Annons
Artiklar > Anna Clarén med Need to be needed på Värmlands Museum

Anna Clarén med Need to be needed på Värmlands Museum

Foto: Anna Clarén

 Anna Clarén

”Jag skildrar en verklighet jag tror att de flesta känner igen”.

21 april kommer Anna Claréns bok Need to be needed. Samma dag öppnar hennes utställning med samma namn på Värmlands Museum i Karlstad. 

Hon debuterade 2006 med boken och utställningen Holding som samma år vann pris för bästa fotobok i Sverige. Sedan följde ett flertal serier som blivit böcker och utställningar, bland annat Close to home och When everything changed. Anna Clarén har sedan tidigare haft utställningar på bland annat Dunkers i Helsingborg, Malmö Muséer och på Fotografiska i Stockholm.

Hon arbetar i en subjektiv dokumentär tradition och hämtar sina motiv från det allra närmsta; familjen, vännerna och det vardagliga livet.

Hon är en av huvudlärarna på Nordens fotoskola, Biskops Arnö.

Min bildvärld föds i vardagen, i det allra närmsta. I denna förtroliga sfär – det alldagliga, näst intill oansenliga – vill jag se och lyfta fram det storslagna.

Jag är en trebarnsmamma som bor i en villaförort till huvudstaden. Mitt liv är varken exotiskt eller extremt, inte heller marginaliserat eller glamoröst. Jag skildrar en verklighet jag tror att de flesta känner igen. I denna vanliga vardag söker jag de stora, allmänmänskliga frågorna – de som handlar om livets mål och mening, om längtan efter tillhörighet och gemenskap.

När jag var nio år köpte jag min första kamera med hopsparade pengar. En billig pocketkamera med tre tillhörande blixtkuber. Jag fotograferade allt i min omgivning, bilderna föreställde sådant som Julafton, utflykter och födelsedagar, kompisar, kusiner och olika husdjur. Bilderna sattes samman i album som jag bläddrade i, om och om igen. Fotoalbumen fylldes av händelser och situationer som jag ville minnas och bevara. På detta sätt blev fotografierna också, i någon mån, vittnesmål om att jag var en del av ett sammanhang större än mig själv. Jag sparar fortfarande mina bilder i album, de blir fler och fler och fyller numera flera hyllmeter i mitt hem. Att fotografera har för mig blivit till ett sätt att ta in min omgivning och försöka tolka det flöde som är livet”, säger hon i ett pressmeddelande.

Utställningen pågår till och med 10 september 2023.

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna ClarénPublicerad 2023-03-28.

10 Kommentarer

Nils Bergqvist 2023-03-29 07:50  
Väldigt finstämda bilder, som skildrar något som är dokumentärt och pågående i de flestas liv, om än på ett arrangerat (subjektivt) sätt. Jag gillar den här typen av arrangerad fotografi mycket mera än annan fotografi som arrangeras på ett mera utmanande/provocerande och spektakulärt sätt. Men får jag välja, är det den oarrangerade vardagsbilden som triggar mig mest. Fast ingenting utesluter det andra. Fotografi och bild är ett oerhört mångfacetterat medium.
PMD 2023-03-29 11:22
Jag gissar att de flesta av bilderna i den här serien är arrangerade. Det är välgjorda bilder, men känns lite tomma eftersom jag får intrycket att de har arrangerats för att se ut som att de är dokumentära.

Utom den sista bilden, som inte försöker vara dokumentär, men ändå lyckas bli det, på nåt mysko vis. Mycket bra!

Clarén har lyckats hålla sin ljusa stil hela tiden sen hon började synas vilket jag gillar. Jag undrar om det kan vara enklare att få till rätt effekt nu än det var på filmtiden.
Nils Bergqvist 2023-04-30 17:40
Ja det syns tydligt att de är arrangerade.
Nils Bergqvist 2023-04-30 17:41
Ja det syns tydligt att de är arrangerade.
jkm 2023-03-29 09:18  
Tog mig tid nu att kolla igenom de här bilderna nu. Sensationellt bra!! Det skenbart triviala vardagslivet skildrat med en säker fotografisk hand. Särskilt faller jag för komp och färgskala samt att det alltid finns något i bilden som får mig att fundera; vad är det som händer egentligen? Typ Thunberg i vardagsrummet. Mkt bra... Ha det gött!
jerrysoderberg 2023-03-29 09:30  
Underbara bilder. Berörande, eftertänksamma, ljust och fint.
PMD 2023-03-29 11:17  
Jag hoppas att det låg en mjuk madrass på golvet nedanför fönstret för den händelse att barnet skulle ta ett steg bakåt. :-)
Innocent Bystander 2023-03-29 11:46  
Verkligen fina bilder!
mombasa 2023-03-29 14:43  
Anna Klaréns bilder tål att tittas på många gånger. Och kanske särskilt i det hon iscensätter vardagen. Nästan som kameran är en deltagare i små ”kammarspel”.
MARINFOTO 2023-04-03 12:29  
Fantastiskt härliga bilder med mjuka färger och former och sköna attityder / Kent Forsén.

Mer premiumläsning