Annons
Artiklar > Fotograf gör kontroversiell modeplåtning med oljespill

Fotograf gör kontroversiell modeplåtning med oljespill

I senaste numret av Vouge Italia gör fotografen Steven Meisel en modefotografering på 24 sidor där modellen Kristen McMenamy är nedkladdad i olja. Modeuppslaget kritiseras för att vara ett smaklöst sätt att försöka göra glamour utav en miljökatastrof.

Bilderna förekommer i Augusti-numret av italienska Vouge. Till fotograferingen flögs designerkläder värda tusentals dollar till platsen, för att sedan smutsas ned av olja till modefotograferingen.

"As beautiful and provocative as they are, we can't help but feel uneasy. Creating beauty and glamour out of tragedy seems quite fucked up to us, not to mention wasteful and hypocritical, seeing as thousands of dollars of luxury clothing was flown in, and then subsequently ruined for the shoot. Glamorizing this recent ecological and social disaster for the sake of "fashion" reduces the tragic event to nothing more than attention-grabbing newsstand fodder", skriver Refinery29.

Modeuppslaget vid namn "Water and oil" ska ha inspirerats av oljekatastrofen vid plattform Deepwater Horizon i Mexikanska golfen utanför Louisiana i USA den 20 april i år. Oljeplattformen exploderade och sjönk, något som ledde till en mycket stor oljeläcka i Mexikanska golfen. Modellerna i uppslaget ska påminna om de skadade och nedsmutsade fåglarna - och ligger därför och poserar i exklusiva designerkläder, så gott som täckta i olja.

En del kallar modebilderna en briljant politisk ståndpunkt, andra tycker det är en exploatering av en hemsk tragedi.

Nyfiken på de omtalade bilderna? Här finns de att titta på i ett bildspel.

Källa: PDNpulse.



Publicerad 2010-08-16.

7 Kommentarer

petterssonviktor 2010-08-17 11:42  
tummen upp!
Joi 2010-08-17 17:20  
har svårt att tro på att modellerna skulle låta sig kladdas ned med riktig olja som är giftig, de är bara för att synas som de gör de.
geronimo13 2010-08-17 19:44  
Heja Meisel!

Årets bästa editorial.
GustavHüb 2010-08-18 00:12  
NÄMEN! Är det dåligt att det är fullt med olja i havet? :O Vad bra att någon förklarade det... Jag tycker det är en exploatering av en hemsk tragedi.
ekfeldt 2010-08-18 08:22  
David La Chapelles anspelningar på Cathrina...
Nån som vet om någon sa något då ?

Får se om några av Meisels pengar går till sanering.
Skulle dock inte tro det :)
Benganbus 2010-08-18 20:26  
Det här låter modigt, att först sitta på åskådarplats liksom,
och se'n när det lugnat sig litet, å inte e så farligt,
åka till katastrofstället och kleta ner sig litet med olja och fota, och se'n dra hem igen...
"Money honey that's all I want!" ;)
swedechris 2010-09-28 16:39  
David Lachappelle var oxå oroad av avsaknaden av insikter i miljö och hälsa problem pga osmart desin och tok dum konsumption . Bra ide Meisel.

Merläsning

ANNONS