Artiklar > Vogue använder teckningar istället för modefoton för att skona miljön

Vogue använder teckningar istället för modefoton för att skona miljön

Inga egna fotografier i senaste Vogue Italia. Slopar modeplåtningar av miljöskäl - använder teckningar istället.

I Vogue Italias januarinummer har den italienska modetidningen inga egna fotografier i sina modereportage. Tanken är att minska klimatpåverkan, skriver New York Times.

Vogues ledning vill visa att det går att skapa magasinet med mindre klimatbelastning. I januarinumret skriver chefredaktören Emanuele Farneti hur mycket resurser fotograferingarna kräver varje månad.

”Det är hundrafemtio personer inblandade, runt tjugo flygningar och ett dussin tågresor samt fyrtio bilar och ett sextiotal internationella leveranser av material för fotograferingarna. Vidare är kamerabelysningarna tända i minst tio timmar i sträck – drivna av bensindrivna generatorer – och till det allt matavfall från cateringtjänsterna, all plast som behövs för att packa in plaggen samt all el för att ladda upp telefoner och kameror”.

Fotosessionerna är ersatta av åtta olika omslag som är målade och tecknade. Tidningen kommer att förpackas i återvinningsbar plast. 

Emanuel Farneti menar samtidigt att tilltaget ska ses som en gest.

– Jag menar ändå att det ärligaste sättet att ta sig an ett problem är att börja medge att det existerar.

 Emanuele Farneti skriver på Vogue Italias Instagram:

"All of the covers, as well as the features of our January issue, have been drawn by artists, ranging from well-known art icons and emerging talents to comic book legends, who have created without travelling, shipping entire wardrobes of clothes or polluting in any way. The challenge was to prove it is possible to show clothes without photographing them. This is a first, Vogue Italia has never had an illustrated cover: and as far as I know no issue of Vogue Italia in which photography is not the primary visual medium has ever been printed.

Thanks to this idea, and to these artists' process, the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of Fondazione Querini Stampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.” 

Vogue finns i ett flertal olika upplagor och versioner, bland annat i USA, Frankrike, Ryssland och Spanien. Vogue Italia anses av många vara den i Vogue-skaran som drivit mest konstnärligt och framåtdrivande fotografi.Publicerad 2020-01-04. Läst av 4643 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2020-01-04 13:42   jonas18z
Bra tanke men också intressant för nästa steg är kanske att inte ens göra tidningen det är ju ännu bättre för miljön eller stäng ner hela företaget det är ytterlig bättre.
HenrikL2 2020-01-05 00:16
Bra idé! Om vi dessutom bara använder kläder som är nödvändiga för vår överlevnad vore det ännu bättre. Ett par riktigt bra skinnbyxor skulle nog kunna gå i arv i generationer. Ett första steg till att vi bara använder kläder som är nödvändiga för ändamålet och är hållbara är ju att modetidningar och därefter hela modeindustrin lägger ner sig själv.

Om Vogue var seriösa med detta och inte bara vill få det till ett jippo för att synas. Så skulle de visa att det verkligen funkar med illustrationer och då i alla kommande nummer. Om de bara gör det i ett nummer så visar det bara att det inte fungerar fullt ut utan bara som ett engångs jippo vilket säkert kommer att få mycket uppmärksamhet runt om i världen. Smart av dem...
2020-01-04 15:09   Lahn
Det är kläderna och vår konsum av dessa som skaper många gånger om fler miljöproblem än dessa foton. Men att sluta designer nya modetrend varje halv år är väl ingen idee?
2020-01-04 16:43   Michael Johansson
"Sila myggor och svälja kameler" har fått ett ansikte!
2020-01-04 17:43   Marcus Johansson
Nåja, Låter mer som en omfattande uppmärksamhetskampanj som når ut gratis tex genom Fs :) Det går ju naturligtvis att begränsa detta industritänk till lokala resurser med kreativa idéer! //icepic
2020-01-04 19:01   Oförbätterlig
"Det är hundrafemtio personer inblandade..."

Det är naturligtvis för att spara pengar, vilket också är en giltig anledning. Men jag tror inte ett dugg på att ett företag som har som affärsidé att få sina kunder att byta ut fullt fungerande produkter varje säsong skulle bry sig om miljön. Bättre att vara ärlig och berätta att det är ett sparpaket med syfte att minska personalkostnader och overhead.
Lainen 2020-01-04 19:52
Sen kan man ju läsa hela artikeln innan man skriver sina inlägg.

"the money saved in the production of this issue will go towards financing a project that really deserves it: the restoration of Fondazione Querini Stampalia in Venice, severely damaged by the recent floods.”
2020-01-05 00:07   larsborg
Säkert seriöst, att ge pengar åt en återuppbyggnad av Fondazione Querini Stampalia in Venice.
Men det utesluter inte, att Vogue måste minska sina utgifter, mode-magazine kanske inte säljer lika bra, som tidigare.
En skicklig marknadsförare lindar alltid in, orsaken till varför utgifter måste minskas.
De stora modehusen har egna magazine, ofta gratis, visar även de senaste mode-trenderna.
2020-01-05 00:23   PMD
Ingenting blir ju sämre av att Vogue minskar sin klimatbelastning för åtminstone ett nummer av tidningen. Någon direkt märkbart effekt globalt blir det dock förstås inte. Det är ungefär som när svenskar minskar sitt flygande.
snakebunk 2020-01-05 07:27
Det är bra att minska sitt flygande oavsett var man bor.
Magnus Göransson 2020-01-05 11:43
När åkte du själv senast flyg för att du va tvungen Andreas Jarl?
PMD 2020-01-05 13:21
"Det är bra att minska sitt flygande oavsett var man bor."

Bara om det har en mätbar effekt.
larsborg 2020-01-05 13:52
Baksträvare eller de som ogillar nymodigheter har alltid funnits, - märkligt
att de ändå har en dator, när det finns möjligheter till att göra sig hörd, fortfarande via brev/vykort.
" …. minska sitt flygande oavsett var man bor …. ", kan man tycka om man bor i en stor stad, med allt runt hörnet, - naivt, om man tror det fungerar resa långt och snabbt med tåg, bil eller elcykel.
Lycka till! :-) :-)
epar 2020-01-05 16:58
'In 2018, Information and Communication Technologies (ICT) account for 6 to 10% of global electricity consumption, or 4% of our greenhouse gas emissions. And this figure increases by 5 to 7% each year! By comparison air travel accounts for about 2.5 percent of global carbon dioxide emissions.'- dags att sluta surfa på internet, skicka e-mail eller uppdatera Facebook / Instagram, posta på Fotosidan.
Erik Schalin 2020-01-05 17:10
Mätbar effekt blir det inte förrän man börjar ställa in avgångar för att flygandet minskar.
O det är rätt korkat att säga att pga att svenskarna är få så kan de flyga hur mycket som helst. Det här är värden som man måste börja titta på globalt.
Ta bara en sådan sak som våra EU-politiker. Bosätt dem på plats tex.
Själv flög jag senast i november, en ganska meningslös trip.
Det kunde lika gärna skötts via videokonferans.
Protesterade in i det längsta men till ingen nytta.
snakebunk 2020-01-05 18:08
"
"Det är bra att minska sitt flygande oavsett var man bor."

Bara om det har en mätbar effekt.
"

Nej, det är exakt lika bra oavsett om det går att mäta. Det är dessutom ofta så att en enskild åtgärd har liten effekt men att många enskilda åtgärder tillsammans gör en stor skillnad.
PMD 2020-01-05 22:28
@Edward Parzyjagla 2020-01-05 16:58

I Sverige har vi nästan helt fossilfri elproduktion (1.3% av elen görs med fossila bränslen) och om man vill kan man välja ett elbolag som enbart tillverkar fossilfri elkraft, så det finns ingen större anledning att sluta använda internet av klimatskäl.
PMD 2020-01-05 22:34
@Erik Schalin 2020-01-05 17:10 & Andreas Jarl 2020-01-05 18:08

Om man inte kan mäta effekten har man ingen aning vilken den är. Framförallt vet man inte om det faktiskt påverkar eller inte.

Ja, det kan bli en mätbar effekt om väldigt många slutar flyga, men det måste ju koordineras och det måste finnas tillräckligt många som vill. Det kommer inte att märkas att några få med klimatångest slutar flyga.

Det är bättre att som enskild person göra något som har stor effekt i liten skala, som t.ex. investera i solcellsanläggningar i Afrika. Det påverkar den lokala miljön (mindre rök och sot som skadar folks lungor pga fotogen- och vedeldning) och den globala miljön (mindre koldioxidutsläpp) och man kan t.o.m. få avkastning på sin investering.

Vi bör investera oss ur den s.k. klimatkrisen, inte försöka späka oss ur den.
snakebunk 2020-01-06 07:36
Per: Om du inte förstår nyttan av att inte flyga så tycker jag att du istället ska agera på de insatser du tycker verkar bra. Marocko var i en undersökning ett av två länder som ansågs leva upp till Paris-avtalet tack vare deras utbyggnad av solenergi. Dom verkar klara sig själva men finns säkert solenergiprojekt i andra länder som behöver pengar. Själv stöder jag bambuskogar i Uganda. De binder koldioxid och ger arbetstillfällen.
2020-01-05 07:31   snakebunk
Bra att dom granskar sin egna verksamhet. Det är alltid ett bra ställe att börja.
2020-01-05 15:11   Makten
Herregud vilket enastående trams. Börja fota lokala modeller istället för att flänga runt världen. Ingen jävel kommer se nån skillnad på om modellen bara är supersnygg istället för världskänd.
Erik Schalin 2020-01-05 17:03
O behöver man verkligen typ 150 personer för att skapa en bild?
Artis 2020-01-05 23:51
Man behöver bara2-3 män att skapa en bild men de resterande 147 vill tjäna pengar också.
2020-01-05 21:36   Slug
Allt matavfall efter catering? De måste ju inte beställa alldeles för mycket mat vid varje fotografering. Sen kommer de ju aldrig göra om det här igen, det håller ju inte. Då är det ingen modetidning längre, bara en serietidning.
MattiasL 2020-01-05 23:38
Mja, modeteckning har en lång och fin tradition, så nog vore det fortsatt en modetidning.
2020-01-06 07:21   esbtse
Alla kan fotografera i dag med sin mobil. Därför återgår man till riktigt hantverk. Fotografi är inte längre konst.
Makten 2020-01-06 11:24
Alla kan rita med en penna också. Blir alla tecknare för att vem som helst kan köpa en penna?
PMD 2020-01-08 02:30
Vad som är bra fotografi avgörs tyvärr inte (längre) av utövarna.
esbtse 2020-01-08 21:33
Funderar över vad konst är.
1. Nån måste vara villig att betala för det, ej statligt stöd.
2. Någon slags kvalitet och exklusivitet.
MattiasL 2020-01-08 21:56
Den första punkten begriper jag inte. Varför skulle finansieringsformen avgöra vad som är konst? Och har pengar någonting överhuvudtaget med saken att göra?
2020-01-06 10:13   tonykollberg
"Det är hundrafemtio personer inblandade"! Det visar att det måste vara världens mest ineffektiva tidning att göra ett omslag!
2020-01-06 18:07   Ventures
Har de inte hört talas om green screen?
Man måste inte resa för att ta bilder i olika miljöer.
jonas18z 2020-01-08 03:53
Har du hört talas om kvalite? Du kan omöjligt få till en greenscreen bra men visa mig gärna någon bild. Helst en med ljust hår och kanske några haltenasparenta saker i bild
2020-01-30 20:03   Joakim Sundberg
Vouge Italia är det tyngsta som finns inom fashion och nu står man alltså och skäms för att lamporna är på.. Makalöst effektsökeri. Drömmer om att få jobba gratis åt dom och jag kan göra det i Sverige och maila bilderna om så krävs men jag kan fan inte rita bilderna...

Merläsning


Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar