Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Han får Lennart Nilsson Award 2024

Han får Lennart Nilsson Award 2024

Csaba Adoris avbildningar av kroppens vävnader ger honom priset. 

Csaba Adori är neurobiolog vid institutionen för molekylär biovetenskap, Stockholms universitet och är anknuten till institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet

Han får Lennart Nilsson Award 2024 för sitt arbete inom 3D-avbildning av kroppens vävnader.

Hans detaljrika bilder och 3D-filmer av vävnader möjliggör en visuell resa genom flera av kroppens organ. Detta har på ett betydelsefullt sätt bidragit till att öka omvärldens kunskap om olika organs uppbyggnad och uppkomsten av sjukdomar som Alzheimer, fettlever och cancer.

Jag är särskilt glad över att priset lyfter fram 3D-teknikens potential beträffande de vetenskapliga, pedagogiska och estetiska aspekterna”, säger Csaba Adori i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:


Csaba Adori tilldelas 2024 års Lennart Nilsson Award för sin vetenskapliga 3D-fotografering av vävnader. I Lennart Nilssons anda synliggör han inte bara de vetenskapliga aspekterna av vävnadsstrukturer eller deras patologi, utan också skönheten i anatomiska detaljer. Hans konstnärligt presenterade bilder ger en översikt över flera millimeter med mikrometerupplösning, vilket bidrar till den vetenskapliga förståelsen av strukturer som innerörat och den mänskliga hjärnstammen. Hans material används i undervisningen, och han når utanför den akademiska världen genom att dela videofilmer av människans mikrokosmos, vilket väcker nyfikenhet och fascination.

Stiftelsen Lennart Nilsson Award grundades 1998 för att hedra den världsrenommerade svenske fotografen Lennart Nilsson för hans arbete inom fotografering. Stiftelsens syfte är att främja undervisning, utbildning och forskning inom de medicinska, biologiska och tekniska vetenskaperna. Årligen delar stiftelsen ut Lennart Nilsson Award till en person som på ett avgörande sätt medverkat till utvecklingen inom vetenskapligt fotografi eller till den som utfört ett förtjänstfullt arbete i Lennart Nilssons anda.Publicerad 2024-06-20.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS