Annons
Artiklar > Apple lägger till HDR-funktion till iPhone och iPod Touch

Apple lägger till HDR-funktion till iPhone och iPod Touch

Apple har precis släppt en ny mjukvara för iPhone, iPod Touch och iPad. Nya iOS 4.1 har bland annat en funktion som gör att du kan fotografera HDR-bilder.

Programvaran lägger ihop ett antal olika exponeringar och skapar en HDR-bild direkt i din iPhone 4. iOS 4.1 ska inom kort gå att ladda ner från Apples hemsida.Publicerad 2010-09-02. Läst av 9074 personer.

49 Kommentarer

Jan Näs 2010-09-02 09:21  
finns redan på symbian...
Vilket jævla iphontjat det var hær då, ær ni sponsrade eller ær det bara hip-faktorn det handlar om? ;P
Calle S 2010-09-02 10:40  
Vilket jævla gnälltjat det är under artiklarna. Läs inte gratisnyheterna om det inte passar.
Per 2010-09-02 11:03  
Det är väl inte helt långsökt att fundera lite kring varför Fotosidan så intensivt pumpar ut nyheter om Iphone, och det hade väl varit snyggt om FS kunde berätta om man har någon överenskommelse med Apple eller om det bara är en fanby (-girl) grej? Det är inte det som skrivs som är haken, det är den totala enkelspårigheten som är märklig.
Splanky 2010-09-02 11:46  
Iphone är ju bäst så det är klart att allt kring den är intressant.
Vem vill ha en dålig kopia.... :-)
hornavan 2010-09-02 12:08  
Det finns rätt många som är intresserade av iPhone och speciellt när de kommer med fotorelaterade nyheter.
Den som inte är intresserad behöver inte heller läsa.
landberg 2010-09-02 12:15  
Ja, eller så kanske sambandet helt enkelt är att bossen på denna tidning också är bossen på MacWorld?;) Eller så kan det vara så att de händer sjukt mycket på iPhonesidan just nu?
trazan 2010-09-02 12:19  
Förstår inte gnället från anti-iphoneanhängarna
Jag har ingen Iphone men läser dessa artiklar ändå, om FS är sponsrade av Apple så är dom väl också sponsrade av Canon, Nikon, Pentax etc för dom skriver ju artiklar om alla fotorelaterade produkter.
Nu handlade det om iphones fotomöjlighet och inte om telefonreklam.
Per 2010-09-02 12:27  
Som sagt - det är INTE det som skrivs om Iphone som är haken - det är förstås superspännande att läsa om någon som satt klistermärken som liknar en kamera på sin Iphone (även om det inte är en produkt som ska säljas) eller om någon som monterat ett objektiv framför sin Iphone (även om artikeln inte förtäljer något om bildresultatet) eller om någon som ordnat en mjuikvara som tillåter HDR (även om det finns till andra telefoner också, som dessutom har exponeringskompensation på kameran så att det går att göra HDR-bilder med vilken mjukvara som helst).

Det är just att det BARA skrivs om Iphone som är lite synd, NÅT annat måste väl ha hänt på nån annan plattform också, eller?
nilleftw 2010-09-02 13:25  
Är väl som vanligt? Apple, Apple, Apple. Hype, hype, hype.
Schysst funktion dock, då mobilkameror ofta inte är mycket att hurra över när det gäller exponering
Calle S 2010-09-02 13:59  
"Fotosidan så intensivt pumpar ut nyheter om Iphone, "

Intensivt? Tja.... det får stå för dig. Av de senaste 50 nyheterna berör tre iPhone.
Per 2010-09-02 14:10  
"Av de senaste 50 nyheterna berör tre iPhone."

Och av de ca 35 nyheter jag kan hitta som handlar om mobilfoto handlar samtliga utom en om just Iphone.
mr.b 2010-09-02 14:29  
He-he-heeh. Alltid lika kul att läsa iphone-nyheter, och alla bittra människor som inte har en iphone som måste ventilera sitt missnöje över detta genom larviga ovidkommande kommentarer.

Vad tror ni anledningen är att det finns så många fotonyheter som rör iphone? Kan det vara att ingen annan leverantör än Apple har presterat något liknande? Det finns säkert fotoappar till diverse andra mobiltelefoner och smartphones, men vem bryr sig? ;-)
Per 2010-09-02 14:29  
(Oj ursäkta, nu var jag för snabb, trodde jag hittat en artikel som beskrev en annan kameramobil, men det var galet - skulle vara "samtliga 35 handlar om Iphone" alltså..)
Per 2010-09-02 14:34  
@ Björn:

Delta gärna i diskusionen, men det blir både trevligare och mer givande om du försöker göra det med mindre pubertala argument.
Calle S 2010-09-02 14:47  
Tja, låt bitterheten gå över i kreativitet istället genom att leta nyheter på webben och tipsa FS-redaktionen.
Per 2010-09-02 14:58  
Bra idé Calle - fråga Jessica om jag gjort det! ;)

Men jag tror inte att anledningen till den ensidiga bevakningen beror på att det är så hiskeligt svårt att hitta nyheter om andra plattformar, gör du?
Calle S 2010-09-02 15:13  
Ärligt talat bryr jag mig inte så mycket. Men du kan väl surfa runt på några av webbens andra gratissajter och kolla nyheter där.

Jag har ingen iPhone själv, men blir så trött på allt gnäll, gnäll, gnäll, hela tiden en massa gnäll, gnäll, gnäll. Det handlar inte bara om gnället på just iPhone-bevakningen utan en rad andra saker under nyheterna; "varför skriver ni om ditten, varför skriver ni inte mer om datten, det där är väl ingen nyhet och fan och hans moster".
mr.b 2010-09-02 16:28  
Per: Iphone är en väldigt vanlig smartphone, den har dessutom ett stort antal fotoapplikationer - många av dem väldigt bra och kreativa. Det är därför inte konstigt att man skriver om den här på fotosidan. Oavsett om det finns andra smartphones med kreativa fotoprogram e.dyl. (t.ex. Androidlurar) så tror jag inte att de har samma utbud helt enkelt. Iphone var först och är sannolikt störst när det gäller rena fotoappar och även tillbehör som t.ex. Leicaklistermärken och annat lull-lull. Därmed har de ett svårintagligt försprång... vilket väl märks på nyhetsrapporteringen.

I övrigt håller jag med Calle Slättengren.
janne_145 2010-09-02 16:47  
Iphone är bara en fluga.... Det går snart över...
Per 2010-09-02 17:20  
Fascinerande, och kanske rätt symptomatiskt att jag måste vara en avundsjuk, gnällig, ovidkommande, missnöjd Iphonehatare för att jag undra varför 100%, 35 av 35 artiklar om mobilfoto handlar om just Iphone. Några kanske på allvar tror på att det enbart avspeglar en total och helt objektiv överlägsenhet utan alternativ hos Iphone som mobilkamera, men jag tror ändå att de som är så insnöade är rätt få?

Uppmaningen att "dra nån annan stans om det inte passar" tänker jag inte heller ta till mig - jag gillar FS, inte minst för nyhetsflödet som jag tyckar är väldigt bra och brett i andra avseenden, inte minst för att det på ett strålande sätt lyckas lyfta blicken från prylträsket mot andra spännande områden inom foto och bild. Så jag kommer nog fortsätta göra inspel kring sånt jag tycker skulle kunna utveckla FS ytterligare, och hoppas på att FS red kan tänka sig att bemöta sådana tankar?
Splanky 2010-09-02 17:44  
På alla forum eller liknande finns alltid ett visst klientel som letar fel i allting ellet blir sura och putta om inte allting överensstämmer med just deras synpunktet eller åsikter. Livet måste ju va väldigt tungt när såna här saker som att artiklar om Iphone publiceras och reaktionen blir så sur.
Njut av livet istället och skaffa i Iphone! :-))
Calle S 2010-09-02 18:01  
Per Folkesson:
"jag gillar FS, inte minst för nyhetsflödet som jag tyckar är väldigt bra och brett i andra avseenden, inte minst för att det på ett strålande sätt lyckas lyfta blicken från prylträsket mot andra spännande områden inom foto och bild. "

Där håller jag absolut med dig, och lite cred ska du ju ha om du tipsar FS-redaktionen om olika grejer. Då är du ju konstruktiv:-)

För konstruktiv kritik är en sak, men orerandet i forumet som lätt tenderar till att bli planlöst gnäll har jag väldigt svårt för. Det finns dock värre ställen, MacWorld är ett bra exempel. Det kan hänga mycket på att man kan vara anonym där, vilket är svårare här. Det håller nivån på en något bättre nivå.
Leif Eliasson 2010-09-02 20:15  
Det är väl så enkelt att iPhone är "The Phone"
Utan iPhone hade vi fortfarande gått omkring med dom "gamla" telefonerna med knappsats, sms:at eller på sin höjd skickat mms till varandra.
//Leif
David Elmfeldt 2010-09-02 21:36  
Hamnade mitt i denna heta paj. FS är inte sponsrat av Apple. Tyvärr. Vi kör alla Apple och Iphone i redaktionen men köper som alla andra av ÅF och har inte krona billigare. Och inte får vi förtur till Iphone 4 heller. :(

Och vi lyssnar gärna på kritik, och tycker det är extrabra när folk inte bara klagar utan faktiskt också tipsar. Iphone är inte det enda, så vi får väl skärpa oss helt enkelt!
nilleftw 2010-09-02 22:14  
Troll på Fotosidan, trodde jag aldrig att jag skulle se!
trazan 2010-09-02 23:24  
Det är en fluga på min sambos iphone
den går snart över ;))))
lumor_ 2010-09-03 00:28  
Håller med om att det är för mycket telefoner här. Spelar ingen roll att det är just iPhone, mobiler kan man läsa om på ställen som är bättre på sådant.
Niclas Dahlgren 2010-09-03 00:53  
snark, kan man inte skita i att läsa sånt som gör en upprörd? Just Apples produkter verkar vara enkla att älska att hata, varför?
Arclight 2010-09-03 01:15  
Per Folkesson - du har, sorgligt nog, helt rätt. Skulle kunna vara så att Fotosidan är sponsrade av några Äpplen, eller annars är det så att ofta är fotointresserade väldigt hypade av Mac / iPhone / Apple och allt som har med Steve Jobs att göra. Apple säljer inte produkter, de säljer en livsstil / en tillhörighet. Det är mycket mer attraktivt än en simpel produkt, de är därför man fortfarande ser folk som försöker försvara detta när du faktiskt tog upp något som utan överdrift var värt att ifrågasätta.
Varenda mobilfoto artikel kretsar i princip kring iPhone, ÄVEN fast de finns tusentals andra fotointresserade med andra telefoner är just iPhone (iPhone är ju faktiskt inte den enda mobilen på marknaden idag).

Man ser dock här hur bra Apple lyckas med att snöa in folk på deras livsstil / hype. :)
Har massa sådana människor här i Malmö, de har ofta randiga tröjor, retro aktiga stora glasögon, rakade (eller en Beatles aktig frisyr), lite små skäggiga (inte alla), pratar inte skånska (för då låter man inte så akademisk) och anser sig vara allmänt konstkunniga / intresserade. Det är kul att studera dom. :)
TorWesterlund 2010-09-03 02:01  
@David
Hipsters ;)
Nicklas.T 2010-09-03 02:33  
Varför måste allt vara en konspiration?
Splanky 2010-09-03 07:02  
Jag använder mig av Iphone och gillar dess funktioner o möjligheter skarpt.
Har tidigare haft "vanliga" mobiler och detta var ett lyft som heter duga.
Därför får ni gärna skriva eller hänvisa till artiklar näe det gäller Iphone. Gäller det andra telefoner läser jag helt enkelt inte artiklarna.

Så enkelt kan livet va.... :-)
Per 2010-09-03 07:32  
Gott David E - tack för det klargörandet,ser fram emot det!
wolken40 2010-09-03 10:35  
Intressant att jag på en fotosida kan läsa en artikel om en fotorelaterad nyhet på en iphone. Dock så handlar kommentarerna inte om nyheten i sig utan snarare om anledningen till att artikeln skrevs. Apple rör alltid upp känslor. Så även på fotosidan. Är det ingen som ska kommentera HDR-funktionen?

Jag har redan HDR-funktion i min 3gs genom en App och den fungerar super. Att den integreras i kameran till iphone 4 så att vanliga användare inte behöver göra något för att lyfta skuggor och hämta tillbaka ljusdagarna är bara bra.
Gissar att man måste hålla kameran stilla för att kunna ta de olika exponeringarna.
Bra gjort Apple!
Kristian Berlin 2010-09-03 13:15  
Tack för fredagsunderhållningen i sandlådan =)
Jan Näs 2010-09-03 13:32  
æsh som betalande medlem får man væl gnælla lite?

måste man bli klassad antingen som anti-iphone, eller som anhængare till applesekten?

Hur vore det med bredare urval bland nyheterna før de få av oss som inte ær så enkelspåriga å hellre gærna sneglar på ALLA mærken?
Renet 2010-09-03 14:46  
Mycket kritik mot iPhone. Men att tex Nikon och Canon sitter fortfarande i sandlådan och struntar i HDR inte ett ord.
DavidBerg 2010-09-03 14:49  
http://www.flickr.com/cameras
(Kolla på första och sista grafen)
Per 2010-09-03 15:34  
Ingen mer som känner ett kliande behov av att påpeka att Iphone är JÄTTEBRA och JÄTTEPOPULÄR, och att det är JÄTTEBRA med artiklar om den - fastän ingetdera ifrågasatts i den här diskussionen?

Någon? Kom igen, ta chansen, det kanske känns lite bättre efteråt..? ;)
DavidBerg 2010-09-03 17:01  
Tycker det låter på dig som att du inte tycker att det är JÄTTEBRA med massa artiklar om iPhone.

Då ville jag bara visa på att iPhone faktiskt är i en klass för sig när det gäller popularitet bland kameramobiler.

Så jag tycker det är motiverat med massa artiklar om iPhone, men visst nån gång då och då kunde man ju få läsa om andra kameramobiler också.
x-country 2010-09-03 18:28  
Hur som helst så ser 4:an ut att ha en mycket trevlig kamera:

http://somenfotograf.blogspot.com/2010/09/ballonger-med-iphone.html
Per 2010-09-04 09:40  
@ David:
"Tycker det låter på dig som att du inte tycker att det är JÄTTEBRA med massa artiklar om iPhone."

Det är trist att bli tillskriven åsikter som man aldrig uttryckt, men i vissa sammanhang kan man väl aldrig vara nog tydlig antar jag.

".. Det är inte det som skrivs som är haken, .."
"..Som sagt - det är INTE det som skrivs om Iphone som är haken.."
"..Det är just att det BARA skrivs om Iphone som är lite synd.."
Nicklas.T 2010-09-04 12:13  
Fan sluta gnäll och köp en iPhone istället.. Då kommer ni förstå varför det inte skrivs om andra mobiler.. Iaf i fotosammanhang.

Det kommer säkert skrivas om när Sonyericsson släppen en 12MP mobilkamera, men sen är det inte mer än det. Det är samma gamla platta trötta bilder i ett större format. Det som händer i iPhone-världen är unikt. Det sitter tusentals utvecklare och skriver nya fotoapps hela tiden.

Om man slår ut antalet artiklar på antalet fotorelaterade funktioner i telefonen så vill jag hävda att "de andra" mobilerna fått oförtjänt mycket plats på fotosidan.

Ta det för vad det är istället.
Per 2010-09-04 13:17  
"Fan sluta gnäll och köp en iPhone istället.. Då kommer ni förstå varför det inte skrivs om andra mobiler.. Iaf i fotosammanhang."

Det är visserligen en HELT ANNAN diskussion, men eftersom så många verkar tycka den är så angelägen:

Om man på allvar tror att Iphone legat eller ligger i topp var gäller kameraprestanda på mobilmarknaden, då är man verkligen i behov av mer mångsidig rapportering. Eller också är det precis det som är så provocerande med att det efterfrågas nyheter om andra plattformar - hotet om att tvingas inse att ens Iphone inte är så överlägsen i fotofänseende som man vill tro?

Jag vet inte, men jag har fått intrycket (bl.a. tack vare Fotosidans rapportering!) att Iphone däremot ligger väldigt bra till vad gäller fotoappar. Hur värdefullt det är, eller har varit med en relativt risig kamera (åtminstone i Iphone 3) får väl var och en vikta efter behov och användning. För egen del tycker jag att tillgången på bra programvara för foto- och videoredigering i mobilen däremot blir högintressant så fort det går att föra över bilder till mobilen direkt från systemkameran. Det är bl.a. därför jag går igång rätt hårt på kommande Nokia N8, som dessutom verkar få en riktigt bra kamera. Plus möjligheten att att köra ut färdiga filmer och bildspel via HDMI till TV eller projektor.

Sådär, nu fick jag det sagt också, så kan vi rulla vidare med ytterligare 50 inlägg i form av en härlig VS-diskussion! :D
janne_145 2010-09-04 15:25  
Varför köpa i-crap när det finns HTC Desire som piskar alla kameramobiler på marknaden?
Nicklas.T 2010-09-04 16:25  
@ Per Folkesson.

Det är ju precis det jag skriver. Det är fotoapparna som gör iPhone så unik. Kameran i 3G-Gs är faktiskt ganska crap, men apparna gör att det blir kul att fota med mobilen. Nokia N8 kommer säkert ha en ultragrym kamera med miljarder pixlar.. men det är fortfarande en svintråkig kompaktkamera, utan appar som man kan göra roliga bilder direkt i mobilen av! Men den har massor med pixlar = helt ointressant i sammanhanget.

Ja man kan HDMI:a dem rakt in i TV'n, eller retuschera dem i PS för att göra samma sak, men då tappar man liksom poängen. Det kan jag också med min gamla trötta kompaktkamera från 2006.

iPhone ÄR unik i detta sammanhang och det är helt klart värt att skriva om, flera gånger dessutom. Andra mobilmärken har inte ett smack att komma med förutom en massa megapixlar, men det är helt ointressant läsning.

Mvh
Calle S 2010-09-04 19:01  
"Varför köpa i-crap när det finns HTC Desire som piskar alla kameramobiler på marknaden?"

Jag var föga imponerad av skärmen på Desire, annars är den säkert kalasfin.
Tell 2010-09-05 05:38  
Joacim Mattsson Goldring: Det där är inte hdr, det är tonemappade jpgs. Skön rolling shutter på staketet btw!

Walenty: Beror nog på att en enda raw-fil från en Nikon eller Canon-kamera innehåller mer info än vad en iphone-hdr gör. Det är med andra ord inte lika nödvändigt. :P
annons

Merläsning

ANNONS