Annons
Artiklar > Amber Bracken tog World Press Photo of the Year

Amber Bracken tog World Press Photo of the Year

Foto: Amber Bracken

 Amber Bracken

World Press Photo of the Year avgjort - första gången en bild utan människor.

Amber Bracken från Edmonton, Canada har tagit World Press Photo of the Year. Bilden är tagen på uppdrag för New York Times vid Kamloops Indian Residential School i Kanada där man har upptäckt 215 omärkta barngravar. De röda klänningarna är uppsatta på kors till minne av de avlidna barnen.

Den här typen av skolor startades under 1800-talet. Syftet var att ”integrera” ursprungsbefolkningen, att anpassa sig till västerländska värderingar och till att bli kristna. Man räknar med att upp mot 150 000 barn gått på dessa skolor, och omkring 4 100 dog på skolorna till följd av bland annat sjukdomar och misskötsel.

Det är första gången i World Press Photos 67-åriga historia man har en vinnarbild utan människor den, och femte gången en kvinnlig fotograf kammar hem priset.

Övriga vinnare är bland andra: World Press Photo Story of the Year - Saving Forests with Fire av Matthew Abbott, för National Geographic och World Press Photo Long-Term Project Award - Amazonian Dystopia av Lalo de Almeida för Folha de São Paulo.

Foto: Matthew Abbott

Foto: Lalo de AlmeidaPublicerad 2022-04-07. Läst av 1984 personer.

1 Kommentarer

Cygni 2022-04-08 09:09  
Bra bilder och bra att det uppmärksammas. De barnens öde påminner om vad svenska staten gjorde mot Samerna.
annons

Merläsning

ANNONS