Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > Krisbeskedet: Olympus säljer kameradivisionen

Krisbeskedet: Olympus säljer kameradivisionen

Olympus säljer sin förlustdrabbade kameraverksamhet till Japan Industrial Partners (JIP) som är specialiserade på att köpa verksamheter med dålig lönsamhet.

Trots en rad olika åtgärder har Olympus kameradivision gått med förlust under de tre senaste åren. Det har fått styrelsen att besluta om att sälja verksamheten till Japan Industrial Partners (JIP).

JIP har tidigare köpt Sonys affärsområde Vaio som tillverkade bärbara datorer. Affärsidén för JIP är att köpa förlusttyngda verksamheter billigt och sedan rekonstruera dem så att de går med vinst.

Det innebär antagligen att Olympus kameror har ett framtida liv, men att produktutbudet kan påverkas. Verksamheten kommer med all säkerhet att omorganiseras rejält.Publicerad 2020-06-24. Läst av 4645 personer.

19 Kommentarer

jonas18z 2020-06-24 14:29  
Om man har det som jobb är det dags att byta nu. Aldrig bra när någon investerar ska prispressande då vet man att det blir bara skräp som de skiter ur sig.
Svar från froderberg 2020-06-24 14:59
Det är inte många yrkesfotografer som använder Olympus idag, det är väl främst en och annan natur- eller dykfotograf.
JensEkberg 2020-06-25 01:59
Om man trycker kommentera utan att korrläsa sin text så är det dags att sluta kommentera. Det blir aldrig bra när någon kommenterar i ren och skär affektion, då vet man att texten de skriver bara blir skräp.
Sten-Åke Sändh 2020-06-24 15:46  
Är det någon kameratillverkare som tjänar pengar nu? Om vi dessutom kanske har att se fram mot starkt förändrade och mer återhållsamma köpmönster i en lågkonjunktur som möjligen kommer bli värre än "finanskrisen" sist, så är det väl möjligen så att än fler tillverkare kommer slås ut för gott i en nära framtid och att det kommer att bli färre aktörer på en allt mer krympande marknad. Men än verkar det vara en bit kvar till paniken.

När efterfrågan går ned så borde även priserna gå ned men har vi verkligen sett så mycket sånt än? När och om det sker så kommer nog agnarna att skiljas från vetet i än högre grad. Vad händer nu med MFT?
Svar från froderberg 2020-06-24 16:31
Inte alls säkert att alla går back.

Det är väldigt olika marginal i olika segment. Det är inte väldigt mycket dyrare att tillverka en fullformatskamera som du kan ta flera gånger mer betalt för än en MFT eller APS-C.

kamerabranschen har redan ställt om från att tjäna pengar på volym till att tjäna pengar på marginal. Men sjunkande försäljning är aldrig bra och naturligtvis drabbas de som redan har det svårt först och värst.

Vi har fått en del signaler om att en del tillverkare drar i bromsen och minskar sin produktutveckling. Det kostar med utveckling och när försäljningen minskar går budgeten inte ihop för vissa produkter. Det blir också ett större fokus på de produkter som snabbt betalar tillbaka utvecklingskostnaden. Nischobjektiv får helt enkelt stryka på foten.

Framtiden för MFT är nog inte lysande. Panasonic lanserade visserligen en ny MFT-kamera idag, men jag tror nog att Pana till stor del anser att MFT-systemet är tillräckligt utvecklat för att de ska koncentrera sig på fullformat. Då håller de MFT vid liv med något nytt kamerahus då och då som får teknik från fullformat. Vi får nog så få nya MFT-objektiv från Pana.

Det lämnar MFT mycket i händerna på Olympus och dess nye ägare. Frågan är om de kommer att fortsätta satsa på Pro-serien för att jobba in sig bland naturfotografer?
Sten-Åke Sändh 2020-06-24 23:08
Frågan är ju också om de lyckas behålla sina utvecklare och om det verkligen finns någon som är villig att köpa ett Olympus som fått en liten ansiktslyftning av någon riskkapitalist nu när det ser ut som det gör på marknaden och många har det riktigt svettigt. Nu höjs väl också ribban för lönsamhet relativt än högre, när många nu kommer tvingas krympa sina marginaler även på det man lyckas sälja, för att få något sålt överhuvudtaget.

... men även jag av alla har faktiskt köpt ett nytt objektiv förra månaden :-)
Sten-Åke Sändh 2020-06-24 16:06  
Såg på SAR att försäljningen av spegellöst droppat med 38% ytterligare mellan maj 2019 till maj 2020. Detta från ett uselt år redan innan.
Finn Calander 2020-06-24 21:17  
Leica har möjligen receptet för att överleva som riktig kamera/objektivtillverkare, när telefon”kamerorna” tar över amatörsegmentet: Rediga grejer för den som vet att använda dem; riktiga objektiv, modell steam-punk + priser därefter i och för sig. Fotoentusiaster (med välfylld plånbok) kan leva vidare ett tag till.
Sten-Åke Sändh 2020-06-24 22:59
Kanske, men även i ett kundsegment som bärs upp av hyfsat välbeställda så är det många i det segmentet som nu drabbas väldigt hårt ekonomiskt. Många företagare t.ex. De som är anställda i branscher där det rullar på som vanligt och har hyfsat säkra anställningar och pensionärer med hyfsad pension och lite undanstopp är väl annars de som påverkas minst på kort sikt av nedgången i ekonomin och det kanske ändå inte är de grupperna som varit kärnan i Leicas kundunderlag.

Man ska ju heller inte underskatta att många med riktiga systemkameror eller som står i begrepp att skaffa sådana kanske luftar dessa mest just på resor av olika slag och när nu betydligt färre reser, så är sannolikheten säkert mindre att man köper nya kameror och tillbehör och det borde ju drabba även Leica. Även Leica behöver väl en viss skala på affärerna för att täcka sina utvecklingskostnader. De är ju även en av de tillverkare som numera håller sig med flera parallella plattformar, vilket ju alltid är dyrare än om man bara har en.
Svar från froderberg 2020-06-25 09:51
Kollade med en nordisk generalagent nyligen och det märks en tydlig nedgång av yrkeskameror under corona - proffsen håller inne med sina investeringar. Men entusiastkamerorna säljer ganska bra. Har man sin pension så har man ... har man inget lån på sitt hur så har man rätt mycket över varje månad osv.
Sten-Åke Sändh 2020-06-25 10:33
Ja är det något som helt tvärnitat så är det ju allt vad evenemang heter. Många har väl levt på att just täcka sånt. Många har ju vittnat även på FS att de inte har några uppdrag överhuvudtaget. Att avstå uppgradering av utrustning måste väl vara ett av de första besluten man tar då och det slår ju direkt mot säljsifrorna.
SSD 2020-06-25 13:01  
Det är givetvis svårt att veta JIP´s intentioner med köpet (som förövrigt just nu är ett ”letter of intend” och inte en färdig affär) men jag delar inte redaktörens uppfattning om ett framtida liv för Olympus kameror. Jag tror JIP ser ett antal värdefulla patent som avyttras, patent som kanske kan användas inom mobilmarknaden eller rent av utav de större drakarna och som då ger en förtjänst för JIP. Har otroligt svårt att se att JIP tänker sig att fortsätta utveckla Olympus hus och objektiv när hela marknaden går dåligt och där framtidsutsikterna snarare säger att fler kommer få stryka på foten än att fler skall tjäna mer pengar. JIP är inga kameraentusiaster eller nostalgiker utan krassa riskkapitalister. Sådana investerar inte i produktion för produkter som har mycket svåra framtidsutsikter.
Men de som sitter på en Olympusutrustning kommer ju kunna använda den i många år framåt åndå, de blir ju inte obrukbara för att varumärket försvinner.
hornavan 2020-06-25 18:07
Som jag förstår texten så anlitas JIP för att hitta en köpare, inte för att de själva skall ta över.
SSD 2020-06-25 19:50
Nej, de säger att de tecknat ett LOI där idén är att flytta ut kameradelen ur Olympus in i ett nytt bolag som JIP sedan skall köpa. Detta sker under en sk. ”Due diligens” process och att målet är att det nya bolaget är bildat och förvärvas av JIP senast 30/9 2020. Syftet med det är förstås att man under processen lyfter in tillgångar, skulder, patent, lager osv osv i ett nytt bolag så att JIP vet exakt vad de köper. Vanlig affärsupplägg helt enkelt.
Sedan kan väl iofs JIP sälja detta nybildade bolag vidare till hugad spekulant men det lär inte vara kö att köpa.
PMD 2020-06-25 13:06  
Om jag ska spekulera så kommer två saker att hända:

1. JIP kommer att satsa på billiga Olympuskameror, typ E-PL-serien. De kamerorna kräver inte speciellt mycket FoU för att man ska kunna komma med nya modeller regelbundet. I och för sig har Olympus redan gjort så, men jag tror att de blöder av att ha high-end-kameror i sortimentet. Sålunda kommer inte JIP att satsa på high-end-kameror.

2. Det kommer att bli rea på de nuvarande OM-D-kamerorna i det högre prissegmentet. Det här är väl mer av en förhoppning än en spådom. :-)
Bokeh 2020-06-25 13:08  
Det ser verkligen mörkt ut, och det är med sorg i hjärtat jag ser ett så fint gammalt kameramärke gå i graven, JPI ger mig inget större hopp efter ha läst detta...https://www.dpreview.com/forums/post/64075472
Robert L. 2020-06-25 17:22
Oj, det var ingen munter läsning.. Tråkigt om dom skulle försvinna.
hornavan 2020-06-25 18:09  
När jag läser hela pressreleasen så får jag uppfattningen att JIP agerar säljare åt Olympus.
Inte att de skall ta över verksamheten, rätta mig om jag har fel.
brutusostling 2020-06-27 05:57  
Att det varit gungigt länge har ju väl insatta vetat. Tur att man fick veta detta nu. Jag håller på med en ny handbok, VERSION 2.0 av Konsten att fotografera som går i tryck om två veckor. Handböcker ska ju hålla några år och inte bli inaktuella, och därför får man vara försiktig med vilka kameramodeller man tar upp. I kamerateknikkapitlen som jag skriver med Christian Nilsson (teknisk redaktör på FOTO i 15 år) får vi ändra litet i avsnitten om Micro Four Thirds. Vi hade med en bild på Olympus nya 150–400 mm med inbyggd 1,25 x telekonverter. För de djur- och fågelfotografer som har Olympus får man hoppas den är så utvecklad att de kanske tillverkar den. Framtiden får utvisa, men det är oklokt att i boken ha med ett objektiv som kanske aldrig får se dagens ljus. En supertelezoom med bra kvalitet som motsvarar 300–1000 mm ungefär i fullformat hade varit intressant. Väldigt tråkigt för Olympusfotografer. Jag har ju själv funderat på att ha en lättviktig utrustning för tillfällen när jag inte orkar ha den tyngre.
brutusostling 2020-07-02 10:03
Jag håller nu tummarna för att detta gamla kameramärke kommer ut med den nya "supertelezoomen" och att kameratillverkningen fortsätter. Det lär ha kommit något uttalande i dag om att objektivet kommer till vintern. Det skulle vara en riktig höjdare för dem som plåtar djur och fåglar med Micro Four Thirdsformatet.
Bokeh 2020-07-02 20:48
Jag fick ett nyhets mail från Olympus där dom meddelade att 150-400'an kommer släppas i vinter tillsammans med 8-25mm F4.0 PRO och en macro glugg, liket rör på sig ännu.
PMD 2020-07-03 00:38
Det är ganska långt till vintern.

För tre år sen avbröt Nikon lanseringen av tre kompaktkameror och meddelade att de inte skulle produceras. Utvecklingen hade kommit mycket långt, såvitt jag förstod.

Inte förrän en kamera eller ett objektiv går att köpa kan man vara säker på att den faktiskt finns.
Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Merläsning

ANNONS
Samyang till Sony - Scandinavian Photo