Annons
Artiklar > Getty Images kickar fotograf efter bildmanipulering

Getty Images kickar fotograf efter bildmanipulering

Frilansfotografen Marc Feldman har råkat i kläm med bildbyrån Getty Images efter att en av hans bilder misstänkts har manipulerats. Själv menar han att det var ett misstag.

Getty Images är är bestämda när det kommer till sina regler, inga bilder får under några omständigheter manipuleras. Något som bildbyråns före detta frilansfotograf Marc Feldman nu fått erfara. Han har tvingats hoppa av bildbyrån efter misstänkt bildmanipulering på en bild fotograferad under en golf-turnering.

Det var bildredaktören Guy Renolds på ”Dallas Morning News” som upptäckte fotografens blunder när han hittade två likadana bilder i Getty Images bildbank. Båda var fotograferade av Marc Feldman och föreställde golfaren  Matt Bettencourt – men i en av bilderna hade hans caddie i bakgrunden retuscherats bort. Getty Images agerade blixtsnabbt genom att ta bort bilderna ur sitt arkiv och skickade ut meddelande till de berörda kunderna om att bilden innehöll ett fel.

Fotografen Marc Feldman har nu fått avsättas från Getty Images, men menar att det hela rör sig om ett klantigt misstag.  Fotografen berättar att han var i presstältet och bearbetade bilderna från golf-turneringen när Bettencourt och hans caddie kom förbi och ville titta på bilderna. Caddien föreslog då bilden skulle se bättre om han inte var med i bilden.

- Så jag visade dem hur lätt jag kunde göra ta bort honom i ett bildbehandlingsprogram. Jag trodde att jag bara sparade ned bilden till skrivbordet på datorn och inte till min skicka-mapp. Det var verkligen inte min avsikt att skicka båda bilderna till Getty Images, säger fotografen.

Här kan du se de aktuella bilderna.

Källa: PDNPulse.



Publicerad 2010-07-22.

7 Kommentarer

Joel Stjernerhem 2010-07-22 07:30  
Låter lite överdrivit hårt faktiskt. En bild, ett misstag som han dessutom erkänner och berättar omständigheterna om. Kanske han ljuger, kanske inte. Men när det bara har hänt en gång och en rimlig bortförklaring finns så....
jdandanell 2010-07-22 11:03  
Hårt dömt men jag håller med Daniel, det är viktigt att man sätter ner foten och är tydlig med vad som gäller. Spelaren på bilden vann den aktuella PGA-tour tävlingen och var i toppen inför sista speldagen då bilden skall ha tagits. Getty äger verkligen golftävlingarna och jag kan tänka mig att spidningen av bilden är hyfsat stor.

Nu verkar även denna artikel vara en ren rip-off/översättning från PDNPulse där de skrivit fel namn men spelaren på bilden heter Matt Bettencourt och inget annat.
Fotosidan Redaktion 2010-07-22 13:37  
Jonas, det är ingen "ren rip-of" från PDNPulse. Däremot förekommer sajten som källa, varav även namnet blev fel. Tack för rättelsen!
Måns H 2010-07-22 19:19  
Det finns gott om fotografer och ont om stora bildbyråer.

Det är enkelt för Getty att kicka en fotograf som gjort ett misstag och stått för det. Nu vet kunderna att Gettys fotografer antingen är felfria eller mer förslagna än Feldman.

Jag tycker att nån form av gult kort eller tidsbegränsad avstängning vore bättre. Ingen är felfri.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS