Annons

Proffsfoto

Artiklar > Nikons DSLR-tillverkning i Japan upphör

Nikons DSLR-tillverkning i Japan upphör

Marknaden för spegelreflexkameror krymper snabbt och tvingar Nikon att vidta drastiska åtgärder.

Japan Times uppger att Nikon planerar att sluta tillverka spegelreflexkameror i Japan i mars nästa år. Uppgifterna kommer från källor till tidningen.

I dag tillverkas toppmodellen D6 i Nikons fabrik i Miyagi, men det kommer istället att ske i Thailand framöver. Den japanska fabriken kommer istället att tillverka kameradelar och andra produkter.

Nikon uppges även ha planer på att i slutet av augusti stänga anläggningarna i Yamagata och Fukushima som tillverkar objektiv.

Redan idag tillverkas en hel del Nikon-produkter i andra länder än Japan där löneläget är lägre. 2017 stängde Nikon en fabrik i Kina som tillverkade kompaktkameror.Publicerad 2021-06-12.

9 Kommentarer

lonian 2021-06-13 00:41  
Så dslr fortsätter i Thailand.
Svar från froderberg 2021-06-13 00:46
Ja, Nikon fortsätter tillverka och sälja spegelreflexkameror. Men de ska inte tillverkas i Japan.
ztenlund 2021-06-13 02:28  
Nu är det väl ett halvår sedan det rapporterades att de skulle flytta kvarvarande kameratillverkning från Japan. De flesta kameror har tillverkats utanför Japan sedan länge. Både D810 och D850 tillverkades/tillverkas i Thailand. D700 tillverkades i Japan och det gjorde nog även D800. Men redan D70 tillverkades i Thailand, så det hela är ingalunda nytt.

Vissa andra saker har flyttats över tid. Jag råkar ha två AF-S 60/2,8G just nu och det ena är tillverkat i Japan och det andra i Thailand.
pdahlen 2021-06-13 09:24  
Man undrar ju hur det ligger till med nydesign av DSLR, finns det något liv efter D6, D500 och D850 tro? Det är väl ändå detta segment där det kan finnas något hopp
taz_k 2021-06-13 11:18
Inte mycket. Det ryktas ju om en uppföljare till D850. I övrigt tror jag vi kommer att se små facelifts för att mjölka befintlig teknik så länge som möjligt.
Det blir helt enkelt dyrt och svårt att få lönsamhet med två olika produktlinjer. Speciellt i en krympande marknad.
Svar från froderberg 2021-06-13 14:00
Jag tror som Kristoffer att vi på sin höjd kan få se någon lättare uppgradering med kraftigare processor och teknik som ärvs från de spegelfria kamerorna. Forskning & utveckling hålls till ett minimum.
esbtse 2021-06-13 23:19
Nikon kommer tappa kunder till Canon spegelösa system om de inte stöder oss F-system användare. Kostar lika mycket att gå till Z-systemet som Canons spegellösa då stora delar av F-systemets linser fungerar dåligt med FTZ adapter. Många av oss går antagligen till Fuji GFX systemet men det blir 50% dyrare.
pdahlen 2021-06-14 06:39
Tror det är större risk att man går till Sony pga att varken Canon eller Nikon släpper sin nya fattning till tredjepartsutvecklare (än). Jag använder enbart F objektiv till min Z6 och jag tror inte det är någon större problem i överföringen, däremot så fungerar AF i DSLR bättre vid vissa tillfällen, men det är mer pga annan AF konstruktion än FTZ adaptern. Tror Z9 blir en måttstock hur bra det kan bli med Z
ztenlund 2021-06-14 12:32
Klagomålet ovan handlar om att klagosångaren har skruvdrivna objektiv som han är grinig över bara fungerar med manuell fokus på FTZ-adaptern. Inlägget har skrivits på olika sätt många gånger tidigare. Jag har i och för sig några skruvdrivna, men de flesta av dem har jag även modernare varianter med AF-motor i objektivet av, som jag helt enkelt skaffat över tid för att de är bättre. Sedan finns det något som inte har en motsvarighet och jag tror nog att detta är ett mer typiskt scenario bland verkliga spekulanter, än att man sitter med nästan bara (eller enbart) skruvdrivna objektiv. Men visst hade det varit trevligt om t ex de lite mer unika DC-objektiven fungerat med AF på adaptern (eller en alternativ sådan).
lonian 2021-06-16 03:24
"Tror Z9 blir en måttstock hur bra det kan bli med Z" Skulle inte Z9 leva upp till förväntningarna, ja då kommer det bli ett jäkla liv.
esbtse 2021-06-18 18:27
Ken Rockwell har rekommenderat Canon spegellösa kameror framför Nikon när jag diskuterade saken med honom. Det är inte aktuellt för mig då jag stannar kvar i F-systemet men med en uppdatering av tre optik till E VR variant och inköp av en backup D850.. Han har en sammanställning på sin hemsida av hur FTZ adaptern fungerar med olika generationers optik. Jämförelse mellan spegellösa kameror, äldre: https://www.kenrockwell.com/tech/comparisons/nikon-vs-canon-vs-sony-full-frame.htm#native
Undersökning av FTZ adapter på olika generationer optik https://www.kenrockwell.com/nikon/mirrorless/lenses/ftz.htm.

Merläsning

ANNONS