Annons
Artiklar > Poddradio om Hasselblad och fotografering i rymden

Poddradio om Hasselblad och fotografering i rymden

Foto: Victor Hasselblad AB

 

Sveriges Radio P1:s Vetandets värld berättar historien om den otekniske ornitologen Victor Hasselblad som skapade en helt nytt kameramärke – vars bilder skulle få oss att omvärdera människan och hennes plats i världen.

1948 lanserades en ny svensk stillbildskamera på en presskonferens i New York. Den hette Hasselblad och var uppkallad efter sin skapare, grosshandlarsonen och fågelskådaren Victor Hasselblad från Göteborg, som ända sedan barnsben drömt om en kamera som man kunde fotografera flygande fåglar med.

Kameran blev efter en del inledande problem en världssuccé. Den höga bildkvalitén gjorde att rymdorganisationen NASA i början av 1960-talet började använda kameran under de amerikanska rymdfärderna.

I programmet berättas om Victor Hasselblads liv och om hans kamerafabrik i Göteborg. Medverkar gör Sören Gunnarsson, expert på människan och företaget Victor Hasselblad, samt Elsa Modin, bibliotekarie på Hasselbladstiftelsen i Göteborg.Publicerad 2019-08-15. Läst av 2487 personer.

1 Kommentarer

bomalt 2019-08-16 10:56  
Jag har faktiskt ett exemplar av fågelboken ”Flyttfågelstråk” som Victor Hasselblad skrev och hade fågelbilder i. Den kom ut 1935. Min mamma gav boken till sin far (min morfar) när han fyllde 50 år. Min morfar var väldigt foto- och fågelintresserad.

I förordet till boken står det: ”På grund av svårigheter vid tagningen av bilderna har den fotografiska kvaliteten ej genomgående kunnat hållas vid den standard, jag skulle önskat. För intresserade kan jag nämna, att över nittio procent av fotografierna äro tagna med Leicakamera.
Göteborg i november 1935, Victor Hasselblad”
annons

Merläsning

ANNONS