Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotografiska avslöjar sommarens dragplåster

Fotografiska avslöjar sommarens dragplåster

Den amerikanska fotografen Robert Mapplethorpe blir sommarens stora satsning på Fotografiska. Mapplethorpe är framför allt känd för sina kändisporträtt och de svartvita, minutiöst komponerade studiobilderna.

Under maj månad firar Fotografiska 1-års jubileum. Den privata kultursatsningen har under sitt första år gjort stor succé, fått ta emot Stora Turismpriset 2010 och på mindre än tio månader dragit runt 300.000 besökare. Förra året omsattes 40 miljoner kronor.

Grundarna Per och Jan Bromans vision har hela tiden varit att skapa en mötesplats för fotografi. Bröderna avslöjar nu till DN att sommarens stora fotosatsning är Robert Mapplethorpe, en amerikansk fotograf född 1946 i New York (död 1989).

– Man ska inte behöva åka till Berlin eller Paris för att se de stora fotograferna. För att se Robert Mapplethorpe. Det ska räcka med att komma hit, säger Per Broman i en intervju till DN.

Vi får även veta vilka som är ägarna och finansiärerna bakom Fotografiska. Hur stora summor som har tagits in från externt håll avslöjas inte, men det rör sig om mångmiljonbelopp, skriver DN.

Finansmannen Sven Hagströmer, känd bland annat från tv-programmet "Drakarna", är en av sju män som har hjälpt bröderna Broman att finansiera Fotografiska museet. Hagströmer äger sju procent. Med femton procent av aktierna är Göran Bennich den största externa delägaren. Bennich har uppdrag i ett tiotal bolag och driver Brandalsunds säteri. De övriga finansiärerna beskrivs som konstintresserade, någon av dem som samlare.

Bröderna Broman äger 28 procent var i Fotografiska.
Här kan du se hela ägarlistan.




Publicerad 2011-03-15.

Bli först att kommentera


Merläsning

ANNONS