Annons
Artiklar > Instagram pudlar efter kritiken - lite

Instagram pudlar efter kritiken - lite

Instagrams chef Adam Mosseri: "Jag är glad att vi tog en risk"

Vi har tidigare rapporterat om flera ändringar i Instagrams utseende och flöde. Förändringar som främst drabbar de som sysslar med stillbild. Men även vanliga användare ser stora förändringar; flödena ser annorlunda ut och man får rekommendationer till material som är långt ifrån ens intressen. Instagram har helt enkelt inte lyckats lika bra som konkurrenten TikTok med sina algoritmer.

TikTok är även helt inriktad på rörligt material, något som Meta-ägda Instagram tar efter. Men reaktionerna har varit omfattande, dels på grund av ändringarna, och sedan på grund av Metas,m iallafall till synes, frånvaro av intresse att tillmötesgå kritiken. Till nu, då Instagram-gianterna Kylie Jenner och Kim Kardashian lade ut en protest som skapats av fotografen Illumitati. Hon har även dragit igång en namninsamling för att Instagram ska ta bort förändringarna.

I en  intervju med The Verge säger Instagrams chef Adam Mosseri:

När det gäller flödet är folk frustrerade och datan är inte toppen. Så jag tror att vi måste ta ett stort steg tillbaka, omgruppera, och tänka ut hur vi vill röra oss framåt.

Adam Mosseri säger vidare att de ser att Instagram används i mindre omfattning, vilket pekar på att många är missnöjda.

Jag är glad att vi tog en risk – om vi inte misslyckas ibland tänker vi inte stort eller modigt nog. När du ser något nytt i ditt flöde, från någon du inte följer, ska det vara riktigt bra. Du ska vara glad att se det. Och jag tror inte att det händer tillräckligt ofta nu. Så vi måste ta ett steg tillbaka när det gäller andelen av flödet som är rekommendationer. Vi måste bli bättre på rekommendationerna, och sen kan vi börja växa andelen igen”, säger Adam Mosseri.

Men att Instagram kommer fortsätta satsa på video står klart. Frågan är bara hur det påverkar nuvarande användare.

Människor delar och interagerar mer med video i förhållande till foton, och mer och mer över tid. Det är en branschövergripande trend och jag tror inte att det skulle vara ansvarsfullt att ignorera den.

Adam Mosseri berättar även i en tweet på Twitter om reaktionerna.Publicerad 2022-07-30. Läst av 5267 personer.

9 Kommentarer

mats lindfors 2022-07-31 15:34  
Mosseri kommer kanske inom en snar framtid vara glad att få nya arbetsuppgifter på ett annat företag? Han har väl inte lyckats så bra med Instagram.
Jonah Lake 2022-07-31 16:40
Har man tjänat hundratals miljoner och är CEO över företag med 1.3 miljarder användare så tror jag inte man bryr sig. Han är 39 år så han kan gå i pension när han vill.
Själv avslutade jag min Instagram nu i veckan pga alla videos, dåliga bild kvaliteten och följar mani
A I Nikolis 2022-08-04 22:29
Videos och reklam kan jag hålla med om är störande, men dålig bildkvalitet och följarmani låter mer som dina misstag. Bildkvaliteten blir fullt duglig om man lägger upp i rätt storlek från början (så att inte insta behöver förminska för hårt), och förhållningssättet till antalet följare är upp till sin egen filosofi. Jag fotar mest för min community och vet att mina vänner och deras vänner gillar vad jag gör, så jag bryr mig inte om det direkta antalet följare. Ska man däremot marknadsföra sig professionellt så förstår jag att algoritmerna blir svårare.
Jonah Lake 2022-08-04 23:14
Jag har ej smartphone utan kollade enbart på min 11 tums platta på instagram och där blir bilderna många gånger förstörda. De ser bra ut på en liten skärm. Men tycker mest att bilderna blev förstörda. Tog till alla knep o knåp med storlekar och crop modes. Följde enbart andra fotografer och hade de mest för skoj. Men slöseri med tid. Bästa jag gjort för själen senaste 2 åren var att lämna. Mer tid åt fotografering istället.
Gustafjansson.se 2022-08-07 09:34
Kvalitén blir bättre om man gör det riktigt från början, men det är fortfarande bar 1080p och generellt väldigt pluttigt. Mosseri är en pajas och det är så otroligt skönt att ha avslutat sitt konto för drygt 3-4 månader sedan. Det gör större impact än man tror (beroende på hur mycket man vill knäcka algoritmerna och passa in på plattformen). Personligen släppte väldigt mycket från mig när jag var ute och fotade. Jag började fota liggande bilder betydligt mer och ser tjusningen i det på ett helt annat sätt än när man skulle anpassa bilder för Story eller reels. Jag slipper gå runt och fundera på hur jag ska göra en story när jag är ute, eller om man ska filma lite bts-filmer till reels, jag behöver inte ta upp telefonen en enda gång när jag är ute med kameran för att göra något filmklipp. Jag kan vara i nuet och "bli ett med kameran" och tankarna kring komposition etc. Man tänker att det inte stör, men när man blir av med det märker man hur otroligt mycket det blockerar än. Lite som en fläkt som stått på under en längre tid, när man väl stänger av den märker man hur skönt det är! Ändrar dom sig och tar till sig av kritiken är jag inte sen att ge dem en andra chans, men som det är nu och har varit det senaste så kan de glömma det!
Terje Hellesø 2022-08-06 10:07  
Själv tycker jag att det mest sunda är att se dessa olika sociala experiment på Internet som något att hålla sig kort med. Lägger aldrig mer tid än vad det ger tillbaka. Gillningar och följare är inget signum på något större och mer givande - oftast handlar det om ett givande och tagande. Många börjar följa för att få följare tillbaka, om jag inte följer tillbaka så försvinner de efter ett tag. Själv följer jag vänner och intressanta fotografer, inget annat. Om någon gillar mig, hoppas jag det är för mina bilders skull eller en god vän och inte av andra skäl. Gillar jag någon annans bild är det enbart för att jag gillar bilden.
Mattias Karlsson Sjöberg 2022-08-07 16:59  
Förändringar har en tendens att missgynna de som varit framgångsrika innan förändringen. Kanske därför världens största influensers varit mot förändringarna. Kanske kan detta leda till något nytt spännande. Men, förstås, den närmsta framtiden handlar om att berätta rörligt för att stå ut. Det blir otroligt spännande att se hur skickliga fotografer kan utveckla det rörliga. Kanske kan de tillföra något som saknas i allt det ”hemmagjorda” som dominerar TikTok. Det är ju lätt att glömma att för 10 år sedan fanns ju inget bra i stillbild på instagram, allt var fult.
Mattias Karlsson Sjöberg 2022-08-07 17:00
Oj vad många gånger jag skrev ordet ”kanske”
PMD 2022-08-08 22:07  
Instagram fungerar ändå inte på min webläsare (Google Chrome på macOS), så jag kommer inte att märka någon skillnad.
annons

Merläsning

ANNONS