Annons
Artiklar > Crimson börjar med fotoböcker

Crimson börjar med fotoböcker

Crimson har nu till slut kommit med en tjänst för att skapa fotoböcker.

Även med datorskärmar, platt-tv, telefoner och surfplattor vill många fortfarande skapa fotoalbum. Att göra egna fotoböcker är populärt. Nu har även fotolabbet Crimson gett sig in i den här branschen med sin tjänst Frontbook.

Upplägget är det vanliga för fotoböcker. Du laddar ned ett program där du kan välja bland olika bokmallar och hur många sidor du vill ha. Sedan är de bara att lägga in bilder och eventuell text på sidorna.

Vi pratade med Andreas Örnerstig på Crimson som förklarade att de satsar brett. Det finns färdiga mallar med olika teman för den som vill ha en så enkel process som möjligt. Men de finns även helt tomma mallar där du själv skapar din egen layout. Du kan välja mellan hård och mjuk pärm eller inget omslag alls och mellan olika storlekar (28x28 cm, 20x20 cm, A4 och A5 liggande).

Crimson var en av pionjärerna med att erbjuda onlinebeställning av utskrifter och förstoringar. Att det dröjt ända tills nu innan de erbjuder vanliga fotoböcker förklarar Andreas Örnerstig med att det tagit tid för dem att utveckla en tjänst som de själva är nöjda med. Han påpekar också att den nuvarande tjänsten håller på att utvecklas vidare. Bland annat siktar man på bättre koppling till exempelvis Facebook och troligen också möjligheter att sälja böcker.



Publicerad 2012-11-22.

21 Kommentarer

Mikael Sundberg 2012-11-22 18:20  
Ser fram emot recension och tester :)
monica w 2012-11-22 18:24  
Har laddat ner deras program men har försökt få fram vilken upplösning som minst krävs. Programmet meddelar fel först när man ska sända boken för order. Lite sent att rätta till felen då. Tyvärr svara inte Frontbook på mail för att få svar på frågan. I Blurb får man en felindikation på en gång.
Monica
Svar från Grevture 2012-11-22 19:29
Jag har själv bara tagit en mycket snabb titt i programmet, men om du ser på skärmdumpen i artikeln så visas röda varningstrianglar i bilderna just för att de är lite för lågupplösta.
monica w 2012-11-22 21:56
La inte "små" bilder men fick ingen varning. Ringde Crimson som hänvisade att maila Frontbook men tyvärr inget svar. Ville gärna använda mig av Crimson som annars alltid levererar bra.
Monica
PS Har Mac, ibland funkar det inte på samma sätt som PC
Mesch 2012-11-23 19:38
Hmm varnar den inte om man gör "check project" ?
Föresten så märker jag att den visst läger ut röda varningstrianglar.
I alla fall på min Mac.
Fribbe 2012-12-10 19:04
För mig varnar programmet med en varningstriangel direkt när jag placerar en för lågupplöst bild i en bildruta/sida.
Jag väntar precis på en bok:)
Jag kör PC
Surgeon 2012-11-22 20:45  
Ja, Crimson har varit min hovleverantör i 30 år och det är extremt sällan som jag haft synpunkter på deras hantering av mina filmer eller digitala bilder.

Ser fram emot att kunna beställa fotoböcker från Crimson i fortsättningen

//Micke
luminousoctaves 2012-11-22 21:55  
Kul att Crimson ger sig in i photobook-on-demand-branschen. De är kunniga.

Men om Fotosidan gör en recension av tjänsten hoppas jag att man gör den ordentligt och att man vågar ryta till om det är dåligt.

Minns att Kamera&Bild gjorde en fullkomlig hopplös jämförelse mellan olika book-on-demand-företag, både svenska och internationella, där man valde att jämföra de allra billigaste alternativen i stället för att försöka hitta någon slags rimlig kvalitetsnivå. Ärligt talat är det väldigt långt kvar kvalitetsmässigt innan en photobook-on-demand-bok kan jämföras med en tryckt fotobok.

Även om du använder de dyraste tjänsterna och pappersmaterialen, räkna med:
- Svajigt "tryck" med tydliga färgstick (i synnerhet i svartvita bilder).
- Brister i både skärpa och precision/sidpassning.
- Billigt papper (använd alltid det dyraste! men inte ens det brukar räcka)
- Slarvigt limmande omslag och snålt bundna (läs limbundna) ryggar.

Är man medveten om dessa brister så slipper man bli allt för besviken när man placerar sin hemgjorda bok bredvid en Steidl-utgåva.

Enligt min erfarenhet är Blurb den mest prisvärda och flexibla tjänsten. Det finns bättre tjänster, men de är också avsevärt dyrare. Blurb har brister, visst, men de har en stor variation i sina erbjudanden, och kvaliteten är helt okej. Och priserna är låga.

Jag har gjort en egen genomgång av mina första två böcker från Blurb på följande adress, kan vara läsvärt för de som vill testa för första gången.
Scrolla ner en bit bara...
http://www.flickr.com/groups/ssp/discuss/72157627336862705/
Leaflet 2012-11-22 22:37  
En plug-in till Lightroom så är väl saken klar......
Benganbus 2012-11-23 07:49  
Crimson borde kunna få in en del bra synpunkter via användare på Fotosidan. En hyffsat samlad grupp att kommunisera med!?
Möjlighet Crimson!? :)
Karlsson Magnus 2012-11-23 10:56  
Har använtmig av Apples Aperture och gjort en bok genom det, den var inte billig... Nu beställda jag bara en bok och då blir ju priset där efter men jag är klart nöjd med resultatet. Tänkte jag skulle kolla detta med Crimson, kan ju vara värt att kolla, då vi/jag inte är ute efter högsta kvallitet.
jelu1661 2012-11-23 12:56  
Kan de inte bara ta emot numrerade bilder och trycka en bok av det? Måste jag bygga en pcmaskin och köpa windows eller osx för att få trycka en fotobok? (varför krångla till det?)
Mesch 2012-11-23 19:28
Det blir ju hyfsat mycket information som saknas för tryckaren då.
jelu1661 2012-11-23 23:08
Med bild menar jag förstås en eller flera foton upplagda så som man vill ha dem. Vad är det som behövs som man måste ta fram specialprogram för?
Svar från Grevture 2012-11-23 23:51
Men hur hade du tänkt att numreringen skulle berätta hur flera bilder skall vara placerade på samma sida, eller om några av dem skall luta, om de skall överlappa varandra, hur skall du få med text under/mellan/över bilderna ...?

Programmen finns just för att göra det hela enklare ...
jelu1661 2012-11-25 22:21
Ah, ni kanske missförstår mig. Med en bild menar jag en bild av en hel sida naturligtvis, som kan se ut precis hursomhelst och vara skapad i precis vadsomhelst under vilket system somhelst.

Som det ser ut med crimsons tjänst nu har jag inte tillgång till någon dator som kan köra deras mjukvara som sett ur min synvinkel dessutom är helt onödig. Om den enda den gör är layout.
Svar från Grevture 2012-11-25 22:53
Nu är det nog troligen så att sisådär 99 % av kunderna faktiskt vill göra en layout av något slag, vilket kanske förklarar varför Crimson (och nästan alla andra som gör fotoböcker) valt ett sådant system :-)

Men om du bara vill skicka in hela bilder och få dem utskrivna i bokform (ordnade till exempel efter filnamnen) är det nog bara att fråga Crimson. De är vana att göra speciallösningar. Men med största sannolikhet blir det rätt mycket dyrare eftersom de då manuellt får skapa boken.

Att fotoböcker ändå är såpass billiga att göra idag beror mycket på att processen är automatiserad. Och då måste man ha någon slags program som sköter flödet från kunden till printmaskinen.
jelu1661 2012-11-25 23:28
Att automatisera mitt förslag är trivialt. Det borde finnas fler än jag som är intresserade av att använda sina favoritprogram och få en bok tryckt utan att det kostar skjortan.
Svar från Grevture 2012-11-26 00:16
Det är alltid väldigt lätt att säga att teknik som någon annan skall implementera är trivial :-)

Men den stora frågan är nog hur många som i praktiken är intresserade. Crimson har ju sedan länge en lösning där du kan skapa en egen boklayout, spara som PDF och skicka in. Men vad jag förstått så är det få som använder den tjänsten.

Faktum är att många faktiskt kan använda sina favoritprogram och skapa en bok därifrån - det finns till exempel bok-plugins till Lightroom. Och, så vitt jag vet till Aperture, Iphoto och flera andra program som många använder.
jelu1661 2012-11-26 01:45
Jämfört med det de redan gjort är det trivialt.

Jag kände inte till deras pdf-tjänst, det låter intressant men verkar inte vara något de skryter med. Står inget om det under "Fotoböcker" men nämns kort under "trycksaker". Hittar inget om det i prislistan.
Svar från Grevture 2012-11-26 01:59
PDF-tjänsten har väl hittills mest använts av sådana som ändå sitter i jobbet och arbetar i Indesign eller liknande. Då är man antagligen van vid att skicka material som skall tryckas som PDF.
luminousoctaves 2012-11-26 07:56
Ja precis, PDF-alternativet är oftast det mest avancerade. Det räcker inte med att skicka en vanlig PDF-fil med ett antal sidor i ungefärligt mått. De måste vara baserade på företagets egna mallar, med rätt rasterinställning, skärmärken, marginaler, utskjutning etc etc

Jag förstår din tanke med enkelhet Jesper, men börjar du syna vilken fotobok som helst så inser du att det är ganska många faktorer som måste stämma för att en bok inte ska se helt bedrövlig ut.
jelu1661 2012-11-26 20:51
Jag blir helnöjd om de gör precis samma sak som när man beställer vanliga kopior av dem, men ser till att de sitter ihop i ena änden. Kan de dessutom fixa dubbelsidigt och någon form av omslag är jag i extas.
Spunken 2012-11-23 22:56  
Fun fact: Crimson gjorde Experts fotoböcker, jag har alltid tyckt det var lite lustigt att de inte tryckte egna.
Kanske gjorde Experts konkurs att de valde att börja sälja själva....
volkers 2012-11-26 11:30  
Varför Crimson (som har stor erfarenhet av framkallning) valde att satsar på digitalt tryck i stället för framkallade bokuppslag i lay flat utförande var alltid en gåta för mig. När jag nu läser att de ha tryckt Experts konsumentböcker så faller bitarna på plats.
lundqvistmaria 2012-11-26 22:25  
Nån som har förstått hur man tar bort sidor man inte behöver?? Vet inte om det är jag som är trög, men om man bara behöver tex 28 av 40 sidor, hur gör man då för att få bort dom tomma? Jag får bara upp felmeddelanden om att jag ska ta bort dom men inte hur...
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS