Annons
Artiklar > Fem års fotobloggande

Fem års fotobloggande

Hej Fredrik, grattis på 5 års dagen av din blogg smudo.org! Vad fick dig att starta bloggen?

– Jag hade skickat bilder till 28mm.org (nätpublikation som inte är aktiv längre) och ville ha en egen sajt att länka till från mitt bidrag där så i förlängningen är det rachel:s "fel" att smudo.org finns.



Din blogg verkar ha ett egendesignat gränssnitt (grymt snygg blogg f.ö.), vad bygger den på och är det du som byggt den?

– Jo, det är egendesignat. Gränssnittet har jag gjort själv och själva blogghanteringen sköts av en urgammal version av movabletype. När jag satte igång bloggen fanns ingen mjukvara som var speciellt framtagen för fotobloggar, så det blev till att modifiera och skriva om de mallar som följde med movabletype. Idag skulle jag inte göra samma sak utan istället använda någon existerande plattform.

Vad är dina bästa tips för att hålla bloggandet igång?

– Oj, svår fråga. det går i vågor; ibland är det det självpåtagna kravet att blogga som håller mitt fotande igång, ibland är det fotandet som håller bloggen igång. Jag tror inte att jag hade hållt på med foto på samma sätt som jag gör idag om jag inte hade haft bloggen som nåt slags offentlig piska. På gott och ont.

Varför bloggar du?

– Inte för att få kritik. för det får man inte. Det skulle vara som att gå hem till någon och kritisera möblemanget i vardagsrummet. Nej, kritik får man mycket bättre på fotosidan, till exempel. Jag bloggar utan egentlig anledning. från början var det för att visa familjen bilder på barnen, men efter en incident med stulna bilder i fel sammanhang, så lägger jag sällan upp familjebilder offentligt längre. Om jag ska hitta på en anledning till att blogga så är det nog det sociala, faktiskt. Jag har träffat en hel del roliga människor via bloggandet.

Vad har du lärt dig av ditt bloggande?

– Att inte vara rädd för att visa bilder, att det finns massor av människor som gärna tar kontakt via bloggandet. För mig har bloggen givit ett socialt lager till fotograferandet.

Arbetar du som fotograf dagtid?

– Nä, men jag tar uppdrag då och då.

Hur många bilder har du lagt in i din blogg?

– Jag räknade efter imorse. 1012.

Du skriver på engelska hur kommer det sig?

– Nån slags fåfäng förhoppning om att fler ska vilja titta på bloggen och mina bilder:)

Om jag skulle börja med en fotoblogg idag, vad är din bästa tips innan jag går igång?

– Jag har egentligen bara ganska tråkiga tips, saker att tänka på för att man ska slippa tråkigheter senare i processen:

* sätt upp en infrastruktur som gör det lätt att posta bilder och att hantera spam, så att du slipper tänka på sajt-tekniska bitar när du väl fotar.

* tänk på att bilder tar mycket bandbredd från ditt webhotell/leverantör; skaffa ett webkonto som inte kostar skjortan om trafiken drar iväg.

* var försiktig med privata bilder (på nätet, överhuvudtaget); det som läggs upp kommer att vara kvar länge, även om du tar bort det från din sajt.

Stort tack Fredrik för intervjun! Hoppas du bjuder bloggen på tårta idag, det är den värd!

Publicerad 2008-07-03.

4 Kommentarer

laungeville 2008-07-03 18:42  
det har gått 5 år, och kan gå 5 år till , utan att nån bryr sig, blogg är bara till för att baka tårta till sig själv och hoppas någon är med och kommenterar hur ljusen blåses ut.
HeWa 2008-07-03 19:10  
Märklig kommentar från dig Mattias L. Strunta i att titta på andras fotobloggar om du inte är intresserad och överlåt intresset till oss andra.
Själv gillar jag smudos bilder skarpt; kanske framför allt för att bildspråket är brett och man aldrig vet vad som ska visas härnäst, en bartender från Tokyo eller sommaräng i Östervåla.
Grattis Fredrik!

Henrik Wache
jdandanell 2008-07-04 06:41  
Riktigt sjysst fotoblogg Fredrik.

I viss mån tycker jag dock att du postar bilderna lite väl ofta. Du har en hel del riktigt bra bilder men de blandas med sämre bilder och jag vet inte om det är "pressen" att lägga upp bilder som gör att det slinker med någon sämre bild?!

Jag har nu bokmärkt din rss i Newsfox och ser fram emot dina fina bilder. Inte för att du kanske behöver inspirationen men här har du en av mina absoluta favoriter http://www.dianevarner.com
paco 2008-07-06 15:49  
Starkt jobbat och grattis, Fredrik! Det var ditt inlägg här på FS som fick mig att starta graciform.

Merläsning

ANNONS