Annons
Artiklar > Analoga Pentax-kameror under utveckling

Analoga Pentax-kameror under utveckling

Ricoh meddelar att de utvecklar flera analoga Pentax-kameror.

Pentax började utveckla fotoutrustning 1919 och har mycket kunskap och många patent inom analog fotografi. Dessa resurser ska nu utnyttjas i en satsning på att utveckla en ny spegelreflexkamera för film.

Inledningsvis kommer en analog kompaktkamera att lanseras och senare kommer en spegelreflexkamera. Både äldre och yngre ingenjörer inom företaget deltar i konstruktionssarbetet så att kunskaperna förs vidare. Utvecklingen kommer att ske i samarbete med flera slutkunder.

Ricoh hävdar att de ser ett ökat intresse för fotografering med film och därmed en marknad. Leica tycks dra samma slutsats och har nyligen satt klassikern Leica M6 i produktion igen.

Mer information om Pentax analoga kameror kommer under våren 2023.Publicerad 2022-12-20.

39 Kommentarer

Benganbus 2022-12-20 17:32  
Kul det här! :)
PMD 2022-12-20 17:42  
En ny spegelreflex? Vet dom inte att spegelfria kameror är framtiden? ;-)
Malcao 2022-12-20 18:02  
Spännande!
pic-tor 2022-12-20 18:23  
En ny Spotmatic vore kul.
PMD 2022-12-20 21:42
Ja, jag vet inte riktigt. Jag har redan tre som jag inte använder.

Nä, något som är modernare än en Spotmatic vore roligare. Med inbyggd motor, matrismätning, ögonfinnande autofokus, ansiktsigenkänning och bra följande AF.
T.ex.
Nils Bergqvist 2022-12-20 19:11  
Det är väl bara gamla gubbar som fotar digitalt. Framtiden är analog ;-)
Skämt åsido, så händer det ändå mycket nu. Kurser i analogt, mm och intresset har ökat och nu ser det ut som det ska bli som med vinylen. Mycket görs ju fortfarande på vinyl medan cd-skivan verkar död. Sen detta med att gamla kameror börjar anta fantasipriser, trots att de inte ens är servade, gör att detta kan bli lönsamt. Bristen tillförlitliga analoga kameror, tillsammans med det ökande intresset för film och analogt, är väl en anledning till att man börjat fundera på det här?
Lars-Gunnar Nyqvist 2022-12-20 23:22  
Intressant och lite kul.
Pentax.. bara det

Funderar lite på vilken målgrupp handlar det om.

Vi som äldre numer men som hade analoga kameror och har blivit nostalgiska. Eller är det en yngre generation foto intresserade som önskar bli mer analoga i en snart spegelfri värld?
Nils Bergqvist 2022-12-20 23:58
I andra filmen berättar killen från Pentax om det.
Lars-Gunnar Nyqvist 2022-12-21 08:57
Tittade och mannen på filmen berörde det.... "Oldtimers och young"

Men lite kul blir det nog att se hur den tas emot
Makten 2022-12-21 06:41  
Ummm, vem köper en nytillverkad analog kamera när man kan få en begagnad nästan gratis? Detta är nog bara ännu ett steg för Pentax mot den oundvikliga döden. Snacka om att satsa på fel saker.
Ibis 2022-12-21 07:41
Förstår din poäng men skall du ha en i väl fungerande skick blir det lite knivigare. Majoriteten av de analoga systemare jag fått tag på har visat sig haft mer eller mindre problem med elektronik, slutare och annat. Klassiskt problem på Minoltas kameror runt 70-80 att kondensatorer och annat börjar ge med sig, brände mig en del på det. Smartast är väl att gå på de helmekaniska men även de behöver ofta lite vård för att fungera perfekt.

Så mja, tror det kan finnas en viss efterfrågan men... många tusenlappar för dem kan jag inte tro någon vill lägga.

Samtidigt går en Olympus Mju II-kompaktkamera för flera tusenlappar nu för tiden. Tror jag betalade max 200 spänn för BÅDA mina jag haft innan de gick och blev trendiga.

Blir intressant att se vad för något de åstadkommer.
Makten 2022-12-21 08:07
Jag antar att de flesta som söker sig till analoga kameror är tämligen ointresserade av automagiska dito, så då är just mekaniska begagnade kameror det mest relevanta. Och såna brukar hålla riktigt bra, även om man kan behöva byta ljustätningar och liknande.

Hur som helst är det ju en rätt jäkla smal nisch och jag fattar inte varför ett företag som Ricoh/Pentax som redan har uppenbara problem, satsar på något sådant. Chansen att tjäna pengar på detta verkar minimal.
Svar från froderberg 2022-12-21 09:17
Det säljs massor av nya LP-spelare trots att det finns massor av begagnade.

Allt är inte logiskt och jag tror att Pentax kan sälja om folk tycker att kameran är attraktiv.
PMD 2022-12-21 10:32
Jag håller med om var Martin skrev om helt mekaniska kameror, men begagnade sådana för film har stigit markant i pris de senaste 2-3 åren. Kanske inte till den prisnivå där en nytillverkad skulle finnas, men en helt ny kamera är ju för det mesta betydligt pålitligare än en 50-60 är gammal kamera och lite extra kan nog många tänka sig att betala för det

Själv tycker jag att en filmkamera med modern teknik vore roligare, och då syftar jag främst på autofokus. Inbyggd motor behövs dock inte för min del. Jag tar tillbaka vad jag skrev tidigare om det.
Nils Bergqvist 2022-12-21 12:07
Begagnade analoga kameror har antagit fantasipriser senaste tiden. Visst, har du tur kan du hitta en billigt på loppis, om den fungerar. Men på auktionssajter som ebay och tradera är det inte direkt billigt, i alla fall inte för fungerande saker, som ändå ganska snart behöver service. Mekaniska kameror är kanske mera långvarigt hållbara, men behöver oftast slutarrengöing ändå.
lattesweden 2022-12-21 12:28
Det är rätt lätt att löda ur kondensatorn ur Minoltas kameror och löda in en ny, de flesta har den under täckplåten i nederkant som sitter med två skruv. Och de flesta husen har bara en kondensator. Det finns hus, t.ex X700 som har två kondingar och den andra sitter under filmreturveven på elektronikkortet som ligger där och den är lite krångligare att nå.
Makten 2022-12-21 13:04
Magnus: Jag vill påstå att vinylspelare är en extremt liten nisch, så på sätt och vis är det en vettig jämförelse. Och vad jag vet är det inga större elektronikbolag som sysslar med sånt eftersom kundunderlaget är så mikroskopiskt.
Svar från froderberg 2022-12-21 16:23
Martin: Technics (Panasonic) har återupptagit tillverkningen av klassiska SL-1200.
https://www.referenceaudio.se/produkt/technics-1200g
Jimmy Nordström 2022-12-21 18:16
@Martin
Det är möjligt att de flesta föredrar gamla mekansiska kameror men personligen föredrar jag moderna kameror med autofokus osv. Gillar min Canon 1V som känns modern ännu.

Jag skulle inte tveka att köpa en Canon 1V MK2 om Canon skapade en sådan med senaste autofokusen från 1DX MK3, moderna batterier, slutare, spegelmekanism osv. Lite fler bilder/s med för skojs skull, 9 med servo af är lite slött ;) Skulle kunna tänka mig att betala en 25-30k för en sådan kamera.

Nu lär väll knappast Canon eller Nikon ge sig på detta då de inte vill supporta EF och F monteringarna så länge till, annars vetti tusan om de inte hade skapat någon ny analog i någon variant.
Makten 2022-12-21 19:00
Magnus: Det är väl ungefär att jämföra med Leicas "nysläpp" av M6, vars försäljning förmodligen är en piss i Nilen jämfört med de digitala M-kamerorna. ;-)

Jimmy: Kan inte låta bli att undra varför du vill fota med film om du har nytta av sådana kameraegenskaper. I vilket sammanhang skulle det vara fördelaktigt med den utrustningen? Tre sekunder för en rulle film verkar....lite dyrt. Och opraktiskt. :-))
ztenlund 2022-12-22 00:15
”Technics (Panasonic) har återupptagit tillverkningen av klassiska SL-1200.”

Det är en mer eller mindre helt nykonstruerad spelare och alltså inte den gamla (som jag äger i Mk2~version), om än konceptuellt nära den äldre. Du länkar också till den dyraste varianten som kom först, men det finns billigare varianter, om än inte direkt billiga.

1200:orna tillverkades rätt länge dessutom, så de nyaste är betydligt nyare än de flesta kameror för film. Och rätt svåra att ta kål på. I princip lades Technics ned, men för ett antal år sedan skakade Panasonic liv i märket igen, inte bara för skivspelare.

Tillägg; Ska vi vara noga så har jag en 1210:a, dvs den gråa och inte silvriga.
PMD 2022-12-22 01:18
Jimmy Nordström,

Den senaste filmkameran från Nikon var F6 och den är inte så pjåkig. Den introducerades några år senare än Canon EOS-1V och får väl då anses vara lite modernare, men den har inte speciellt mycket bättre prestanda (sämre på några punkter).

F6 kom dock för 18 år sen, så mycket av tekniken i den är föråldrad vid det här laget (precis som för EOS-1V).

Det är dock delvis den här sortens kamera som skulle kunna locka mig om det kom en helt ny filmkamera från någon tillverkare. En med riktigt bra autofokus, alltså. 9 bilder per sekund vore dock onödigt. Ett tumvred för filmframmatning duger för mig så en moderniserad Minolta 9000 skulle vara lockande.
Ibis 2022-12-22 09:52
Jag får nog hålla med i att inte heller jag ser detta som en trolig räddning för Pentax, de behöver nog ta klivet över till spegellöst de med i någon form.

Ändå intressant att de var hyfsat tidigt ute med sin K-01, men den hade ju knappt någon av fördelarna av en spegellös sett till storlek etc. Möjligtvis ett för tidigt kliv in i den världen och för oengagerat.

Aja, ser gärna att Pentax kan överleva på något vis, de har ofta varit lite "roligare" i sina erbjudanden.
MrKarisma 2022-12-21 08:38  
Men herregud så spännande! Kommer kanske köper en bara för att stödja. En stor del i att jag la ner det analoga var att det var i stort sett omöjligt att få tag i en fullt fungerande kamera man kunde lita på.. Det liksom tog död på mitt intresse för det.. Bara hoppas nu att de gör den 100% mekanisk så den kan åka med runt hela jorden utan att någonsin behöva laddas.
burnedred 2022-12-21 09:38  
Kul, men det hade varit bättre om man fått fart på filmtillverkningen först så man kan använda alla gamla kameror som ligger i skåp och hyllor. Hittar man en rulle färgneg, kostar den så man börjar gråta.
Nils Bergqvist 2022-12-21 12:15
Där har du en poäng, men Pentax har ingen erfarenhet av filmtillverkning. Däremot kan deras projekt öka efterfrågan en del så att de få filmtillverkare dom finns kvar kan investera i ökad kapacitet och kanske helt nya linjer? Samt underhålla de linjer som finns så att de kan producera mer.
lattesweden 2022-12-21 12:24  
Analogtrenden är kul i sig och jag har en del analoga kameror och har fotat lite film nyligen, men filmrulle plus framkallning kostar så mycket att det är svårt att motivera.

En annan trend som uppstått nyligen är att fota selfies med gamla digitalkompakter på några få Mpix, så att det ser pixelerat och med allmänt kasst dynamiskt omfång som de tidigaste digitalkamerorna producerade. Helst sådana som kan "bränna" in datumet och tiden i digitalbilden också. Ska man vara hipp nuförtiden så ska man ha en sådan kamera hängandes runt halsen. Och det ska vara en modell med kul/snygg design som många var back in the days.

Så när får vi se sådana "low end" digitalkameror i nytillverkning?
Nils Bergqvist 2022-12-21 14:17
Jag fotograferar nästan 100% film fortfarande och framkallar själv. Svartvit småbild betalar jag mellan 35-50kr rullen för, laddar själv och köper 30m rullar. Kodak 5222 och Orwo UN54 samt P400. Mellanformat finns dock inte i metervara och svårt att rulla upp på spole själv, men går inte åt jättemycket bilder i 4x4, 6x6 och 6x7, som jag tar på 120.film. 5222 är dyrare nu i småbild men ändå ganska billig som råfilm. Orwo skitbillig och mycket bra film, köper direkt från deras shop på nätet. Färgfilm är dyrare men går att få tag på billigare i metervara också för den som kan ladda själv. Man behöver heller inte dra 1000 exponeringar på samma gång. Tycker ofta det räcker med en småbildsfilm på 36 eller en mellanformat på 12 när man är ute och letar bilder. Sen dom som det här riktar sig till, mycket ungdomar som vill prova film och gillar bilder på film, de tar nog inte så mycket, utan en rulle då och då. Behöver inte bli dyrt i så fall. Sen finns något som heter prioritera. Den som fastnar lite mera för detta är troligen beredd att betala också tror jag. Och då kommer man in på att göra som jag, köpa råfilm och ladda själv. I svartvitt är det fortfarande väldigt billigt på det sättet, Orwo och Foma ligger lägst i pris. Men vill man ha Kodak blir det dyrare, Ilford ligger väl mittemellan.
lattesweden 2022-12-21 18:42
Jag hade eget sv/v mörkrum och laddade film själv i kassetter från råfilm för 40 år sedan. Vad kostar en egenladdad 36 rulle med tillhörande neg framkallning numera?
(behöver inga printar då jag i så fall skannar negativen)
Nils Bergqvist 2022-12-21 22:31
Jag skrev, för mig 35-50kr. Kodak och Ilford dyrare. Har gratis framkallare i mängder (pulver) som jag fick för 15-20 år sen. Räcker nog 5 år till. Annars vanlig D76 kostar ca 7kr rullen vanlig spädning 1+1, om man köper 3,8l förp hos Photax. Tmax fix koncentrat kostar 115kr för 1l, räcker till 100filmer, blir lite mer än en kr per film. Så kring 8 kr för framkallning om man gör det själv. Stoppet 65kr för en flaska som ger 5l färdigt och det kan användas ganska många gånger så inte många ören för det. Ungefär samma åtgång/kostnad för en 120-film.
tjompen 2022-12-21 14:24  
Har ett gäng analoga Pentax i hyllan som fungerar felfritt i dagsläget så mitt behov är inte så stort. Dock tror jag absolut att det kommer att bli en hit. Bara de inte tar designen från deras 90-talskameror för de är så gräsligt trista. En modern ME Super med slutartidsvred skulle sitta bra i handen.
PMD 2022-12-21 16:10
Varför inte en modern variant av Asahiflex? :-)
jerrysoderberg 2022-12-21 16:40  
Kul. Det har jag drömt om. Undrar om fler följer efter?
Nils Bergqvist 2022-12-21 17:47  
Det har pågått ett bra tag nu. Ta t.ex österrikiska lomography.com som startade för ett antal år sen. De har idag över en miljon medlemmar på sin sajt, vilka är intresserade av foto med film. De har också tagit fram nya kameror som sålt bra, även om det mest varit nyproducerade versioner av gamla ryska kameror som t.ex LOMO LCA. EN LCA 120 har de ändå tagit fram helt ny och en del andra enklare saker samt flera typer av objektiv. Detta i samarbete med ryska Lomo/Zenith. Så det är nog ändå ett ganska stort intresse trots allt, och jag tror en bra kompakt till att börja med kan sälja bra, inte minst i Japan. Trenden har hållit i sig och hur det går nu med nytillverkade grejor för därifrån, under Putins skräckvälde vet man ju inte? De samarbetar ju även med kinesiska producenter som bl.a gjort deras nyproducerade Diana-kameror. Cosina-Voigtländer tillverkade mätsökarkameror till för något 10-tal år sen. Nu har väl marknaden där mättats men begagnade Bessor går för priser som gör att det trots inflationen blir vinst vid försäljning av de begagnade kamerorna idag. Och de är ju lite modernare konstruktioner som inte kräver service på samma sätt som de äldre mätsökarkamerorna. Men jag tror även det finns ett annat behov idag, av en hållbar kompakt som är lätt att fota med för de yngre och de mindre vana. Typ Contax T2 och liknande med AF och tidsauto, alt programauto och även lite manuella kompensationsmöjligheter, fast betydligt billigare (man behöver ju inte bygga allt i titan). Jag skulle nog själv kunna tänka mig att köpa en sån kamera som en snapshotkamera att ha i fickan istället för mobilen som idag. Den typen av bilder som kommer till så kan ofta vara de mest intressanta, och att då ha bilderna på film vore för min egen del mera intressant än de digitala mobilbilderna. Kompakterna från 80-90-talet är lite opålitliga, även om många av dom fungerar fortfarande. Fick ärva en Prima Zoom 76 för ett halvår sen, men DX-kodningen på den verkar ha lagt av och den exponerar konstant 1-2 steg under. Så en ny Pentax kompakt med garanti går säkert att sälja.
esbtse 2022-12-21 22:41  
hoppas det kommer en 617 kamera
Svar från froderberg 2022-12-22 10:06
Det är mer Fujifilms bord. Pentax kommer med en kompaktkamera och en spegelreflex för småbild.
Benganbus 2022-12-22 08:53  
Hur som helst, tycker i alla fall att det här nyanaloga e kul! :)
Hans Österlind 2022-12-22 22:39  
Jag skulle vilja ha en möjlighet att skaffa diapositiv från en digital bild (det kanske finns?! Eller?) Fördelen är ju uppenbar, digital kamera som är gratis att använda och sedan en fysisk avbildning för att spara och slippa mickelmacklet med backup och diskkrascher o annat bryderi som kommer med digitala filer
Ventures 2022-12-25 01:23  
Låter mest som ett aprilskämt i mina öron. Men det är ju långt till april. Att folk blir nostalgiska när det pratas om film är en sak men hur många köper nytt?Jag sålde precis min nikon F5 och fick bra betalt. Även en av mina F100 då de används för lite.
denstorre 2022-12-25 12:39  
Jag tycker inte det är så konstigt. Vissa människor gillar inte att köpa begagnat. Och analogt har en helt annan känsla än digitalt. Det handlar om att njuta av fotoögonblicket, kanske känna den där insikten i att när man vrider på en grej, så förändras förutsättningen, och det är du som bestämmer. Mekanisk uppfyllelse. De unga idag har växt upp med digitala grejer och sällan känt glädjen i att få vänta på något. Lyckan av att få kolla på resultatet efter att ha väntat i ett par veckor.
Jag tror fler kommer att fotografera analogt. Folk tröttnar på att alla kan slita fram mobilen och fotografera allt och alla. På att se samma manipulerade bilder av onaturligt plastiga personer. Det finns en glädje i att dra grejerna rakt ur kameran och få nöja sig med det.

Merläsning

ANNONS