Artiklar > Nedåt för fotoindustrin

Nedåt för fotoindustrin

Delårsrapporterna väller in från kameratillverkarna. Det ser inte bra ut, alla har vikande försäljning och minskad lönsamhet.

Idag kom siffror från Fujifilms fotodivision som visar 12,4 procents minskad försäljning och 53 procents minskat resultat. Minskningen beror till stor del på minskad försäljning av fotopapper. På den positiva sidan finns en bra försäljning av de senaste Instax-kamerorna.

Olympus meddelar att deras försäljning sjunkit med 17 procent jämfört med samma period förra året. De gör en förlust på en omkring halv miljard kronor under det senaste kvartalet. Olympus uppger att den minskade försäljningen beror på ökad konkurrens inom det spegelfria segmentet och på att de inte haft några nya storsäljande produkter. De lanserade nyligen E-M5 Mark III som förväntas driva upp försäljningen.

Canon har tappat 13,9 procent i försäljning och 56,8 procent i lönsamhet. Det är främst spegelreflexkameror av i instegsklassen som har tappat kraftigt. Även bläckstråleskrivarna säljer allt sämre. Försäljningen av spegelfria kameror har ökat, både fullformatsmodellerna och de billigare APS-C-modellerna.

Sony klarar sig relativt bra. Deras försäljning har minskar med 3,5 procent.

Panasonic har också klarat sig ganska bra. Deras försäljning har sjunkit med 2 procent jämfört med samma period förra året. I dessa siffror ingår flera olika produktområden. TV och digitalkameror har gått dåligt samtidigt som luftkonditionering och vitvaror har sålt bra.

Ricoh (som tillverkar Pentax) rapporterar ökad försäljning och lönsamhet. De framhäver att stereokameror till fordon säljer bra.

Nikons rapport för första halvåret (april – september) är en mestadels dyster läsning. Intäkterna har minskat med 13,3 procent och resultatet har minskat med 42,9 procent.

Tittar vi bara på fotodelen så ser det inte bättre ut. Intäkterna har minskat med 21,1 procent och resultatet har minskat med 87,7 procent. I Asien sjönk försäljningen av spegelreflexkameror som en sten vilket haft stor negativ inverkan på siffrorna. Men det finns ljuspunkter. I Europa och USA ökade försäljningen av fullformatskameror tack vare de spegelfria modellerna Z6 och Z7.

Nikon uppger att de varit överoptimistiska angående försäljningen av spegelfria kameror och har därför justerat ner sin prognos.

För att vända den nedåtgående trenden kommer Nikon satsa hårdare på att utveckla kameror för hobbyfotografer och proffs istället för nybörjare och familjefotografer. De ska också bredda sitt objektivutbud mer. Internt kommer Nikon organisera om affärsområdet där foto ingår och drastiskt ändra säljstrategin; vad det innebär i praktiken framgår inte.Publicerad 2019-11-13. Läst av 5574 personer.

47 Kommentarer

Flash Gordon 2019-11-13 17:03  
Det är ju inte precis något nytt. När Canon kom ut med väldigt dystra siffror skrattade många. Nu kommer det siffror som till och med är värre.
Skälen till de dåliga siffrorna är nog många
MrKarisma 2019-11-13 18:32  
Liten Digital variant av Nikon SP med en fast 50mm f1.8 equivalent hade ju varit nice och något som hade skakat om Fujifilm på street-fronten.. Problemet är väl som vanligt att den skulle bli för dyr som det mesta inom kameraindustrin nuförtiden..
Frekeman 2019-11-13 20:19
Nja, inte med 50mm men med 28mm eller 35mm så kunde den nog vara intressant för majoriteten av gatufotografer. Vill man ha 50mm så kan man alltid beskära men åt andra hållet så går det ju inte.
PMD 2019-11-15 09:49
En sån kamera skulle kanske inte ens gå att sälja med vinst.

Nikon la ju ner ett antal kameramodeller häromåret redan innan de hade hunnit lanseras.
Sten-Åke Sändh 2019-11-18 00:41
Men tas inte de flesta street bilderna med mobiler ändå idag? Kamerorna och hanteringen i de nya high end mobilerna kommer väl få ännu fler att lämna systemkamerorna i bokhyllan. Men en "kameracentrerad" modern mobil som Apple 11 Pro kostar ju som en hel systemkamera i entusiastsegmentet idag, så det är ju verkligen inte billigt.
Bokeh 2019-11-13 19:46  
Jag är inte ett dugg förvånad, det är bara fotoentusiaster som köper riktiga kameror idag, majoriteten av befolkningen klarar sig utmärkt med mobiler, så raset kommer med all säkerhet att fortsätta, kameran som vi känner den är snart ett minne blott.
Grevture 2019-11-13 20:16
Att majoriteten klarar sig bra med mobilen och dessutom är glada att slippa släpa på en separat kamera är nog helt riktigt.

Men systemkameror som produkt kommer knappast att försvinna, däremot håller hela branschen på och går igenom en omställning från volymförsäljning till att sälja få men relativt dyra produkter till entusiaster och proffs. Alltså tillbaka till en systemkameramarknad som mer påminner om hur den såg ut för 30-40 år sedan eller mer.
martinot 2019-11-13 23:47
Delar helt din analys där Martin; kameramarknaden för renodlade entusiaster och proffs kommer att finnas kvar, men resten av användarna kommer att fortsätta försvinna. Det gör att marknaden krymper som helhet ner till gamla tiders normala volymer, men kommer däremot inte att helt försvinna.

Så inget att oroa sig för att det inte kommer att gå att köpa kamerahus eller objektiv i framtiden!

Däremot så kommer många tillverkare att behöva fortsätta att anpassa kostymen till denna krympande marknad, och det är ju alltid besvärligt/tråkigt när de behöver avskeda och krympa produktionen.
larsborg 2019-11-14 00:33
Mobilkameran är populär, ger bra bilder, med sin lilla lins, kan liknas vid gamla tiders film-lådkamera Kodak Brownie, som fungerade bra vid normala ljusförhållanden, värdelös i övrigt vid, - svagt ljus, snabba motiv.
En avancerad 1" kompakt kamera och en APS-C eller en FF kamera ger "mycket, mycket bättre än tillräckligt bra bilder", än vad en mobilkamera kan ge!
Typiskt, för all teknisk utveckling, den kommer alltid till en hög nivå, förr eller senare, där allt är, minst sagt tillräckligt otroligt bra.
Varför då byta?
Tillverkarna själva är säkert inte förvånade, över minskad försäljning, tvärtom, - mycket nöjda med sina produkter, hög teknisk nivå, hög kvalité!
Bokeh 2019-11-14 17:12
Nja... förr eller senare kommer det en supersensor på 1000+ megapixel som det bara behövs ett vidvinkel objektiv till, resten cropar man in efter behov digitalt direkt i kamerahuset :-)
larsborg 2019-11-14 22:32
Med en t.ex. 100 MP bildsensor behövs ingen zoom, man förstorar enkelt den tagna bilden, direkt i kameran, optiken kan vara på 24 mm, - det kommer säkert.
Nackdelen, - bildfilerna blir mycket stora, ny dator måste inhandlas, med mycket kraftfull processor, annars tar det evigheter, att få fram bildfilen, behövs en ännu större hårddisk/SSD.
Fördelen, - fast optik räcker, inget byte av optik, kräver en extrem upplösning av optiken, låter mycket dyrt.
1" (8,8 x 13,2 mm) bildsensor kan knappast få konkurrens av en ännu mindre bildsensor, i en mobilkamera, inte ännu i alla fall!
Optiken i en mobilkamera är ju även pluttliten …..
Bokeh 2019-11-15 23:20
Så är det, men utvecklingen går hela tiden mot mindre lätthanterliga prylar, dagens tegelstenar till kameror kommer våra barnbarn skratta gott åt när dom besöker museum i framtiden :)
Frekeman 2019-11-13 20:24  
Kul att se att det går bra för Ricoh så att Pentax överlever ännu ett tag!
Sten-Åke Sändh 2019-11-13 23:56
Vad är det Ricoh/Pentax gjort rätt som Oly gjort fel? Är det MFT som är sänket? Pentax har väl också satsat på FF även om de är väldigt sena ut.
Svar från froderberg 2019-11-14 00:07
"Vad är det Ricoh/Pentax gjort rätt som Oly gjort fel?"

Ricoh har sålt en hel del 360-graderskameror och kameror till bilar. Pentax verkar gå rätt dåligt.
martinot 2019-11-14 00:08
Panasonic kör MFT till största delen (det är först i år som de precis startat och så sakta börjat komplettera med småbild), och verkar vara OK (även om datat inte talar om exakt hur de ligger till, då produktområden är sammantagna, och inte nedbrutna).

Problemet för Olympus är nog att de inte har samma styrka och nisch som Panasonics kameror (de lever mycket på att vara stora inom film).

Sedan har Olympus också haft en rätt dålig ledning/styrelse de senaste 10 åren (inklusive maffiakopplingar, mutskandaler och redovisningsbrott).

Håller med Magnus S; tycker det ser ut som Pentax har det väldigt besvärligt, och precis som med Olympus så ser jag personligen vissa frågetecken kring deras framtid på kamera/foto-marknaden.
PMD 2019-11-15 09:54
Jag tror att Panasonic tjuvstartade med småbild redan för några år sen. Det verkar ganska troligt att Panasonic har varit med bakom kulisserna när Leica utvecklade Leica SL.
Sten-Åke Sändh 2019-11-13 23:32  
Jag undrar ju främst hur det nu ska gå med utveckling av nya produkter i en nära framtid och den undringen gäller inte bara Canon och Nikon utan alla tillverkare. Canon har tappat nästan 60% i resultat och Nikon nästan 90%. Försäljning av spegelreflexkameror sjunker som en sten i Asien. Alla tappar en del och några mer och andra lite mindre. Vågar några satsa på nyutveckling framöver?

Det är kanske knepigast för Canon och Nikon just nu då de står inför att de behöver ta fram många nya objektiv för spegellöst. Fuji och Sony har det kanske lite enklare då de inte behöver hålla igång ett DSLR-sortiment parallellt och de har väl redan i allt väsentligt de flesta objektivtyper på plats redan.

Jag kollade i Apha-siten Dyxums objektivdatabas nu och det finns nu 190 olika objektivtyper för spegellöst (E-mount) från 17 olika tillverkare.

https://www.dyxum.com/lenses/results.asp?selmount=e&chbLensType=1%2C+3%2C+2&txtName=&selCoverage=&selDLens=&selSLT=&selAFD=&selAFDrive=&chbManufacturer=34%2C+18%2C+12%2C+15%2C+33%2C+20%2C+9%2C+31%2C+29%2C+2%2C+27%2C+21%2C+26%2C+3%2C+22%2C+16%2C+17%2C+4%2C+5%2C+30%2C+32%2C+7%2C+14%2C+24%2C+19%2C+25&sfc=0&txtFocMin=&txtFocMax=&apmax=0&selmaxaperture=1&selProduction=&srto=def&hdFsubmited=1&page=7

Tony Northrup kanske får rätt i sin utsaga att det finns många skäl till att transitionen till de nya Canon- och Nikon-fattningarna inte kommer gå så snabbt som man kanske trott, eftersom man har en så jättestor installerad bas av DSLR-kameror och att den installerade basen av spegellöst inte alls är lika stor och att många använder DSLR-objektiv och adapters istället för att köpa nya objektiv (om det ens finns några att köpa) också därför att det är den enda lösningen nu som funkar på både spegellöst och DSLR:er. Under en övergångstid kommer många att sitta med båda systemen parallellt.

Ovanpå preferensförskjutning från systemkameror till telefoner så kommer vi nu på toppen av detta allt mer in i en global lågkonjunktur. Kan det bara bli värre nu?
martinot 2019-11-13 23:43
SÅS: " Fuji och Sony har det kanske lite enklare då de inte behöver hålla igång ett DSLR-sortiment parallellt och de har väl redan i allt väsentligt de flesta objektivtyper på plats redan."

Tror inte det är ett problem för Canon/Nikon med DSLR, så länge som de inte går back på de (och jag tror inte de kommer att sälja till förlust).

Problemen är två:

1. Vanliga konsumenter köper inte kameror längre. Detta är ett problem för många kameratillverkare.

2. När det gäller övergången till spegellöst så har Sony och Fuji en fördel. Detta då de har ett mer komplett ekosystem där, och kommer ta ett tag innan Canon och Nikon byggt upp sina.
Sten-Åke Sändh 2019-11-13 23:52
Om jag läste rätt så släpper man väl mer och mer de billigare segmenten och satsar på de man fortfarande kan tjäna pengar på. Dessutom så verkar det ju som om de fortfarande satsar rätt hårt på topp DSLR:erna inför kommande OS. Men senast vi pratade om dessa saker så hade ju Canon några verkliga storsäljare på Amazons 10 i topp lista. Borde de inte ha tjänat lite pengar på de ändå?

En del verkar inte särskilt oroade och det kommer säkert kunna gå att köpa både objektiv och kamerahus även i framtiden men frågan är ju om det kommer gå till just den plattform man själv råkar ha. Det har kan ju mycket väl utvecklas så att en del tillverkare faktiskt lägger ner. Det har ju alla som använde Minolta förr redan upplevt och det var många då som sålde av allt eftersom det tog så pass lång tid för Sony att komma på banan. Det var ju knäpptyst länge så osäkerheten blev för stor för många som då bytte till CaNikon istället.

Om den här utvecklingen med så här stora tapp fortsätter över ett antal år så är det väl inte så konstigt om några ger upp och koncentrationen av fotomarknaden fortsätter.
martinot 2019-11-14 00:02
Exakt.

DSLR är inget problem för Canon och Nikon. Tvärt om; de är marknadsledande inom det produktsegmentet.

(Det är på den spegellösa sidan som de ligger efter, iaf i dagsläget).
Sten-Åke Sändh 2019-11-14 00:05
Nä de stora klarar sig säkert bättre än en del av de små. Det var mer dessa jag tänkte på - inte minst Oly.

En förlust på en halv miljard det senaste kvartalet låter ju inte som något man kan hålla på särskilt länge med även om man är ett välkänt varumärke som har funnits i evigheter.
martinot 2019-11-14 00:15
Canon och Nikon har en hel del omstruktureringar på gång;

Dels måste de investera i att bygga ut deras spegellösa ekosystem (kostar en hel del pengar initialt, och tar tid innan intäkterna ifrån de investeringarna kommer tillbaka). Dels så har de en hel del omställningar kvar att göra för att ställa om sig till en minskad försäljningsvolym som enbart fokuserar på entusiaster/proffs (även dessa nerdragningar och omställningar till en lägre produktion/försäljning kommer att kosta en massa pengar, iaf. initialt).

Är helt övertygad om att Canon och Nikon kommer klara sig, och faktiskt klarar av denna omställningen, men det kommer vara en smärtsam process. En process som dessutom kommer att kosta dem pengar (minskad vinst, eller kanske tom. förlust) under de närmaste 2-4 åren (skulle jag gissa på).

Därefter så kan de säker komma tillbaka till mer normala vinstmarginaler och vinster (men inte tillbaka till "guldtidens" nivåer, för de volymerna inom fotomarknaden kommer aldrig tillbaka).
martinot 2019-11-14 00:30
Håller med om att osäkerheten gällande framtiden inom den vanliga kameramarknaden för tex. Olympus och Pentax är rätt stor.
larsborg 2019-11-14 01:14
Det tror jag också, det blir likt bilindustrin, få aktörer kvar på marknaden, inom några år.
Sony övertog/köpte Minoltas kameradivision år 2006, många var då tveksamma över Sonys köp,
- idag bara 13 år senare är ingen tveksam, Sony är en av de som överlever.
Troligen är Sonys försprång inom spegellöst systemkamera, svårt att slå för andra aktörer!
EJM68 2019-11-14 16:03
Jag gissar att många inte vill investera i ett utdöende system och de nya systemen saknar många brännvidder liksom pro-hus.
Tex Nikons AF-S objektiv kommer tappa mer på begagnadmarknaden än tidigare.
Sten-Åke Sändh 2019-11-14 18:35
Men det borde ju påverka hållbarheten i en plattform en hel del om instegs- och lite billigare entusiastmodeller med APS-C helt försvinner eller tunnas ut starkt. Då blir ju återväxten urholkad till slut. Kan man bara leva med DSLR pro-segmentet i en framtid?
Anders F. Eriksson 2019-11-14 21:56
Det är ju bara att göra som Sony, och fortsätta tillverka och sälja gamla modeller så finns det fortfarande billiga kameror, om än inte med senaste tekniken. Sony har ju inte heller släppt någon billig kamera på sistone.
Sten-Åke Sändh 2019-11-14 23:08
Ja precis, det har ju Canon gjort länge tidigare. Ibland precis som Sony så har det varit två-tre generationer samtidigt. Det gör ju Sony även med 1" -kompakterna men jag tolkade det som att det var det Canon tänkte sluta med.
Bokeh 2019-11-15 23:34
Jag tror Nikon ligger sämst till då dom endast tillverkar kameror och objektiv, alla andra är stora på flera områden, jag tror dom blir uppköpta inom ett par år, Olympus är ju inte först och främst en kameratillverkare för vanligt bruk, dom är ju världsledande på medicinska kameror, deras vanliga kameror är väl mer en bisyssla, så dom blir nog kvar, det kommer troligen alltid att finnas en marknad för deras mindre kompakta kvalitetskameror.
PMD 2019-11-15 23:54
Nikon tillverkar en hel del andra saker förutom kameror och objektiv, t.ex. steppers för (bl.a.) chip-tillverkning.
Grevture 2019-11-16 02:50
Kent: De kameramärken som nog ligger mest skrynkligt till är nog Phase One och Pentax. Fujifilms inhopp på mellanformatsmarknaden klämmer nog Phase väldigt hårt och de har inte någon stor och stark ägare bakom sig (så som deras mindre konkurrent Hasseblad har i form av DJI). Och Pentax lever idag helt på hoppet att Ricoh fortsätter tycka att varumärket Pentax är värdefullt för dem.

Nikon är helt klart den av kameratillverkare som är mest beroende av kameror, men som Per påpekat har de också en hel del annan verksamhet. Men kanske än viktigare för deras långsiktiga överlevnad är dels att de har ett enormt värdefullt varumärke och framför allt att deras huvudägare är den enorma Mitsubishi-sfären. De har nog därför en rätt stark backning även om de inte är en direkt del (dvision) av ett storföretag så som Canons, Fujifilms, Penasonics eller Sonys kameratillverkning är. Att köpa upp Nikon skulle nog bli mycket svårt.

Olympus är ett särfall, deras kameradel har nog aldrig varit speciellt ekonomiskt viktig för Olympus som helhet, där är medicinutrustning som dominerar deras ekonomi. Men troligen ser man kameratillverkningen som viktig för Olympus identitet.
Bengf 2019-11-17 16:44
Nikon tillverkar också kikare och bra sådana, men den avdelningen är väl avskild och egen förmodar jag.
olofforsberg 2019-11-14 09:17  
Hade de räknat in hur köpkraften ökat hade grafen varit ännu värre.
Ludvig_svensk 2019-11-14 19:01  
Min spådom är att små sensorer går en dyster framtid till mötes.
Små kompaktkameror är i princip utkonkurrerade av telefonerna, likaså 1"sensorer. M4/3 har för få fördelar jämfört med både telefon och apsc.

Kvar är fullformat och mellanformat. Jag tror att mellanformat kommer bli en vanligare syn, Fuji har visat att man kan bygga kameror med denna sensorstorlek som kan konkurrera med, och har många fördelar jämfört med ff.
Synd att små sensorer försvinner då jag tycker att de har sin givna plats och existensberättigande.
larsborg 2019-11-14 22:50
1" (8,8 x 13,2 mm) bildsensor kan knappast få konkurrens, av en ännu mindre bildsensor, i en mobilkamera, inte ännu i alla fall!
Optiken i en mobilkamera är ju även pluttliten,
det är bara fotografen, som tror att den är mycket större,
upplösningen är godkänd, inte mera.
Drömma kan man alltid, om framtiden för mobilkameran.
Mellanformat?
Gå omkring med en stor skokartong till kamera, nej tack!
martinot 2019-11-16 00:51
Ludvig: "Synd att små sensorer försvinner då jag tycker att de har sin givna plats och existensberättigande."

Tror du har fel där. Just beroende på vad du skriver ovan så är jag övertygad att de inte kommer försvinna. De kommer, precis som övriga kameraformat, absolut gå ner rejält i försäljningsvolym, men de kommer absolut att finnas kvar även i framtiden. Behovet finns som sagt där.
PMD 2019-11-15 10:01  
Hur jämförbara är siffrorna i artikeln mellan de olika bolagen? En del av bolagen är mer eller mindre renodlade kameratillverkare medan andra har en kameraavdelning som är en liten del av verksamheten.
Svar från froderberg 2019-11-15 11:12
Vi har försökt skala av så mycket som möjligt, men helt jämförbart är det inte. Ricoh har till exempel kameror som byggs in i bilar och de är inte av så stort intresse för oss fotoentusiaster.
Flash Gordon 2019-11-16 04:54  
Tittar vi på Japanska marknaden där vi kan få marknadsandelar har Sony 40 %. Canon 20% och Fuji 17%
Att mindre sensorer skulle vara utdöende kan alltså glömma.
Att Fuji nu är större i Japan än Nikon bör säga en hel en del.
Grevture 2019-11-16 21:19
Mats: Jag håller rent allmänt med om att mindre sensorer inte kommer att försvinna - däremot kommer nog småbild vara det ekonomiskt dominerande formatet framöver, en roll som APS-C hade fram till relativt nyligen.

Det är tänkvärda siffror, men den japanska marknaden tenderar att vara ett särfall och är sällan så speciellt representativ för hur hela (globala) marknaden ser ut. Det finns ett fokus på små fysiskt kameror i Japan som inte är alls lika påtagligt i världen som helhet.
ztenlund 2019-11-16 22:45
Men vad är det för siffror? De ser helt orimliga ut.
Flash Gordon 2019-11-16 23:45
Det är CIPAS siffror för Japan. En av de få marknader där man kan se marknadsandelar.
Flash Gordon 2019-11-16 23:46
Det är CIPAS siffror för Japan. En av de få marknader där man kan se marknadsandelar.
PMD 2019-11-16 23:51
Berätta gärna var du hittade siffrorna.
Grevture 2019-11-17 11:21
Mats: Här i Europa har vi GFK-siffror som också visar andelar på alla möjliga olika sätt (märken, produktkategorier, per land osv), och som är baserade på butiksförsäljning.

Håll i minnet att CIPA-siffror däremot är baserade på vad tillverkarna levererar ut till distributörer, inte försäljning i detaljhandeln. Detta ger dels en del underliga periodiseringseffekter (t.ex. om någon stor distributör bulkar upp mycket av något inför en kampanj) vilket gör att siffrorna ofta slår uppåt och nedåt kraftigt beroende på vilken period man tittar på, och dels tar de inte upp sådant som inte blir sålt och i ett senare skede skickas tillbaka till tillverkarna eller slängs. Helårssiffror från CIPA brukar vara OK, men se upp med de som baseras på kortare perioder, de kan ibland se rätt underliga ut.
Bengf 2019-11-17 16:49
Man kunde läsa för ett tag sedan att Canons M50 var den mest sålda spegelfria kameran i Japan.
Sten-Åke Sändh 2019-11-18 00:32
Gäller det där systemkameror eller alla typer av kameror de säljer?
Damm på sensorn 2019-11-18 16:27  
För 10 år sedan kunde man köpa ett instegshus typ Nikon D3100 med kitglugg för 3000:-. Tippar kommande modeller kommer bli dyrare... Lägre volymer högre priser. D900 lär nog kosta 50000:- (om) när den kommer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS