tala om alla photoshoppade bilder över luftföroreningar. Ordet ”lögnmedia” har tyvärr relevans.
luminousoctaves   2016-03-27 11:29
Robin, du verkar väldigt engagerad i allt möjligt som rör journalistik och fria/kontrollerade medier. Men det är i princip omöjligt att besvara dina inlägg eftersom du aldrig hänvisar till någon källa. Lägg lite mer tid på att ta fram källhänvisningar i stället för att författa långa och svepande anekdoter om sakers tillstånd.
RobinGee   2016-03-28 04:02
Erik, Detta med ”källa” är alltid något som kommer upp i svensk så kallad journalism, men vad är värdet av dessa ”källor” och hur väljs dom, och varför skall man alltid kopiera en ”källa”. Vad har hänt med den mest fundamental journalistiska grundtanken att själv iaktta och berätta. Magda Gad gjorde tillsammans med fotografen Christoffer Hjalmarsson för inte så länge sedan ett utmärkt reportage från Rumänien. Inga ”källor”, endast egna iakttagelser. Kan det möjligtvis vara så att om man bott, arbetat, levat och deltagit i ett samhälle större delen av sitt vuxna liv, i mitt fall Kina, då kan man faktiske berätta hur det fungerar. Som motvikt. Bara detta veckoslut läste jag i en stor tidning om Rio Tinto affären. Den var byggd helt på ”källor”, alla ”källor” amerikansk hat- propaganda mot Kina och en amerikansk advokat. Den låg långt under Nordfront i kvalitet, så dålig att en tonåring skulle ha fått underkänt på en sådan uppsats. Bara billig kopia. Detta är just orsaken till ”slakten” inom media. Man producerar alltför mycket rännstensjournalism byggt på ”källor” och sedan blir folk arbetslösa.
luminousoctaves   2016-03-28 08:22
Källhänvisningar och källkritik är och har alltid varit en central vetenskaplig metod inom journalistiken. Källkritik används till exempel ta reda på vad som är sannolikt, vad som är myter och propaganda. Det är också mycket vanligt inom internationell historieforskning. Varför? Det kan kontrolleras!

Att du bestrider en så grundläggande vetenskaplig metod är ungefär som att säga att teknisk bevisning i ett brottsmål är onödigt – och att det räcker att en polis säger att du är skyldig för att du ska kunna dömas.

För att föregå med gott exempel, på lagom nivå:
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/kallkritik/fakta/handledning-i-kallkritik-1.150994
martinator   2016-03-30 17:23
Källkritik och källhänvisning har de sensate tio åren varit allt annat än kutym inom journalistik. Man måste inse att när fler och fler utbildar sig vid universitet så blir journalister en utbildningsmässigt otroligt eftersatt grupp. Det är journalistikens stora problem. De feltolkar, och misstolkar i princip allt de försöker referera till.
luminousoctaves   2016-03-30 17:47
Seriöst, hela ditt inlägg är en enda stor svepande anklagelse utan någon som helst grund. Dessutom i ämnet "bristande respekt för källhänvisningar och källkritik".

Du får helt enkelt styrka det du påstår med egna källhänvisningar (och gärna lite självkritik på det).

1. På vad baserar du ditt påstående att journalister i allt mindre utsträckning hänvisar till källor och använder källkritik?

2. Hänvisning till att allt fler läser på universitet? (Jag har nämligen ett minne av att jag har läst att allt FÄRRE unga svenskar läser vidare på universitet).

3. Du skriver att alla journalister feltolkar i princip allt de försöker referera till... källa?
martinator   2016-03-30 22:10
Seriöst - du borde titta på vad en journaslitutbildningen innehåller... ger den dig några kunskaper i någonting?
Det är bara att umgås en vecka med några akademiker och fråga vad de anser om medias kunskaper. Nedslående.
Och för att bevisa min tes ett färskt srkäckexempel...

Ta en titt p följande artikel och fundera på om det är bra journalistik. Fundera på värdeorden "faktagranska" och "källkritik"
http://www.vk.se/1673280/forskaren-dammarna-kan-fa-sattningar-av-skalvet

Läs nu denna artikel:
http://www.nsd.se/opinion/skalvet-skadar-fortroendet-for-forskarvarlden-9944966.aspx

En helt normalt funtad människan hade gjort en tio sekunders googling på namnet - insett vilken institution hon tillhörde och avfärda det som svammel... En normal människan hade frågat inom vilket ämne hon forskade... Men icke en journalist - att bli så i gasen av att prata med en forskare att man inte ens känner till att man kan vara det inom olika områden - man är expert på allt - visar på exakt min poäng... Det går dagligen att läsa kopiöst undermåliga artiklar i valfria dagstidningar.
luminousoctaves   2016-03-31 08:22
Det är så många brister i ditt inlägg att jag får dela upp detta i punkter:

1. Du försöker bevisa ett mycket starkt påstående (dvs att alla journalister i princip alltid feltolkar sina källor) med ett enda exempel. Detta håller aldrig för att bevisa större sammanhang…
….det är lite som att påstå att alla unga skandinaviska män är terrorbenägna som följd av det Anders Breivik gjorde. Det krävs tung forskning för att bevisa så svepande påståenden.

2. Dessutom pekar artiklarna du hänvisar till snarare på motsättningar och dålig koll inom forskarvärlden…
…vilket är just den form av ”högre utbildning” som du tidigare har påstått ställer högre krav på journalisternas källkritik. Komiskt sammanträffande tycker jag.

3. Dina exempel visar brister i din förståelse för vad journalistik egentligen är.
VK-artikeln ju är en tydlig partsinlaga, dvs den återger en forskares åsikter. Detta märks bland annat genom att journalisten har satt artikelrubriken inom citationstecken:
Forskaren: ”Dammarna kan få sättningar av skalvet”.
Det är dessutom tydligt genom att alla påståenden i texten är utskrivna som citat, samt att journalisten tidigt hänvisar till att forskaren själv har hört av sig till tidningen för att berätta om sina dammteorier.

4. Jag gjorde själv en snabb slagning på forskaren och ser då att hon bland annat är filosofie doktor i teknik- och vetenskapshistoria vid KTH, samt att hennes senaste publikation har titeln ”Embodied Vulnerability in Large-Scale Technical Systems: Vulnerable Dam Bodies, Water Bodies, and Human Bodies.”.
Jag skulle säga att detta är ganska tunga skäl att tro att en forskare har kunskaper inom ämnet dammar.
Man kan också förmoda att det är forskaren själv som har presenterat sig som ”dammforskare”, inte journalisten. Skuggan faller alltså snarare på forskaren än journalisten i det här fallet. (Även om jag kan tycka att det alltid är slarvigt att kalla någon för ”dammforskare” utan närmare förklaring.)

5. Den andra artikeln du hänvisar till är också den en tydlig partsinlaga, dvs ett debattinlägg publicerat på ”Opinion”-sidorna i NSD. Jag upplever texten som skriven i affekt. Den innehåller väldigt svepande och luddiga anklagelser, t.ex. följande:
”Efter lite mailväxling visar sig det jag befarade. Hon har inte en aning om dessa saker! Det finns inte tillstymmelse till belägg för uttalande av denna typ. Det hela är helt gripit ur luften. Ungefär på det sätt som skedde på Karolinska. Egna hjärnspöken och falsarier.”
Här blir jag nyfiken, varför redovisar den andra forskaren inte dessa hjärnspöken? Kan deras mailväxling tolkas på olika sätt? Finns det något personligt bakom detta?

På det stora hela ser jag inga större brister i texterna. Det är två partsinlagor som ger två olika perspektiv på riskerna med dammbyggen. Tidningarna har förmedlat partsinlagorna utan att ta ställning för någon av dem, och låter därmed läsarna själva skaffa sig en uppfattning om vad som är rimligt.

Din kritik mot den första journalistens källkontroll har du all rätt att förmedla, men du kan knappast påstå att den inte har existerat, eftersom du själv verkar ha missat att forskaren har en PhD på KTH m.m

Dessutom är det ren paranoia att slänga skit på en hel yrkeskår för att en enda journalist anses ha slarvat med källkollen i en enda text…
... höna av en fjäder?
Hönsgård av en fjäder snarare...

PS. Dessutom, om du kollar hur stor del av journalistutbildningen som berör källkritik så skulle du bli imponerad. Det är en central del...
...men jag förutsätter lite fördomsfullt att du inte alls kollade detta innan du började slänga ur dig din svepande kritik mot en hel yrkeskår...
martinator   2016-03-31 10:49
Kort så kommer vi aldrig enas om detta. Du har din åsikt jag har min. Men som sista argument så säger jag bara så här, jag vet inte många professorer som vill uttala sig i media av den enkla anledningen att de kommer återges felaktigt. De förutsätter att journalisterna ändå inte begriper vad de säger och kommer skriva efter sin värdegrund. Vet en forskargrupp som sysslar med diabetesforskning där de singlar slant inför presskonferenserna om vem som tvingas ha den oangenäma uppgiften att möta pressen...
iSolen.se   2016-03-31 11:24
När jag själv blivit intervjuad har det faktisk varje gång blivit rätt (jämfört med det jag sa) men jag vet andra som trots granskning av texten inte fått journalisten att kollekt beskriva ämnet.
luminousoctaves   2016-03-31 12:19
Här kommer lite fler svepande påståenden:

Ja, det är svårt för en del människor att inse att det inte bara finns en enda sanning. Människor i dag, rent generellt, har svårt att ta in att deras syn på omvärlden inte är den enda, och att det som är sant eller viktigt för dem inte nödvändigtvis är lika sant eller viktigt för alla andra.

Eftersom ni inte ger oss några konkreta exempel på hur era vänner har "missförståtts" av journalister vågar jag påstå på att det troligen i första hand handlar om en självcentrerad världsbild, inte dålig journalistik.

När det gäller forskning och professorer som känner sig missförstådda av journalister:
Ja, det är svårt att uttrycka komplicerade vetenskapliga sammanhang så att vanliga människor förstår. Det kan till och med innebära förenklingar och utelämnande av viktiga fakta. Det kallas "populärvetenskaplig journalistik", och är till för att ge allmänheten ett hum om vad som får världen att snurra.

Och jo, visst finns det insnöade professorer som har svårt att ta in det där med att andra inte ligger vakna dygnet runt och funderar på relativitetsteorin.
Samtidigt, det är ju inte ett tvång att bli intervjuad. Man kan alltid avstå.

Slutligen: Martin, jag har lagt ner tid på att ge dig ett omfattande och sakligt svar. Du viftade bort det lite väl snabbt. Vilka av mina invändningar var det som du tyckte var orimliga?
iSolen.se   2016-03-31 14:39
Förtydling: att det blivit konstigt i någon del i intervjun beroende på att jag i hastigheten sagt fel kan jag inte belasta journalisten för.
PMD   2016-03-31 14:47
Erik,
Jag heter inte Martin, men du får en kommentar av mig ändå. :)

Man kan inte säga speciellt mycket om en persons kompetens inom ett område bara genom att läsa titeln på en artikel.
För att avgöra om KTH-doktorn eller LTU-professorn har rätt så behöver man mer kött på benen.

Jag lutar för tillfället åt att en professor i geoteknik är mer kompetent att bedöma stabiliteten i svenska dammar än en forskare vid Centrum för genusvetenskap. Jag är dock beredd att ändra mig om något nytt dyker upp.
martinot   2016-03-31 16:29
@Erik; Jag antar att du menar Martin, som i Martin Lyhagen, och inte mig här i din kommentar?

För övrigt så är jag nog beredd att hålla med PMD om att, utan att veta mera om fallet, att jag till annats bevisats, förutsätter att kunskapen om geologiska förhållanden är högre hos doktorn i geologi, än hos professorn i genusvetenskap.

Det sagt så finns det säkert exempel ifrån verkligheten där kompetensen kan vara hög även utanför ens grundgebit (märkligare saker har inträffat).

Däremot, om jag själv arbetat som yrkesverksam journalist, så skulle jag nog sett till att jag verifierar sådana udda källor extra noggrant. Minns att riktigt bra journalister skall helst verifiera ifrån minst två-tre oberoende och tillförlitliga källor innan man publicerar nya rön och påståenden.
luminousoctaves   2016-03-31 17:02
(Precis, jag svarade Martin Lyhagen. Fast ju fler desto bättre! :)
Okej, nu vill inte jag gå för långt från grundproblemet, dvs: man kan inte dra några slutsatser om hela journalistkårens kompetens från att läsa en enda text från en journalist.... det blir lätt absurt, det inser man inte minst när man applicerar samma krav på andra yrkesgrupper.

Jag tror givetvis också att forskaren i geologi kan ge mer relevanta svar kring ämnet dammar än professorn i genusvetenskap. Men med det sagt, genusprofessorn har kanske genom sin tvärvetenskapliga inriktning i ämnet också intressanta ingångsvinklar. Hennes CV är ju onekligen helt okej. Hon forskar kring dammar. Och hon studerar på Sveriges äldsta universitet.

Det är alltid lätt att vara efterklok.
luminousoctaves   2016-03-31 17:07
@ Per Danielsson:
Fast vi jämför väl inte forskarnas kompetens? Detta handlar om det var rimligt att släppa fram en professors synpunkter eller inte. Hon har ju onekligen en koppling till ämnet, inte sant? Sedan kan man alltid diskutera vem som är lämpligast att uttala sig i ett bestämt ämne, men det tycker jag är en annan diskussion... då handlar det också vilken nivå av mångfald vi vill ha i debatten.

En fråga jag skulle vilja ha svar på är: Varför hörde professorn i genusvetenskap av sig och ville dela med sig av sina åsikter? Det är knäckfrågan enligt mig.
PMD   2016-03-31 17:31
Den centrala frågan är hur bra källkritik journalisten i den första artikeln gjorde. Ingen närmare presentation av KTH-forskaren gjordes.
luminousoctaves   2016-03-31 19:22
... och vid den tidpunkt var det alltså helt oväsentligt vilken kompetens den andra forskaren har. Bara så att vi är på samma våglängd.

Jag anser att det kan ha varit ett misstag att publicera genusprofessorns synpunkter (baserat på det vi vet nu), men jag tror också att man ska vara försiktig att belasta journalisten för misstaget. Alla som har jobbat som reporter vet hur många faktorer som spelar in när man publicera texter om känsliga ämnen, därav den rigorösa källkritiken. Men att kolla källor är inte heller en garanti för att undvika alla dåliga publiceringar.

I det har fallet tror jag att journalisten har litat på att en forskare som arbetar tvärvetenskapligt med det aktuella ämnet på Uppsala universitet har på fötterna att uttala sig. Jag tycker inte att journalisten har gjort fel, med korten på hand.
martinator   2016-03-31 21:35
"Ja, det är svårt för en del människor att inse att det inte bara finns en enda sanning. Människor i dag, rent generellt, har svårt att ta in att deras syn på omvärlden inte är den enda, och att det som är sant eller viktigt för dem inte nödvändigtvis är lika sant eller viktigt för alla andra"
Det här kallas relativism och är ett farligt fenomen på stark frammarsch inte minst bland journasliter... "alla sanningar är lika mycket värda" - men så är det inte. Det finns inte alltid flera sanningar, ibland finns det en konsensus inom forskningen och då måste man förhålla sig till det. Det är framförallt nom naturvetenskapliga ämnen som journalister har de största bristerna. Minns vetenskapsradion som gjorde ett program om bordssalt - de började med grundfakta och beskrev Natriumklorid som en kemisk förening mellan grundämnena natrium och klorid. Jag satt kaffet i halsen och trillade av stolen - en del förstå säkert varför.
luminousoctaves   2016-03-31 21:42
På vilket sätt är det farligt att olika människor har olika synsätt och värderar saker olika? Är du skraj för att folk ska börja blanda eget salt och spränga kvarteret i luften?
PMD   2016-03-31 21:49
Erik Danielsson 2016-03-31 19:22
... och vid den tidpunkt var det alltså helt oväsentligt vilken kompetens den andra forskaren har. Bara så att vi är på samma våglängd.
----------------------------
Jadå, för frågan om journalister ägnar sig åt källkritik så är det inte så viktigt, men du började invända mot Martin L:s argumentation om att forskaren i den första artikeln inte var kompetent att uttala sig, och eftersom jag tyckte att din argumentation var lite svag så invände jag i min tur mot den. Det är förstås ett sidospår.

Dessutom har du alldeles rätt i att man inte kan dra några säkra slutsatser av ett enda exempel.

Förhoppningsvis finns det det relevant forskning att studera om man _verkligen_ vill veta hur det ligger till.
PMD   2016-03-31 21:53
Erik Danielsson 2016-03-31 21:42
På vilket sätt är det farligt att olika människor har olika synsätt och värderar saker olika? Är du skraj för att folk ska börja blanda eget salt och spränga kvarteret i luften?
----------------------------
Det är inte farligt att folk har olika åsikter. Det är snarare farligt om alla har samma åsikt. Däremot kan det vara farligt om uppfattningen att det finns "flera sanningar" breder ut sig inom alltför många ämnesområden. I naturvetenskap finns det bara en aktuell sanning. Sättet att byta sanning är att testa nya teorier och ta reda på om dessa förklarar hur verkligheten är beskaffad på ett bättre sätt än den gamla "sanningen".

I själva verket finns inga sanningar alls, utan bara mer eller mindre bra förklaringsmodeller. Den för tillfället bästa förklaringsmodellen brukar vi kalla för "sanningen".

(Möjligen skulle man kunna betrakta ljusets dualitet som ett utslag av dubbla sanningar, men det är också det enda exempel jag kan komma på).
RobinGee   2016-04-01 05:07
Problemet är nog inte olika synsätt och åsikter, problemet är att dom inte respekteras, speciellt av media. Om du inte ser det på mitt sätt då är du ” “högerextrem“, “hatare“, “rasist“, ”nazist”, “undervegetation“, “träskmarker”, ”lögnmedia”, osv. Detta går i båda riktningarna.
luminousoctaves   2016-04-01 07:00
Jag tycker fortfarande att vi ska vara lite försiktiga med att döma ut professorns kompetens. Ingen här har läst hennes forskning och hon har uppenbarligen fått anslag från UU att publicera artiklar kopplade till bland annat dammsäkerhet.

Då det gäller sanningsbegreppet så tycker jag att vi pratar förbi varandra. Mitt argument är inte att ifrågasätta naturvetenskapens sanningsbegrepp (som visserligen innehåller många motsägelser och dualismer) utan att understryka journalistens roll att förhålla sig till andras upplevda ensamrätt om vad som är "sant" och/eller relevant i ett sammanhang.
Det är faktiskt väldigt sällan det kommer till att någon ifrågasätter att jorden är rund eller liknande...
PMD   2016-04-02 17:58
Det är förvisso skillnad på att få säga vad man vill och att slippa bli motsagd. De som hävdar en deras "sanning" är den enda giltiga får allt finna sig i att det finns folk som visserligen respekterar deras rätt att hävda detta men också säger emot när "den enda sanningen" är alltför knäpp.
RobinGee   2016-04-05 12:56
Erik, Kina har inge ”demokrati” alls, man röstar inte på ideologiska partier, man har verkligt folkstyre där folk kan påverka och styra i sakfrågor som gäller dom själva. Svensk yttrandefrihet är väl numera ganska begränsad, vi läser ju dagligen om den stränga svenska åsiktscensuren och hur folk bötfälls och fängslas för att ha yttrat sig i frågor. I Kina får man fritt uttrycka sin åsikt, däremot får man inte påtvinga den på andra som i Sverige.
2016-03-10 16:32   hornavan
Samhället förändras, många branscher drabbas, nya skapas.
Som gammal pressfotograf så sörjer jag självklart när kollegor förlorar sina jobb, men det gör föga nytta att gnälla på arbetsgivaren, det är inte dom som slutar köpa papperstidningar, det är inte dom som flyttar över marknadsföringsinsatser till sociala medier.
Sanningen finns i verkligheten. Där finns också möjligheterna.
Ibis   2016-03-10 16:35
Bra skrivet! Folk betalar för vad de tycker är värt att betala för, tyvärr inkluderar det inte idag bra bilder i nyheter, eller ens särskilt bra nyhetsartiklar.

Jag har hört om "slow news", lite som "slow food" i motsats till "fast food". Du kanske inte får de senaste nyheterna precis när det hänt, men däremot välskrivna och djupgående artiklar med bra bilder därtill. Vete tusan om det finns marknad för det idag dock. Vanan att få saker GRATIS, NU går för djupt.
luminousoctaves   2016-03-10 18:27
Det är klurigt. För fem år sedan kunde jag inte börja dagen utan att först ha läst morgontidningen. Nu har jag inte gjort det på ett år och livet lunkar på. Men i morse fick jag hem SVD i brevlådan igen (gratisprenumeration) och golvades av ur mäktigt och spännande det är att läsa en traditionell pappertidning.

Om man bortser från tidsfördröjningen (som är avgörande, jag vet) så är gammelmedia fortfarande ett nära optimalt sätt att förmedla bra journalistik. Jag är övertygad om att vi har ett stort behov av djuplodande text- och bildreportage. Lyckas man bara paketera dem på ett bra sätt, få dem att vara ständigt aktuella och ta betalt så har mediabranschen en lysande framtid.

Sen det där med att det går dåligt...
...förra året gick de svenska mediekoncernerna med 1,7 miljarder kronor i vinst. (Källa: Tidningen Journalisten) Så det är inte brist på pengar som är orsaken till att man sparkar fotografer.
RobinGee   2016-03-13 03:05
Nja – Erik, det är väl inte helt sant. Folk, inte bara fotografer, sparkas ut på löpande band just för att man vill göra en vinst. Det är planerat så. Problemet illustreras delvis av ett initiativ av mediahuset Fairfax (Australien) som skall prova 100% digitalt. Dom räknar med en nästa 50% ”besparing” i ”personalkostnader”. Ett guld tillfälle för fotografer för att dom måste ju vara på plats, gör en fotoberättelse, talar in sina intryck på mobilen, skickar allt på plats i realtid till en ”redaktion”, varsomhelst i världen, någon matar in nyckelord i en robot, som skriver artikeln, läger till fotostorien, och distribuerar. Tio minuter mellan händelse och läsare. Kostnad 10% av nuvarande publicering, finns en hel del att hämtas för fotografen/nyhetspersonen där.
luminousoctaves   2016-03-13 08:09
Min poäng var att pengar finns. Medieföretagen går inte med förlust, tvärtom drar de in pengar. Men deras prognos är att de kommer gå med förlust längre fram tiden. Det är så de motiverar neddragningarna.
iSolen.se   2016-03-28 00:03
Jag får morgontidning gratis när jag bor på hotell och häromdagen läste jag tidningen till frukosten. Nej, det tåget har gått, jag pallade inte utan tog fram telefonen och läste färskare nyheter.
luminousoctaves   2016-03-28 08:45
Ja, det tog några dagar och spektakulära nyhetshändelser för att jag också skulle lägga SVD åt sidan och använda datorn i stället.
Tåget för nyhetsmedier i pappersform har helt klart gått.
2016-03-10 18:23   MrKarisma
Får väl hoppas det uppstår nåt nytt ur askan... En ny generation som sätter högt värde på att nyheterna verkligen är äkta och omanipulerade/vinklade har stora möjligheter att börja ta över de närmsta åren. Det finns inte många unga idag som har nån större tilltro till mediautbudet och de sönderredigerade bilderna från de stora fotojournalisterna.
Grevture   2016-03-10 19:29
Citat 1: "Det finns inte många unga idag som har nån större tilltro till mediautbudet"

Skulle vara kul att se någon källa till det, senast jag såg resultatet från en större undersökning om människors tilltro till olika medier var i och för sig drygt ett år sedan, men då konstaterade man att tilltron till så kallade gammelmedier generellt har legat överraskande stabilt de senaste 20-30 åren. Och det ganska oavsett åldersgrupp. (Sedan litar och konsumerar olika åldersgrupper olika mycket på olika delar av gammelmedier - radio, tv, tidningar - men även de skillnaderna var tydligen ganska stabila över tid).

Citat 2: "de sönderredigerade bilderna från de stora fotojournalisterna"

Jag skulle snarare hävda att det finns ett mycket utbrett missförstånd kring att nyhetsbilder generellt hårdredigeras. När man har sett processen på nära håll är det snarare motsatsen som lyser fram: att man idag av tidsbrist allt oftare publicerar oredigerade eller slarvigt redigerade bilder.
Sten-Åke Sändh   2016-03-10 23:11
Citat 1: "Det finns inte många unga idag som har nån större tilltro till mediautbudet"

M.A.: Skulle vara kul att se någon källa till det, senast jag såg resultatet från en större undersökning om människors tilltro till olika medier var i och för sig drygt ett år sedan, men då konstaterade man att tilltron till så kallade gammelmedier generellt har legat överraskande stabilt de senaste 20-30 åren. Och det ganska oavsett åldersgrupp. (Sedan litar och konsumerar olika åldersgrupper olika mycket på olika delar av gammelmedier - radio, tv, tidningar - men även de skillnaderna var tydligen ganska stabila över tid).

Min anm: Jag har väldigt svårt att hantera "gammelmedierna" som begrepp. Är det inte innehållet som är det viktiga oavsett hur detta distribueras?? Jag prenumererar fortfarande på DN och mitt förtroende för DN är obrutet även om jag inte ställer upp på allt som skrivs men det finns en hel del väldigt läsvärda journalister på den tidningen såsom Lena Andersson, Rickard Schwartz, Hanne Kjöller, Winiarski och inte minst Nathan Shachar.

Paul Hansen vinner ju inte sällan priser med sina fantastiska reportagebilder och DN har de absolut bästa reportagen tycker i alla fall jag i DN Lördag - magasinet.


Citat 2: "de sönderredigerade bilderna från de stora fotojournalisterna"

M.A.:Jag skulle snarare hävda att det finns ett mycket utbrett missförstånd kring att nyhetsbilder generellt hårdredigeras. När man har sett processen på nära håll är det snarare motsatsen som lyser fram: att man idag av tidsbrist allt oftare publicerar oredigerade eller slarvigt redigerade bilder.

Min anm.: Ja och idag kan man dessutom automatredigera bilderna i automatiska fotoflöden och det är just det en del tillämpar nu för att kunna göra sig av med fotograferna. Dessa mjukvaror har blivit allt bättre och en del tycker uppenbarligen att det blir tillräckligt bra utan fotografernas redigering.

Men man kommer väl inte att spara 133 miljoner genom att dra in dessa 90 tjänster för bilder måste man ju ändå skaffa sig på något sätt för det handlar ju inte om att gå tillbaka till 1800-talets xylografiska illustrationer eller hur. Det kommer väl inte vara helt gratis även om det kommer vara billigare och en del kommer säkert fortsatt att få sälja sina bilder men nu under betydligt sämre villkor.

Nu har alltså tiden hunnit ifatt fotograferna och man kan ju påminna om att det just var fotograferna som ersatte xylograferna som var en yrkeskår som illustrerade tidningar genom att gravera bilder i buxbomträ med kopparsticksverktyg. De var för långsamma och dyra och åkte ut när fotograferna åkte in.

http://www.bokborsen.se/Johannesson-Lena/Xylografi-Och-Pressbild-Bidrag-Till-Tr%C3%A4gravyrens-/4716537

Efter dem var det grafikerna som åkte ut och det spelade ingen som helst roll att de hade rätt i att tidningarna såg ut som fan ett tag med konstig avstavning och felstavningar innan man fick ordning på dataprogrammen. Kunderna gav inte upp fast detta sammanföll med DN/Expressens övergång från högtryck till Direktlito (offsetplåtar som gick rätt mot pappret istället för mot gummivalsar). Inte sällan var trycket så svagt att tidningarna inte gick att läsa och ibland var sidorna helt blanka. Det tog månader innan man till sist fick ordning på detta (plåtarna höll först inte).

Så tyvärr tror jag inte kvalitetsargumenten kommer bita alls. Nu ger tidningarna folk vad de tycker de betalar för. Det är ju ingen som är beredd att betala för den kvalitet alla fotografer talar om men ingen vill slanta för och processerna för att ersätta även en stor del av de skrivande journalisterna är också under stark utveckling så det kanske inte spelar så stor roll att de nu ska lära sig ta bilder också för tiden verkar faktiskt utmätt även för de skrivande.
RobinGee   2016-03-13 07:08
Martin, följer du inte med. Det var ju alldeles nyligen en utredning placerade vissa media, kvällstidningar främst, med ett förtroende på under 10%, toppen omkring 50%, och yrkesjournalisterna med det lägsta förtroendet av alla yrken. Jag har sett utredningar där den traditionella journalistkåren hamnat på 4% förtroende. Naturligtvis, när gammelmedia gör sina egna utredningar ser det annorlunda ut. Riggade – någon? Sönderredigerade bilder. Som exempel, när det USA initierade Tibet upproret för några år sedan blev det ju rena följetongen i månader efteråt att gräva fram originalbilder och visa hur dom förfalskats med beskäring och redigering. Ibland redigeras dom inte ens. En bild jag såg hade texten att ”kinesisk polis misshandlar fredliga munkar”, i en indisk militäruniform, med skyltar på Hini i bakgrunden??. ”Bilden har relevans” tyckte redaktionen. Bara förra veckan skickade någon mig ett klipp där ”kinesisk polis misshandlar fredliga demonstranter i Wuhan.” Det var lokala ordningsvakter som hade råkat i delo med några råbarkade huliganer, och huliganerna fick stryk. Hur var det med mannen som rapporterades ha ”fängslats i sex år för att ha odlat skägg”. Lögn, Lögn, han var uttalad och aktiv IS sympatisör, ville starta ett nytt IS i Kina, män som vägrade skägg skulle avrättas, kvinnor utan slöja stenas. Förtroende – knappast. Läs bloggar och diskussionsgrupper på webben så får du en rätt bra bild av verkligheten.
RobinGee   2016-03-13 07:27
Ordet ”Gammelmedia” är väl något ganska flytande. Generellt brukar vi väl se de media som styrs av mediahusen och får skatteunderstöd som Gammelmedia. Motsatsen är ”folkmedia” alltså de media som står utanför den traditionella gemenskapen och broderskapet, alltså de media som inte drivs av traditionella yrkesjournalister under kontroll av mediahus eller organisationer med politiska och ideologiska syften. Jag håller med, det finns duktiga skribenter som förtjänar titeln ”journalist” i dess rätta kärnbetydelse. Vad jag skulle vilja säga är att det finns kvalitets reportage, men kvalitetstidningar är sällsynta eller obefintliga. Skräpet överväldigar, falsk ryktesspridning, drev och förföljelser dominerar. Problemet är även en dramatisk förändring i läsandet. Idag läser vi inte längre tidningar, vi läser artiklar, oberoende av vilken tidning. Samtidigt vill enskilda tidningar försöka låsa in oss med prenumerationer. Det gamla papperssystemet passar inte dagens läs kultur och teknologi.
luminousoctaves   2016-03-13 11:22
@Robin: Vilken studie hänvisar du till? Enligt SIFO och Medieakademins förtroendebarometer hamnar kvällstidningarna visserligen ganska lågt, men dagstidningar som DN, lokaltidningar generellt, samt public service (SVT/SR/UR) hamnar mycket högt. Högre än kungahuset och IKEA till exempel.

Sveriges Radio toppar listan över både företag och institutioner. Alltså högst förtroende av alla som jämförs.

http://medieakademien.se/wp-content/uploads/2014/03/Fbarometer2015.pdf
Havero   2016-03-14 15:06
Jag skulle också vilja se undersökningarna. Jag har sett någon där endast frikyrkopastorer och landstingspolitiker hade lägre förtroendekapital än journalister. Men siffrorna var ändå inte så låga.
RobinGee   2016-03-15 04:42
Jag har inte läst själva undersökningarna, bara kommentarerna i olika media. Ni får väl leta själva. Sedan talade de numera tystade kommentarerna sitt tydliga språk, liksom den omtalade tidningsdöden. En politiker (kommer inte ihåg vem) uttrycket ju i ovanligt klara ordalag att han inte litade på media. Sedan har vi händelser som ”mörkningen” över sex trakasserierna på olika ställen i landet, och kommentarerna i utländska media. Ibland sitter jag själv med facit och sanningen framför mig och läser vad som är rena grova lögner. Svenska medias pålitlighet lämnar väldigt mycket övrigt att önska, det är den smällen fotograferna får ta.
martinator   2016-03-25 23:18
SIFO gjorde 2014 en undersökning.
"Förtroende för Massmedia" > "Procentandel mycket/ganska stort förtroende"
SR 73%; SVT 71%; DN 52% ; TV4 33%; TV3 14%; Aftonbladet 13% ; Expressen 10%

http://medieakademien.se/wp-content/uploads/2014/03/2014_MedieAkedemins_Fortroendebarometer_140228.pdf

Problemet är att det inte finns fler svarsalternativ än just "mycket/ganska stort förtroende".... Det gör undersökningen ganska ointressant. Ingen skulle få för sig att göra en undersökning med samma svarsalternativ angående tx mord. "andelen som tyckter mord är mycket/ganska bra"
Med tanke på hur kvällspressen ligger så hade det varit kul att se siffrorna för "lågt/inget förtroende".
luminousoctaves   2016-03-26 16:37
Hur tänker du nu?
Det är klart att det har funnits fler svarsalternativ än "mycket stort förtroende" och "ganska stort förtroende" i enkäten.
Som brukligt har man valt att presentera en andel av svaren.
73% av enkätdeltagarna har mycket högt eller ganska högt förtroende för Sveriges Radio.
Alltså:100-73 = 27 % har mycket lågt eller ganska lågt förtroende för SR.
Standard procedure...
luminousoctaves   2016-03-26 17:06
För övrigt: Om du hade läst längre ner i rapporten hade du fått svar på din undran om andelen enkätdeltagare med ganska/mycket lågt förtroende för kvällstidningarna: 52% för båda. (Vilket innebär att det troligen fanns ett neutralt svar i enkäten.) "Bottentoppen" domineras av Arbetsförmedlingen (64% lågt/mycket lågt förtroende) och Sverigedemokraterna (74% lågt/mycket lågt förtroende).
2016-03-10 19:04   Christer2
Tråkig utveckling. Såg att i Storbritannien lades en av dagstidningarna ner (i pappersform) för drygt en vecka sedan, numera endast på nätet. Kanske annonsintäkter finansierar framtiden. Undrar ifall de hoppas på journalisternas fotobidrag eller om de behållit fotograferna.
Jag tror nog att pressfotograferna i Sverige producerar bättre bilder än journalisterna producerar artiklar. Titta bara på en del av Aftonbladets "journalister" (vad krävs för att ha denna yrkestitel?). Ynklig språkbehandling, inte ens när de bara översätter utländska artiklar lyckas de få det rätt - men det är kanske Google automatisk översättning. Jag saknar fortfarande Se och LIFE.
2016-03-10 19:50   Abe Normal
Tycker det är ett himla gnällande, att folk förlorar sina arbeten är förstås tråkigt. Idag finns det ett större informationsflöde än någonsin tidigare. Är någon intresserad av politik, ekonomi eller andra samhällsfrågor, finns det artiklar om det också. Nyhetsflödet idag är segmenterat och packas om till olika målgrupper. Att nivån på artiklar om samhälle och politik skulle vara "dåliga" håller jag inte alls med om. Det är bara att söka sig till rätt forum.

Många av dom nyhetsbilder som publiceras är tagna av vem som helst, eller tom av en övervakningskamera. Det gäller att vara på plats när det händer.

Att papperstidningen försvinner (dagspress) är väl bara positivt ur miljöhänseende, den energin går att lägga på annat. Varje morgon väcker bilbudet mig, det är skönt att slippa honom plus att det spar på miljön.

Hörde kort en analys av SVD, företaget ser positivt på framtiden och att det finns olika plattformar att jobba med.

Utvecklingen framåt :)
luminousoctaves   2016-03-10 20:03
Helt rätt om miljöhänseendet. Lite tungt för vårt grannland Finland bara vars Nokia sänktes av Apple och nu verkar deras papperindustri följa efter.
tormig   2016-03-10 20:09
luminousoctaves   2016-03-10 20:14
Intressant! Tack för länken!
Abe Normal   2016-03-10 20:18
Hur många bilbud behöver du för att köra ut två, tre knapptryckningar på en iPad? Även om alla datorprylar kostar miljö. Att ett bilbud skall åka runt och stoppa en tidning med en skopa nyheter i varje brevlåda är rena stenåldern.

Jag har min SVD (betalt) på datorn inklusive all världens artiklar en knapptryckning bort :)
retroflex   2016-03-11 06:50
Det är väl en lite märklig jämförelse... En ipad har väl mer eller mindre alla idag ändå till andra saker. Man borde i så fall ta bort tillverkningen av ipaden och bara jämföra miljöpåverkan av användandet av en ipad mot produktionen av papper.
Abe Normal   2016-03-11 14:49
Om du svarar mig, ta bort iPad och skriv istället läsplatta. Men poängen är att tjänsten mer o mer läses digitalt idag och den fysiska papperstidningen med dagliga nyheter minskar. Det är ett faktum. Sedan sliter även bilbudets bil på miljön, bilen skall först produceras och på det släppa ut växthusgaser, bara för att kunna levera en nypa nyheter till abonnerande tidningsläsare i tex villaområden.

För mig är det en extremt omständig hantering av så lite information också när många vill ha sina nyheter utan någon tidsfördröjning. Ekvationen är enkel. Om det går från 80% användare i ett tex villaområde ned till 25% (vilket blir väldigt mycket körande för lite ull), kommer tjänsten sannolikt att upphöra?

I mina läsplatta finns det nu 4000 tidningar att tillgå, tycker det säger allt.
2016-03-10 20:18   tormig
Det är väl en naturlig utveckling? Dessa tidningar är ju knappast kända för sina bilder. Vad jag minns när jag hade anledning att läsa dem var det mest bilder på kommunalråd och andra gubbar. Jag förstår att man inte vill skicka ut två personer på sådana jobb längre. Det kan journalisten iprincip lösa med sin telefon. Och allmänheten ligger alltid före när det gäller bilder från olyckshändelser mm. Andra bilder finns det säkert att köpa och om det kniper kan man hyra in en frilansfotograf. Teknikutvecklingen har gjort pressfotografen överflödig.
RobinGee   2016-03-28 04:30
Torbjörn Migchelsen, Jag håller med om att teknikutvecklingen har gjort ”pressfotografen” överflödig, men likt när kvarters skomakare gjordes överflödiga slutade folk inte att använda skor. Jobbet har förändrats, och den så kallade ”svenska modellen” med ett hårt skråtänkande och toppstyrda fackföreningar och företag konserverar forntiden och förhindrar en utveckling. Nutidens ”fotograf” måste kunna iaktta och rapportera, klara ljud, video, och även skriva och dessutom kunna hantera relationer som med intervjuer, kunna gräva och analysera och berätta. Förr var skribent fotograf relationen lite av Don Quixote och Sancho Panza, men det har ändrats.
2016-03-10 21:40   mombasa
Ja man har väntat och undrat hur länge ska de orka? Vi är snart längst in i tunneln och det kommer dröja länge innan vi återser ljuset. Att montera ner går fort men att bygga upp tar mycket lång tid. Den framtida återväxten av bildjournalistik måste sannolikt börja om från början, utbildning, övning och så vidare. Det kommer inte finnas så många unga fotografer inom överskådlig tid som tänker,-wow! Tidningsfotograf! Min framtid!
Göran Segeholm skrev för bortåt tio år sedan en bok för de journalister som han såg skulle bli de multijournalister som tidningarna nu försöker skapa eller rekrytera. Fotograferande skribenter som levererar allt. ( Förmodligen ska de leverera färdiga layoutade sidor också). Antar att GS tänkte, att "for heavens sake", se till att kunnande sprider sig fort. Och nu är vi där.
Det finns så klart säkert duktiga journalister som har ett säkert öga och som kan leverera bättre än "läsarbild" men någon garanti finns inte.
Man satsar på webben, men det behövs väl bra bildtänk där också? Av fotografer och layoutare, skärmen är om något en plattform för visuellt tänkande. Men pappret är den ultimata bäraren av bild, ja till och med tidningspapper bär bilder bättre än skärmar. Tycker jag.
En del av problematiken är att det saknas bildutbildning i vårt land. Bildundervisningen i gymnasieskolan är i princip helt nedmonterad. Bildundervisningen i grundskolan finns men är knappast kvalitetssäkrad. Det blir vad det blir, uteslutande beroende på entusiastiska bildlärare och möjliga insiktsfulla skolledningar.
På högre nivåer, tja vad vet jag, men en bred kunskapsbas att bygga kunnandet på saknas helt klart.
Så nu handlar det om att övervintra. Bildarvet, i viss mån kunnandet kommer nu under en lång tid att förvaltas av amatörerna, de som älskar, är min fasta övertygelse.
Sten-Åke Sändh   2016-03-10 23:33
Men det är många institutioner inklusive tidningarna som förvaltar bildarvet. En del tidningar donerar också massor av analoga bilder till museerna av just det skälet. Det som sker nu är att många av dessa bilder släpps helt fria till allmänheten. Många bilder idag är skannade "as is" och nu kan vem som helst ladda ner bilder (även högupplösta) som saknar s.k. verkshöjd och är skyddade av upphovsrätt. En stor del av allmänheten är nu inte helt hänvisade till hur museerna tycker dessa bilder ska bevaras (läs efterbehandlas). I en del fall kan säkert allmänheten i dessa fall göra dessa bilder större rättvisa än det sätt museerna publicerar dem på. Delvis beror nog det på att det finns en tradition på museer att spara bilderna i det skick man fått dem. Man ser bilden mer som ett föremål kanske ibland än som bärare av info men det beror säkert också på att det är väldigt kostsamt att efterbehandla historiska bilder.

Så i en del fall är det nog rätt positivt att allmänheten kan interagera med både företag och institutioner både när det gäller själva bilderna men inte minst bildernas kontext i form av metadata. Allmänheten vet inte sällan mer om bildernas kontext än exv. museipersonalen som inte sällan har sämre lokal anknytning än stora delar av allmänheten.
mombasa   2016-03-15 23:05
Mja, bildarv var kanske inte ett bra ordval. För visst är det så att vi har ett rikt bildarv som på ett förtjänstfullt sätt gjorts åtkomligt för allmänheten. Tack Digitalt museum och alla andra aktörer! Vad jag syftar på är snarare ett slags kollektivt förhållningssätt till bilder och bildspråk. Inte så att folk i gemen hade bättre förståelse för bildspråk förr men avsaknaden av den massiva kvantiteten bilder innebar åtminstone att en bild var värd att se. Det är som bildens värde har devalverats många gånger om. Men förståelsen för bilden som språk har inte utvecklats på långa vägar.
Jag märker det här dagligen bland mina elever. När talet kommer upp om vad en bild berättar och på vilket sätt den gör det har jag ett dussin fågelholkar framför mig. Bilder är så självklara att de inte verkar reflektera över dem. Undantag finns, naturligtvis. (De är de som förhoppningsvis är de framtida amatörerna, de som ska förvalta delar av bildarvet, de må kalla sig frilansare eller amatörer.) För det är min fasta övertygelse om att det vi nu ser är bildens, berättandets devalvering. MEN. Som i tidigare paradigmskiften, när kvaliteten rasat som en bojsten därför att tekniken medgivit det har efter en tid kvaliteten sakta ökat. Kanske helt enkelt därför att människor vil ha den goda berättelsen, den duktiga berättaren. Och det är i det perspektivet jag försöker se den pågående "fotografslakten". Så, håll ut!
2016-03-11 03:50   bentelkalb
Tråkigt. Men samtidigt förståligt.
Kostnaderna måste bäras, folk vill inte betala för tidningar. De flesta bryr sig inte mycket om bildens kvalitet till en artikel. En bra bild tillför tyvärr inte mycket värde för tidningen. Man kan ju se att ofta illustreras en artikel av sms bilder tagna av läsare.

Som med allt annat, de levererar vad kunderna vill ha och är villiga att betala för.
2016-03-11 07:46   Magnus Grimmer
En tidning måste komma med mervärde. Om man får samma information via gratismedia som den man får när man betalar för en tidning så är det fullt logiskt att försäljningen går ner, bra bilder eller ej. Internet är mycket bättre på att presentera bilder än vad en tidning är. Därför borde tidningarna koncentrera sig mer på bra och utvecklande artiklar än att lägga upp jättebilder på hela uppslag. Rubriken säger en sak, ingressen ungeför samma sak tillsammans med bildtexten och ibland även med en fakta ruta och ev lösryckta viktiga citat spridda över sidan. Samma korta info tjatas mellan 3-5 ggr, samma info som man snabbt får gratis på nätet. Det känns ibland som om tidningarna tror att man har inlärningsproblem när de lägger upp artikeln på detta viset. Dessutom låter journalisterna ofta bli att ställa de uppenbara frågorna som skulle ställa folk mot väggen. Fegt och outbildat tycker jag. Frågan är inte om journalisterna kan ta över fotograferandet utan om de är tillräckligt duktiga på det de redan gör, att skriva artiklar.
luminousoctaves   2016-03-11 09:05
Vilket raljerande.
Har du något belägg för det du skriver? Att svenska journalister inte vågar ställa makthavare mot väggen... kan du ge några exempel på det? Det är nämligen ganska enkelt att ge exempel på motsatsen:
- Saudiaffären som ledde till att försvarsministern Sten Tolgfors avgick.
- Fallet Tomas Quick, noggrann journalistik som fick ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall att omvärderas och flera tunga makthavare att krypa till korset.
- TeliaSonera-affären, SCA-affären, JAS-affären osv osv osv det går att fortsätta hur länge som helst...

Jag vill påstå att du har helt fel och att svensk journalistik håller extremt hög klass internationellt sett.

Dessutom är väl inte problemet att våra dagstidningar inte ger mervärde. Det är ju precis det de gör. Men trenden är att färre är beredda att betala för dem.
Magnus Grimmer   2016-03-11 10:09
Du har självklart rätt i det du säger också, allt är inte svart eller vitt. Men jag blir lika förvånad varje gång jag läser eller hör en intervju med politiker där de i stort sett alltid tillåts svara på allt annat än vad journalisten faktiskt frågade, utan att journalisten står på sig om ett vettigt svar. Jag vågar påstå att just detta är en stor del av orsaken till att politikerna och andra makthavare kan fortsätta med sina märkliga beslut. (oavsett parti, undantaget SD men det är ju på väg att gå över)
När det gäller de stora händelserna, speciellt utrikes, så håller jag med om att journalisterna gör ett riktigt bra jobb, men om man inte gör det över lag så tappar man sugen att betala.
luminousoctaves   2016-03-11 10:46
Det faktum att politiker i dag är mer medietränade än tidigare är huvudorsaken till att journalister har svårare att ställa dem mot väggen. Det uppstår ofta en naturlig kollision då en politiker möter en journalist, eftersom politikern vill använda media för att få ut sitt budskap medan journalisten vill fokusera på att kritiskt granska budskapet.

Så självklart uppstår det situationer där det tar stopp och en journalist inte kommer vidare med sina frågor. Men det betyder inte att journalisten gör ett dåligt jobb eller att politikern har vunnit. Här är ett av många underhållande exempel:
https://www.youtube.com/watch?v=L4-rESFajvI
luminousoctaves   2016-03-11 10:58
Och här kommer den kanske mest surrealistiska intervjun med ett svensk folkvald politiker som jag har hört:
http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4071398-sverigedemokrat-vagrar-att-ge-ett-svar
2016-03-11 07:50   Leif_e
Jag sade omedelbart upp min prenumeration på GP, när jag hörde att dom avskedat alla fotografer utom en.
Jag hörde härom dagen någon ansvarig från Expressen som slog sig för bröstet för att dom fått Årets Bild. I min värd så är det fotografen som fått priset inte Expressen, dom har ju avskedat alla fotografer, Patetiskt!
2016-03-11 08:04   Janne H
Undrar hur länge det kommer finnas någon som jobbar heltid med fotografering? Alla är ju fotografer, när det passar ;-) Ska man kunna leva som ¨Fotograf¨i framtiden måste man nog ha ett lönsamt jobb vid sidan om tror jag!
RobinGee   2016-03-13 03:34
Janne, av erfarenhet, jag tror inte det blir nödvändigt att ha orelaterade”vid sidan om” jobb som att städa toaletter, sopa gatan, osv (skojar lite här), däremot tror jag en överlevnad ligger i att bredda sig med kameran. Det kommer inte att gå att bara vara traditionell ”pressfotograf” enbart. För min egen del gör jag även mycket video, och uppdragsgivare är inte bara tidningar, där finns företag, reklam, video stories, TV program, reseberättelser, rese och turist företag, dokumentär fotografering och video, myndigheter, och privata uppdragsgivare vid till exempel bröllop.
2016-03-11 10:08   Jimsan
Jag gissar att många av de uppsagda fotograferna ändå stannar kvar som frilans. Då kan tidningarna ändå få in bilder när det passar, utan att behöva betala en heltidslön.
Tyvärr så lär de väl dumpa priserna också, så det gäller för frilansfotograferna att stå på sig.
2016-03-11 10:24   Flash Gordon
Nu har man monterat ner redaktionerna och snart avskedat alla fotografer. Det har synbart gått ut över innehållet i tidningarna. Numera måste man läsa utländsk press för att veta vad som händer utanför Sveriges gränser. Utlandsjornalister har snart ingen råd med.

Nästa steg är säkert som nu börjat ske i utlandet att man lägger ner den tryckta versionen. Där har man mängder av pengar att spara in. Synd bara för alla som vill kunna bläddra i sin tidning. Tredje statsmakten är nu till stor del tandlös. Det skall bli intressant att se vad som kommer uppstå ur askan. Vårt sug efter nyheter och behovet av att granska samhället försvinner ju inte.
RobinGee   2016-03-13 03:41
Kostnadsbesparingen att gå till heldigitalt med en modern molnredaktion ligger på 50% till 95%. För 80% av industrin går det inte att stoppa.
2016-03-11 12:04   Photocon
Många intressanta tyckanden och tänkanden. Men hur vi än vrider och vänder på det faktum att de renodlade yrkesfotograferna avskedas från dagspressen är ju det knappast dagens nyhet.

Vi anställda pressfotografer såg den här utvecklingen som en kommande realitet redan för 14-15 år sedan.

Pratade med en numera pensionerad kollega igår och vi diskuterade en hel del. Det visade sig att det hela höll längre än vi hade trott från början.

Sedan är det naturligtvis ingen rolig utveckling, men som skrivet var: Vi har sett åt vilket håll det barkat med eskalerande verkan år från år.

Och hur kul har det varit att se löpen från de större drakarna. Rubriker i krigsstil om att den eller den är utröstad från en såpopera (eller realityserie som denna genré ofta benämns). Man har tjänstgjort som megafoner åt TV. Försvaret för detta handlande har varit "att vi ger läsarna det de vill ha".

Själv är min yrkesgärning som fotograf på sluttampen så jag kan ju sitta tillbakalutad och se på eländet. Men visst fan är det med sorg i hjärtat man noterar att duktiga fotografer som är yngre familjeförsörjare hamnar i kris.

Extra tungt blir det också om man som jag anser att journalistiken verkligen gått i baklås. Mycket är snuttifierat, dreven blir allt vanligare och den viktiga undersökande journalistiken lyser alltmer med sin frånvaro.

//Lennart
RobinGee   2016-03-13 03:47
Vad du skriver om är sant, men det är också tillfället. När väverskorna blev arbetslösa betydde det inte att folk slutade bära kläder, skomakarna blev inte arbetslösa för folk slutade att använda skor, och när droskkuskarna förlorade jobben slutade folk inte att resa. Det gäller att hänga på i svängen.
PMD   2016-03-14 01:23
Lennart!

"Och hur kul har det varit att se löpen från de större drakarna. Rubriker i krigsstil om att den eller den är utröstad från en såpopera (eller realityserie som denna genré ofta benämns). Man har tjänstgjort som megafoner åt TV. Försvaret för detta handlande har varit "att vi ger läsarna det de vill ha". "

Eller "förnedrings-teve", som jag tycker är en bra benämning.

För en kommersiell aktör (som de flesta dagstidningar är, trots presstöd) är det rätt svårt att inte ge folk vad de vill ha. Tidningarna är svårt beroende av att folk får det de vill ha. En viss frihet att välja har redaktionen nog, men den kan inte vara helt ur fas med sina läsare. Då går det åt pipsvängen rätt snart.

Det är knappast tidningarnas fel att deras läsare är intresserade av "fel" saker (och ja, jag tycker att det är sorgligt att sånt som melodifestivalen kan toppa löpsedlar när det händer allvarliga saker i världen).

"Extra tungt blir det också om man som jag anser att journalistiken verkligen gått i baklås. Mycket är snuttifierat, dreven blir allt vanligare och den viktiga undersökande journalistiken lyser alltmer med sin frånvaro."

Den undersökande journalistiken lyser ännu inte helt med sin frånvaro. Ett och annat bra gräv dyker upp lite då och då (t.ex. artikelserien som DN gjorde förra året om hur dålig IT-säkerhet myndigheter och företag har i allmänhet). Den undersökande journalistiken är inte så jätteberoende av fotografi så den kan nog fortsätta trots slakten på fotografer om bara chefredaktörerna ger den chansen.
2016-03-11 12:47   luminousoctaves
När man läser kommentarerna får man lätt intrycket att Mittmedia har sagt upp 90 fotografer. Så är det alltså inte. Neddragningen gäller redaktionella tjänster överlag och jag gissar att de som berörs även är redigerare och reportrar.

Givetvis är en del av dessa multireportrar, skrivande journalister som fotograferar, eller tidigare fotografer som nu skriver. Hur många renodlade fotografer som återstår i Mittmedia och berörs framgår inte av någon text som jag har läst.

Det är alltså lite vanskligt att vinkla detta som en slakt mot fotografer. Det är en generell neddragning som jag har förstått det.
Svar från froderberg   2016-03-11 13:31
Mittmedia ska inte ha några fotograftjänster kvar. Men en del av fotograferna kanske kan få en tjänst som multijournalist. Den generella trenden är också att man centraliserar redigering för att spara redigerartjänstee. En hel del av tjänsterna som försvinner hos mittmedia är redigerartjänster.
Photocon   2016-03-11 14:20
Det var exakt denna utveckling vi fast anställda fotografer förutspådde i början av 2000-talet (se mitt tidigare inlägg).
Själv blev jag den förste fotograf att bli s k "multijournalist" på tidningen jag var anställd vid. Innebar att jag fortfarande användes för mer "krävande" bildtagning men också för att skriva och fotografera artiklar. Såväl kortare som längre, nyheter och feature.

Samtidigt försågs varje skribent med en digital kompaktkamera och vi fotografer skulle utbilda skribenterna. Därefter skedde precis vad Fröderberg beskriver. Antalet redigerare minskade och "sidmallar" samt mer central redigering inom koncernen kom. Innebar att en del renodlade redigerare också blev multijournalister och några blev övertaliga. Utvecklingen drabbade alltså inte enbart fotograftjänsterna.

Citerar Fröderberg här:
" . Den generella trenden är också att man centraliserar redigering för att spara redigerartjänstee. En hel del av tjänsterna som försvinner hos mittmedia är redigerartjänster."
Flash Gordon   2016-03-11 15:52
Det tråkiga är med utveckligen är ju att det snedvrider hur vår demokrati fungerar. Vem skall granska makten om inte pressen gör det? Våra tidningar som vi känt dem är ju på väg mot sin grav. Det sker över hela västvärlden så inte bara här hemma.
Ur spillrorna kommer det givetvis uppstå något nytt. Vårt behov av nyheter och viljan att granska makten finns kvar. Så det finns en efterfrågan av detta. En marknad. Frågan är väl hur man skapar ett media som lyckas balansera intäkter och kostnader för detta. Förmodligen kommer det vara elektroniskt och inte kräva prenumeration.
Finansierat via sina annonser.
Även i en sådan framtida publikation är jag övertygad om att bilder kommer vara en viktig del i receptet. Någon skall ju ta de bilderna. Så fotograf yrket är inte helt dött. Att de flesta sedan är frilans med en osäker månadslön är en annan historia.
Är det någon som läst Frankfurter allgemeine? Den tyska Financial times. Den saknar nästan bilder. Bara en drogad bean counter kan finna den tidningen intressant.
På många flyg har jag varit tvungen att välja den tidningen för allt annat var slut. Man somnar snabbt när man möts av tidningsisda efter tidningssida med bara text.
Så bilder kommer behövas också i framtida media. Frågan är väl främst vem som tar dem.
luminousoctaves   2016-03-11 17:49
@Magnus: Att inga fotografer ska vara kvar efter neddragningen har jag förstått, men hur många renodlade fotografer är det som idag arbetar inom Mittmedia? (Multireportrar borträknat.) Jag har inte hittat info om det någonstans. Jag tror inte att det är så många.
luminousoctaves   2016-03-11 17:53
@Mats: Vi kan skatta oss extremt lyckliga att vi har public service. Det finns fortfarande riktigt bra bevakning i både SVT och SR (Studio 1 i P1 är väl egentligen allt man behöver) så faran för demokratin känns rätt avlägsen tycker jag. Det skulle kännas jobbigare att bo i Italien eller USA där public service är helt okänt för nästan 80 procent av befolkningen.

Fast vem vet, om SD kommer till makten kanske de gör som i Ryssland och Turkiet och slänger ut de kritiska journalisterna ur tevehuset. Time will tell.
nalenihostacken   2016-03-11 20:31
Bara nyfiken, är du V eller MP.
Fotosidan skall väl handla om foto och inte politisk propaganda, därav namnet.
luminousoctaves   2016-03-11 21:44
Fast nu pratar vi journalistik ur ett demokratiskt perspektiv, och då kommer man lätt in på politik. Men jag försöker alltid vara saklig, och den här gången lade jag helt enkelt ihop ett och ett.
Sveriges Radio och Sveriges Television har och har alltid haft extremt högt förtroende bland svenskarna, oavsett man jämför bland företag generellt eller medieföretag.
Det enda riksdagsparti som är starkt kritiskt till public service är Sverigedemokraterma.
Exemeplvis: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/_H2021042/
alfin   2016-03-11 22:32
"Bara nyfiken, är du V eller MP."

What's the difference? Erik hävdar hela tiden att han inte talar om politik, men allt han skriver genomsyras av politisk vänsterretorik i allt och alla inlägg. Därför älskar han också att sätta SD/högerextrem-stämpel på alla som inte tycker som han själv. Han och Fröderberg. Go figure.
luminousoctaves   2016-03-12 07:33
Politikavstickarna på FS börjar vanligtvis med att någon kopplar typ Årets bild till konspirationer om mediabranschen och människor på flykt. När påståendena blir ifrågasatta, ofta med sakliga exempel, blir det antingen helt tyst eller så hängs de som gett svar på tal ut som en vänstermaffia med dold agenda.

Känns det igen?

Lägg ner eller kom med sakliga exempel och ordentliga hänvisningar.
Anders F. Eriksson   2016-03-12 21:12
Är det vänsterretorik att skriva att SD är kritiska till public service? Jag trodde det var fakta. Jag ser dock inte riktigt kopplingen till att många tidningar (oavsett partifärg) gör sig av med fotografer.
luminousoctaves   2016-03-12 22:22
Tankegången var att om mediebranschen nedmonteras så riskerar demokratin att urholkas, och att public service är en viktig garant för kvalitativ journalistik och granskning av makthavare.
RobinGee   2016-03-13 03:53
Ett problem som jag ser det är att pressen inte längre granskar makten i den utsträckning dom borde, dom vill vara makten, driva politiken, sätta agendan, styra utvecklingen, och förtrycka, mörka och tysta allt som inte passar in i deras egen agenda. Det fungerar ju inte så bra som vi vet.
luminousoctaves   2016-03-13 08:14
Vad baserar du detta på?

Påståendet påminner mig som den numera etablerade klyschan att samhället bli allt våldsammare. Vilket helt enkelt inte är sant. All forskning visar på att våldsbrotten har minskat stadigt sedan 1970-talet. Ändå tjatas det år efter år om hur politikerna misslyckas med att minska våldet i samhället.
Här är färsk forskning, ett av många exempel, som visar precis motsatsen:
http://www.bra.se/download/18.31d7fffa1504bbffea02b790/1446551750275/2015_Utsatthet_f%C3%B6r_brott_2014.pdf
bentelkalb   2016-03-13 09:46
Jo men tjena. Sr opartiska? Man har ju gjort undersökningar på detta och de är så snedsittande åt vänster arr det är skämmigt. Studierhar ju också gjorts som visar att tex MP kommer undan granskning på andra sätt än vissa andra partier i och med jounalisters snedsittande MP sympatier. Public service har gång på gång visat att de inte klarar sitt uppdrag som oberoende.

Nu är vi förvisso långt utanför artikelns ämne. Men public service är vänstermedia. Gör betalmedia av det så får de som vill ha vänster-tv betala d själva. Enda anledningen till att det inte redan är så är att public service har sådan sjukt stor makt. De styr Sverige.
luminousoctaves   2016-03-13 11:07
Jag vet att forskning har visat att en majoritet av anställda i mediebranschen traditionellt sett har röstat åt vänster eller MP. Samtidigt är SVD obunden moderat och DN obunden liberal i sin hållning.

Du får jättegärna länka till resultat som stärker dina påståenden Leif.
Havero   2016-03-14 15:13
Erik Danielsson, nu får jag nog ta rygg på övriga här. Det är du som för in SD och därmed politiken i dessa diskussioner. Men då förstår jag varför du så ihärdigt försvarar viss media som inte direkt har gjort sig kända för att vara opartiska.
Kommunist va?
luminousoctaves   2016-03-14 16:15
... som att sådana inlägg för upp diskussionen på en bättre nivå....
RobinGee   2016-03-15 05:11
Har de gamla journalistiska fundamentala satserna helt gått ur tiden. Att gräva, observera, analysera, sammanställa och presentera. Kanske mest ersatt av en papegojkultur att bara repetera ”källor”. Hur var det med folkvandringen, när så där 60 miljoner människor kom i rörelse efter USA krigen och ville till platser som Sverige, hur var det med medias granskining av realiteter och påverkan på ämnen som, ekonomi, skatter, utbildning, vilken effekt denna folkvandring skulle få. Kanske tidningsstödet var dras fokus, vi lär nog inte få veta.
PMD   2016-03-15 12:34
60 miljoner människor som ville till "platser som Sverige"?

UNHCR beräknar att det finns 60 miljoner flyktingar i hela världen. 3.9 miljoner av dessa kommer från Syrien. 370000 från Irak.

Robin, du kanske skulle läsa lite mer vederhäftiga media (t.ex. svenska dagstidningar) för att få bättre källgranskade uppgifter? :-)

(UNHCRs webplats är dock förmodligen den bästa källan för sånt här.)
martinot   2016-03-15 22:57
@Robin

"Ett problem som jag ser det är att pressen inte längre granskar makten i den utsträckning dom borde, dom vill vara makten, driva politiken, sätta agendan, styra utvecklingen, och förtrycka, mörka och tysta allt som inte passar in i deras egen agenda. Det fungerar ju inte så bra som vi vet".

Intressant.

Du Robin som enligt egen utsago bla annat jobbar för olika kinesiska myndigheter; hur står det till med pressfriheten och den oberoende granskningen av myndigheterna och makten i Kina?
RobinGee   2016-03-16 02:22
Källa TT (6/3), grovt våld som mord och dråp upp 26% 2015. ”Vilket helt enkelt inte är sant”
RobinGee   2016-03-16 02:47
Systemet fungerar annorlunda. Pressen tillåts inte inta en ställning av mellanhand och filter som i Sverige. Alla ”journalister” är ”ansvariga utgivare” på samma sätt som i Sverige och tillåts inte driva politik med pressen som bas. Den rätten tillkommer exklusivt allmänheten. Pressen i Sverige är ju som bekant inte alls ”oberoende”. Granskningen sker direkt av de berörda i sakfrågan. Myndigheter har skyldighet att upplysa om vad dom har för sig, pressen har skyldighet att publicera. Dessutom drivs vanlig journalistik. Debatterna förs på forum, väggtidningar och torgen. Man bildar kommittéer och registrerar dom. Dessa kommittéer kan kalla in ansvariga till ”förhör” och trilskande ansvariga kan avskedas. På dessa möten portas all extremgrupper och personer som inte har direkt intresse i sakfrågan, våldsuppviglare, resande bråkmakare, spindoktorer och journalister. Endast de med förstahandsintresse i sakfrågan är närvarande. Nyligen anklagades till exempel Xinhua för att inte vara en riktig nyhetsbyrå, och det är sant. Man har även en samhällsfunktion att fylla, att upplysa så att sakfrågor kan debatteras och påverkas. Det finns ett komplicerat system att folkstyra, det gäller även rättsväsendet.
RobinGee   2016-03-16 03:43
Jag läser betydligt mer än bara den svenska pressen, vilken, om du läser stora internationella media, knappast är respekterad som ”vederhäftig”. Du har kanske missat det, men de som flyr till bättre liv i Sverige kommer från ett mycket vidare område än just Syrien. En stor del av dessa 60 miljoner finns just i Sveriges ”källområden”, Afrika såväl som hela mellanöstern, och speciellt Pakistan. Dessutom är 60 miljoner inte en konstant siffra utan den ökar hela tiden. UNHCRs webbplats är en källa, det finns många andra. Om folkvandringen skulle fortsätta obehindrat skulle Sverige kanske ha fått mer än fördubblat innevånarantal på kort tid, det blir lite problem med átt finansiera allt understöd. Allt fler tror nu att Sverige kommer att brytas sönder (gå in i väggen), och tendensen är väl klar redan nu.
RobinGee   2016-03-16 03:48
Dessutom, när det gäller Asien är jag ju på plats sedan länge, jag behöver inte läsa personliga åsikter från lokaljournalister på någon tidning halvvägs runt jorden, personer som inte ens varit på plats alls någonsin eller kan något om språk, kultur, historia etc allt det som formar dagens värld.
PMD   2016-03-16 10:59
Robin Gee 2016-03-16 02:22
Källa TT (6/3), grovt våld som mord och dråp upp 26% 2015. ”Vilket helt enkelt inte är sant”
------
Läste du BRÅ-rapporten som Erik länkade till? TT är faktiskt inte en speciellt tillförlitlig källa, alla gånger.

Surfa in på BRÅs webplats och läs deras rapporter om dödligt våld. Du kommer att upptäcka att det har legat på en tämligen konstant nivå de senaste åren, och att det har minskat i ett längre perspektiv.
PMD   2016-03-16 11:01
Robin Gee 2016-03-16 02:47
Alla ”journalister” är ”ansvariga utgivare” på samma sätt som i Sverige och tillåts inte driva politik med pressen som bas. Den rätten tillkommer exklusivt allmänheten.
-------------
Du menar väl "den rätten tillkommer exklusivt kommunistpartiet", antar jag.
PMD   2016-03-16 11:07
Robin Gee 2016-03-16 03:43
En stor del av dessa 60 miljoner finns just i Sveriges ”källområden”, Afrika såväl som hela mellanöstern, och speciellt Pakistan.
----------------
Den stora flyktingströmmen till Europa förra året (och som delvis fortsätter i år) kommer från Syrien. Alla de andra 55-56 miljonerna i världen har inte "kommit i rörelse" på väg till Sverige. Det är de syriska flyktingar som dominerar flyktingströmmen till Europa, och de är inga 60 miljoner. UNHCR är som sagt en mycket bra källa för den som vill veta mer om världens flyktingproblem.
RobinGee   2016-03-18 04:42
Kanske, jag kan inte bedöma kvaliteten på TT rapporterna, men jag håller med, dom har väl inte alltid varit speciellt tillförlitliga. Att Sverige är mer våldsamt än i alla fall jag gillar är väl tydligt dock. Ett mord varannan dag. Vi skall kanske även komma ihåg att många brott aldrig kommer längre an en nedlagd utredning.
RobinGee   2016-03-18 04:52
Ditt ”Kommunistparti” kommer inte alls in i bilden. Det ”Kommunistparti” som en gång bildades förra seklet är borta, bara namnet hänger kvar hos utlänningar. På kinesiska skrivs det med skrivtecken som tolkas som en universell centraladministration, inte ett politiskt parti. Det liknar mer en svensk riksdag utan fasta politiska grupperingar. Det finns dock 9 politiska partier i Kina, men man röstar inte på partier, och dom bildar inte regeringar. Kina fungerar både centralt och lokalt mer som ett företag med styrelse och olika ansvarsfunktioner. På samma sätt som i ett företag krävs kompetens, erfarenhet och personligt ansvar.
RobinGee   2016-03-18 04:55
Hur kommer det sig då att de flesta individer som kommer till Sverige kommer från just Afghanistan. I alla fall enligt immigrationsverket. Att vi upplever en större folkvandring med Sverige och Tyskland som favoritmål är väl knappast okänt.
2016-03-11 21:26   iSolen.se
Lyssnade på radion om de 200-mördade journalisterna 2015 och så när jag läste ovan rubrik....det blev lite groteskt i sammanhanget.
2016-03-12 11:53   Johansson1956
Alla pratar om digitalisering, det uppstår nya plattformar som lämpar sig utmärkt för en mix av text, animeringar, bilder, filmer, vr, ar...... Att då rädda ekonomin förvsin gamla papperstidning genom att säga upp fotograferna kanske inte är garanterad framgång.....Dags att tänka nytt, tänka om, tänka i möjligheter.....
RobinGee   2016-03-18 05:02
Lennart, det här kom på ”internposten idag. Här något beskuret. ”Fairfax (Australien, min anmärkning) har signalerat att man förväntar sig att spara nära 50% i bara personalkostnader med hel-digitalisering. Lägg till saker som distribution. Dom har inget val, om dom, med flera, inte anpassar sig och gör någon åt utvecklingen, som Google och Facebook till Avpixlat, vilka tar över. Tänk tillbaka till före Internet. Media var en kartell och ett monopol. Nykomlingar ”slog man ihjäl” eller köpte upp, kostnader var en effektiv spärr mot konkurrens. Ville man ha mer pengar höjde alla samtidigt priserna, kritik avfärdades med att man konkurrerar med innehåll. Det vi flummigt kallar ”gammelmedia” borde kallas ”Kartellen”. Så kom Internet, och en 15- åring kunde starta en ny tidning i sovrummet, och gjorde det, så varför är denna ”digitaliseringsprocess” i främst Sverige så långsam och dyr. Jo- därför att man försöker skapa ett nytt format för att skydda ”Kartellen” genom att komplicera tekniken, ”upplevelser”, och göra alla till frilansare som helst skall jobba gratis och konkurrera med varandra. Här finns också tillfället. Skapa egna lokaltidningar i ”sovrummet”, skapa nationella nätverk, samarbeta, skapa en egen ”nyhetskartell” och ”reklamkartell”, nästan alla nyheter är ju faktiskt just lokala. Låt annonsörerna prenumerera, inte läsarna, och skapa annonser som folk kommer att välja att läsa. Tvinga inte läsarna att läsa vad dom inte vill läsa. Schibsted börjar ju med självserviceförsäljning. Det är inget komplicerat. Man får inte bara kopiera ”Kartellens” artiklar, men man får skriva en ingress och länka, då blir ju lokaltidningen också rikstäckande. Internationellt finns massor av material som underlag, och det finns redan nätverk att koppla in sig i, vi är bara ett här i Kina, och vi har tillgång till nyheter och insikter inte ens storbolagen har.”
2016-03-13 02:11   RobinGee
Vad har yrken som typografer, sättare, redigerare, tidningsförsäljare, kammarfröknar, nålmakare, tunnbindare, droskkuskar, väverskor, sumprunkare, latrintömmare, konduktörer, ismän, skomakare, pinsättare, lyktgubbar, sadelmakare, med flera gemensamt. Jo – alla har dött ut, eller är på den vägen, men det kom något annat istället. Skomakare tillverkar inte längre skor (makare=tillverkare), utan reparerar dom, osv. De flesta var slutna skrån, ”obehöriga” stängdes ute, alla yrken avlivades av teknikförändringar, att kunderna adopterade något nytt och inte ville betala dom. Ett skrå som finns kvar är just ”pressfotograf”. ”Pressen” (tryckeriet) är väl snart borta, men absolut inte varken fotografin eller mediafotografin. Skrået är redan så gott som ”slaktat”, det är bara att liket vägrar att gå i horisontalläge. Alla vill gnälla, få tänker utanför ”lådan” (skrået), men det kommer inte att ändra på utvecklingen, skattemedel eller inte. Skribenterna, ett annat skrå, sitter på redaktionen och kopierar varandra, eller USA propagandan, resultatet i kvalitet = 1 av 10. Fotografen måste ju vara på plats för att få bilder, lite för enkelt att påpeka kanske, men det är också tillfället. Få bryr sig om de otroliga tillfällen som förändringarna innebär. Själv arbetar jag sedan länge i Kina där förändringen redan har hänt, ingen pratar om ”omställning”, den är redan i full sving och i de flesta avseenden redan genomförd. Jag tänkte i går att jag skulle skriva om det, var framtiden ligger, men varför bry sig, ingen vill ju lyssna, eller har jag fel.
martinot   2016-03-15 23:01
"Skribenterna, ett annat skrå, sitter på redaktionen och kopierar varandra, eller USA propagandan, resultatet i kvalitet = 1 av 10."

Återigen rätt speciella åsikter du håller dig med Robin.

Fortfarande nyfiken; Du Robin som enligt egen utsago bla annat jobbar för olika kinesiska myndigheter, hur står det till med pressfriheten och den oberoende granskningen av myndigheterna och makten i Kina?
RobinGee   2016-03-16 03:04
Jag har full förståelse för att det ses som ”speciella” ur svenska mycket trånga synvinklar. När det gäller ”pressfriheten” se mitt inlägg ovan. Ingen bor på Gotska Sandön. Traditionellt är den svensk. Hur skulle du gilla att Nordkorea flyttade in och hävdade att historisk tillhörighet inte gäller. Inga svenskar bor ju där. Det är vad som händer i Syd kinesiska sjön. Arkeologi, dokument, namn, kartor, etc bekräftar att öarna var del av Kina, och bebodda av kineser, redan för tusentals år sedan. Inget av detta är omtvistat. Krim, 1954 annekterade Krustjev Krim till Ukraina för ett stort infrastruktur projekt. På Krim bor Ryssar, 11% är ukrainare. Ryssland har nu avslutat den annekteringen. Orsaken var att USA ville anlägga militärbaser på Krim. Detta är en ny ”Kubakris”. I de svenska ”oberoende” media har man endast malt om den amerikanska propagandan dagligen, ingen har grävt och granskat, ingen analys, ingen balans. Ganska dåligt eller hur. Ibland undrar man om inte ”slakten” inom svenska media faktiskt är berättigad.
tormig   2016-03-16 09:05
Wow, en äkta Nyttig idiot, de trodde jag försvann när muren föll. Härligt, fortsätt så, riktigt underhållande!
Flash Gordon   2016-03-16 11:52
Detta blir bara allt mer underhållande. Får nog gå och köpa en påse popcorn, en stor cola och bänka mig.
Vad kommer som nästa inlägg?
Anders F. Eriksson   2016-03-17 00:18
Jag tycker det är intressant att vi fått veta att den svenska journalistkåren dels nästan bara består av vänstervridna agitatörer, och nu också att de bara sprider amerikansk propaganda. Kul diskussion detta :)
Havero   2016-03-17 10:38
Hur tänkte du nu? USA skulle anlägga militärbaser på Krim?
Det visste varken USA eller Ukraina om, tur att Ryssland hade koll på läget och kunde åtgärda problemen innan någon kom på att dom skulle ha baser på Krim.
iSolen.se   2016-03-17 12:52
Ny medlem...ett inlägg...

Låt mig gissa, det kommer inget andra inlägg.
RobinGee   2016-03-18 05:05
Muren har ännu inte fallit – tanke och åsiktsmuren runt uddalandet Sverige, Läs utländska media rapporter om Sverige. Visst – det finns gott om nyttiga idioter, kanske ungefär 99.84% av världen. Sverige utgör ju 0.16%. Kanske vi kan börja förstå roten till fotograf och journalistslakten.
RobinGee   2016-03-18 05:21
Det har ju gjorts en del forskning om just svensk journalistik, och där slog man fast att folkopinion hade drivit åt höger, och journalistiken åt vänster. Ett av orsakerna till ”slakten”. Det tycks vara väldigt mycket politiska aktivister som har tagit sig in på journalistjobben. Det avspeglar sig väl även i opinionsmätningarna. ”Högern”, nuvarande (M), var ju ett marginellt parti, nu tävlar dom med (S) och (SD) om att vara största parti. Själv är jag inte förtjust i ”höger-vänster” skalan (vilken ju uppstod vid franska revolutionen). Jag har varit borta från Sverige i närmare 30 år nu, så att iaktta allt detta på avstånd är ganska intressant. Den klassiska ”journalismen” tycks vara nästan utdöd. Översätter man rubriken äeer söker på ämnet hamnar man nästan alltid på en amerikansk nyhetsbyrå. Det är inte ”journalism” utan papegojverksamhet.
RobinGee   2016-03-18 05:26
Det är inte jag som tänker. Inte Ryssland eller Ukraina heller. När det gäller baser på Krim, uppgiften kom faktiskt från USA's militär, men inte uttryckligen i klartext. Kom även ihåg att USA har 1,000 militära baser på främmande mark (800 till 1,200), fortfarande kontrollerar både Japan och Sydkorea militärt, och spenderar mer i krigs förberedelser än hela övriga världen. Ryssland har en bas, Kina inga baser, men det rapporteras att det kan komma i framtiden.
RobinGee   2016-03-18 05:38
Mats, det är ju det som är kul med debatter, olika åsikter, kunskaper och erfarenheter kommer fram. Tänk vad tråkigt om alla bara höll med varandra, men det är ju nästan det som händer i svenska media, ryssar och kineser är onda, USA är den goda kraften och vita riddaren, alla skall konvertera till deras religion ”demokrati”, otrogna skall bildligt halshuggas, och de trogna skall be mot Washington minst en gång om dagen. OK – sarkastiskt, men ibland undrar man.
iSolen.se   2016-03-18 09:10
Citat Robert "folkopinion hade drivit åt höger, och journalistiken åt vänster" i sverige.

Det här kan jag skriva under på och det är ett blivande jätteproblem. SVT och SR är långt vänster sedan länge och har relativt nyligen börjat vinkla nyheter ytterligare ett steg. Opinionen t ex är inte speciellt imponerade av rapporteringen av flyktingproblemen och hur dessa påverkar samhället. T ex vilka samhällsfunktioner är det som inte utförs pga allt extraarbete? Om vi inte längre litar på journalisterna kommer våra nyheter bestå av vad som passerar genom vårt facebookflöde. Dvs icke faktakontrollerat innehåll. Snacka om att vi kommer bli sitting ducks för Putins propagandaapparat eller SDs eller vem som nu vill påverka oss.

Nej, jag vill ha neutrala granskande journalister som inte har en agenda.
PMD   2016-03-18 19:48
Jadu Robin, det är alltså OK att annektera en del av ett annat land för att man misstänker att ett tredje land vill bygga militärbaser där? I så fall är ju Israels ockupation av Västbanken ingenting alls att bråka om, t.ex.

Vad gäller Spratlyöarna så råder det lite olika åsikter deras historia, och civiliserade länder brukar förhandla när de är oense. Inte ensidigt göra som man själv vill. Det finns dessutom en internationell skiljedomstol som riktigt civiliserade länder vänder sig till när de inte kan komma överens.

F.ö. så är det upp till Ukraina att självt bestämma om utländska baser på sitt territorium. Ryssland har ingen rätt att lägga sig i den saken.
martinot   2016-03-20 00:31
@Robin.

Först skriver du:

"Det har ju gjorts en del forskning om just svensk journalistik, och där slog man fast att folkopinion hade drivit åt höger, och journalistiken åt vänster. Ett av orsakerna till ”slakten”. Det tycks vara väldigt mycket politiska aktivister som har tagit sig in på journalistjobben. Det avspeglar sig väl även i opinionsmätningarna. ”Högern”, nuvarande (M), var ju ett marginellt parti, nu tävlar dom med (S) och (SD) om att vara största parti. Själv är jag inte förtjust i ”höger-vänster” skalan (vilken ju uppstod vid franska revolutionen). Jag har varit borta från Sverige i närmare 30 år nu, så att iaktta allt detta på avstånd är ganska intressant."


Sedan skriver du:

"Tänk vad tråkigt om alla bara höll med varandra, men det är ju nästan det som händer i svenska media, ryssar och kineser är onda, USA är den goda kraften och vita riddaren, alla skall konvertera till deras religion ”demokrati”, otrogna skall bildligt halshuggas, och de trogna skall be mot Washington minst en gång om dagen."

Jag får personligen inte ihop logiken här. Svenska journalister, och vänsterorienterade människor i media har ju aldrig varit speciellt USA-stöttande, utan snarare tvärt om. Den svenska vänstern, som du själv är med på att de dominerar media, har ju snarare stött stater som Kina, Sovjet, Kuba, och knappast inte kapitalistiska och högerorienterade USA.

Något som inte stämmer i ditt resonemang och din logik som jag kan få ihop det ivf (andra här kanske köper det som jag upplever som motsättningar i din argumentation och spretiga åsikter).
RobinGee   2016-03-21 03:14
Kanske lite svårt att se bilden man själv är en dela av. Nästan varenda artikel refererar till källor som är amerikanska. Det är mycket sällsynt med analyser eller balanserad kritik eller beskrivningar. Senast idag såg jag att man beskrev en hög tjänsteman i Kina som ”propagandaminister” med en klar underton av Tredje Rikets Dr Goebbels. Jag har aldrig sett att Vita husets talesmän beskrivits som ”propagandaministrar”. Man ser aldrig något om USA's militära fälttåg och ”terrorism” över hela världen, men Ryssland är farligt på alla sätt. Det kopplar inte alls tillverkligheten. Skulle vara intressant med lite sann ”Vietnam journalistik” från olika oroshärdar där USA är involverad.
RobinGee   2016-03-21 03:22
Krim, bebodd av ryssar, var som sagt annekterat till Ukraina under Sovjettiden av Krustjev, den annekteringen är nu avslutad. Krim är inte Ukrainskt territorium, utan man kan snarare jämföra med Finland och Norge om det varit Sverige. Sedan var det inte fråga om ”misstanke” utan uttalade avsikter från USA militären. Vad gäller Spratlyöarna så råder det inga olika åsikter deras historia, den är väldokumenterad och inte omstridd. Om det råder tvist kan USA och de andra länderna ta saken till skiljedomstolen. Hur skulle du reagera om Nordkorea installerade sig på Gotska Sandön med motiveringen att historisk tillhörighet inte gäller.
RobinGee   2016-03-21 03:39
Vi behöver en ”tillnyktring”. I den svenska demokratimodellen skall media spela en viktig roll, Tredje Statsmakten. Nu har det mer blivit media i ena ringhörnan och resten i den andra. Folket har blivit tystade åskådare. ”Granskning” har övergått i drev som blir rena ”korståg” och ”straffexpeditioner” i sensation mot individer, företag och institutioner. Folkmedia (alternativa och sociala) får allt större vikt. Båda sidor kastar glåpord, ”lögnmedia”, ”ljugarbrigaden”, i ena riktningen, “högerextrema“, “hatsajter“, “rasistbloggar“, “undervegetation“, och “träskmarker”, i den andra riktningen. Just nu är det fotograferna som tycks ta mest stryk i ”inbördeskriget”. Lösningen är att hitta nya modeller att arbeta med. Att bara gnälla hjälper inte. ”The promise of a rainbow does not feed a hungry child” heter det (Australien). Jag efterlyser idéer, inget så fel att det inte får framföras.
RobinGee   2016-03-21 03:57
Du skall kanske komma ihåg att jag har varit borta från Sverige i många årtionden och verkat i många länder, sista gången jag var i Sverige var för omkring 35 år sedan. Jag ser helt enkelt Sverige med lite andra ögon än de som alltid bott och levat där, och utgör en del av den bild man beskriver. Förr valde den som ”ville få inflytande över förhållandena” (Tage Erlander) att bli politiker och fick ett ansvar för sina handlingar. Numera tycks personer som vill ha inflytande över människorna sikta på att bli journalister, PR folk, spinndoktorer och rådgivare. Dom behöver inte ta ansvar. Stor skillnad. Den amerikanska dominansen är mycket tydlig, inte svårt att hitta ”USA källor” – balanserande ryska källor lyser med frånvaron.
PMD   2016-03-21 14:05
Ryssland har undertecknat Helsingforsavtalet och därmed lovat att inte ändra gränser i Europa med våld.

Åland bebos av svenskar och annekterades till Finland för cirka 100 år sen mot befolkningens vilja. Alltså vore det rätt av Sverige att erövra och annektera Åland?
PMD   2016-03-21 14:09
Ryska media är inte i närheten av lika pålitliga som västerländska (däribland amerikanska). I praktiken har alla oberoende ryska media upphört att existera.

I Kina kanske man inte får veta så mycket om hur ryska staten har tagit kontroll över media? Det är ju knappast något som det styrande partiet i Kina vill kritisera.
iSolen.se   2016-03-21 15:24
Krim togs med våld. När Krim (tidigare) och Åland fick nya landstillhörigheter skedde det utan våld och bägge länderna var överens. Inget olagligt.
PMD   2016-03-21 16:31
Robin Gee 2016-03-21 03:22
Vad gäller Spratlyöarna så råder det inga olika åsikter deras historia, den är väldokumenterad och inte omstridd. Om det råder tvist kan USA och de andra länderna ta saken till skiljedomstolen. Hur skulle du reagera om Nordkorea installerade sig på Gotska Sandön med motiveringen att historisk tillhörighet inte gäller.
--------------------------

Det råder definitionsmässigt olika åsikter om Spratlyöarnas historia och tillhörighet ...

Bra analogi med Gotska Sandön. Om ett främmande land börjar bygga landningsbanor på Gotska Sandön skulle jag nog bli upprörd. Ungefär lika upprörd som Filippinerna och Vietnam är över vad som händer på Spratlyöarna.
martinot   2016-03-22 00:02
Ryssland verkar ju iaf inte gilla fri media och fri rapportering. De har stängt ner och tagit kontroll över mycket media inom Ryssland, och numera så visar de sitt missnöje över andra länders fria rapportering. Senast nu i lördags så genomförde ryska krafter en DDOS-attack emot svenska myndigheter och svensk fri media som de ogillar frispråkigheten hos.

Snart så måste vi alla läsa Pravda för att få den enda riktiga och verkliga nyhetsrapporteringen. Alla skall rätta sig in i det ryska ledet.

Ett klart större hot emot fri media och journalistisk frihet än "fotografslakten".
PMD   2016-03-22 01:07
Visst ogillar de styrande i Ryssland fria medier, men det finns inga bevis för att DDOS-attacken i lördags mot svenska media styrdes från Ryssland.
iSolen.se   2016-03-22 08:03
Trafiken kom tydligen därifrån, visst det går att fjärrstyra men med tanke på Putins IT-aktivitet nyligen och hans lögner om det mesta gör det inte mig om han får skulden tills man hittar någon annan källa.
RobinGee   2016-03-24 03:10
Du läser för mycket propaganda, detta är just vad man vill folk skall tro. USA har sedan WW2 varit ledande i informationskriget medan Ryssland är rena novisen. Se istället vem som attackerades, kartellen av de två stora mediahusen, och deras syssling trojkan Expo/AFA. Inga av folkmedia som Avpixlat, Friatider, Nyatider, Nyheteridag eller sociala media har berörts. Ryssland hade väl knappast något sådant intresse alls, inte heller USA. Detta var en markering i mediakriget mot den svenska media kartellen. Vem kan ha motivering att ge dom ”fingret”, för det var det var. Man använder så kallade Botnets och proxies, så var det kom ifrån är helt ointressant. Val av mål talar ett tydligt språk.
RobinGee   2016-03-24 03:41
Vad som händer i Ryssland vet jag inte, all information kommer ju via amerikanska kanaler och den är knappas varken neutral eller oberoende, men vi skall kanske komma ihåg att även i Sverige finns starka krafter som inte gillar fria media och fri rapportering, inklusive politikerna. Kartellen av de stora mediahusen gör ju väldig mycket för att tysta konkurrensen, inklusive intensivt förtal och smutskastning och även att vilja olagligförklara dom på olika sätt. Sveriges och svenska medias arroganta och minst sagt udda uppträdande har väckt en hel del ont blod ute i världen, Saudiarabien, Marocko, och senast Thailand-affären med ”billig fitta” uttalandet. Både Danmark och Norge har uttryckt ogillande över hur Sverige och svenska media agerar och uppträder. Senast även Engelska och Australiska media. De flesta svenska media har dessutom en uttalad politisk färg och är alltså varken ”fria” eller ”neutrala”. Många ägare har klar poliskt inriktning. Folkligt inflytande har ju stoppats med avstängda kommentarer, förcensurerade debatter, och att såväl skribenter som fotografer sätts i en situation av konkurrens, frilansare, och bara ”rättänkande” släpps fram. Det var knappast ”Ryska” krafter som låg bakom DDOS attacken. Motiveringen saknas.
RobinGee   2016-03-24 03:59
Det råder inga delade åsikter om historien, däremot hur den skall påverka ägandet idag. Att bygga öar och reklamera har pågått länge i Sydkinesiska sjön, sedan WW2, utfört av länder som Vietnam, finansierat av USA som tillhandahållit utrustning och personal, och sedan hyrt som baser av USA för militära ändamål. Sedan skall vi komma ihåg att USA blev till genom en folkvandring som undanträngde urbefolkningen. Om historisk äganderätt skulle gälla skulle USA vara pressad att överlämna makten till Nordamerikas urbefolkning. De vill dom inte. Visst skulle du bli upprörd över fallet Gotska Sandön, det är precis det som händer, Kina är upprörd över att USA etablerar baser på deras traditionella territorium, även om USA köper länder som Vietnam att utföra arbetet. Kina kan använda öarna till att övervaka USA's spionering i området, och USA gillar inte det. Svenskar är ju sura över att Ryssland övervakar USA runt Sverige, så ganska naturligt att Kina är sura över USA's närvaro i deras närområde, som ju inte är amerikanskt närområde som i fallet Sverige/Ryssland. Man förstår att svenska media är så misstrodda.
RobinGee   2016-03-24 04:17
När man läser kommentarerna här förstår man orsaken till journalist och fotograf ”slakten”, och tidningsdöden. Det är rent ut kusligt för att inte säga obehagligt att erfara hur okunniga och insnöade folk är när det gäller det internationella. Jag riktar inte detta mot någon enskild. Du kan säkert läsa ryska och har bott i ryssland så du kan göra den bedömningen. ”Media” i Kina av idag består av ett stort antal Folkmedia, kallade ”alternativa” i Sverige, precis som i Sverige har politikerna ingen inflytande, dom är oberoende. Dessutom har vi tillgång till alla världens media via webben, och TV kanaler från EU, USA, Ryssland osv. återsänds i realtid på universiteten och via webben. När det gäller pålitligheten behöver jag bara gå utanför dörren för att personligen erfara lögnerna i realtid.
RobinGee   2016-03-24 04:24
När Krim annekterades till Ukraina under sovjet tiden skedde det utan våld med militär i beredskap. När Krim annekteringen avslutades skedde det även utan våld, med militär i beredskap. Jag har inte sett en enda rapport om våld på Krim. Närvaron av Ryssland på Krim förhindrade nog ett amerikansk militärt ingripande, som på så många andra ställen i regionen. Däremot var ju USA ingreppet i Ukraina mycket våldsamt, och ryssar boende i östra Ukraina har inte accepterat att bli USA styrda. Man kan bara spekulera i vad som skulle ha hänt om hela Krim hade hamnat under USA styre, med huvudsakligen etnisk rysk befolkning.
RobinGee   2016-03-24 04:34
Man ändrade ju inte gränsen, bara avslutade en annektering. Åland, nej, men många anser att det är rätt av USA att ta för sig att kontrollera andra länder i eget intresse. Inte alla håller med. Både Norge och Finland har ju varit vad vi idag kallar lydstater till Sverige. Det betyder inte att dom skall fortsätta att vara annekterade till Sverige. Halva Finland talar ju fortfarande svenska efter den svenska historiska annekteringen. Norge och Finland frigjordes från den svenska annekteringen, på samma sätt har nu Krim frigjorts från den Sovjetiska annekteringen till Ukraina. Inget konstigt i det. På Krim talar ryssar ryska. En stor skillnad med fallet Skandinavien var att USA inte var med och försökte diktera villkoren för egen vinning.
PMD   2016-03-26 00:11
Hot om våld är billigare än våld och är därför att föredra. I fallet Krim räckte det.

Robin, du bör nog läsa på lite om svensk historia. Sverige annekterade inte Finland. Historiskt så har östra östersjökusten varit en del av Sverige sen hur länge som helst. Finnarna (dvs de finsktalande) bodde mer i inlandet av nuvarande Finland. Sen erövrade Sverige resten av det som numera är Finland allt eftersom. Sådan erövring var normalförfarande under en mycket, mycket lång tid av mänsklighetens historia. Det finns några viktiga tillfällen då sådan erövring kom att bli mindre accepterad: Wienkongressen, Jaltakonferensen samt Helsingforsöverenskommelsen. Numera betraktas ändringar av gränser utan folkets medgivande som ett brott mot folkrätten.

Av vad du skriver om att "USA ingreppet i Ukraina mycket våldsamt, och ryssar boende i östra Ukraina har inte accepterat att bli USA styrda" så inser jag att du har dålig tillgång till oberoende media där bort i Kina. Du kanske kan installera ett VPN av något slag så att du kan komma igenom The Great Firewall of China och få tillgång till västerländska media som inte är styrda av det kinesiska kommunistpartiet.
RobinGee   2016-03-26 03:07
Tack, men jag kan historia ganska bra, det är bara lite svårt att vara helt fullständig i korta debattsvar. Visst har du rätt, den svenska erövringen (annekteringen beroende på ordval) av Finland skedde systematiskt under lång tid, den var våldsam i linje med dåtidens tänkande, och det var ett ”normalförfarande”. Stora delar av hela norra Europa styrdes ju även av Sverige förr. Svenskarnas framfart var liknande IS idag, konvertera, eller bli ett huvud kortare. Svenska språket påtvingades Finnarna, vilket har överlevt till denna dag och även nu orsakar spänningar. Att ändringar av gränser inte skall ske utan folkets medgivande är rätt, kan jag påpeka att det faktiskt skedde en internationellt övervakad nationell omröstning i frågan, och då de flesta som bor på Krim är etniska rysktalande ryssar var utgången given. USA protesterade ju vilt. Vi har mycket bra tillgång till information här i Kina och jag har ett dynamiskt VPN som fungerar så att det söker nya vägar hela tiden, det går alltså inte att blockera. Ironisk nog sker de flesta blockeringarna utanför Kina. Det är idag bara amerikansk spionering som blockeras av Kina, och universiteten har i realtid tillgång till de alla stora utländska nyhetskanaler, inklusive amerikanska. Du, liksom de flesta, sväljer villigt propagandan om ”The Great China Firewall”, men media i Kina är idag är mindre statligt styrda än svenska media. USAs inblandning i Ukraina är väl knappast ingen hemlighet. Till och med finansministern I regeringen är ju nu amerikan.
RobinGee   2016-03-26 03:27
Martin, Hur det ser ut i ryssland vet jag väldigt lite om, med tänk dig det här scenariot i Sverige. Ett tjugotal nya tidningar startas, finansierade från utanför Sverige. En del använder hakkorset som symbol, och rapporterar om ”sanningen” om förintelsen och nationalsocialismen i 30- talets Tyskland. Sakligt, historiskt verifierat, och korrekt, men vinklat positivt. En del använder IS symboler och likaledes sakligt och med fakta rapporter om IS och vad dom vill uppnå, men vinklat positivt. Alla håller sig inom de ramar som lagen föreskriver och får stor genomslagskraft. Skall vi tillämpa reglerna om fria media fri rapportering och yttrandefrihet, och om inte, vem skall fatta besluten och på vilka grunder. Ingen lätt fråga. Även om detta är helt hypotetiskt så är det inte alltid hypotetiskt i många andra länder. Fri rapportering och fria media ÄR begränsat även i Sverige, hets mot folkgrupp är mest känt. I Sverige sitter yttrandefriheten, pressfriheten och demonstrationsfriheten högst som prioritet, även om det resulterar i knivskärningar, sönderslaga människor, bilbränder och död. Andra länder med annan historia har man en annan prioritering, man begränsar yttrandefriheten mer och sätter människors välfärd högst. Svenska bör respektera att det inte alltid är bara deras egen världssyn som skall gälla.
PMD   2016-03-26 18:46
En folkomröstning som ordnas av en invaderande främmande makt brukar de flesta vettiga människor inte besvära sig med att ens fundera över legitimiteten hos ...

Det går helt enkelt inte att försvara Rysslands ockupation av Krim. Den är ungefär som Sovjetunionens ockupation av de baltiska staterna mellan 1944 och 1991.
RobinGee   2016-03-27 00:33
På Krim bor etniska ryssar, valet arrangerades av just etniska ryssar, som vem var denna ”främmande makt”. Ukraina och USA är främmande makter. Vad vi fick iaktta var just att en ockupation avslutades, utan krigstillstånd.
PMD   2016-03-27 01:26
Men Robin, låtsas inte vara dummare än du är. Ryssland skickade in soldater till Krim (fast en del fanns förstås redan på plats med tanke på att Ryssland har haft en militärbas på Krim sen länge) och sen organiserades en "folkomröstning" av dessa soldater i samarbete med lokala quislingar.

Vanligen brukar folkomröstningar anordnas av den stat vars territorium folkomröstningen hålls i. Putin och hans gangstergäng har dock föga till övers för grannstaters suveränitet och gör lite som de vill.
RobinGee   2016-03-27 03:19
Helt klart fanns rysk militär på plats på Krim, strategiskt var det för att förhindra en amerikansk invasion för att förhindra alla förändringar. Om en ockupationsmakt med överlägset numerärt röstberättigade skall rösta om tillhörigheten av ett ockuperat område, då blir nog resultatet givet. Vem som nu än anordnade omröstningen så var den internationellt övervakad, och resultatet var tydligt. Krim har aldrig varit Ukrainas territorium, lika lite som Vietnam skulle ha blivit amerikanskt territorium om historien utvecklats annorlunda. Jag vet din inställning, och den går nog inte att rucka på, men fakta talar ändå sitt tydliga språk mot dina personliga åsikter. Hade USA invaderat Krim, direkt eller via proxies (moderata rebeller) då hade vi nog haft ytterligare ett ”Syrien” på halsen. Många liv och mycket lidande har man nu sparat.
Anders F. Eriksson   2016-03-27 03:51
Jag tycker det här är en lämplig artikel att läsa i den här diskussionen (som har föga med tidningarnas nedskärningar av antalet fotograftjänster att göra): https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

Herr Gee kanske visserligen skriver under eget namn, och platsar inte helt i den definitionen, men det var länge sedan jag läste så många absurda påståenden som jag gjort i den här tråden, och det har troligen att göra med somliga fotografers möjligheter att få stanna i Kina att göra ...
RobinGee   2016-03-29 05:54
Diskussionstråden har allt med tidningarnas nedskärningar av antalet tjänster, fotografer och andra. Roten är att folk är trötta på att betala för detta ensidige flöde av enkelspåriga skvaller och propaganda att vissa länder är vita riddare och andra skurkstater. Läs media från många olika länder. Just nu pågår en intensiv USA koordinerad förtalskampanj mot just Kina och Ryssland som kanaliseras genom olika amerikanska media kanaler och repeteras inom länder som tillhör USA's ”fem ögon”. Om du tycker att det är absurt, gör som jag och flera andra, klättra över kanten på ankdammen och skaffa dig lite vidare vyer och djupare intryck, sett och upplevt personligen, av världen utanför. Det är inte förutan Sverige har fått namnet ”Europas Nordkorea”. Du kommer att upptäcka en värld som inte stämmer med den omsorgsfullt artificiellt skapade världsbild du har indoktrinerats med och som du bygger ditt omdöme på. Skillnaden är att jag är på plats, du tittar på TV och läser vissa valda media som levererar vad du vill höra. Det har inget med just Kina att göra alls, jag har varit på många platser i den här delen av världen.
luminousoctaves   2016-03-29 08:37
Vilken härligt storslagen självbild du har Robin. I dina ögon är du ett upplyst orakel som sitter på ett berg i Kina och begrundar västvärldens propaganda... medan vi övriga proletärer (i "Europas Nordkorea") blint knegar på och matas med de dagliga lögnerna från CIA.
Akta dig för att återvända hit bara, redan 2018 planerar CIA ett nytt riksdagsval...
RobinGee   2016-04-05 13:04
Målande sarkasm Erik, men OK, frånsett att bli utmålad som ”oraklet på berget i Kina”, efter att ha varit borta från ankdammen i decennier och bott och arbetat i flera andra länder, inte bara Kina, då ser man faktisk världen med andra ögon än om man som i Sverige ständigt tvångsmatas med vissa åsikter. Jag tror inte CIA arrangera riksdagsval, men uppenbart arbetar man mycket hårt på att styra resultatet, med media som kanaler av riktad information. Läs själv – var kommer ”svenska nyheter” till 80% från.
iSolen.se   2016-04-05 14:34
Robin, få länder har en befolkning som reser och rör på sig så mycket, läser så mycket medier från andra länder och träffar så mycket folk från andra kulturer och ursprung.

Själv har jag bott utomlands några gånger, längst 7 år och förra året var jag i drygt 20 länder.

Svensk press är historiskt vänstervriden och på sistone lite duckande för stora frågor men på det stora hela inte så hemsk.
Flash Gordon   2016-04-05 14:51
Ola och alla andra, varför inte sluta mata trollet. Detta har ju urartat i ett ställningskrig. Om ni nu vill fortsätta käbbla så gör det gärna i en egen tråd. Diskussionen har sedan länge tappat fokus på fotografslakten hos våra media.
Flash Gordon   2016-04-05 14:53
Ola och alla andra, varför inte sluta mata trollet. Detta har ju urartat i ett ställningskrig. Om ni nu vill fortsätta käbbla så gör det gärna i en egen tråd. Diskussionen har sedan länge tappat fokus på fotografslakten hos våra media.
RobinGee   2016-04-06 05:04
Mats, vi debatterar orsakerna till ”fotografslakten”, en ”slakt” som du själv nu är delaktig igenom att försöka tysta alla åsikter och information som inte överensstämmer med dina egna genom att avfärda dom som ”troll”. Orsaken till ”fotografslakten” finner vi Edelman Trust Barometer som jag fann idag. En internationell undersökning där 33 000 personer i 27 länder tillfrågats om deras förtroende för media. 1 200 personer medverkade i Sverige. Förtroendet för svenska media är näst sämst i världen, endas Turkiet är sämre. Detta ÄR fokus på ”fotografslakten”, mer exakt, orsaken till, den. (www.edelman.com)
RobinGee   2016-04-06 05:18
Ola, det är inte riktigt sant. Jag har ofta genom åren träffat dessa resande svenskar, och dom lever för det mesta helt isolerade från den lokala världen i ”svensk enklaver”, och umgås bara sporadiskt och kontrollerat med lokalbefolkningen. Ingen kunskap, eller vilja, med lokala språken eller kulturen. Dessutom är dom nästan alltid tillfälligt bosatta i internationella storstäder. Ditt inlägg känns faktiskt väldigt svenskt – vi är så jäkla bra och kunniga att det är ofint att kritisera. Vi behöver inte förändra eller förbättra. Ett exempel är en svensk VD jag en gång träffade i Tokyo. Han bodde 10 år i Tokyo, och de japanska anställda drev med honom och skrattade åt honom bakom hans rygg. Han kallades för ”kejsaren”, autokratisk, enväldig, tyrannisk, levde helt isolerad från folket, okunnig om världen utanför ”palatset” och talande ett helt annat språk. På 10 år lärde han sig bara ett fåtal utryck, som ”gaijin” (utlänning) vilket han förbjöd anställda att använda. Han hämtades hemma av chauffören var morgon och kördes hem på kvällen, och turistade runt ibland. Jag började resa på 70- talet, har inte varit i Sverige på 35 år ungefär, och senaste 15 åren i Kina. Det ger faktiskt en annan bild av världen, speciellt Sverige.
PMD   2016-04-07 00:25
Ja, den som inte har varit i Sverige på 35 år har nog en något annorlunda bild av Sverige ...
RobinGee   2016-04-09 10:46
Det stämmer, och jag önskar verkligen att Sverige hade utvecklats och blivit en respekterad världsmedlem som nation. Att betrakta Sverige på avstånd, utan att vara del av spektaklet, det ger en annorlunda bild. En annorlunda bild än de har som vistas mitt i röran varje dag och inte ser skogen för alla trän. Istället har Sverige utvecklats till en uddanation, ett slags ”Nordkorea”, stängt i tanken, och likt narcissus alltid beundrar sig själv, som tycks hamna i bråk med många andra, Israel, Saudi, Marocko, och Ryssland och Kina med flera. Alla som inte följer ”den svenska modellen” skall läxas upp offentligt och tillrättavisas. Alla har fel, alla gör fel, utom det där lilleputtlandet med 0.16% av världen i norra delen på halvön på baksidan av Asien. Känns tråkigt.
iSolen.se   2016-04-09 14:45
Mycket av det där "bråket" ska du inte lasta Sverige eller ens svensk politik, utan snarare en viss utrikesminister, för.
PMD   2016-04-09 23:05
Jag säger som du Robin: kom hit och se själv hur det är här.
RobinGee   2016-04-10 03:42
Ola och Per, jag måste ge er ett erkännande för dom inläggen, men jag hinner inte med. Jag har kallat Sverige ett ”Nordkorea”, stängt och slutet i tanken och åsikt, och det skulle vara intressant att komma till Sverige och skildra sönderfallet, lögnerna, våldet, hoten, förändringarna och ett land med en regering som saknar folkets förtroende. ”Demokratin” fungerar inte. Jag arbetar på att komma in i just Nordkorea, det tar tid, men det gick bra i Kina. Min ”marknad” är Asien, Stilla Havet, Australien osv. Jag har just kommit tillbaka från fyra dagar på ett skepp och åkt från Sichuan platån genom ett av världens mest spektakulära områden, Three Gorges, slussat genom världens största slussar ner till Hubei platån. När jag skriver detta tuggar sig datorn igenom första versionen av 50 minuters video, som skall bli TV program. Jag har fått vara med på de slutna folkkongresserna och fotografera vad som pågår bakom kulisserna och hur man röstar. Jag har levt i bergsbyar där dom aldrig sett en västerlänning, och där gamla traditioner lever, det går att äta och övernatta i vilken gård som helst. Jag har rest runt helt fritt i Tibet regionen, och det är sjukt skrämmande att uppleva hur rent ut lögnaktigt och skevt media presenterar området i Sverige. Jag spenderade fyra år på Stilla Havets öar, och över sex år i Japan, jag har bott i Australien och på Nya Zeeland. Ola, du pekar, helt rätt, på en ”viss utrikesminister”, men jag pekar även på media, dit många på den här tråden hör, media som bara som en flock papegojor repeterar ”källor” istället för att ”gräva” och ” demaskera”. För alla sanna fotografer så rekommenderar jag starkt att besöka Asien och speciellt Västra Kina. Det är en av världens sanna skattkammare för fotografering.
RobinGee   2016-04-10 03:42
Se min kommentar nedan.
2016-03-31 23:16   PMD
Som av en händelse publicerar Dagens Nyheter denna artikel ikväll:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hogt-betyg-till-mediers-trovardighet/

(Kommentarerna här har ju skiftat från att handla om att fotografkåren på dagstidningarna minskar till att handla om förtroende för massmedia i allmänhet).
RobinGee   2016-04-01 05:02
Per Danielsson, jag tror att det starkt vikande förtroendet för media och antalet anställda på media minskar dramatiskt är intimt sammankopplade. Orsak och verkan. Det är inte bara denna DN artikel, kartellmedia tycks nu gå på storoffensiv för att försöka öka förtroendet, ironiskt nog på den 1e april. Dessutom är inte undersökningen utförd av någon neutral, utan av media själva, who pays the piper…., med ett naturligt egenintresse att få fram de bästa möjliga siffrorna. Vilket förtroende ger det? Fonograferna var de som enklast kunde dumpas för att dom finns kvar som frilansar men även skribenter har ju drabbats. Sedan har man varit mycket framgångsrika att ställa person mot person och driva ner kostanden, ersättningen till fotografen. Mitt eget förtroende för svenska media är noll. Ser man dag efter dag rent ut grova lögner, mörkningar, vinklingar, och ren omdaning av verkligheten, då tror man snart inte på någonting.
luminousoctaves   2016-04-01 07:19
...och vi får fortfarande inga konkreta exempel eller källor från Robin.
Freudiansk felstavning på "fonografer", skivan börjar hacka och spela samma snutt om och om igen...

Intressant mätning. Glädjande att SVT och SR får höga betyg.
SR:s Studio Ett är i dag den enda plattformen där alla sidor kan komma till tals. Fantastiskt program.

Och när ska Avpixlat starta sitt eget självgranskande forum typ "Medierna"?
martinator   2016-04-01 13:52
Vadå inga källor? Vad vill du ha för källor? det finns inget grund ämne som hette klorid - det är fel, bara rakt av fel. Bara föra inte du råkar veta det så betyder inte det att redaktionen har rätt och att jag har fel. Jag kan rada upp oändliga exempel - men tydligen så är det inte tillräckligt då du uppenbarligen inte heller har kunskap att se felen - och hellre följder dogmen att alla sanningar är lika mycket värda. Du är ju så att säga ett lysande exempel på exakt det jag försöker bevisa.
luminousoctaves   2016-04-01 16:08
Önskad källa: Forskningsresultat eller statistiskt säkerställd undersökning som visar att journalister är sämre än andra yrkesgrupper / alternativt slarvar generellt med att använda källkritik. Dvs, stärk ditt svepande påstående om att alla journalister i princip alltid misstolkar sina källor.
martinot   2016-04-02 03:25
"Intressant mätning. Glädjande att SVT och SR får höga betyg."

@Erik D: Lite nyfiken; varför är det glädjande?
luminousoctaves   2016-04-02 05:52
Kort: Jag tycker att public service är bra av flera anledningar, bland annat för att man slipper reklam, för det berikande programutbudet, för man inte bara prioriterar så många lyssnare/tittare som möjligt utan också har ett uttalat bildningsideal i verksamheten. Public service är viktigt för demokratin helt enkelt, och det är kul att så många svenskar fortfarande uppskattar detta.
martinot   2016-04-02 10:48
Personligen gillar jag hellre fri statsobunden media, och är i princip alltid emot när man som kund blir ofrivilligt tvångsansluten till saker jag inte beställt.

För mig är sådant tvång väldigt "odemokratiskt" (men egentligen så är ju demokrati den stora massans och pöbelns tvång över de mindre grupperna och individen - så på så sätt passar ju sådant tvång väl in i dess exakta definition och betydelse).

Däremot så håller jag med om att det är skönt med kanaler utan reklam (tittar mycket på Axess, C-more och för mig frivillig Public Service som BBC).
luminousoctaves   2016-04-02 11:19
BBC är fantastiskt, jag håller med, och kanalen kallas inte utan anledning för public service-tevens "urmoder". Men det är inte bara myndighetsstyrda och/eller skattefinansierade medieföretag som kan bedriva public service – det handlar snarare om att man ålägger sig att erbjuda en viss kvalitet, bredd och mångfald i programutbudet. I Storbritannien räknas även kanaler som ITV (privat tror jag) till public service.

Jag kan absolut se potentiella demokratiska faror med att knyta medieföretag till statliga medel (vill kort poängtera att SVT rent formellt inte är statligt ägt utan ägs av en stiftelse och drivs med licenspengar). Men om man ser till de alternativ som finns, och hur utvecklad vår demokrati är i dag, så ser jag fantastiska fördelar med gemensamt finansiera nyhetsförmedlingar där man kan ställa demokratiska krav och där verksamhet inte är vinstdrivande.

Jag är för övrigt försiktigt positiv till tanken på att SVT och SR kan skattefinansieras. Då blir det till exempel rimligare för minoriteter att ställa krav på innehållet.
luminousoctaves   2016-04-02 11:33
... och sedan får man inte glömma fantastiska Utbildningsradion. En kanal som ofta hamnar i skuggan av SVT, men som har helt sjukt intressanta program... om bland annat fotografi:
http://urplay.se/program/175873-fotografens-favorit
PMD   2016-04-02 18:14
Martin Thornstein 2016-04-02 10:48
Däremot så håller jag med om att det är skönt med kanaler utan reklam (tittar mycket på Axess, C-more och för mig frivillig Public Service som BBC).
------------------------------

BBC är inte mer frivillig för landets medborgare än vad SVT är. Båda finansieras av licensavgifter. Eftersom du inte bor i Storbritannien (antar jag) så kan du förstås betrakta BBC som "frivillig Public Service", men det beror på att någon annan betalar för ditt tittande.
PMD   2016-04-02 18:20
Erik Danielsson 2016-04-02 05:52
Kort: Jag tycker att public service är bra av flera anledningar, bland annat för att man slipper reklam, för det berikande programutbudet, för man inte bara prioriterar så många lyssnare/tittare som möjligt utan också har ett uttalat bildningsideal i verksamheten. Public service är viktigt för demokratin helt enkelt, och det är kul att så många svenskar fortfarande uppskattar detta.
-------------------------------------

Jag håller i stort sett med om detta, men det vore ännu bättre om svensk public-service-TV ägnade sig åt just public service och inte en massa trams som kommersiell TV lika gärna kunde göra. Alla håller förvisso inte med mig om vad som är trams, men jag tror att det går hyfsat lätt att sortera SVTs program i sånt som är public service (som alltså inte lönar sig för kommersiell TV att sända) och sådant som inte är det (med vissa gränsdragningsproblem, förstås, men då kan vi vara generösa åt det kommersiella hållet).

Jag vill ha maximal public service-valuta för mina licenspengar. För annat än public service finns ju kommersiell TV som jag inte behöver betala för. (Resonemang om att jag ändå betala för reklamen är inte så relevanta eftersom det är oberoende av om jag tittar eller inte.)
PMD   2016-04-02 18:36
Martin Thornstein 2016-04-02 03:25
"Intressant mätning. Glädjande att SVT och SR får höga betyg."

@Erik D: Lite nyfiken; varför är det glädjande?
---------------------------------

Det är bra om statens tvångsindrivning av pengar för att finansiera public service i hög grad accepteras av allmänheten. Annars undergrävs legitimiteten för TV-licensen.
luminousoctaves   2016-04-02 18:54
Per Danielsson 2016-04-02 18:20:
”Alla håller förvisso inte med mig om vad som är trams…”
----------

Hehe, jag tror det är precis detta som är knäckfrågan Per. :)

Avstickare: I detta expanderande valfrihetsmecka som digitaliseringen medför upplever jag det som en fröjd att lyssna på Sveriges Radio P1. Man slår på och gör något annat medan initierade reportage om ämnen som jag aldrig tänkt en tanke på tidigare flödar ut ur radion. Det känns som en lyx att inte kunna klicka bort. Och det är ofta väldigt väldigt bra.
PMD   2016-04-02 19:47
Njae, jag tror inte att det är en stor knäckfråga. Av någon anledning har SVTs ledning fått för sig att SVT måste konkurrera med kommersiell TV på alla områden. Det är Helt Fel, enligt min mening. SVT behöver inte jaga publiksiffror för att få annonsörer. SVT får pengar ändå. Tänk så mycket mer bra public service-TV vi skulle kunna få om SVT inte ägnade sig åt "dokusåpor"!

SR P1 är oftast bra, ja. Jag lyssnar nästan alltid på P1 när jag kör bil. Problemet är bara att det är lite för mycket repriser. Jag misstänker att P1 har en för liten budget för att fylla programtiden. Lyckligtvis finns SRPlay så att man kan ladda ner olyssnade program och lyssna på dem istället för reprisen på Radiopsykologen eller reprisen på Ring P1.
luminousoctaves   2016-04-02 20:18
”SVT behöver inte jaga publiksiffror för att få annonsörer. SVT får pengar ändå”

Jag håller med, om jag utgår från min egen smak. Men ett tevehus som har som ambition och uppdrag att nå hela svenska folket har en knivig uppgift. Jag minns att SVT:s tidigare vd Eva Hamilton ofta pratade om mardrömsscenariot där unga tittare helt överger public service och SVT blir en kanal för vuxna, ungefär som P1 är inom radion i dag. Ibland blir det lite pajas och desperata lågvattenmärken, men jag förstår problematiken. Det finns så det räcker för alla ändå. Man kan inte glo på teven hela kvällen. :) Måste glo lite på fotosidan också...
PMD   2016-04-03 02:08
Du behöver inte begränsa dig till din egen smak för att hålla med. Det finns en tämligen utbredd acceptans för vad som är public service som utgår från hur britterna har implementerat public service.

Jag tror att Hamilton (och kanske hennes efterträdare) är för nervös. Det finns ingenting som säger att folk som tittar på SVTs "tramsprogram" också tittar på dess public service-program. Det är knappast ett självändamål för ett public service-bolag att ha höga tittarsiffror om dessa tittarsiffror mest handlar om dokusåpor och liknande program som lika gärna hade kunnat sändas av kommersiell TV.

För att förtydliga så kanske jag ska påpeka att jag är helt för att kommersiell TV ska få finnas, men jag är rätt tveksam till att public service-TV har ett berättigande om den mest består i att försöka konkurrera med kommersiell TV. Public service-TV har sitt berättigande om den uppfyller de behov som inte kommersiell TV kan eller vill uppfylla.
martinot   2016-04-03 12:47
@Per D

"BBC är inte mer frivillig för landets medborgare än vad SVT är. Båda finansieras av licensavgifter. Eftersom du inte bor i Storbritannien (antar jag) så kan du förstås betrakta BBC som "frivillig Public Service", men det beror på att någon annan betalar för ditt tittande."

Exakt.

Därav min kommentar - "frivilligt för mig".

För britterna så tycker jag tvångsanslutningen till BBC är precis lika fel och orättvist som SVT för mig.

Ingen skillnad där alls på ett principiellt plan.

Däremot så kanske jag tycker att innehållsmässigt så producerar BBC över lag mycket mer kvalitet (även om SVT också har några bra program och produktioner).

Trenden är dock lite utför även hos BBS jämfört med tidigare. Precis som SVT så produceras numera betydligt mer enkel och menlös underhållning av tunn kvalitet än vad det gjordes för 10-15 år sedan.
RobinGee   2016-04-06 05:23
Erik, här har du en källa, en källa som inte kan eller har manipulerats av svenska media själva. En internationell undersökning där 33 000 personer i 27 länder tillfrågats om deras förtroende för media. 1 200 personer medverkade i Sverige. Förtroendet för svenska media är näst sämst i världen, endas Turkiet är sämre. Detta ÄR fokus på ”fotografslakten”, mer exakt, orsaken till, den. (www.edelman.com)
luminousoctaves   2016-04-06 06:56
Lite klurig opinionsundersökning att avläsa, men intressanta siffror.

När det gäller källkritik... Edelman åkte på en riktig nit för ett par år sedan då oljeindustrin anlitade dem för att skapa opinion mot växthuseffektens förespråkare. De köptes alltså av klimatförnekare, och tvingades göra en riktigt pinsam avbön. Jag skulle alltså inte satsa mina sista pengar på den där undersökningen.
The Guardian skrev en hel del om detta för något år sedan.
(Fast jag antar att The Guardian inte är en godkänd källa i din värld.)

Googla "edelman climate change"
RobinGee   2016-04-09 10:23
Så – dom har gått på en nit under över 60 års verksamhet. Låter inte alltför avskräckande. Dessutom, när det gäller oljeindustrin hade dom en betalande uppdragsgivare, precis som undersökningen som gjordes för svenska media nyligen. Oljeindustrin betalade för ett riggat resultat, betalade svenska media också för det. Det vet vi inte, men tanken ligger nära. Vad som är mest intressant är att ju större krav på journalisterna att land ställer, ju bättre förtroende från allmänheten. Det går även igen i Sverige. SVT och SR journalisterna har större krav på sig, och det ger bättre förtroende. Sedan var det roande att läsa att ”förtroendet är högt” medan alla kurvor pekar neråt och en del ligger på 10%. Att 10% är ett ”högt” förtroende tillsammans med texten och kurvorna ger inte mycket förtroende. :-) När det gäller The Guardian tror jag inte på någon enskilt media som källa, jag vill läsa flera och veta hur dom kom fram till vad dom skrev. Helst se siffrorna. Alltför mycket, det mesta, är skrivet av journalister som bara som papegojor repeterar valda källor, som repeterar andra källor, osv. (Chinese wispers)
2016-06-04 12:16   Fredrik Klintberg
Tack för en massiv och intressant debatt.
Robin Gee vann matchen.
RobinGee   2016-06-05 04:47
????? Varför måste någon vinna, och därmed någon förlora. Det är roligt att bara utbyta erfarenheter efter olika behov och med olika åsikter.
Fredrik Klintberg   2016-06-06 16:00
Ta det som en komplimang.
Tyckte det var skönt att höra någon som inte var förprogrammerad.

Merläsning

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 4

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 8

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

DJI Osmo Action utmanar GoPro

DJI är kända för sina drönarkameror, men ger sig nu in i ett nytt segment: actionkameror. DJI Osmo Action är en direkt konkurrent till GoPro Hero 7 Black. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes