Annons
Artiklar > De får Dokumentärfotopriset 2021

De får Dokumentärfotopriset 2021

Anna Rosling Rönnlund, Ikram Abdulkadir och David Lundmark. Foto: Jann Lipka, Salma Abdulkadir och David Lundmark.

 

Tre fotografer tilldelas Dokumentärfotopriset. 

I år tilldelas Ikram Abdulkadir, David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund Arbetets Museums Dokumentärfotopris.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, både tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt.

Arbetets Museum motiverar:

Anna Rosling Rönnlund får 25 000 kr för sin lysande förmåga att visualisera data och statistik genom dokumentärt fotografi. Som idégivare till projektet Dollar Street hjälper Anna oss att förstå vardagsliv runt om i världen och visar pе ett pedagogiskt och nyskapande sätt hur människor lever utifrån inkomst. Dokumentära foton på vardagliga ting ger betraktaren en större förståelse för sig sjölv och sina medmänniskor i en global kontext. Anna inspirerar till hur det dokumentära fotografiet kan användas.

David Lundmark får 25 000 kr för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David lеter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats.

Ikram Abdulkadir får 25 000 kr för sina briljanta möten i vardagen. Med värme och känsla dokumenterar och förevigar Ikram samtiden, ofta med familj, vänner och systerskap i fokus. Vardagsliv och perspektiv som inte alltid syns i media tecknas i ett nästan magiskt ljus. Ikram är en fotograf med stor potential och hennes arbete en inspirationskälla för både nutida och kommande generationer fotografer.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Vinnarna deltar vid prisutdelningen som gеr av stapeln den 15 oktober.Publicerad 2021-06-29. Läst av 1411 personer.

1 Kommentarer

jonas18z 2021-07-05 20:24  
Stort grattis men hade ju varit kul att se några bilder från de de vunnit på
Svar från Calle S 2021-07-06 11:30
Jag håller med, men tyvärr fanns inga pressbilder från vinnarna att hämta.
annons

Merläsning

ANNONS