Artiklar > Avhandling ger svar på vad som är en tilltalande bild

Avhandling ger svar på vad som är en tilltalande bild

Östen Axelsson funderade över vilka av hans bilder som tilltalande andra. För att få svar på frågan skrev han en doktorsavhandling. Idag disputerar han.

– När jag sökte svar på vad som var en tilltalande bild så fick jag ofta svar "ring en psykolog". Eftersom det inte finns så mycket forskning så bestämde jag mig för att själv undersöka saken.

Först tänkte Östen Axelsson forska kring komposition, men i så fall hade han redan gjort ett antagande att kompositionen spelar någon roll för upplevelsen av bilden. Istället blev frågan vad som gör en bild tilltalande.

Östen började med en studie där han lät en mängd studenter studera 200 bilder för att se vad de tilltalades av. De fick också sätta ord på upplevelsen.

Slutsatsen blev att informationsinnehållet är avgörande för uppfattningen av bilden för gemene man. Ljus och komposition kan bara förstärka. Att uppskatta andra saker i bilden än själva informationsinnehållet kräver träning.

– Erfarna bildskapare vill så småningom ha en utmaning. De vill ha bilder som sticker ut annars känns bidlerna tråkiga i längden, säger Östen Axelsson.

Synen på vad som är en bra bild kan alltså skilja rejält mellan vanligt folk och vana bildmänniskor.
– Folk föredrar det som är bekant och som inte har för komplext informationsinnehåll. Bilderna får gärna ge en upplevelse av behag. Medan den tränade tycker de bilderna är tråkiga. Ska det vara en bild på en söt katt gör det inget om den är ihjälslagen.

Här har vi nyckel till kritiken mot att vissa domare i fototävlingar väljer bort de lugna snygga bilderna till förmån för andra bilder som många upplever konstiga och inperfekta.

Östen pratar om informationskomplexitet och visuell komplexitet och menar att en erfaren fotograf vet hur dessa samverkar och kan balansera dem.
– Reklam- och pressfotografer har ofta lärt sig balansera mellan tydlighet och komplexitet. De ligger oftast i mitten av skalan. Konstfotografer som bara fotograferar för sin egen skull ligger ofta i änden av skalan.
– Det är inte konstigt att folk tycker att konstbilder är konstiga. Ett exempel är Cindy Sherman på Fotografiska. Hennes bilder är inte direkt vackra och har en stor informationsmängd.

Vad har du får råd att ge utifrån din forskning?
- Glöm inte vad en bild är för något - det är ett medium. Komposition är inte hela världen. Tänk på vem som ska se bilden. En tilltalande bild tar man för att den ska vara tilltalande, men det kan finnas andra syften med en bild.

Hur har forskningen påverkar ditt fotograferande?
- Jag har fått svårt att fotografera om det inte finns något syfte med bilderna.

Vad är nästa steg i din forskning?
- Det är svårt att hitta någon som vill finansiera den här typen av forskning. Men jag skulle vilja titta närmare på hur olika tekniska saker som skärpa, skärpedjup och kontrast påverkar upplevelsen av bilden. Då kanske jag kan utveckla en ny fotolära om hur redskapen påverkar.

Klockan 13.00 den 4 mars sker disputationen på Psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Den sker i huvudsak på engelska och är öppen för allmänheten.Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-03-04. Läst av 8466 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
2011-03-04 10:12   Joakim K E Johansson
Mycket intressant. Håller för övrigt med Östen om följande citat; ”Jag har fått svårt att fotografera om det inte finns något syfte med bilderna.” Så har jag känt länge. Har jag inget att berätta med mina bilder blir det faktiskt inte särskilt kul att hålla på.

För övrigt verkar Jens Assur ha samma uppfattning. I informationen till programmet ”Sverige” som går nu på lördag och där han är med står det bland annat; ”Jens Assur förklarar i Sverige! varför innehållet i bilden alltid segrar över estetiken”.
2011-03-04 10:28   henrik.mjoberg
Jag instämmer; dylik fotoanalys är alltid av intresse för oss fotografer och kommunikatörer och jag tycker även Göran Segeholm har berört ovan nämnda områden i sitt lektionsmaterial för högskolan i Jönköping. Finns det möjlighet att ta del av Östen Axelssons thesis?
2011-03-04 10:34   henrik.mjoberg
Jag besvarar min egen fråga med en länk till Östen Axelssons sammanfogande kappa till doktorsavhandlingen "Aesthetic Appreciation Explicated" i PDF-format: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:390632/FULLTEXT01
2011-03-04 12:48   Benganbus
"Synen på vad som är en bra bild kan alltså skilja rejält mellan vanligt folk och vana bildmänniskor".
Kan nog bara hålla med.
/B
2011-03-04 15:34   Rapper
Skönt att någon vågar faktiskt forska om detta. Att konstkännare blir uttråkade och därför gärna väljer svårare bilder även fast de inte nödvändigtvis är bättre, är en känsla som jag haft länge. Det är å andra sidan fullt naturligt att bli uttråkad och det föder ju även nya sätt att se på bilder. Det roliga är bara att samtidigt som konstkännarna faktiskt har en högre kunskap inom konstområdet så vet de inte mycket om psykologin bakom deras eget tycke och smak. Nu kan de ta reda på det!
2011-03-04 17:00   starnut
Har själv gått och funderat på det här den senaste tiden. Jag har kommit fram till att man genom sitt konsumerande och funderande kring bilder kan förändra sitt eget sätt att se på bilder ungefär på samma sätt som man kan förändra sin uppfattning om vad för mat och dryck som är god och inte. Första gången man smakar på en whisky är den antagligen inte särskilt god (utgår från egen erfarenhet) men efter att ha testat en 20e gång så har jag börjat tycka annorlunda, jag vet inte riktigt vad det är som har förändrats men jag har kommit fram till att man inte ska avfärda något efter ett första intryck om man inte vill gå miste om något som man längre fram kan komma att uppskatta. Fast å andra sidan, utvecklingen behöver ju kanske inte vara positiv, det är ju ingen garanti att man gillar något mer bara för att man utsätter sig för det upprepade gånger. Lurigt det här!
Svar från froderberg   2011-03-04 17:42
Det finns dem som rekommenderar att man ska ge bilder man inte gillar på utställningar mycket tid och försöka förstå vad andra gillar med bilder för att utveckla sitt bildseende.
2011-03-04 18:59   mc bruno
Är det en kvallitativ studie han gjort?
2011-03-04 20:26   EGW
Helt enkelt jäkligt intressant!
2011-03-05 14:45   Helmetrock
Bullshit.....

Merläsning

Tips för fotografering i varmt väder

Sommarvärmen kan ge härliga bilder, men kan också ställa till en del problem för oss fotografer. Här kommer några tips på hur du minimerar dem. Läs mer...

Christer Strömholm 100 år

Idag är det 100 år sedan Christer Strömholm föddes - en av de största inom svensk fotografi. Han blev mest känd för sina bilder av transpersoner i Paris, men påverkade också flera generationer av fotografer med sin fotoskola. Läs mer... 3

Flera nya objektiv från Fujifilm

Som tidigare utlovat lanserar Fujifilm två nya proffsobjektiv. Ett mycket ljusstarkt teleobjektiv, 200 mm f/2 med matchande telekonverter, och en ljusstark vidvinkelzoom. Samtidigt berättar Fujifilm om ytterligare tre kommande objektiv. Läs mer... 18

Fujifilm XF10 - kvalitetskompakt med APS-C-sensor

Fujifilm XF10 är en relativt billig kvalitetskompakt med större sensor än de flesta konkurrenter. XF10 har samma APS-C-sensor och processor som systemkameran X-T100. Läs mer... 9

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman gör nr 6/2018 är "Sport & action" respektive "Höst". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Läs mer...

Åsa lär ut hundfotografering i ny bok

Fotografen och hundinstruktören Åsa Jakobsson har skapat boken KLICK – hundfotografering med glädje. Det lät som en lite ovanlig fotobok vilket gjorde oss nyfikna. Läs mer... 4

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det nionde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. En kameraloppis anordnas samtidigt. Läs mer... 4

Oro för prisdumpande dansk bildbyrå

Den danska bildbyrån Byrd News som redan är verksam i Danmark vill etablera sig även i Sverige. Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar om oro för att detta skall leda till prisdumpning. Läs mer... 27

Dokumentär: Ett äventyr genom objektivet

Naturfotografen Audun Rikardsen har gjort sig känd för sina spektakulära bilder av livet både ovanför och under havsytan i den arktiska havsmiljön i hemtrakterna i nordligaste Norge. En bild föregås av omfattande förberedelser och själva fotograferingen kan vara nog så äventyrlig. Se en norsk dokumentär om honom på SVT Play. Läs mer... 6

Tillbaka från fotbolls-VM med nya bilder och upplevelser

Joel Marklund fotograferade fotbolls-VM och följde i synnerhet det svenska laget, en resa som blev längre än planerat. Här sammanfattar han intrycken. Läs mer...

Elinchrom ELB 500 TTL - Get the Right Shot