Annons
Artiklar > Ändrad affärsmodell – Ricoh och Pentax ska säljas online

Ändrad affärsmodell – Ricoh och Pentax ska säljas online

Det är få fotohandlare som vill hålla Pentax- och Ricoh-produkter i lager. Nu centraliserar Ricoh sin försäljning och distribution. Försäljningen i Japan ska online och det ska erbjudas skräddarsydda kameror.

Kameramärkena Ricoh och Pentax är i dag så små på marknaden att det inte lägre går att upprätthålla en stor massproduktion i Japan. Istället ska Ricoh erbjuda mer skräddarsydda Pentax- och Ricoh-produkter genom sin onlinebutik.

Troligen innebär det att man kan göra olika val av design och tillbehör när man köper sin kamera.

– Jag känner att den konventionella affärsmodellen baserad på massproduktion och massförsäljning inte stämmer med hur marknaden förändrats, skriver Ricohs styrelseordförande Noboru Akabane på företagets webbplats.

Förändringen gäller i dagsläget bara den japanska marknaden.Publicerad 2022-01-21. Läst av 3048 personer.

10 Kommentarer

Frekeman 2022-01-21 18:56  
Pentax är inte Leica så jag är tveksam, som gammal och halvtrogen Pentaxian, att detta är väg att gå. En liten retro digital ME-Super av metall hade fått mig intresserad. Men, vi får väl se hur det urartar sig. Jag hoppas att de överlever. GR-kamerorna säljer väl rätt väl vad jag förstår.
Sabud 2022-01-21 19:33  
Tja, jag har ännu ej köpt någon kamera utan att först kunnat känna på den. Verkar som om Pentax kommit till det berömda `halmstrået´. Dock tror jag inte att den unga generationen som köper-leasar elbilar osett på nätet är speciellt intresserade av gamla kameror med spegel.

/Stephan
Anders Eriksson 2022-01-25 19:19
Jag hör väl inte direkt till den yngre generationen, men bilen beställlde jag osedd på nätet :) När jag beställde en Nikon D3 för en massa år sedan fanns den inte att klämma på någonstans, så det var också grisen i säcken (men en himla fin gris). Någon Pentax är jag dock inte intresserad av ...
Sabud 2022-01-21 20:23  
Har läst lite mer och undrar om inte detta i ett första steg bara gäller Japan??

/Stephan
Svar från froderberg 2022-01-21 21:09
Så kan det vara. Men det är kanske bara ett första steg i en omställning? Problemen för Ricoh/Pentax ser ju lika ut över hela världen.
A I Nikolis 2022-01-22 00:05  
Synd att inte Pentax hoppade på spegellöst tidigare. Med K-01 visade de ju ändå ett tidigt intresse även om just den i sig var ganska dålig. Hade de satsat ordentligt med en ny fattning kort därefter hade de kanske till och med kunnat ha blivit en konkurrent till Fujifilm.
Svar från froderberg 2022-01-22 00:44
Du glömmer Pentax andra satsning på spegelfritt: Q-serien.

Att utveckla konkurrenskraftiga spegelfria APS-C- och småbildskameror är fruktansvärt kostsamt. Efter två misslyckanden kan man tänka sig att Ricohs ledning inte vågade satsa flera gånger så mycket på ett tredje försök.

Om Pentax hållit högre tempo i objektivutvecklingen hade de nog inte tappat lika många kunder.
A I Nikolis 2022-01-22 09:01
Jag hade faktiskt glömt Q! Men hur seriöst var det egentligen? Det hade ju så otroligt liten sensor, svårt att förstå vad målgruppen var.

Att det är dyrt att skapa ett nytt system är förståeligt, men om Fujifilm kunde göra det helt från grunden utan att redan ha något etablerat system, så hade nog Pentax kunnat göra det också.
Svar från froderberg 2022-01-22 13:56
Fujifilm har tjänat otroliga pengar på Instax direktbildsfilm medan Ricohs stora intäkter från kontorsmaskiner klingat av sedan länge, så förutsättningarna har varit olika. Sen gäller det ju för ledningen att tro på planerna fullt ut och förstår tekniken och marknaden. Där kan också finnas en skillnad.
tjompen 2022-01-25 10:07
Och jag är tacksam att slippa den elektroniska sökaren.
melanderhenrik 2022-01-24 11:28  
Gör ingen skillnad för mig, det finns idag ingenstans att prova kameror där jag bor. Och den som fanns hade inte Pentax.
tjompen 2022-01-25 10:04  
Det här gäller bara Japans interna marknad, inte resten av världen.
annons

Merläsning

ANNONS