Proffsfoto

Artiklar > Hasselblad koncentrerar sin tillverkning till Sverige

Hasselblad koncentrerar sin tillverkning till Sverige

Sedan den digitala revolutionen har en del av Hasselblads verksamhet legat i Köpenhamn. Nu flyttas all tillverkning och service till Göteborg.

Hasselblad VD Dr Larry Hansen säger:
– Vi kommer att bli effektivare och väntetiden för kunderna kommer att minska. Tyvärr innebär flytten att vi måste säga upp personal i Köpenhamn.

Hasselblads ledning sitter kvar i Köpenhamn, men flyttar i augusti till modernare lokal närmare flygplatsen Kastrup.

Tidigare artiklar om Hasselblad:
Hasselblad dumpar priserna
Hasselblad H4X för både analoga och digitala bakstycken
200 megapixel med Hasselblad H4D-200MSPublicerad 2012-07-01. Läst av 8994 personer.

13 Kommentarer

AxNy 2012-07-01 10:04  
Kul att läsa om företag som faktisk flyttar tillbaka till Sverige istället för att flytta utomlands för att spara pengar.
forry4U 2012-07-01 10:08  
Välkommen hem Hasselblad, det är i Göteborg ni skall vara =)
Blundie 2012-07-01 10:49  
Nu är det ju faktiskt så att Hasselblad har kvar sin montering och justering i Göteborg sen tidigare. (Var på besök där i våras). Undrar vad som tillverkas i Danmark som flyttas? Minns inte vad de svarade på våra frågor när vi var där men fuji tillverkar objektiven i Japan iaf.
Svar från froderberg 2012-07-01 11:19
Danmark har stått för den digitala kompetensen. Det kan vara bakstyckena.
Jeremiah2 2012-07-01 13:17  
Vad är årstillverkningen då?

200 kameror?
Svar från froderberg 2012-07-01 13:29
De siffror jag har är att årstillverkningen hittills varit 6000 ex för hela mellanformatsmarknaden (Phase One, Hasselblad, Mamiya, Sinar, Leaf mm). Förhoppningen är att Leica och Pentax ska bidra med att höja nivån till 8000 ex eftersom de även lockar hobbyfotografer som kunder.
Jeremiah2 2012-07-01 14:05
Jag tänkte det skulle vara kul att få med sånt i artikeln. Det är ju lite skillnad om det är 100 kameror eller 100 000 på ett år.

8000 låter väl bra.

Själv har jag noll koll på Hasselblad då de är "far out" från det liv jag lever.
Grevture 2012-07-01 14:49
Man kan nog tyvärr säga att en totalmarknad på under 10000 mellanformatskameror per år innebär en långsam svältdöd för de renodlade mellanformatstillverkarna. Lecia och Pentax har andra ben att stå på, Lecia har dessutom ett varumärke det går att ta mycket betalt för. Men för Hassebland och Phase One ser det inte bra ut på lång sikt. Med en försäljning på några tusen kameror per år har de försvinnande lite pengar för produktutveckling.

Tänk så här: Om vi ser till kameramarknaden i stort så finns de riktigt stora volymerna i mobilkameror och kompaktkameror. Systemkameror (DSLR, SLT, spegelfria tillsammans) utgör en liten del av detta. Systemkameror med småbildssensor (24x36, "FF") utgör i sin tur bara en mycket liten del av den totala systemkameraförsäljningen. Och specialkameror som Canon 1DX och Nikon D4 utgör i sin tur en liten del av försäljningen av småbildskameror. Senast jag hörde så gör Nikon ungefär 5000 stycken D4 per månad. Alltså: En av deras minst sålda modeller av systemkameror säljs med andra ord av allt att döma i större antal per månad än vad Hasselbland och Phase One säljer tillsammans - per år.

Vi får hoppas att det finns substans i ryktena som då och då dyker upp att Samsung (en industriell bjässe) kanske tänker bygga mellanformatskameror. Ett sådant företag har musklerna att få till en volym som innebär att det på sikt går att tjäna vettiga pengar på mellanformat.
adask330 2012-07-01 18:38
Måste bara höra hur Martin tänker. Bara för att Samsung har en jättestor kassa betyder de att de lättare kan sälja dyra MF-kameror eller att de kan hålla låga priser under en längre tid för att sedan höja så det blir lönsamt?
Grevture 2012-07-01 20:06
Adam: Det jag tänker på är att det behövs en hel del utvecklingsarbete då dagens mellanformatskameror är rätt primitiva. Inte ens Leica S2 eller Pentax 645 är i nivå med småbildskameror eller aps-c-kameror. Detta gäller i synnerhet sensorerna som ur fotografisk synvinkel är många år efter de mimdre kamerornas cmos-sensorer.

Men det är inte bara sensorerna: Om det är någon typ av kamera som borde byggas spegelfri är det väl mellanformat för att slippa en gigantisk spegel och en mycket stor och dyr optisk sökare. Då kan man få lite enklare objektiv, i synnerhet normaler och vidvinklar som kan vara både billigare och ändå hålal mycket hög kvalitet.

Men skall man ha en orsak att finansiera en omfattande satsning på stora sensorer (vars tillverkning blir dyr) och all kringteknik så måste man sikta på hyfsat stora volymer, dvs inte bara sikta på en mycket liten nisch av extremt krävande yrkesfotografer, utan få till någon slags prosumermodeller också som vänder sig till en större marknad - hyfsade volymer är nyckeln till vettiga priser (dagens redan små volymer är en del i en ond cirkel mot ännu högre styckpriser och därmed ännu lägre volymer).

Kort sagt, skall man satsa, så måste man satsa stort (i alla bemärkelser), och även om det lyckas kommer det dröja ett tag innan man kan räkna hem de mycket stora startinvesteringarna.

Det är därför jag tror att det behövs en verkligt stor och ekonomiskt stark intressent (med mycket teknikkunnande) om mellanformat inte skall fortsätta vara en mycket liten och krympande nisch.
Fredrik Klintberg 2012-07-02 08:28
Martin, blanda inte ihop pris och kvalitet.

All teknik som ligger bakom aps-abcdefg är just problemet med formatet. Det blir mycket soppa på en enda spik.
Utvecklingen går mycket långsamt framåt skulle jag säga.
Grevture 2012-07-02 12:36
Fredrik: Din kommentar känns lite oklar :-)

Vare sig vi vill erkänna det eller inte så finns det en hel del samband mellan pris och kvalitet. Inte i varje enskilt fall, men generellt.

Utvecklingen av tekniken i sensorer sker ganska snabbt, och snabbare för mindre sensorformat. De mellanformatssensorer vi har idag är på flera sätt tekniska dinosaurier - bra på vissa saker, men usla på andra.
Fredrik Klintberg 2012-07-02 21:24
Syftade på bildkvalitet.
Idag är det bara M9:an som kan komplettera systemkameran kvalitetsmässigt och det känns väl rätt stenålder tycker jag.
Fredrik Klintberg 2012-07-02 08:14  
Toppen!!!
Kul att Hasselblad hittar hem igen!
shonokij 2012-07-02 09:51  
Kan de inte göra ett 6x6 digi-bakstycke som passar till gamla V-serien nu också?

De borde göra en "budget" variant på ~20-30Mpx och ta en 40k för den. Tror nog de skulle kunna få lite försäljning på det...

Det kommer aldrig hända. Men drömma kan man ju!

Merläsning

ANNONS