Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Bröllopsbild med twist föll juryn i smaken

Bröllopsbild med twist föll juryn i smaken

Foto: Anders Andersson. 

Anders Andersson har vunnit Getty Images fototävling Real Scandinavia. Bland 250 deltagande fotografer och drygt 2.500 bilder lyckades han utmärka sig med sin vinnarbild från en strand i Steninge. Fotosidan har intervjuat Anders.

Resultatet i fototävlingen presenterades i samband med Copenhagen Photo Festival i torsdags.

Hallå där Anders, hur känns det att ha vunnit Getty Images fototävling Real Scandinavia?
- Fantastiskt roligt! Det var verkligen oväntat. Jämfört med hur mycket möda jag brukar lägga ned på inskicken till Årets Bild plockade jag ut bidraget till den här tävlingen så att säga med vänsterhanden.

Har du deltagit i denna tävling tidigare?
- Nej, jag tror inte den har anordnats tidigare.

Berätta om vinnarbilden! När och hur fotograferades den?
- Jag tog bilden sommaren 2009 under en bröllopsplåtning. Paret på bilden heter Carl och Emma och står på stranden i Steninge, norr om Halmstad. De var verkligen fästa vid just den badplatsen och gillade dessutom lite skruvade bilder, så de fick ju två önskningar i en! Bilden är tagen med en Canon 5d och en 50 1.2 L monterad.

Vad var det som gjorde att bilden föll juryn i smaken tror du?
- Ja du, säg det. Bilderna skulle skildra det "riktiga Skandinavien", vad nu det är. Men kanske just att den är lite skruvad, med ett brudpar som ser hyfsat malplacé ut där mitt på badstranden. Kanske säger det lite om svenskarnas stora fixering vid att ligga på playan när det fint väder, eller nåt.

Vad har du för fotodrömmar under 2011?
- Om några veckor ska jag till Montana och plåta en vildhästrodeo. Det ska bli riktigt kul! Annars hoppas jag väl att min storformatskamera ska komma till användning lite oftare än hittills.Publicerad 2011-06-14. Läst av 9752 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-06-14 12:09   Mehrdad_foto
Hej!

Först och främst ska jag gratulera Anders Andersson för priset.
Samtidigt skulle jag påpeka att jag inte har deltagit i tävlingen vilket innebär att min bedömning är helt neutralt, precis som en jurymedlem. Jag har också mycket respekt för juryn som trodde på denna bild men ändå kan jag inte låta bli att berätta vad jag tycker:
Bilden i sig är fin, visst! men . . .
1- Den visar absolut inte en miljö av Skandinavisk karaktär, den kan vara Tyskland, Kroatien, Frankrike eller någon annanstans.
2 - Killen och tjejen som sitter under parasollen är inte heller svenskar, speciellt om man tittar på deras hårfärg, vilket inte nödvändigtvis berättar om en skandinavisk miljö.
3- Kvalitén på bilden är inte heller bra, nästan inga detaljer på högdagrar. ( Man kan behålla detaljerna i högdagrar och ändå visa den kraftiga solljuset i bilden ).
4 -Hade vi inte vetat om Temat så skulle vi inte kunna gissa att bilden ska handla om Real Scandinavia!
Jag tror att en sådan tävlig ska ändå ha en viss policy och ett antal regler för att utöka deltagarna fotografering och tävlingsnivå. Tror Ni inte det?
Jag är nästan säkert på att Anders Andersson och juryn har förståelse att jag berättar detta helt ärligt, som en yrkesfotograf, och har respekt för honom och även för hans vinst.

mvh
fotograf
Mehrdad Modiri
Samuel Svensson 2011-06-14 12:42
Varför skulle deras hårfärg eller hudfärg vara ett tecken på att de inte är svenskar!!! Skärpning!
Christer Lindh 2011-06-14 12:58
Som framgår i texten så är det ju Steninge utanför Halmstad, så vi kan nog räkna med att både stranden och personerna är svenska. Och det var väl just det temat var menat att visa, och därför bilden vann - det visar ett "verkligt skandinavien" istället för den klassiskt stereotypa, nationalromantisk bilden av hur det "skall" se ut.
Mehrdad_foto 2011-06-14 13:00
Hej Samuel!

Du missuppfattade vad jag skrev. När man letar efter Skandinavisk karaktär så ska den visas eller kännas i bilden på ett tydligt sätt. Annars om paret i bilden är svenska eller Skandinaviska medborgare är det en annan femma.

mvh // Mehrdad Modiri
x-country 2011-06-14 13:01
Are you for real?!! Då blev man klassad som utländsk då eftersom jag har mörk hårfärg.

Jag tycker visst att miljön är av skandinavisk karaktär med tallskog och gräs inpå stranden.

Varför måste man behålla detaljer i högdagar? Det var väl ingen tävling i perfekt exponering eller?
jonasforsgren 2011-06-14 13:08
Om jag går omkring i en stad eller by i Sverige så ser jag personer som ser ut alla möjliga delar av världen. Detta stämmer lika väl i Skåne som i Norrlands inland.
Om man skulle vara tvungen att bara ha med folk som ser ut som "riktiga" skandinaver (blond och blåa ögon) så skulle det inte vara lätt att ställa upp i en fototävling som ska skildra Skandinavien. En same skulle tex inte kunna vara med på bild. Och det skulle ge en felaktig bild hur det verkligen är här.
Mehrdad_foto 2011-06-14 13:13
Va roligt!
Att det blev en sådan diskussion! Underbart!

Det är absolut inte så Jörgen!
Om du/Ni läser mina kommentarer så förstår Ni att Jag inte har klassad någon som utländsk. Jag skulle önska mig t ex lite mer miljö som visar den vackra skandinaviska naturen ( kanske skärgården, havet osv ) eller varför inte GB glass :9 med mera. Men som sagt: det är bara min åsikt och mitt sätt att se bilden.

Tack
mvh // Mehrdad Modiri
Mehrdad_foto 2011-06-14 13:15
Du har absolut rätt Jonas!
Jag syftade mest på själva miljön och naturen osv.

Tack!
Mehrdad
leodavinci 2011-06-14 13:41
"eller varför inte GB glass :9 med mera"

Vad är det för fel på Willy:s? ;-)
2011-06-14 17:46   harabergsmannen
Hej Mehrdad (och ni andra).
Tack för dina synpunkter; självklart får du tycka vad du vill!
Först vad gäller den tekniska biten: Även om det kanske ser så ut är den faktiskt inte utfrätt i de ljusa partierna, om det nu spelar någon roll för hur man upplever den. Som säkert synes är den inte tagen rätt ur kameran utan behandlad med diverse filter och jox i efterhand.
Så till själva saken: vad är en skandinavisk bild? Ja, klichébilden är förstås något blont, pastelligt och naturromantiskt. Tänk pripps blå-reklam, liksom. Men vad är Skandinavien, egentligen? Ja som jag ser det kan det ju faktiskt vara allt som ryms inom de skandinaviska gränserna (och kanske även utanför dessa med). Tävlingens titel "Det riktiga Skandinavien" tycker åtminstone jag antyder att man vill bortanför stereotypbilden. Eller?
Anyhow, kul som sagt att det blir lite diskussioner, jag tar absolut inte illa upp!
Mehrdad_foto 2011-06-14 23:21
Hej och tack för ditt svar och beskrivning.
Visst! Det respekterar jag det du och andra ser som den verkliga Skandinaviska temat och dessutom blir jag jätte glad.

Återigen tack till alla som svarade och ville diskutera om detta, tack till fotografen som har förståelse och stort grattis till honom igen!
Av varje diskussion kan man lära sig nya saker och det gör jag i alla fall varje dag.
Tack!
mvh // Mehrdad
2011-06-14 18:32   Maxieboy
Jag brukar ju trycka på "Delete" när jag får sådana bilder i min display. Kanske man borde tänka om och sedan kontakta den där juryn ;-)
2011-06-14 18:34   Matti Montana
En helt underbar bröllopsbild, jag blir varm och glad i hjärtat av att se den. Personligen uppfattar jag den som riktigt typisk svensk, nämligen ifråga om sin humor. Inte vet jag, så här skruvar man kanske till sakerna på alla möjliga håll; förmodligen gör man det. Men som svensk tycker jag ändå känna igen mig i det lite lågmälda, kluckande skrattet. Corny på svenska. Kanske.

Grattis Anders! /Mattias
Matti Montana 2011-06-14 18:37
En helt underbar bröllopsbild, jag blir varm och glad i hjärtat av att se den. Både rolig och mänsklig.

Personligen uppfattar jag den som riktigt typisk svensk, nämligen ifråga om sin humor. Inte för att jag vet, så här skruvar man kanske till sakerna på alla möjliga håll; förmodligen gör man det. Men som svensk tycker jag ändå känna igen mig i det lite lågmälda, kluckande skrattet.

Grattis Anders! /Mattias
2011-06-14 18:55   Matti Montana
En härlig bröllopsbild som gör mig varm och glad. Enkel, djupt mänsklig, och så med den absurda twisten då. Stort grattis Anders!

För övrigt tycker jag att Mehrdad helt har missat poängen. Som är just en lek med förväntningarna. Själv har jag svårt att tänka mig något tråkigare än vykortsbilden av Sverige; åtminstone för mig som har vuxit upp i den. Då tycker jag att Ullareds parkering - för att dra till med ett exempel - är betydligt intressantare.

I diskussionen om det svenska/skandinaviska tycker jag mig känna igen ett skandinaviskt tonfall i den humoristiska twisten. Fast det vill jag låta vara osagt. Humor är vi inte ensamma om att ha, precis. Fast just det där att låta vuxna människor se ut som... ... små figurer, nästan som barn... Det uppfattar jag som rätt typiskt svenskt. /Mattias
2011-06-14 23:08   gwbiker
Jag fattar inte hur denna bild kan vinna en tävling....överexponerad, utbrända högdagrar.... en massa skit i bakgrunden som drar blicken bort från brudparet
Matti Montana 2011-06-15 00:17
Jag å min sida förstår inte vad folk ser i många "vanliga" prisvinnarbilder, t ex många - jag är böjd att säga de flesta - av de bilder som anses platsa i Galleri FS här på fotosidan. Teknisk perfektion måhända - men därvid stannar det för det mesta. Nej, verkligt bildseende handlar - för mig! - i första hand om andra saker. Teknik i all ära, men det får aldrig bli huvudsaken. "En massa skit i bakgrunden som drar blicken bort från brudparet." Käre Magnus, den här bilden anspelar på en vanlig semesterbild, den bygger - som jag ser det - på spänningen mellan vad vi förväntar oss av en bröllopsbild och hur det brukar se ut i våra fotoalbum.Den är alltså en smula parodisk. Och den talar till vår livserfarenhet, snarare än insnöade fototekniska preferenser.

Finns det ett rätt eller fel i det här? Förmodligen inte. Jag tycker att FS - t ex - är fullt av rena skräpbilder (även om där också naturligtvis finns många fina alster!) som i sin tekniska fullgångenhet är alldeles döda och utan budskap. Men att leda i bevis att det ena sättet att betrakta en bild är bättre än det andra går naturligtvis inte. Var och en blir salig på sin egen tro, antar jag. /Mattias
bateau 2011-06-15 01:04
Helt enig! Om man ser en perfekt exponerad, superskarp bild som den bästa alla kategorier, så gör man bara foto till ännu mer av en förbannat dyr prylsport än vad det redan är!

Klart den med en 5d2 får klarare bilder än en med 1000d. Säger dock inget om vem som är en bättre fotograf.
2011-06-15 12:06   mindmeld
Det var väldans var folk var anti.

En jury , kan vara en salig blandning av branchfolk till kändisar och bedömningar kan vara mellan himmel och jord.

kontentan är att vad vi tycker är ganska ointressant egentligen juryn fastnade för denna bild vilket är viktigast i en tävling. Sen behöver inte det betyda att jag tycker bilden är bra eller dålig.

Viktigast är väl om fotografen och dess kunder är nöjda, då är målet uppnått skulle jag gissa :)
2011-06-15 19:03   kinng
jag vill också gratta Anders Andersson. Jag tycker bilden är helt underbar. Speciellt plus på brudparets miner. Dock kan jag inte mer än hålla med Mehradad att bilden inte ser speciellt skandinavisk ut, i alla fall inte på ett klassiskt sett. Tilläggas kan ju göras att GB loggan finns över hela världen under andra namn, t.ex. "streets" på nya zeeland och i australien.

=)

Underbar bild hur som helst och grattis igen till Anders.
2011-06-16 00:02   Anarchy
Vad är det "riktiga skandinavien"? Det är väl det som är frågan och som gör det hela så spännande, att man kan tolka det på så många olika sätt. Glad är jag att juryn inte eftersträvade någon slags rasbiologiskt korrekt bild som skulle platsa i en propaganda-affisch från SD :-) Sen är det så klart, tack och lov, subjektivt vad som är en bra eller dålig bild (om man inte vill stirra sig blind på sterila tekniska detaljer). Jag säger Grattis Anders till vinsten och den fina bröllopsbilden!

Mvh,

Andreas
2011-07-03 12:28   Spaic
Svenskar har ett rykte om sig att vara lite skruvade, det är lite Roy Andersson över bilden.

Merläsning

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer...

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 21

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Lastolite HaloCompact