Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Östgötatidningar vill sparka fotografer

Östgötatidningar vill sparka fotografer

Sex dagstidningar i Östergötland riskerar att bli utan fotografer när NTM-koncernen vill ta bort åtta fotograftjänster.

Idag informerades personalen på flera av NTM-koncernens tidningar om att ledningen vill ta bort samtliga fotograftjänster i Östergötland.

– Det här inte bra alls. Det kommer att underminera den lokala journalistiken. Förutom att jobben blir färre så är vi är oroliga för kvaliteten, säger Calle Slättengren, fackordförande för journalisterna på Norrköpings tidningar till SVT.

Tre av fotograftjänsterna finns på Norrköpings Tidningar, tre på Östgöta Correspondenten i Linköping, en på Motala Vadstena Tidning och en på Västerviks-Tidningen. Men även Folkbladet drabbas då de använder sig av bilder från fotograferna i koncernen genom en gemensam bildbyrå.

Kvar blir bara en bildchef som ska samla in reportrarnas bilder och filmer samt köpa in vissa fototjänster från frilansare.

Enligt Östgöta Medias publisher Anna Lindberg sker förändringen för att mediahusen måste "ompositionera sig" så att personalen kan utföra flera olika arbetsuppgifter, det vill säga bli multijournalister.
– Vi gör det här för att stärka företaget inför framtiden, säger Anna Lindberg till SVT Nyheter Öst.

Mia Karlsvärd är ordförande i Pressfotografernas klubb är kritisk till att fotograferna inte får chansen att lära sig skriva artiklar när reportrar får lära sig att fotografera.
– Jag vill vara hoppfull - medier kan inte leva utan bilder. Men vad är det som säger att bara de skrivande journalisterna ska lära sig att fotografera, men inte tvärt om? Jag hoppas också att frilansbudgeten kommer öka inom mediehusen. Det finns så många duktiga egenföretagande bildjournalister att anlita.

Om två veckor börjar de fackliga förhandlingarna. Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-09-06. Läst av 3597 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-09-06 22:52   jonas18z
Finns det några dagstidningar som satsar på bilder idag?
Mrdoderhult   2016-09-06 23:01
Nä, sedan vem köper dagstidningar idag? det är en tråkig utveckling men det står mest skräp o skvaller
SportSkjutaren   2016-09-07 12:14
Ja, det finns ett par undantag som bekräftar regeln.
Främst DN, men även Aftonbladet.
Häromdagen så anställde faktiskt Expressen Niclas Hammarström.

Rent generellt så är dock utvecklingen helt bedrövlig.
2016-09-07 09:09   Mamaya
Mediebranschen är en bransch som verkligen går in för att försämra kvaliteten. Bilder är ju det första man ser. Instämmer med Mia Karlsvärd, varför kan inte ge fotograferna en chans att bli goda skribenter? Det blir oftast bättre än när en reporter kommer hem med skitbilder. Svårt att inse för tidningar som styrs av textmänniskor.
2016-09-07 10:19   Alf-Magnus
Anser nogast vi bildmänskor har en viss förmåga att överskata illustrationen. Det är tors alt texten som är den stora bäraren av fakta och de flesta bilder i dagsmedia är bar en for av bekräftelse av vilan som var där. I den media kris som vi ullever finns det en riktighet att prioritera texten.
2016-09-07 11:05   NPA
Jag har under många år arbetat som frilansjournalist inom såväl text som bild. Detta är en inte hlet ovanlig kombination inom fackpress. De redaktörer jag har haft att göra med där, har oftast sagt det omvända - bra bilder kan inte skapas i efterhand, men en text går alltid att justera. Hos dem prioriterades alltså förmågan att ta bra bilder.
luminousoctaves   2016-09-07 13:45
Det här är visserligen dagspress det handlar om, och då finns det inte spelrum att justera texter i efterhand. Fackpress har helt andra deadlines och spelregler.

Jag är lite inne på Alfs spår, att det trots allt är värre om den skrivna journalistiken och möjligheten för research, källkritik och uppföljning får stryka på foten till förmån för bildens "snabba kolhydrater".

Det tråkiga är att läsartrenderna går åt motsatt håll, dvs snuttifiering. Svårt att balansera rätt för redaktionerna.
2016-09-07 14:44   sportmats
En bra text ..med en dålig bild är för mig helt ointressant..bara slöseri med utrymme.Då kan jag lika gärna vara utan bild.Tänk er en modetidning med taskiga lösbildet..Nej värna om fotokonsten även i dagspressen..värna om kvalitet.
luminousoctaves   2016-09-07 14:56
I dagspressjournalistiken finns det massor av sammanhang där en bild inte är absolut nödvändig, som exempelvis de senaste avslöjandena kring Riksrevisionen. Väljer du att inte läsa sådana texter pga att de saknar bild?
unoengborg   2016-09-08 00:06
Dagens ungdom klarar inte att läsa längre texter än 140 tecken
2016-09-08 08:33   Hans Österlind
Jag tycker folk borde prenumerera på en dagstidning istället för att slösurfa på tramsiga skvaller och klickbetessajter, det är pengar det handlar om. Det läggs ofantliga summor på surfpottabonnemang till senaste ifånen medan det gnälls på TV licensen. TV licens och med det reklamfri tv och bra morgontidningar är vårt samhälles stöttestenar. Det största problemet är människans egenhet som går under namnet "omedelbar behovstillfredställelse". Sen kan det ju också vara så att man kan lära sig ta tillräckligt bra bilder precis som att man kan lära sig vad som helst och att ha speciellt utvalda personer att fota är "onödigt".
2016-09-08 12:05   Jonas Nimmersjö
Undrar hur mycket eventuella aktieägares krav på mer pengar (utdelning) som ligger bakom beslutet att "ompositionera sig" ...
2016-09-08 13:29   Benganbus
De här tidningarna lever i en kommersiell värld! Man måste sälja nyheter som säljer, som kortfattat är: bilar, brudar, snabba stålar och våld och olyckor!
Å säljer man inte så måste man spara! Personal e bäst att spara på! Kostar mest!

Alla gillar närbutiken, å alla klagar när den läggs ned,
samtidigt som man åker till stormarknaden för att handla! :)
luminousoctaves   2016-09-08 14:26
Där fångade du tidsandan ganska bra! Även om jag inte tycker att stormarknaden bara är av ondo.
Svar från froderberg   2016-09-08 15:56
Om man ska vara seriös så visar det sig att det är det unika som säljer. För lokaltidningar är det lokala nyheter som inte finns i andra medier. F

ör andra tidningar som Fotosidan Magasin så är det unik kunskap inom fotoområdet som säljer. Att ha de kunnigaste skribenterna.
luminousoctaves   2016-09-08 17:47
Nu kanske jag går väldigt långt off topic, men det har lanserats flera "alternativa" nyhetsmedier de senaste åren som inte alls går in för att vara seriösa. Det märkliga är att de får många läsare. Här är ett aktuellt exempel:
http://www.newsner.com/

Newsner sammanfattar det Bengan beskriver, dvs fullständigt banala artiklar som tilltalar människans mest primitiva känslor. Bilderna har för övrigt fått stor plats. Newsner har över 200.000 facebookföljare. Dubbelt så många som Dagens Nyheter. De når alltså ut till lika många läsare som en mellanstor/stor morgontidning.

Dessutom kör de just nu en lagom spekulativ Facebook-kampanj där de lockar likes och läsare genom att spela på känslan av att ha förlorat nära och kära.
https://www.facebook.com/newsner/

Jag tycker det är oroväckande att det fungerar.
Alf-Magnus   2016-09-08 17:52
Erik ungefär som Fotosidan Magasin bannalt och okunnigt om tillbehör och teknik utan störa fördjupning :-)
2016-09-11 18:27   Rolz
Jag tycker det är avkopplande att läsa Newsner. Efter att plöjt genom den ena och den andra seriösa tidningarna med mest elände och åter elände tar jag mig då och då friheten att läsa lite mindre seriöst. Men tycker inte jag är sämre människa för det utan gör precis som jag vill hur jävla banalt jag än kanske framstår i andras ögon. Pekfingrar har aldrig bitit på mig utan utan tvärtom.

Att jag sedan har frilansat som fotograf under drygt 14 år till både dags som kvällspressen och kan tycka det tragiskt att kvantite tycks gå före kvalité numera är inget jag kan göra mycket åt utan lägger nu av med allt frilansande. Tråkig utveckling är det dock.

//R
luminousoctaves   2016-09-11 19:53
Så länge de flesta i dag använder seriösa nyhetsförmedlare för viktig samhällsinformation och nyheter så finns det ingen anledning till panik. Vad jag eller du gör för att fördriva tiden har ingen annan med att göra, själv slösurfar jag på nördiga sidor om synthar och meningslös elektronik när jag har tråkigt.

Mitt inlägg var riktat mot Newsner. De kallar sig en "ny nyhetssajt för en ny tid" trots att de publicerar artiklar utan nyhetsvärde, utan källkritik och ofta utan källhänvisningar – och nästan aldrig några bildbylines (trots massivt bildinnehåll!). Innehållet i Newsner är ofta identiskt med det i En Ding Ding Värld eller Hänt i Veckan, dvs artiklar om freaks, gulliga husdjur, otrohetsaffärer, tjuvar som slåss med affärsinnehavare, kungafamiljen osv. Just nu ligger det uppe en bild på en bäbis med gigantiskt huvud.

Newsners innehåll anspelar ENBART på känslor, så någon nyhetssajt kan det väl ändå inte kallas?

För övrigt håller jag inte med om att tidningar som DN eller Aftonbladet bara publicerar elände. Exempelvis gjorde DN här pedagogiska genomgång av världsläget nyligen:
https://www.youtube.com/watch?v=WuwuYysV-pg
Sannolikheten att Newsner skulle lägga tid och energi på något liknande är ungefär 0%...
Rolz   2016-09-11 23:20
Jodå, är med dig i det mest du skriver, jag läser allt som jag finner intressant från min horisont och det innehåller ett brett spektrum. Att nämnda "nyhetssajt" är på gränsen till att vara ett skämt som sådan bör man vara medveten om och ta det för vad det är. Och "byline" har de förmodligen ingen som helst aning om vad det är.

Men jag kan ändå tycka det avkopplande att då och då skumma igen lite av deras så kallade "nyhetsrapportering" och ibland får det mig att känna ett litet men ändå hopp för världen. För trots all jävelskap och ondska som pågår 24/7-365 så finns det även människor som gör skillnad och dessa skall/skulle vi uppmärksamma mycket mer och bättre. För det är en mycket viktig motvikt till allt som är elände. Läste någonstans om en politiker som var inne på detta själv.

//R
luminousoctaves   2016-09-12 06:32
»» För trots all jävelskap och ondska som pågår 24/7-365 så finns det även människor som gör skillnad och dessa skall/skulle vi uppmärksamma mycket mer och bättre. För det är en mycket viktig motvikt till allt som är elände. ««

Bara för protokollet, du är medveten om att vi just nu befinner oss i den mest välmående perioden i världshistorien? Det finns egentligen väldigt lite att gnälla över idag, om man jämför med hur människan har levt tidigare århundraden.
Rolz   2016-09-12 13:52
Mycket möjligt det är så, ändock ser världen trots det inte speciellt vacker ut om man beskådar den på distans.

//R
2016-09-13 16:20   linakova
Varför används slangbenämningen 'sparka' i rubriken? Är inte den oerhört missvisande. Det är skillnad på 'uppsägning' och 'avskedande'. Det sistnämnda torde 'sparka' referera till och så är väl inte fallet i det här fallet, eller?

Merläsning

Lomography släpper Petzval för spegellösa kameror

Petzval 55mm f/1.7 med bokeh-kontroll för spegellösa fullformatskameror. Läs mer...

Lenny Kravitz designar Leica för 230 000 kronor

Veganskt pytonorms-skinn och mässingsdetaljer från fotograferande rockstjärna. Läs mer... 19

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 9

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Elinchrom Rotalux Softboxes