Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Teleobjektiv med måndamm säljes

Teleobjektiv med måndamm säljes

(Videon kan fn ej hämtas från en extern källa - prova igen om en stund)

Ett Zeiss-objektiv som användes av astronauten David Scott på månens yta 1971 under rymdfärden Apollo 15 är nu till salu på en auktion i Boston.

Fotografering av månens yta var en viktig del av uppdraget för Apollo 15. För att kunna dokumentera en större yta kring månlandaren användes en månbil.

Bilderna tog med en Hasselblad Electric Data Camera (HDC) utrustad med 70 mm-magasin och olika Zeiss-objektiv, bland annat ett Zeiss Tele-Tessar 500mm f / 8 som nu är till salu på en auktion som RR Auktion i Boston anordnar.

Att iförd stel rymddräkt och stor hjälm fotografera med ett långt teleobjektiv är inte det lättaste, har astronauten Charles M Duke berättat för Fotosidan.

Charles M Duke visar hur man håller ett 500:a på månen.

– Vi tränade mycket i förväg på att rikta kamerorna som satt monterade på i ett fäste på magen så att utsnitten blev bra. Att fotografera med 500mm-telet var däremot svårare, berättade Charles M Duke.

Övning med Hasselblad och 500mm-tele. Foto: Nasa

Den civila versionen av objektivet är svart, men månversionen är silverfärgad för att upprätthålla mer enhetlig inre temperatur i den extrema värmen i månens yta.

293 fotografier togs med objektivet under Apollo 15. Objektivet uppvisar en del skavmärken efter en incident där Scott trillade på månen. En del måndamm har fastnat på tejpen på objektivet.

– Efter tre dagar på månen åkte vi tillbaka till kommandomodulen som gick i omloppsbana runt månen. Där användes objektivet under  två dagar för att fotografera månens yta. Efter uppdraget fick jag objektivet av NASA som ett minne av uppdraget och det har varit i min personliga samling sedan dess, skriver Scott i ett brev som medföljer objektivet.

– Objekt som varit på månen har högt samlarvärde, och särskilt utrustning som varit avgörande i rymdprogrammet, berättar Robert Livingston på RR auktion och som har värderat objektivet till mellan 400 och 600 tusen dollar.Publicerad 2016-04-05. Läst av 6921 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-04-05 14:55   Kemal Sahacic
Ja, det är dags att sälja skiten innan mänskligheten förstår att människan aldrig landat på Månen. Med lite silverfärg löste de alltså alla problem med extrema värmen och strålningen i Månens yta. Det att tejpa objektivet var verkligen high-tech. :o)
Svar från froderberg 2016-04-05 15:23
Det finns en hel del rymdprylar som är förvånansvärt simpla. Men funkar det så funkar det.

Det är väl inte så många som tvivlar på att Nasa landade på månen. Frågade astronauten om Charles M Duke om konspirationsteorierna. Hans svar var: "Sovjet hade avslöjat en sådan lögn. De hade så många spioner inom Nasa och på andra höga positioner i samhället att de hade upptäckt en konspiration".
iSolen.se 2016-04-05 15:36
Nu skämtar du säkert men om inte, det står en del grejer på månen från månlandningarna, de fotas lite då och då :-)

Sen för den tekniskt lagda, det finns några speglar som de placerade ut. Lys med laser och ljuset kommer tillbaka till källan.
kiwi 2016-04-05 16:39
Kemal skämtar dessvärre inte. Han uttryckte likadana åsikter förra gången månlandningarna nämndes här på Fotosidan och han kunde inte övertygas om motsatsen. Tror det är meningslöst att försöka.
Kemal Sahacic 2016-04-05 16:58
@ Magnus, Även Sovjet Unionen har fejkat en del av sina rymdprogram redan från början och de var tvungna att hålla tyst. Snart efter att USA "skickade människor till Månen" påstod Sovjet Unionen att de själva skickat robotar till Månen som hämtade prover från Månens yta tillbaka till Jorden. Ett uppdrag som Ryssland knappast skulle kunna klara av idag. Men USA vågade inte att ifrågasätta detta.

Det vore intressant att utsätta kameran för hög radio-aktiv strålning (som råder på Månens yta) och testa om filmen i kameran kommer att bli förstörd.

Även NASA erkänner att radio-aktiv strålning som råder på Månens yta kan vara dödlig för människan och jag påstår att den är absolut dödlig för filmen i kameran.
Kemal Sahacic 2016-04-05 17:07
@ Ola, problemet är att inget annat land förutom USA har lyckats att hitta eller fota grejer på Månen från månlandningarna. Där ligger problemet. Det finns inget tredje partens bevis.
kiwi 2016-04-05 17:25
Vi borde kanske starta en tråd i forumet som behandlar detta ämne, då jag har en känsla av att det dels inte passar här i artikelkommentarerna, dels kan bli ganska långrandigt...

Men jag måste ändå fråga: Vad exakt var det Sovjetunionen fejkade av sitt rymdprogram? Finns det någon källa till detta? Ja, förutom konspirationsteoretikers hemmasnickrade hemsidor då.

Sedan finns det visst tredjepartsbevis på att vi har varit på månen. Den japanska rymdorganisationen, JAXA, fotograferade landningsplatsen för Apollo 15 för snart åtta år sedan.
Svar från froderberg 2016-04-05 17:36
Att ifrågasätta enskilda detaljer är lätt gjort, men att bevisa en konspiration är en annan sak. Skulle det finnas en konspiration så borde det finnas bevis som visar hur konspirationen organiserades. Instruktioner, kommunikation mm borde i så fall finnas.

Det finns även dem som påstår att förintelsen aldrig inträffade. En sådan konspiration måste ha varit gigantisk och skett redan under kriget och lämnat spår efter sig. Jag har svårt att tro på en konspiration när jag kollar på bilderna från koncentrationslägen i min farfars fotoalbum. Skulle någon fejka allt detta för ett album som bara en familj fått se?

Jaja, var och en får tro på var de vill ... :)
Kemal Sahacic 2016-04-05 17:39
@ Jan, Inom vetenskap ska man följa fakta oavsett vart de kommer att leda oss. Om du kan någonting som jag inte kan kommer jag att ta emot det med tacksamhet men om alla dina kunskaper inom området kommer från radio, TV och tidningar då är det meninglöst att försöka övertyga någon om någonting som man själv inte kan.
Kemal Sahacic 2016-04-05 17:47
@ Jan, Japanerna hittade inte landningsplatsen på Månen med grejerna som borde finnas där. Det har jag redan skrivit om. Vad fejkade Sovjet Unionen? De påstod t ex att Yuri Gagarin landade mjukt på marken efter rymdresor men nu vet man att han var tvungen att hoppa med fallskärmen för att överleva landningen.
BossonII 2016-04-05 18:47
En intressant detalj är att NASA själva råkade berätta att vi inte varit på månen (med människor). Har för mig att det var 2012 som NASA rapporten kom om bemannade resor i 'rymden'. Och då med anledning av Marsfärder. Deras utlåtande var att vi ännu inte ser någon teknik som kan bära en kapsel/rymdskepp som har förmågan att skydda besättning från kosmisk strålning. Blykapseln blir för tung.Bingo!
Apollo kapsel var ca 8 millimeter aluminium (sämsta strålskydd vi kan uppbringa) som påstås tog sig igenom de hyperladdade strålningsbältena (pop kallat Van Allen-bäten) för att sedan tillbringa tid i tomma rymden. Samma rymd och samma strålningsintensitet som rymden 'till Mars'. Samma rymd och samma strålning som på Månens yta.
Värt att notera är att alla 'rymdfärder' sedan Apolloprogrammet rört sig på tryggt avstånd inom det magnetiska skyddsfären... Det är egentligen fel att kalla dessa skyttlar och IS-station för rymdfärder då de i förhållande till en månfärd mer rört sig om att näppeligen lämna atmosfären. Den upplevda tyngdlöshet beror på att farkosten är i fritt fall (samma tangenthastighet som fallhastighet mot gravitationsfältet, därav en cirkulär bana och 'tyngdlöshet')
En av skyttlarna genomförde (har för mig 1989) en högre bana. Detta fick avbrytas då besättning fick 'tv-brus' för ögonen när de var slutna... Alltså högenergipartiklar som landade på retina.
Finns massor med mer fysik som vederlägger Apollo, och man behöver inte se en enda konspirationssajt. I detta forum dessum, som handlar om foto: ta en titt på NASA officiella bildarkiv. Det gjorde jag. Humor!
kiwi 2016-04-05 19:02
@Kemal: Angående Japan så hänvisade du till en hemsida som drivs av Alex Jones, en av de värsta konspirationsteoretiker som går att hitta. Han påstår hundra saker i veckan, men har väldigt lite att visa upp. Jag skulle inte vilja kalla varken hans sajt eller honom själv för trovärdiga. Tycker du själv att han känns trovärdig? Har du någon bättre källa?

Det var heller inget vidare med exemplen om Sovjetunionen: Ett citat som påstås har yttrats för 55 år sedan. Min världsbild rämnar! Tur att jag har »radio, tv och tidningar« att luta mig mot...

Jag ändrar mig gärna om fakta dyker upp. Men det dyker inte upp så mycket från din sida. Och när jag presenterar någonting, så avfärdar du det direkt eftersom det antingen kommer från NASA eller från någon som USA skulle ha kunnat påverka. Med andra ord kan vi inte övertyga varandra.

@UGE: Alltid dessa van Allen-bälten... Om det nu var »känt« att dessa skulle mikrovågsgrilla varenda astronaut som kom en bit ut i rymden, varför då inte konstatera att det var omöjligt att skicka levande varelser till månen? På så vis skulle ju ingen behöva ödsla tid, energi och pengar på någonting som var omöjligt. I stället tvingades man fejka inte bara månbilder och månprover, utan även bryta mot fysikens lagar. Det låter helsnurrigt.
lumor_ 2016-04-05 19:38
Kemal trollar alla :D
Kemal Sahacic 2016-04-05 21:38
@Jörgen, författaren säger själv att all data som han använt kommer från NASA eller organisationer som har kopplingar till NASA. Problemet kvarstår. Det fattas tredje partens bevis.
ojanson 2016-04-05 22:34
Du glömde nämna att jorden är platt, också...
Lars Nyhlén 2016-04-05 23:09
Jaha, så usa fejkade månlandningarna sex gånger alltså! Inte dåligt att kunna hålla det hemligt! Men det det var ju bara några tusen personer inblandade så det var väl inte så svårt!
PMD 2016-04-06 02:07
Hörni konspirationsknäppisar. Ni får allt läsa på lite om Van Allen-bältet och hur det gått från att ha gjort folk oroliga till att ha visat sig inte vara något problem för rymdfärder som korsar det (Apollofarkosterna befann sig inte i Van Allen-bältet speciellt länge och den mesta av strålningen som besättningarna utsattes för under färderna var annan strålning).
Svar från froderberg 2016-04-06 08:33
"Det fattas tredje partens bevis."

Det blir fel att vända på bevisbördan. Den som tvivlar på Nasa får bevisa en konspiration. Att ifrågasätta vissa detaljer innebär inte att man har bevisat en konspiration. Bevisa hur konspirationen är organiserad.
Johannes-S 2016-04-06 10:31
Det finns en hel del tredje-partsbevis. Det finns bilder tagna från rymdsonder som inte är NASAs, t ex från Japan (det är en ren lögn att det inte finns japanska), europeiska, indiska och kinesiska.

Dessutom finns det tredje-partsbevis från själva flygningarna. Många länder och privatpersoner pejlade och följde radiosändningarna från månen.

Nu bevisar ju detta ingenting för en konspirationsteoretiker. Om man visar bilder från landningarna så kommer de bara flytta målstolparna och medge att landningarna gjordes men att inga människor följde med.

Det är för övrigt inte särskilt hög radioaktivitet på månen. Gissningsvis har Kemal blandat ihop det med något annat, joniserande partiklar från solvinden (som inte är samma sak som radioaktivitet). Det var väl utrett redan innan månfärderna att strålningen inte skulle vara farligt hög under månfärderna.
PMD 2016-04-07 00:46
Nej, det bevisar ju ingenting alls. Eftersom Illuminati styr alla världens regeringar i hemlighet så är konspirationen utbredd överallt. S.k. tredjepartsbevis är alltså en del av konspirationen.
VildPer 2016-04-07 13:19
Eftersom någon här skrev att du uttryckt liknande tankar tidigare kanske detta inte är trollande bara? Tänk däremot på att den som påstår något extremt, som går emot vad forskare i världen säger och vad människor i allmänhet tror, då bör det vara den personen som bevisbördan i första hand ligger på.

Som exempel om jag påstår att jorden är platt, då kommer de flesta inte att tro på mig om jag inte har mycket bevis jag kan dra fram. Eller för 1000 år sedan om någon sa att jorden är rund, då skulle ingen tro på den personen om han/hon inte hade mycket bevis att lägga fram för då trodde både forskare och vanliga privatpersoner att jorden var platt.

Hoppas du förstår och håller med om min tanke här. För du vet nog att de flesta inte tror som dig i den här frågan, både inom forskarvärlden och för privatpersoner.
photoboy 2016-04-07 13:35
@Lars N: Jag tror inte heller på konspirationsteorierna, men det går faktiskt att hålla stora saker hemliga. Manhattanprojektet t.ex. hölls otroligt hemligt under lång tid.
Kemal Sahacic 2016-04-07 14:22
@ Per Lundström, det har aldrig handlat om vad sanningen är utan vem som har makt att bestämma vad sanningen är. Och människan är ett flockdjur som följer sina instinkter, idoler, makthavare och auktoriteter. Det var ju Adolf Hitler som sagt: "Vilken tur för härskare att människor inte tänker." - och gubben visste vad han pratade om.

Diskussioner och misstankar om månlandningen började för mer än 40 år sedan och fortfarande pågår. Om man är intresserad av ämnet ska man forska lite själv. Det kan vara en rolig diskussion vid fikabordet.
PMD 2016-04-07 14:34
Existensen av Manhattanprojektet hölls hemligt i tre år. Hemligt för alla utom ryska underättelsetjänsten, då förstås. Britterna hölls informerade också (eftersom britter deltog i projektet).

Tre år är inte så jättelång tid och det är lättare att hålla saker och ting hemliga i krigstid än i fred.

Det väl ingen som tror att sprängningen av de första atombomberna var en bluff och en konspiration ...?
VildPer 2016-04-07 15:38
Jag misstänkte att du inte skulle hålla med mig trots att det jag sa är allmänt och inte har något med just månen att göra. Det hör ofta ihop har jag märkt att de som är inne på olika konspirationsteorier inte heller håller med om det jag skrev i förra inlägget. Håller man inte med om det så är det förstås lätt hänt att halka in på vilken konspirationsteori som helst, sann eller ej.

Även ren fakta som motsäger brukar slås bort utan att komma med fakta som styrker teorin genom olika knep. Jag är däremot rätt insatt i ämnet eftersom en kompis varit inne på samma spår som dig tidigare. Han visade bland annat en hemsida som gav kanske 15 "fakta" till varför månlandningen aldrig ägt rum och jag kunde med rätt enkla kunskaper inom fysik och foto motbevisa allting som stod där. Då visade han sedan en annan sida som var mer seriös och jag fick lov att googla lite för att kunna motbevisa allting där som han kom med. Mina bevis kunde han däremot inte motbevisa ett enda av dem. Nu räcker det här vi gjorde förstås inte rent strikt för att bevisa att människan varit på månen, men det räckte för att övertyga honom om att vi varit där och det var nog för min del.
lasse2k 2016-04-07 18:03
Haha, detta var rolig läsning! Tack, Kemal, du förgyllde min dag. :-)
martinator 2016-04-08 23:23
Måste vara rätt skönt att veta att rysarna aldrig varit på månen. Det betyder ju samtidigt att de inte heller har några interkontinentala kärnvapenmissiler eftersom man i så fall använt samma bärraket. Följaktligen måst hela kalla kriget varit en charad och allt prat om att utplåna Washington en bluff.
2016-04-05 15:45   horvendile
Inte ofta det framhålls som ett plus att ett objektiv samlat på sig damm.
2016-04-05 16:10   Ingemar Svensson
If you can't make it - Fake it. Mycket passande med lite måndamm på tejpen, det kan säkert öka värdet med några dollar :)
Karl.B 2016-04-05 16:22
Vill ha-faktorn ökar enormt för mig ialla fall pga måndammet.
2016-04-05 21:28   Tony johansson
Kemal, 1:a April har passerat. Du kan sluta skoja nu...
Kemal Sahacic 2016-04-05 21:46
@ Tony, Förr var det bara kungens narr som vågade säga kungen sanningen, fortfarande är det klokt att spela narr ibland om man tänker säga sanningen. :o)
2016-04-06 09:05   Tomasz
Såklart var Apolloprogrammet en bluff, precis som Hubble-teleskopet och GPS-satelliter. Genom att läsa kommentarerna här har jag lärt mig mycket, internet är fantastiskt!
JohnnyL 2016-04-06 09:12
Nej, Inernet är bara en bluff, det kommer snart att avslöjas!
2016-04-07 15:31   Göran KAH
Undrar lite vad konspirationsteoretiker själva tror på? Enbart självupplevda händelser eller något som någon annan rapporterat?

Självupplevda kan dessvärre vara påverkade av diverse kemiska substanser, vissa som sprids i atmosfären av CIA och f.d. KGB. och därmed svårverifierare. Fotografier är lättmanipulerade...

Viktigast är klädseln, foliehatt är en värdefull huvudbonad.
PMD 2016-04-07 16:46
De tror väl på sina profeter och på Traditionen (ungefär som alla andra religiösa)?
2016-04-12 19:08   Micke R
Jag träffade 2000 en man vid namn Dick Ross i Överkalix när jag jobbade åt Suorses (europeisk organisation för filmutbildning) och han var föredragshållare under en kortare utbildning där.
Dick berättad för mig att han varit bildproducent i London under de europeiska tv-sändningarna av första stegen på månen. De hade en animerad film-back up om sändningen från månen la av.
Han hade under någon sekund råkat beordra in den animerade bilden i den riktiga sändningen.
Så man vet aldrig... men min berättelse är sann.
iSolen.se 2016-04-13 09:33
Det finns massor med såna historier, tror det skulle avslöjats lätt om en animering (den tekniken var urusel 1969) sändes som live och med tanke på att det var flera som mottog och spelade in sändningen skulle märkts om den från London (varför inte Huston?) var annorlunda.
PMD 2016-04-13 10:09
Det gjordes en del animeringar (av aningen bättre än streckgubbekvalitet) för att visa hur delar av månfärden gick till. Det fanns ju ingen film-crew som flög bredvid och filmade färden.
iSolen.se 2016-04-13 12:37
Det är en helt annan sak, vad skulle vara så speciellt med den animeringen? Knappast något en konspirationsteoretiker skulle använda som argument :-)
2016-04-14 19:46   rue
Intressant!

För drygt 10 år sedan hade jag förmånen att få min gamla "bladare" kontrollerad och objektivet uppmätt av en pensionerad reparatör från Hasselblad. Jag blev hänvisad till honom från Hasselblad bör nämnas. Han drev då sin reparationsverkstad hemifrån i sin källare där han hade en fasligt massa reservdelar, verktyg och instrument. I ett hörn stod en monter från NASA med ett antal utmärkelser han hade fått från dem från sin tid som NASAS ansvarige för service/reparation av "rymdkamerorna". Jag blev imponerad och faktiskt lite "hedrad" av att få sin kamera reparerad av honom och frågade om han inte kände sig stolt av att ha varit högst delaktig i "månkamerorna". Hans svar gjord mig ngt stum, då han menade att kameran aldrig varit där och inte heller någon människa heller. Han menade att det var den största bluff som iscensatts. Jag blev som sagt synnerligen förvånad och försökte utläsa om han menade allvar. Men han gjorde ett seriöst intryck och jag undrade om han endast menade den första rymdfärden eller om det var samtliga. Jag kom osökt att tänka på filmen Capricorn one med Elliot Gould som behandlade ämnet. Jag fann det inte lönt att fråga vidare utan lämnade honom med en perfekt servad H-blad 2000 och ett kontrollerat 80 mm objektiv. Men visst har hans ord gnagt i mig sedan dess. /L

Merläsning

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 1

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 38

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 72

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 2

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 4

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Lastolite HaloCompact